Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły z podajnikiem tłokowym.

bartxm

Recommended Posts

Witam .

Jestem posiadaczem tłokowca firmy EKO-DOM o mocy 25KW.Mam go od 3 miesięcy.Początek był kiepski :( problem z ustawieniami sterownika,piec potyrafił mi spalić do 80kg opału na dobę MASAKRA :x czarny dym z komina a miało być ekologicznie :-? sadza zapychała kanały grzewcze.Miałem dosyć..

po 2 tygodniowych zmaganiach z ustawieniami kocioł pali 35kg na dobę :D minimalnie sadzy w kanałach no i biały dymek z komina..O to chodziło !!!A poza tym kocioł rewelacja blacha kotłowa,co jest bardzo ważne wykończenie super.Dodam że pale miałem ogrzewam dom o pow.200m bez ocieplenia.Temp.zadana na kotle 60st.

Chętnie podziele się moimi ustawieniami jeśli jest ktoś zainteresowany :)

Małe sprostowanie - EKO-DOM to nie producent tylko pośrednik - przynajmniej tak było w 2007 roku gdy ja kupowałem swój kocioł. Sprzedawali wtedy kotły Kotłobud Osiek (taki kupiłem) i jakieś drugie, nie pamiętam nazwy (STALMARK?) - ale to chyba właśnie taki jak twój - wnioskuję po mocy.

Tak na marginesie - z EKO-DOMU dostałem lepszą cenę i znaaacznie szybszą dostawę niż chciał mi dać bezpośrednio producent.

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj,

"Tłokowcy" jakoś milczą na forum o swoich doświadczeniach, ciekawe czy powodem jest zadowlenie i bezproblemowa obsługa, czy rozczarowanie kotłem?

Mam silne wrażenie, że kotłów ze ślimakiem jest po prostu znacznie więcej. Z naciskiem na znacznie - wielu instalatorów nawet nie wie o istnieniu takich. Jak mówię "kocioł z podajnikiem" - każdy myśli o "ślimakowcu"

Faktycznie występuje problem dużej ilości sadzy - bardzo chętnie poczytam o deflektorze, który pozwala to zredukować - bedę wdzięczny za link :-)

Palę dobrym (drogim) groszkiem, więc popiłolu jest niewiele.

Co dla mnie bardzo ważne, to że piec jest cichy. Napęd tłoka pracuje cicho. Wentylator w zalezności od nastawionej prędkości cicho, bądź głośniej.

To w zasadzie tyle. Polecam.

Pozdrawiam

No właśnie to był mój problem gdy paliłem dobrym groszkiem - miałem dużo sadzy i duże zużycie węgla. Gdy zacząłem zmniejszać ilość węgla, to co prawda, sadzy było mniej, ale za to kocioł często gasł w fazie podtrzymania. Kupiłem "gorszy" groszek i było lepiej - dalej co prawda była pewna ilość sadzy, ale przestał wygasać. Potem ten gorszy groszek się skończył, zasypałem z powrotem ten lepszy i pewnego ranka obudziłem się w zimnej chacie - znowu wygasło.

Kupiłem więc na próbę trochę mieszanki groszku z miałem i znów było ciepło. Zaraz potem sezon grzewczy się skończył.

W tym roku palę samym miałem - sadzy niestety dalej jest sporo, ale przynajmniej pali się równo i nie muszę się martwić, że rano będzie zimno.

W zasadzie można powiedzieć, że miał i niskokaloryczny groszek spalają się podobnie, jednak miał jest tańszy (o ile kupi się go latem, gdy jest suchy).

Problemu sadzy nie rozwiązałem do dziś.

Problem z zawieszaniem sie mokrego opału w zasobniku to standard. Część osób rozsypuje na folii węgiel i dosusza w kotłowni, inni dosuszaja bezpośrednio w zasobniku dostarczajac tam ciepłe powietrze

Dziwne. Ja w tym roku mam miał suchutki i właśnie ze dwa razy się zawiesił i wygasł. To nie występuje, gdy regularnie się uzupełnia opał.

Natomiast w zeszłym roku paliłem mieszanką miału i groszku, dość wilgotną, przez jakiś czas też samym miałem, też wilgotnym. Problem nie występował.

Witam

Od tygodnia jestem posiadaczem kotła 28kW z Pleszewa GOMED (tłokowiec, sterownik TANGO) i za chiny ludowe nie mogę ustawić go aby normalnie pracował. Czy ktoś by mi mógł podrzucić jakieś ustawienia tego sterownika ?

180m2 do ogrzania w tym 100m2 podłogówki. Mam miał na testy od teściów z piwnicy i nie wiem jakie jest pochodzenie, ale jak go rozpalę to wiecznie zasypie mi żar i wygasa.

Spróbuj tak - przy pracy - czas podawania paliwa 40 sekund, czas przerwy 45 sek.

