Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły z podajnikiem tłokowym.

bartxm

Recommended Posts

W titanicu nie udało się zmieścić programowanego podbicia obrotów po podaniu świeżej dawki.

Taka funkcja jest w Irydzie RTZ lub nieco droższym Irydzie PID

Z prób wykonanych w laboratorium wynikało, że sensownym jest podbicie obrotów dmuchawy na ok. 1/3czasu między zadanymi przerwami między dawkami, później można już dmuchać słabiej w zależności od dopasowania mocy. Ten czas jest potrzebny na właściwe odgazowanie paliwa i minimalizację kopcenia tłoka.

W titanicu jak pamiętam krótkie piki dmuchawy były po 90sekundach od podania dawki paliwa, to miało jeszcze inny cel, chodziło o chwilową zmianę temperatury palącego się miału, aby mogła się łatwiej rozlecieć.

Sugerowałbym raczej palenia samym, dobrym miałem w podajniku tłokowym, lepiej uszczelnia palenisko.....

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jedna rzecz jeszcze istotna raczej . Palę czymś takim ; mieszanina miału z groszkiem ( taki odsiew z "produkcji" węgla orzecha , na składach mają takie sita do segregacji frakcji węgla , wziąłem to co spadło prawie najniżej ) i to jest dość energetyczna mieszanka , wnioskująć po prędkości osiągania zadanej temp. . Mieszam w tej chwili w stosunku 2:1 z groszkiem z węgla brunatnego . Myslę , że gdybym palił tą mieszanką miałową bez "dodatków" to też dochodziłby do 70 st . Może zmienię też skład na 1:1 , zobaczy się jak będzie się zachowywał przy ujemnych temperaturach . Kolego Bobas czym Ty palisz ?

Ja palę ekogroszkiem z lokalnego składu niby 26 MJ. Jest trochę spieków i takich białych lekkich kamyków ale ogólnie popiół nie jest zły, wagowo nie przekracza 10 %.

22 kW to też o wiele za dużo. Codzienne rozpalanie w kotle automatycznym wg mnie mija się z celem, chyba że masz dużo miejsca na ruszcie awarajnym i palić wtedy tylko drewnem bez dmuchawy (ciąg regulować drzwiczkami popielnika).

W titanicu jak pamiętam krótkie piki dmuchawy były po 90sekundach od podania dawki paliwa, to miało jeszcze inny cel, chodziło o chwilową zmianę temperatury palącego się miału, aby mogła się łatwiej rozlecieć.

Sugerowałbym raczej palenia samym, dobrym miałem w podajniku tłokowym, lepiej uszczelnia palenisko.....

Pewnie coś w tym jest, świadomie wybrałem tłoka, a drugi rok z rzędu kupiłem ekogroszek... :)

Jedna rzecz jeszcze istotna raczej . Palę czymś takim ; mieszanina miału z groszkiem ( taki odsiew z "produkcji" węgla orzecha , na składach mają takie sita do segregacji frakcji węgla , wziąłem to co spadło prawie najniżej ) i to jest dość energetyczna mieszanka , wnioskująć po prędkości osiągania zadanej temp. . Mieszam w tej chwili w stosunku 2:1 z groszkiem z węgla brunatnego . Myslę , że gdybym palił tą mieszanką miałową bez "dodatków" to też dochodziłby do 70 st . Może zmienię też skład na 1:1 , zobaczy się jak będzie się zachowywał przy ujemnych temperaturach . Kolego Bobas czym Ty palisz ?

Wczoraj cały dzień mój tłok pracował na mieszance 1:1 przy ustawieniach ; praca jak zwykle 3 min 30 sek dmuchawa 2 z 12 - podtrzymanie 3 x 7 oraz 38 sek przedmuch . Po powrocie do domu sprawdziłem popiół jego ilość i jestem zadowolony . Miał i ten groszek brunatny spalone na pył . Grudki lekko spieczone zostają po tych większych kawałkach z polskiego węgla , kilka spieków , ale taka ilość to pikuś . Żar oraz popiół równo rozłożone , to jest to o co mi chodziło . Dzisiaj będzie pracował na podtrzymaniu 3 x 8 . Spalanie , no cóż jak na te warunki dosyć duże ok 16-20 kg . Wczoraj wieczorem jeszcze go poobserwowałem . Po pracy wytrzymał dwa cykle z kawałkiem w podtrzymaniu czyli 42 min ponad schodził z 60 do 53.9 . Zawór 4D otwarty na 4 , w domu na sam wieczór 22 st. Wieczorem znowu wygasiłem , bo dla mnie taka temp. to już za dużo , ale dla żonki .....

