Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mozaika w lazience

darf

Recommended Posts

Witam, pierwszy raz na forum.

Czy ktos moze podzielic sie doswiadczeniami z kladzenia mozaiki na scianach i podlodze w lazience (chodzi o te male kosteczki, chyba 2x2cm)?

Jak sie je kupuje? Jak juz sie dowiedzialem sa w paletach 30x30cm i kladzenie nie wymaga juz benedyktynskiej cierpliwosci, czy moze sa inne?

A co z klejem i fuga, no i czy to jest trudne?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczow majsterkowiczow :lol:

dzisiaj najczesciej mozna kupic mozaike na siatce, tak ze nie musimy mozolnie kleic kazdego kwadracika :wink:. Klei sie to podobnie jak plytki. Najlepiej jednak uzyc gotowego kleju np. dyspersyjnego. Smarujemy sciane, przykldamy taki fragment z mozaika, i dociskamy np. kawalkiem rownej sklejki, czy szerszej deski. Dzieki temu unikniemu dociskania kazdej kosteczki z osobna. Nadmiar kleju usuwamy, gdy klej zacznie wiazac, ale jeszce nie calkiem stwardnieje!!, gdyz bedziemy mieli potem spory problem go usunac. Fugujemy, gdy klej juz wyschnie, plytki przedtem musza byc umyte, spoiny zupelnie czyste, zadnych resztek kleju. :wink:

hmmmm pytasz czy jest to trudne ... nie jest :wink: choz z poczatku moze Ci isc powoli, ale z kazdym kolejnym metrem bedzie coraz latwiej, nabiezesz wprawy. A pote mjaka satysfakcja :)

W naroznikach, warto mozaike laczyc szlifujac kanty, i choc zajmuje to troszke czasu to narawde efekty nieziemskie :wink:

pozdrawiam :)

Dzieki za odpowiedz INVX :D , jestem blizej tematu.

Ale mam jeszcze kilka pytan, bo temat wydaje mi sie nie latwy.

Poszukalem w internecie takich klejow dyspersyjnych i np. ATLAS BIS wydaje sie ok. Czy moze jakies inne sa lepsze?

Szczeze mowiac, to jeszcze nie widzialem takiej mozaiki na polce w sklepie i trudno mi sobie wyobrazic jak to wyglada. Przede wszystkim jakiej wielkosci sa szpary pomiedzy kostkami i czy po polozeniu na sciane trzeba wkladac takze krzyzyki dystansowe aby wszystko bylo prosto? Przyznaje sie, ze nie mam doswiadczenia i to jest pierwsza robota do ktorej sie zapalilem w naszym nowym mieszkanku (jeszcze sie buduje a zona jest przerazona moimi pomyslami), ale chyba kazdy facet powinien kiedys polozyc plytki w domu, no nie? :wink:

Jeszcze nie wiem jakie tynki beda w lazience (mam nadzieje, ze nie gipsowe, bo juz gdzies o tym czytalem, ze to tragedia dla plytek). Mam glowe pelna teori, ktorej naczytalem sie np. na stronie ATLASA (swoja droga to mi sie te porady b.podobaja). Poprawcie mnie jezeli cos nie tak, ale technologie wyobrazam sobie tak:

1. Gruntowanie, UNIGRUNT jest ok???

2. Izolacja przeciwwilgociowa, SYSTEM ATALSA np.WODER lub DEITERAMNN, moze ktos zna inne?

3. No i teraz nie wiem, ale wydaje mi sie, ze juz nie trzeba gruntowac izolacji, no chyba juz nie??? Moze jakas opinia?

:oops:

4. Klejenie mojej upragnionej mozaiki: klej dyspersyjny (oczywiscie, bo latwiej, no i do tego on jest), np. ATLAS BIS ???

5. Fazowanie kostek??? :-? doradzcie :lol: , czy fazowane brzegi w rogu sciany (kostki do siebie 90st) powinny stykac sie ze soba, czy zostawic przestrzen na fuge, no i to samo, gdy sciana sie zalamuje (kostki do siebie 270st) ??? Boje sie, ze brzegi beda ostre

:-?

6. Fugowanie. Wyczytalem, ze tam gdzie woda plynie po scianie powinno sie dodac EMULSJE ELASTYCZNA do fugi (i znowu tu ATLAS, czy dobry? Fuga bedzie szczelniejsza i b.trwala) A jak to w praktyce, jak robicie?

No i fuge mozna chyba jeszcze czyms zaimpregnowac, np. ATLAS DELFIN. To zabezpieczy przed zabrudzeniami

Ale zanudzam :lol: , ale licze na to, ze ktos tez sie tym interesuje i ma doswiadczenie, ktorym sie podzieli :wink:

Temat jest chyba jeszcze malo popularny, ale mojej zoneczce i mnie sie taka mozaika b.podoba. A jak wam???

Jeszcze raz INVX dzieki za dobre rady i za te przyszle tez :wink:

Pozdrawiam

Ale mam jeszcze kilka pytan, bo temat wydaje mi sie nie latwy.