Przy podtrzymaniu - czas przepalania 1 minuta, przerwa 10 mniut - potem możesz wydłużać, nawet to 20 mniut.

Witajcie!

Użytkuję od niedawna kocioł z podajnikiem tłokowym i sterownikiem Tango o mocy 50kW. Mam do ogrzania kamienicę; parter - dwa lokale łącznie 90m2, piętro 120m2(piętro zachodzi nad bramą wjazdową, dlatego jest większa powierzchnia), poddasze mieszkalne 130m2 po podłodze. Dach wełna 15cm, wszędzie okna PCV, parter z jednej strony ocieplony 10 styro, reszta nie ocieplona. Ściany cegła ok 45cm szerokości, otynkowane. Piec zainstalowany w oddzielnym budynku, oddalonym o 30m - poprowadzona rura preizolowana. Cała instalacja C.O. miedź, C.U.W. tylko 80L.

I teraz tak, kocioł spala mi obecnie 2T groszku (o parametrach 26kJ takich jak Eko podobno) miesięcznie!

Jak sądziecie, duzo czy mało?

Pozdrawiam.

I teraz tak, kocioł spala mi obecnie 2T groszku (o parametrach 26kJ takich jak Eko podobno) miesięcznie!

Jak sądziecie, duzo czy mało?

Pozdrawiam.

To razem około 350 m2 powierzchni. 2 tony/mc to około 12 ton na sezon. Ja mam 100 m2 i na sezon kupuję 4 tony miału. Gdybym miał do dyspozycji 12 ton to mógłbym ogrzać 300 metrów. Ty ogrzewasz o 50 m2 więcej. To chyba niezły wynik, choć należy wziąć pod uwagę, że ogrzanie kamienicy wyjdzie zawsze nieco taniej niż domu jednorodzinnego wolnostojącego. Chodzi oczywiście o stosunek ścian zewnętrznych do powierzchni/kubatury.

No własnie w sadzy największy problem.

Sporo pewnie się tworzy przy podtrzymaniu bo opał dymi a schłodzony dym na wymienniku to chyba właśnie sadza.

Obserwowałem spalający się miał i wygląda to tak że kupę drobnych ziarenek dopalających się i pewnie sporo nie zapalonych (tego nie widać bo nie świecą) jest wywalane przez wentylator z paleniska osiadając na wymienniku. To tez pewnie tworzy sadzę.

Ponadto uważam że wentylator o wydajności ponad 400 m3/ godz (taki jest w moim stalmarku 25) jest zajebiście przewymiarowany.

Nawet na pierwszym biegu bez dławienia przy rozsądnym podawaniu opału (powiedzmy co 3-4 minuty) krawędź żaru nie dochodzi do początku paleniska.

Powietrze dostarczane otworami na początku paleniska przedmuchuje tylko popiół nie biorąc udziału w spalaniu i tylko wychładza kocioł.

Oczywiście gdyby podawać więcej opału ijechać z dużą mocą pewnie taka ilość powietrza byłaby potrzebna i spalanie odbywało się na całej płycie ale ja takiego zapotrzebowania nie mam. Mowa o pierwszym biegu a gdzie pozostałe 9?

Kolejna moja obserwacja- kocioł mniej dymi gdy otworzy się lekko popielnik.

Zaznaczam że to tylko moje obserwacje

Aby jeszcze bardziej zmniejszyć ilość powietrza na 1 biegu można taśmą klejącą i kawałkiem kartki zakleić częściowo wlot powietrza do wentylatora. Z moim kotłem prowadzę od kilku dni eksperymenty. Pomiary temperatury spalin i wody zasilającej rejestruje automatycznie. Widać załączanie przepalania i moment gdy rano zegar włączył CWU Temperatury na wykresach są o kila stopni zaniżone - czujniki podłączone prowizorycznie, ale trend widać wyraźnie.

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/poniedzialek_noc.JPG

Kociołek mam STALMARK 80 kW, ale grzeje tylko jakieś 200 m2. Staram się wycisnąć z niego minimalną moc. Paliwo co 20 minut, a dmuchawa na 1, ustawiony na 56 st Te małe piki na lewym wykresie to przepalanie co 30 min - właśnie odkryłem tę funkcję i eksperymentuję po co ona jest.

Kociołek mam STALMARK 80 kW, ale grzeje tylko jakieś 200 m2. Staram się wycisnąć z niego minimalną moc. Paliwo co 20 minut, a dmuchawa na 1, ustawiony na 56 st Te małe piki na lewym wykresie to przepalanie co 30 min - właśnie odkryłem tę funkcję i eksperymentuję po co ona jest.

O matko! Tym kotłem można ogrzać pewnie z 1000 metrów :)

Przepalanie jest po to, że by nie zgasło w piecu gdy temperatura utrzymuje się powyżej zadanej przez dłuższy czas i kocioł nie pali.

