Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

barierka na schodach - pomocy!!!!

Recommended Posts

W jaki sposób poradzić sobie z zabezpieczeniem schodów? Zamówienie u stolarza nie wchodzi w grę, bo terminy mają dopiero na wiosnę, a my chcemy się wprowadzić na święta. Budowlańcy radzą zabudowę z suporeksu ze stalowymi prętami wbitymi do podłogi i w ścinę. Co o tym sądzicie? Może macie inny, sprawdzony pomysł na balustradę na schodach? Przesyłam zdjęcia, żebyście wiedzieli, jak to wygląda.

http://www.napierala.info/album/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=1

Do Świąt już niewiele zostało...

Ale jeśli chodzi o sprawdzone rozwiązania to u mnie była balustrada spawana: tralki z pręta kwadratowego 14mm (albo coś koło tego) i z wierzchu płaskownik. Na to przykręcony standardowy pochwyt drewniany, kupowany na metry. Oczywiście docinanie na zakrętach w ramach prac własnych. Tralki osadzane na żywicę w otworach wywierconych od góry. Jeszcze jeden detal to szyldziki na tralkach, które nie pamiętam skąd mieliśmy.

Jeśli znajdziesz jakiegoś spragnionego świątecznego grosza, bezrobotnego spawacza to będziesz mieć balustradę na Święta...

Sprawę załatwili mi budowlańcy. Zbudowali mi ściankę z suporeksu i obłożą ją albo tynkiem strukturalnym, albo piaskowcem, albo pomalują na biało a od góry zostanie położona poręcz drewniana. Wygląda to nieźle, przede wszystkim bezpiecznie i przytulnie. Zobaczcie http://www.napierala.info/album/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=3