Edytowane przez sskiba

Mam zamiar czyścić w ten wekend . Wcześniej raz to robiłem na samym początku , po paleniu na tym ruszcie układanym bo poszły w ruch worki , kartony i takie tam po budowie pozostałości . Do tej pory paliłem tak dwa razy , jak kręciłem się koło domu i miałem czas się tym zająć . Piec faktycznie przewymiarowany , ale z drugiej strony gdyby był mniejszy to ile on wytrzymałby w podtrzymaniu , a nie ma jeszcze przecież ujemnych temperatur ? Postaram się zrobić dzisiaj zdjęcia , Ty też prześlij mi fotki swojego sprzętu . Ze względu na notoryczny brak czasu nie wiem czy dzisiaj uda mi się przeformatować zdjęcie/a , aby umieścić na forum , więc podaj adres mail to jutro rano wyślę . Mój mail [email protected]

Mam zamiar czyścić w ten wekend . Wcześniej raz to robiłem na samym początku , po paleniu na tym ruszcie układanym bo poszły w ruch worki , kartony i takie tam po budowie pozostałości . Do tej pory paliłem tak dwa razy , jak kręciłem się koło domu i miałem czas się tym zająć . Piec faktycznie przewymiarowany , ale z drugiej strony gdyby był mniejszy to ile on wytrzymałby w podtrzymaniu , a nie ma jeszcze przecież ujemnych temperatur ? Postaram się zrobić dzisiaj zdjęcia , Ty też prześlij mi fotki swojego sprzętu . Ze względu na notoryczny brak czasu nie wiem czy dzisiaj uda mi się przeformatować zdjęcie/a , aby umieścić na forum , więc podaj adres mail to jutro rano wyślę . Mój mail [email protected]

Ja czyszczę co jeden zasyp, z racji tego że zasobnik mieści 100 kg to w tych warunkach co tydzień, podczas mrozów co 3 - 4 dni, mam wymiennik pionowy, więc czyszczenie jest dość uciążliwe, z myciem podłogi w kotłowni godzina minimum.

Z reguły podtrzymanie powinno trwać jak najkrócej (właśnie w podtrzymaniu kotły produkują sadzę), najwyższą sprawność kotły osiągają podczas pracy ciągłej a w podtrzymaniu spalają opał tylko dla własnych potrzeb (żeby nie zgasnąć). Nie wiem jak długo Twój kocioł dochodzi do zadanej ale z tego co wcześniej napisałeś to 42 minuty stoi w podtrzymaniu, czyli 42 minuty jest bezproduktywny i podaje dwa razy żeby nie zgasnąć. Sam możesz sobie wyliczyć z jaką średnią mocą pracuje. U mnie jest jeszcze gorzej bo mam bardziej przewymiarowany. Rozważałem już możliwość sprzedaży tego giganta ale za bardzo bym stracił. Teraz wiem, że następny kocioł będzie oscylował około 12 kW mocy.

Użytkownicy kotła Witkowski EKW-RAPS

ekw-raps-01.jpg

Czy u was też tłok jakby więcej podaje przy ściance z drzwiczkami , jest większy kopczyk ?

DSCF2502.jak-zmniejszyc-fotke_pl3.jpgDSCF2491.jak-zmniejszyc-fotke_pl23.jpg

Przecież paliwo spada centralnie . Czy więcej zbiera się z powodu szybszego wypalania w przy ciepleszej tylnej ścianie . gdzie panuje większy żar ?

DSCF2491.jak-zmniejszyc-fotke_pl23.jpg

Edytowane przez sskiba

Już wiem skąd takie coś powstaje . Palnik powinien byc jednakowo uszczelniony przez paliwo i popiół . Kiedy rozpala się i paliwa jest np zbyt mało to żar staje się "niestabilny " , nie ma co się tlić w podtrzymaniu .Trochę wkurza mnie to , przy rozpalaniu trzeba go przypilnować , żeby "równo" ruszył . Teraz jednak pracuje ciągle . Edytowane przez sskiba

Dzisiaj wieczorem zrobił się spiek prawie przez cały palnik . Tłok nie mógł go zrzucić i znowu uwalił " kupę " , podobnie jak na zdjęciu po prawej w moim poście nr 148 , a w miarę ładnie ostatnio się paliło , zaczyna wku....ć mnie takie coś . Kolego Bobas czyściłem piec w sobotę po prawie miesiącu pracy . Uzbierałem prawie wiadereczko po pięciolitrowej farbie . Przedtem zrzucałem popiół z palnika i rozpalałem , jednak kiedy się tak robi od razu powstaje spiek . Teraz nie zrzucam aby płytka palnika była uszczelniona , aby przy rozpalaniu porcji paliwa obok był popiół , tak najlepiej żeby żar był na początku płytki nawiewowej palnika , ale z czasem podczas pracy taki stan właśnie czasami trudno utrzymać (w miarę prawidłowy stan pokazuje miniaturka po lewej w poście 148 ) . Zmiejszyć nadmuchu nie mogę bo zrobi się zbyt mały płomień podczas pracy . Może ten groszek z obi , który dodaje do miału tak żużli ? Muszę wrócić chyba do składu 2:1 . Czy to możliwe , żeby opał był taki spiekający ? Edytowane przez sskiba