Aby jeszcze bardziej zmniejszyć ilość powietrza na 1 biegu można taśmą klejącą i kawałkiem kartki zakleić częściowo wlot powietrza do wentylatora.

Wentylator ma przepustnicę więc to nie problem, tylko po co taki byk jest tam wstawiony. Last Rico w innym wątku napisał że do spalenia 1 kg węgla potrzeba 9 m3 powietrza. Mój podajnik w trybie pracy podaje przy jednym cyklu tłoka małą garść węgla załóżmy dla równego rachunku 100 g (naprawdę raczej jest mniej) co 3 minuty. 2 kg węgla na godzinę to jakieś 20 m3 powietrza a wentylator ma ponad 400 i małą możliwość regulacji. O co chodzi ? Kto to dobierał?

Wentylator ma przepustnicę więc to nie problem, tylko po co taki byk jest tam wstawiony. Last Rico w innym wątku napisał że do spalenia 1 kg węgla potrzeba 9 m3 powietrza. Mój podajnik w trybie pracy podaje przy jednym cyklu tłoka małą garść węgla załóżmy dla równego rachunku 100 g (naprawdę raczej jest mniej) co 3 minuty. 2 kg węgla na godzinę to jakieś 20 m3 powietrza a wentylator ma ponad 400 i małą możliwość regulacji. O co chodzi ? Kto to dobierał?

400 litrów czy metrów sześciennych? Na godzinę, minutę?

Zakładam, że chodzi o m3 na godzinę.

Fakt, nominalnie jest za duży. Ale weź pod uwagę, że:

1. Wentylator mały (dobrany wydajnością) może mieć problem z rozruchem - pył, popiół, kurz, trochę wilgoci, korozji...

2. W rzeczywistości ten wentylator nie wdmucha ty400 m3 w palenisko - nie pozwolą na to małe przekroje otworów w palenisku (ruszcie).

3. Podejrzewam, że nie wykorzystujesz pełnej wydajności pieca - jeśli piec pracuje na max. to trochę więcej powietrza też potrzebuje.

4. Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie jest jeszcze klapka z cięzarkiem, która zamyka dopływ powietrza gdy dmuchawa nie pracuje, na jej podniesienie trochę wiatru też trzeba poświęcić.

To wszystko są argumenty za zastosowaniem nieco "nadmiarowej" dmuchawy. Z tym, że w tym przypadku słowo "nadmiar" zostało potraktowane dość swobodnie.

Poza tym dmuchawa ma podaną wydajność przy obrotach maksymalnych - sądzę, że nie jedziesz na maksa, więc w rzeczywistości wydajność jest mniejsza.

Ja na własny użytek zastanawiałem się na zastosowaniem jakiegoś dodatkowego regulatora, który odciąłby mu jeszcze nieco obrotów - bo te "fabryczne" biegi są dobrane tak samo szczęśliwie jak i wydajność dmuchawy.

Ja na własny użytek zastanawiałem się na zastosowaniem jakiegoś dodatkowego regulatora, który odciąłby mu jeszcze nieco obrotów - bo te "fabryczne" biegi są dobrane tak samo szczęśliwie jak i wydajność dmuchawy.

Nie wiem jaki masz ten wentylator u mnie jest WBS 6a (minimalne napięcie zasilania to 80 V na maks ma 420 m3/godz). Regulacją fazową za bardzo się nie poszaleje, falowniki drogie, może jakiś układ sterowania grupowego (tak podobno jest w sterownikach PID Ognik bodajrze). Sam szukam rozwiązania gdyż buduje sterownik.

Po kilku dniach eksperymentów doszedłem do wniosków:

jeśli trzeba - można ograniczyć moc dmuchawy (w dowolny sposób, elektronicznie, lub mechanicznie), a ilością powietrza sterować włączając ją na kilka - kilkanaście sekund i wyłączając do zera.

No takie wyłaczanie do zera to chyba właśnie idea sterowania grupowego. Co któryś cykl jest wycinany. Dzisiaj kolejne obserwację wprzez wyczystkę w czopuchu utwierdziły mnie w przekananiu że moment podania węgla w tłokowcu to zło :evil: . W tym właśnie momencie piec kopci, poza tym jest w miarę OK. Muszę jakoś ograniczyc porcje opału i podawać częściej.

Nie wiem jaki masz ten wentylator u mnie jest WBS 6a (minimalne napięcie zasilania to 80 V na maks ma 420 m3/godz). Regulacją fazową za bardzo się nie poszaleje, falowniki drogie, może jakiś układ sterowania grupowego (tak podobno jest w sterownikach PID Ognik bodajrze). Sam szukam rozwiązania gdyż buduje sterownik.

Mój wentylator to jakiś EWMAR o wydajności 240 m3/h. Czyli znacznie mniejszy niż Twój. Jaka jest moc Twojego pieca? Mój ma 30 kW.