Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły z podajnikiem tłokowym.

bartxm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz problem jak to wszystko ogrzać :wink:

Dom - szczelny termos. Styropian: parter 20cm, poddasze i dach 25, piwnica ściany 20 cm, piwnica podłoga 10. Absolutne zero mostków termicznych - nie ma balkonów, wykuszy. Dom zwarty w sobie - przy ogromnej kubaturze bardzo mało ścian zewnętrznych - takie było założenie energetyczna tego projektu. Wszystko co wystaje na zewnątrz ma na sobie co najmniej 20 cm styro. Liczyłem zapotrzebowanie na ciepło - wyszło mi mniej niż 20kW. Najwięcej energii idzie na rozgrzanie budynku - z założenia ściany i podłoga ma kumulować ciepło (poddasze wylane jest z betonu) później gdy wszystko jest nagrzane potrzeba bardzo mało energii na podtrzymanie temperatury. 20kW - wolałem nie ryzykować błędu w obliczeniach i kupiłem kocioł jak na "normalny" dom. Jeśli uda mi się zmniejszyć jego moc z 80 do 20 kW przy optymalnym spalaniu, to jest to o co mi chodzi. Wiem, że kocioł ma największą sprawność przy nominalnej swojej mocy, al ja raczej skupię się na optymalnym spalaniu niewielkiej dawki paliwa, To, że gigantyczna masa stali i rur będzie gorąca mnie nie przeraża, bo to ciepło i tak w domu zostanie.

Wtam. Stoję przed wyborem kotła. Ze względu na uklad kotłowni zamierzam kupić taurus gaur lub defro akm lux. Proszę o opinię na temat tych kotłów. Pozdrawiam.

taurus gaur - "palenisko z rusztem wodnym" w Stalmarku jest kilkucentymetrowa stalowa płyta z nawierconymi otworami, wymienna, ze specjalnej stali kotłowej - bałbym się rusztu wodnego. Z jakiej blachy jest ten ruszt 1-2 cm ?

Widziałeś przekrój tego kotła - jak wyglądają i ile jest kanałów obiegu spalin?

Ged u siebie wszystko robię z miedzi , domek też do małych nie należy , 250m2 mieszkalnej części + ogrzewany garaż i piwnice 130m2 (mniejsza temperatura)

Kotłownie mam centralnie , pion biegnie prawie centralnie w środku chałupy ,od niego do rozdzielaczy z 5 cm :lol:

ogrzewanie mam grzejnikowe z podłogówką ,podłogówka w kuchni , przedpokojach , jadalni ,łazienkach i wiatrołapie ,

w jadalni i kuchni dodatkowo grzejniki , w łazienkach drabinki ,

od rozdzielaczy też mam miedz fi15 w kręgu ,

zdecydowałem sie dołożyć trochę kasy i spać pewnie , bo jednak kocioł na paliwo stałe to tak do końca nie do opanowania jak gazowe czy olejowe, zawsze jest ryzyko wrzenia wody , zwłaszcza jak babę zostawisz na parę dni samą z takim kotłem :lol:

podłogówka oczywiście na mieszaczu do obniżenia temperatury i rura wavina alu-pex-alu 16

mam nadzieje że do końca tygodnia odpalę tego potwora , potwora , bo trza było 6 chłopa żeby go znieść do kotłowni i dwie godziny nerwów

dlaczego Fakore?

Po pierwsze żeliwny

po drugie wśród żeliwnych kotłów najlepiej rozbudowana cześć wymiany ciepła

po trzecie doświadczenie producenta

po czwarte tak wyszło

:lol: :lol: :lol:

czy dobry wybór , napisze za rok może dwa :wink:

...zdecydowałem sie dołożyć trochę kasy i spać pewnie , bo jednak kocioł na paliwo stałe to tak do końca nie do opanowania jak gazowe czy olejowe, zawsze jest ryzyko wrzenia wody , zwłaszcza jak babę zostawisz na parę dni samą z takim kotłem :lol:

Święte słowa.

... mam nadzieje że do końca tygodnia odpalę tego potwora , potwora , bo trza było 6 chłopa żeby go znieść do kotłowni i dwie godziny nerwów :D

:D To wyobraź sobie kociołek 80kW, co prawda nie żeliwny, ale wyższy ode mnie. Zaciągnąłem go z podjazdu do piwnicy po schodach - sam ! Trzy dni i dwie wyciągarki, ale bezstresowo, bo po 30 cm na godzinę :D w pewnym momencie musiałem odciąć króciec czopucha bo mi na schodach zabrakło 4 mm. :D

20kW - wolałem nie ryzykować błędu w obliczeniach i kupiłem kocioł jak na "normalny" dom. Jeśli uda mi się zmniejszyć jego moc z 80 do 20 kW przy optymalnym spalaniu, to jest to o co mi chodzi. Wiem, że kocioł ma największą sprawność przy nominalnej swojej mocy, al ja raczej skupię się na optymalnym spalaniu niewielkiej dawki paliwa.