Poszukalem w internecie takich klejow dyspersyjnych i np. ATLAS BIS wydaje sie ok. Czy moze jakies inne sa lepsze?

Atlas bis jest ok :wink:

Szczeze mowiac, to jeszcze nie widzialem takiej mozaiki na polce w sklepie i trudno mi sobie wyobrazic jak to wyglada. Przede wszystkim jakiej wielkosci sa szpary pomiedzy kostkami i czy po polozeniu na sciane trzeba wkladac takze krzyzyki dystansowe aby wszystko bylo prosto? Przyznaje sie, ze nie mam doswiadczenia i to jest pierwsza robota do ktorej sie zapalilem w naszym nowym mieszkanku (jeszcze sie buduje a zona jest przerazona moimi pomyslami), ale chyba kazdy facet powinien kiedys polozyc plytki w domu, no nie?

szczeliny zalezy, od mozaiki jaka kupisz ... sa rozne z roznymi fugami. Warto dobraz krzyzyki do fug, bo napewno sie przydadza, i kliniki do poziomowania tez :wink:

Jeszcze nie wiem jakie tynki beda w lazience (mam nadzieje, ze nie gipsowe, bo juz gdzies o tym czytalem, ze to tragedia dla plytek). Mam glowe pelna teori, ktorej naczytalem sie np. na stronie ATLASA (swoja droga to mi sie te porady b.podobaja). Poprawcie mnie jezeli cos nie tak, ale technologie wyobrazam sobie tak:

tynki gipsowe to nie zadna tragedia :)

1. Gruntowanie, UNIGRUNT jest ok???

jak najbardziej, gruntowanie nigdy nie zaszkodzi.

2. Izolacja przeciwwilgociowa, SYSTEM ATALSA np.WODER lub DEITERAMNN, moze ktos zna inne?

warstwe izolacyjna z foli w plynie dajesz tylko w strefach mokrych !, czyli kabina prysznicowa, okolice umywalki, wanny, podloga. Jednakze aby ta izolacja miala sens musi byc stosowana razem z tasmami, ktore uklada sie w naroznikach, i razem z uszczelkami (wokul podejsc.) Jesli chodzi o firme to Atlas WODER E stosowalem wiele razy i i mam o nim bardzo odbra opinie :wink:

3. No i teraz nie wiem, ale wydaje mi sie, ze juz nie trzeba gruntowac izolacji, no chyba juz nie??? Moze jakas opinia?

nie, gruntowanie, ma na celu zmniejszenie, wyrownanie chlonnosci podloza, wzmocnienie je. Warstwa izolacyjna z folii w plynie tego nie wymaga, gdyz jest podlozem mocnym, na ktore mozna bezposrednio kleic plytki

4. Klejenie mojej upragnionej mozaiki: klej dyspersyjny (oczywiscie, bo latwiej, no i do tego on jest), np. ATLAS BIS ???

tak

5. Fazowanie kostek??? doradzcie , czy fazowane brzegi w rogu sciany (kostki do siebie 90st) powinny stykac sie ze soba, czy zostawic przestrzen na fuge, no i to samo, gdy sciana sie zalamuje (kostki do siebie 270st) ??? Boje sie, ze brzegi beda ostre

fazuje sie na naroznikach zewnetrznych. Idealem jest takie dopasowanie krawedzi, aby stykaly sie bez fugi. (obydwie szlifuje sie pod katem 45). Jednak w praktyce ze wzgledu chociazby na tolerancje wym. dla plytek jakas tam fuga (1-2mm) jest :wink: Jesli trzeba uzyskac inny kat niz 90 to odpowiednio sie tak szlifuje plytki aby taki kat uzyskac.

6. Fugowanie. Wyczytalem, ze tam gdzie woda plynie po scianie powinno sie dodac EMULSJE ELASTYCZNA do fugi (i znowu tu ATLAS, czy dobry? Fuga bedzie szczelniejsza i b.trwala) A jak to w praktyce, jak robicie?

No i fuge mozna chyba jeszcze czyms zaimpregnowac, np. ATLAS DELFIN. To zabezpieczy przed zabrudzeniami

Z tym dodawaniem emulsji elastycznej to jest tak sobie ... Fuga moze zmienic kolor, a i tak nie bedzie to to co powinno byc :wink: Znacznie lepiej kupic fuge MAPEI. Po zafugowaniu impregnacja srodkiem hydrofobizujacym jak np. Atlas Delfin zalecana

Ale zanudzam , ale licze na to, ze ktos tez sie tym interesuje i ma doswiadczenie, ktorym sie podzieli

niezanudzasz 8) :wink: forum po teo jest. :p

Temat jest chyba jeszcze malo popularny, ale mojej zoneczce i mnie sie taka mozaika b.podoba. A jak wam???

hmm ja osobiscie wszedzie mam plytki duzo formatowe :wink: a co sie komu podoba kwestia gustu ... :)