Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich forumowiczów

mamy z mężem ogromny problem...

w lipcu skończyliśmy budowe naszego wymarzonego domku...

w poniedziałek byłam na strychu i doznałam lekkiego szoku...

mam ocieplony strych wełną mineralną

okazało się jednak , że jest ona mokra :(

po wnikliwej analizie stwierdzilismy z mężem , że na 100 % jest to wina membrany dachowej

jest ona położona w 90 % całej połaci dachowej i w każdym miejscu gdzie znajduje się ta membrana jest pod nią bardzo wilgotno

dach nie ma zadnych przecieków

jest u nas nastepujący układ warstw

płyty gipsowe-paroizolacja-wełna-szczelina powietrzna-felerna membrana dachowa--dachówka ceramiczna

jest to wina tej membrany- na opisie producent opisał ją--- wysokoparoprzepuszczalna 1600 g/m2/dobe--- na pozostałej 10% cześci

połaci jest membrana innego producenta i w tym miejscu jest zupełnie sucho

sprawdzilismy kawałek tej felernej membrany i okazało się ,że w jej środkowej warstwie jest zwykła przeźroczysta folia która , nie przepuszcza w ogóle powietrza

kierownik budowy obejrzał ja i stwierdził to samo --co najgorsze powiedział ,że trzeba będzie ją wymienić na całym dachu :oops:

mamy 8 okien połaciowych , 3 kominy--wszystko trzeba bedzie demontować ISTNY KOSZMAR

CZY JEST SZANSA POCIAGNĄĆ DO ODPOWIEDZIALNOŚCI PRODUCENTA MEMBRANY (firma z poznania)? do pokrycia kosztów wymiany

nie mamy gwarancji tylko fakturę vat

membranę kupiliśmy w marcu 2005r

BARDZO PROSZĘ O PORADĘ

dziękuję Milena

https://forum.murator.pl/topic/45383-posz%C4%99-o-pomoc-nie-wiemy-co-zrobi%C4%87problem-z-membran%C4%85-dach/

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... CZY JEST SZANSA POCIAGNĄĆ DO ODPOWIEDZIALNOŚCI PRODUCENTA MEMBRANY (firma z poznania)? do pokrycia kosztów wymiany

nie mamy gwarancji tylko fakturę vat

membranę kupiliśmy w marcu 2005r

BARDZO PROSZĘ O PORADĘ

dziękuję Milena

szansa jest ... kto pierwszy ten lepszy ...

Milena - masz wiekszą szanse ... bo jesteś pierwsza

Ci , kórzy później odkryją mokra wełne pod tą folią ... moga juz firmy z poznania nie zastać na rynku ...

nawet jak maja gwarancje ...

i nawet 30 letnią ... :(

pzdr

masz rację brzoza , sprawdziłam i w droższych membranach(tego samego producenta z Poznania) jest 30stoletnia gwarancja...

nie zmienia to jednak faktu ,że zostalismy nabici w butelkę TOWAR JEST NIEZGODNY Z OPISEM

tylko kogo w tej kwestii atakować sprzedawcę czy producenta?

...

tylko kogo w tej kwestii atakować sprzedawcę czy producenta?

nie zawęzaj tak grona winnych, a raczej rozszerz grono - sprawdź np. czy masz dobrze zaprojektowaną wentylacje ... itp.

pzdr

moja droga to nie ma nic wspólnego z wentylacją...

na 100% jest to wina membrany...

jak wcześniej wspomniałam w miejscu gdzie mamy kilka pasów innej membrany jest zupełnie sucho

świadczy to bezpodstawnie o tym , że membrana na naszym dachu nie jest paroprzepuszczalna...(mimo opisu producenta)

zawilgocenie spodu membrany nastepuje ze wzgledu na różnicę temperatur wewnątrz i na zewnątrz domu , zaobserwowałam ,że

jest największe podczas mglistych poranków

Witam, Milena,

czy jest to firma Proctor? Jeśli tak, to jaką masz folię? i jaka jest "ta druga"?

I jaką wełnę (tzn mineralną czy szklaną) zastosowaliście do ocieplenia poddasza?

Ja mam Roofshield super i na razie wszystko jest OK jak najbardziej i mam nadzieję, że tak zostanie :-? . Ja w razie czego gwarancję mam.

Ps. - czy na pewno geniusze od dachu prawidłowo położyli Ci folię? Słyszałam już i o takim drobiazgu, że folia była "na lewą stronę" ;)...

folia ułożona jest prawidłowo--strona wierzchnia była opisana--

wełna ursa df 40

folia firmy top-fol z Poznania paroprzepuszczalna 1600

w rzeczywistości nie przepuszcza pary... co wcześniej opisałam

mam wrażenie że z tej firmy nic nie wyciągniesz

a biorąc pod uwagę przewlekłaśc spraw w sądzie ... 2 lata

jak do tego czasu nie zwróci się rzesza kllientów i firma nie padnie .... masz jakies szanse

a na wymiane ...tylko tayvek ok 3000 g/m2/dobe

Coś mi nie bardzo pasuje z tą folią. Jakiego koloru jest ta folia. Ja kupowałem folię z tej samej firmy topfol z Poznania w roku 2003. Była to folia wysokoparoprzepuszczalna, 2000g/m kw/24h. Kolor biało niebieski. Niebieskim układało się na zewnątrz w stronę blachodachówki, a białą wewnątrz. Z wyglądu wygląda tak jakby pogrubiona kartka papieru. zciekawości ją rozerwałem, nie maw srodku żadnego plastiku. 3 rok leży na dachu, dach jeszcze nie ocieplony, sprawdzam regularnie. Nie zauważyłem żadnych mokrych plam ani przecieków. Mieszkam na Podhalu, gdzie warunki klimatyczne są ekstremalne. Wydaje mi się, że lokalny sprzedawca pomylił folie. Sprzedał inną, a wystawił rachunek na inną.
...jest u nas nastepujący układ warstw

płyty gipsowe-paroizolacja-wełna-szczelina powietrzna-felerna membrana dachowa--dachówka ceramiczna