Czytałem Twój dziennik dlatego własnie zdziwiła mnie moc kotła. Zastanawiałem się czy nie jest to jakis sposób na zwiekszęnie powierzchni zasypowej przy paleniu tradycyjnym. Teraz wiem że zadecydowała ostrożność. Z drugiej strony przewymiaroowanie pieca aż do 8KW troszke dziwi w sytuacji w której cześć energi bedzie musiała isć na dogrzenie pieca. Zastosowanie zaworu 3 lub 4 drogowego powinno poprawic sytuacjie.

W starym domu piony i podejscia z pieca mam też ze stali i jak na razie jest ok nie ma żadnych niespodzianek.

Ja sie troszkę boje żeliwa. Miałem przygodę z rozsadzeniem pieca (przy duzych mrozach złapało obok przewodu wentylacji grawitacyjnej - wystarczyło pospawać. Przy żeliwie problem był by większy.

tutaj jest taki mały przegląd tłokowców

jak szukałem dla siebie pieca to właśnie założyłem ten wątek i wprowadzałem znalezione piecyki

http://forum.muratordom.pl/kotly-na-mial-z-podajnikiem-tlokowy-ile-zuzywaja-mialu,t119609.htm

ja w rezultacie zakupiłem Opala z firmy Sekom sterowanie PiD, ze względu na idealny jak dla mnie układ wyczystek

cały czas kombinuję z ustawieniami bo grzeję tylko dół (na poddaszu jeden grzejnik na większe mrozy) czyli jakieś 75m2

temperatura niestety na piecu tylko 45 stopni ustawiona bo inaczej było za ciepło muszę coś z tym zrobić bo ponoć za niska nie może być bo przyspiesza wtedy zjawisko korozji

acha niby to PiD czyli całkowicie bezobsługowy co jest prawdą to można tam kilka rzeczy na szczęscie ustawić

dla mnie najważniejszym parametrem który mogę ustawić jest minimalny czas podawania kolejnej dawki paliwa i max moc dmuchawy

max moc dmuchawy można zmienić dzięki czemu nie trzeba jej zakrywać wlotu powietrza i dłamsić tylko zmniejsza się max i jest ok, oczywiście robię to na podstawie prób i błędów i chyba jak narazie jest ok.

no i jeszcze muszę chyba zrobić jakąś klapkę na czopuchu bo jak narazie mam wyjście spalin z kotła o góry i dużo ciepła spierdziela samoczynnie przez komin, tłumienie wylotu spalin powinno troszkę pomóc

acha opal ma nad paleniskiem i jeszcze zaraz za nim deflektory ceramiczne

http://images31.fotosik.pl/325/c1046b53de53f6fcmed.jpg

Nie wiem jak masz zaprojektowaną instalację, ale ja u siebie wymyśliłem sposób na podniesienie temperatury kotła zapętlając zasilanie i powrót przez płaszczowy wymiennik CWU. Pompka reguluje przepływ. Wymiennik jest pierwszym urządzeniem podłączonym do kotła, a za nim dopiero cała reszta. Nawet gdy cała reszta nic z kotła nie pobiera ciepła to panuje na nim ustawione na CWU 60 st.

jak szukałem dla siebie pieca to właśnie założyłem ten wątek i wprowadzałem znalezione piecyki

Wątek czytałem i czekałem na praktyczne wrażenia z użytkowania Twojego OPALA

Napisz jak masz ocieplony dom, czym palisz i ile spalasz. Kociołek wygląda fajnie.

Moze ktoś opisze przekrój swojego kotła. Z tego co wiem to Stalmark od niedawna prowadził pracę nad systemem dopalającym spaliny. Jak jest w Opalu ? Z tego co zauważyłem w przekrojach dominują poziome kanały wylotowe albo "półki" albo "wymiennik rurowy". Jedynie "Krzarzek robi kanały pionowe ale to moim zdaniem wiąże się z kłopotliwym czyszczeniem pieca.

Eko_Dom to Stalmark. Fajnie, że się użytkownicy tych kotłów powoli zbierają. Będę do Stalmarka robił sterownik PID samo-uczący, będzie gdzie go testować :D - jeszcze z miesiąc do prototypu.