Coś mi tu nie gra, to co mają powiedzieć ci, którzy przy takim samym układzie warstw mają pod dachówkami deski i zupełnie nieprzepuszczalną papę? Też im wilgotnieje wełna? Ja tak jak jorg, mam taką folię (biało- niebieską) już 2 lata i wszystko OK.

kazdy producent ma kilka rodzajów membran dachowych...

moja akurat jest z niższej pólki cenowej...jednak na opisie wyrażnie jest napisane 1600 g/m2/24 godz...

nie usprawiedliwia to jednak faktu ,że praktycznie ona nie przepuszcza pary...sprawdzalismy kawałek folii na specjalnym testerze--nasza membrana jako jedyna nie przepuszczała powietrza co utwierdziło nas w przekonaniu iż jest to bubel!!!

i piszę po raz kolejny

na 10 % połaci dachu jest membrana innego producenta i pod nia jest zupełnie sucho...

Nie wynika to z Twojego postu, ale jeżeli nie masz płyt g-k połozonych , to obniż wełnę żeby zrobić szczelinę między wełną i folią. Zawsze to taniej będzie niż zrywać dach. To jedno.

A dochodzenie swoich praw to drugie.

pzdrw

Zastanawiam sięnad tym i coraz dziwniejsze mi się to wydaje. Ten producent generalnie ma dobre folie. Jeżeli jest folia wewnątrz to może u producenta przy pakowaniu dali inne nalepki informacyjne a inną folię. Opisz dokładniej tą folię. KOLOR, inne dane.

kolor jak wcześnej wspomniałam szary --wierzchnia warstwa

warstwa spodnia- jasniejszy odcień szarego

membrana trójwarstwowa DF 1600

W ŚRODKU pomiędzy warstwami materiału jest normalna przezroczysta folia , która zupełnie nic nie przepuszcza

producent

topfol POZNAŃ

A jesteś pewna, ze jest to zwykła folia? I nie przepuszcza pary wodnej?

Mam taką kurtke z "technicznego" materiału - Hydrotexu. Ma ona 3 warstwy i ta środkowa też wyglada jak zwykła folia, ale jest paroprzepuszczalna. Kurtka jest całkowicie nieprzemakalna, ale się w niej nie pocę, bo wydala pare na zewnątrz (miałem juz nieprzemakalne kurtki, które nie odprowadzały pary i wiem jak duża jest to różnica).

Może ta Twoja przezroczysta folia, to coś podobnego co jest w mojej kurtce.

PS. Też mam folie Topfola, ale tą niebieską. W mojej okolicy jest to najpopularniejsza membrama dachowa. Zanim ja kupiłem to posłuchałem paru opinii o niej. Nikt się na nią nie skarżył.

pozdrawiam

Konrad

tą niebieską ma sąsiad i jest w porządku

ta moja folia na 100% nie przepuszcza pary

sprawdziłam jeszcze w jeden sposób

nalałam do szklanki ciepłej wody i dokładnie przykryłam folia --przyłożyłam lusterko i nic --zadnej pary

to samo zrobiłam z druga folia i już po paru sekundach lusterko było zaparowane :oops:

tą niebieską ma sąsiad i jest w porządku

ta moja folia na 100% nie przepuszcza pary

sprawdziłam jeszcze w jeden sposób

nalałam do szklanki ciepłej wody i dokładnie przykryłam folia --przyłożyłam lusterko i nic --zadnej pary

to samo zrobiłam z druga folia i już po paru sekundach lusterko było zaparowane :oops:

Masz racje. Test ze szklanka wody świadczy o paroprzepuszczalnosci. Niektórzy nawet radza, aby przed kupnem foli zrobić sobie takie testy na wybranych membramach.

A jesteś pewna, ze jest to zwykła folia? I nie przepuszcza pary wodnej?

Mam taką kurtke z "technicznego" materiału - Hydrotexu. Ma ona 3 warstwy i ta środkowa też wyglada jak zwykła folia, ale jest paroprzepuszczalna. Kurtka jest całkowicie nieprzemakalna, ale się w niej nie pocę, bo wydala pare na zewnątrz (miałem juz nieprzemakalne kurtki, które nie odprowadzały pary i wiem jak duża jest to różnica).

Może ta Twoja przezroczysta folia, to coś podobnego co jest w mojej kurtce.

PS. Też mam folie Topfola, ale tą niebieską. W mojej okolicy jest to najpopularniejsza membrama dachowa. Zanim ja kupiłem to posłuchałem paru opinii o niej. Nikt się na nią nie skarżył.

pozdrawiam

Konrad

To spróbuj nie ściągać prze rok kurtki z siebie lub chociaż przez jedną jesień i zobaczymy czy się nie zapocisz.