Ja też przymierzam sie do zrobienia sterownika. Nie wiem czy wiedzy starczy aby był samouczący się. Zestaw startowy do atmeli zakupiony pierwsze linijki w bascomie napisane.

Pierwszy termometr juz zadziałał :wink:

Tylko trochę czasu mi zejdzie.

Nie wiem jak masz zaprojektowaną instalację, ale ja u siebie wymyśliłem sposób na podniesienie temperatury kotła zapętlając zasilanie i powrót przez płaszczowy wymiennik CWU. Pompka reguluje przepływ. Wymiennik jest pierwszym urządzeniem podłączonym do kotła, a za nim dopiero cała reszta. Nawet gdy cała reszta nic z kotła nie pobiera ciepła to panuje na nim ustawione na CWU 60 st.

ja muszę jeszcze popracować troszkę nad moimi ustawieniami i też podniosę tą temperaturę. narazie to mam takie wrażenie, że jak podniosę to poprostu wszystko pójdzie w komin i dlatego mam niską ustawioną bo jest ona wystarczająca

a mam tak:

- piec pracuje w układzie otwartym i jest podłączony pod wymiennik płytowy i posiada swoją pompkę, która obraca w nim cały czas wodą

teraz myślę własnie nad czymś co mi będzie włączało i rozłączało cyklicznie tą pompkę bo w tej chwili chodzi 24h/dobę, no chyba, że temp. spadnie poniżej zadanej to wtedy wyłączy się całkowicie (jest tam prosty sterownik kupiony i podpięty)

- z drugiej strony za wymiennikiem płytowym jest układ zamknięty i w nim są rozdzielacze osobny na górę i osobny na dół

na dole 4 podłogówki sterowane poprzez RTL-e i kaloryfery z głowicami termostatycznymi

i jeszcze do tego wpięty jest wymiennik płaszczowy 140l na cwu

wymiennik na cwu ma swoją pompkę, a układ zamknięty swoją

jeden czujnik temp w opalu jest na powrocie drugi na zasilaniu, jak temp spadnie w piecu to sobie ją podwyższy poprzez dodanie paliwa, a stanie się to gdy układ zamknięty poprzez wymiennik płytowy odbierze ciepło z pieca

czujnik temp. do cwu jest założony na powrocie wody z bojlera co gwarantuje że w bojlerze jest napewno dogrzana woda

a pokombinować muszę trochę bo podłogówki pracują praktycznie cały czas, w tym momencie kombinuję z dławieniem na ich zasilaniu, skręciłem zaworek i zminimalizowałem przepłym, podłogi są letnie, wcześniej były ciepłe za bardzo, chyba jeszcze skręcę RTL-e na jakąś niższą temperaturę, ale na to poczekam jeszcze trochę na chłodniejsze dni.

kaloryfery ustawione na 3 czyli 20 stopni i praktycznie cały czas wyączone są bo podłogówki na tyle ciepła dają, że jest to 20 stopni osiągnięte

Wątek czytałem i czekałem na praktyczne wrażenia z użytkowania Twojego OPALA

Napisz jak masz ocieplony dom, czym palisz i ile spalasz. Kociołek wygląda fajnie.

Moze ktoś opisze przekrój swojego kotła. Z tego co wiem to Stalmark od niedawna prowadził pracę nad systemem dopalającym spaliny. Jak jest w Opalu ? Z tego co zauważyłem w przekrojach dominują poziome kanały wylotowe albo "półki" albo "wymiennik rurowy". Jedynie "Krzarzek robi kanały pionowe ale to moim zdaniem wiąże się z kłopotliwym czyszczeniem pieca.

dom mam z maxa czyli grubosc ściany ~30cm + 15 cm styropianu

palę eko-groszkiem, ale planuję mieszać groszek i miał, na samym miale wilgotnym blokował się on w podajniku i nie opadał w dół

dom mam z maxa czyli grubosc ściany ~30cm + 15 cm styropianu

palę eko-groszkiem, ale planuję mieszać groszek i miał, na samym miale wilgotnym blokował się on w podajniku i nie opadał w dół

Równiez mnam max-a i planuje dać 15 cm styro.

Napisz jak spalanie i jak masz ocieplony sufit. Problem z zawieszaniem sie mokrego opału w zasobniku to standard. Część osób rozsypuje na folii węgiel i dosusza w kotłowni, inni dosuszaja bezpośrednio w zasobniku dostarczajac tam ciepłe powietrze