• 1 month później...
Wreszcie uspokoiło się spalanie , oby już tak pozostało . Tak jak teraz jest prawidłowo . Cały tydzień pali sie elegancko , prawie zero spieków , popiół idealny , nic nie przechodzi za palnik niedopalone . Poprzedni stan rzeczy to może kumulacja moich pierwszych przekomarzań z tłokowcem przy których chyba nie do końca prawidłowo postąpiłem z materiałem do zasypu , może niepotrzebnie dosypywałem popiół do węgla , celem obniżenia kaloryczności i chyba to psuło całą sprawę , powodowało jakby pewną reakcję łańcuchową . Piec nie pracował jak powinien a ja ponownie ten sam zabieg stosowałem . Od poniedziałku pracuje na zasypie bez takich cudowań i jest super , a juz poważnie zacząłem bluźnić na tą konstrukcję . Cudowanie nie wychodzi na dobre . Edytowane przez sskiba

• 3 months później...
Uzywam tłokowca od roku. Producent Metal Kolor Czaniec 25 KW, sterownik rk-30. Palę miałem. Spalanie latem 30 kg na 5 dni. Obecnie spala 30 kg na 3 dni. Zasobnik na CWU 140l temperatura ciepłej wody w zasobniku 55- 58 st. Zainstalowany sterownik pokojowy ustawiony na 21 st. w dzień i 19 nocą.

Pozdrawiam wszystkich właścicieli kotłów tłokowych.

Jakiego streownika pokojowego Pan używa??

• 2 months później...
  • 1 month później...
Pytanie do Szarlejaka.

Posiadam identyczny kocioł, ale mam problem z sadzą. Jak wygląda ta sprawa u Ciebie?

Sadzy sporo praktycznie po jednej dobie po czyszczeniu w samego pieca wraca do normalnego poziomu tak z 5mm jak dobrze pamiętam, więc czyszczę minimum 3 razy w tygodniu. Nie mówiąc już o wyczystce, która przy drobnym miale zapełnia się równie często.

A czy korzystasz może ze sterownika pokojowego? Ja w tej chwili się zastanawiam nad jakimś ze względu wahania się temperatury w domu od 20 do 24 stopni w zależności od warunków pogodowych na dworze. Tylko zastanawiam się jak sterownik rk-30 współpracuje z takim pokojowym, czy dostosowuje temperature zmieniajac czestotliowsc pracy podajnika czy w jakis inny sposob.

Edytowane przez szarlejak

ja posiadam ten sam piec....z metal kolor spalanie latem na cwu (200l) na poziomie 3-4 kg zależy ile wody sie zuzywa...

czyszczę piec.....raz na tydzień....półtora.....poprostu sie nie przejmuje sadzą utrzymuję temp. na piecu 57stC a na powrocie jest nie wiele mniej bo zawór 4 drogowy mam ustawiony na 20% ciepła na zasilanie....gdyż grzeję budynek temperaturami w zakresie 28-34 st.C(34 przy największych mrozach)......ale to już zależy od instalacji.....ocieplenia budynku itp.

wyczystkę czyszczę raz w roku....na wiosnę....i po roku....jest do wyjęcia wiaderko 10l .....

użytkuję ten piec już 4 lata ....obecnie bedzie to mój 5 sezon....

ja jestem zadowolony.....

moje koszty roczne CWU i CO wynoszą ok. 1100 zł

więc na co tu narzekać.....

ja posiadam ten sam piec....z metal kolor spalanie latem na cwu (200l) na poziomie 3-4 kg zależy ile wody sie zuzywa... ,,,,

,,,, moje koszty roczne CWU i CO wynoszą ok. 1100 zł

Policzmy bardzo pobieżnie.

Sezon grzewczy to około 7 miesięcy, więc okres letni przyjmijmy 5 miesięcy.

Okres letni

5 miesięcy x 30 dni x 4 kg = 600 kg opału

Okres zimowy (wyższa sprawność)

7 miesięcy x 30 dni x 2 kg = 420 kg opału

Razem około 1000 kg opału zużywasz rocznie na ogrzanie CWU.

Po ile kupujesz opał ?.

Edytowane przez Andrzej_M_

witam,

opał kupuje ....w tamtym roku po 340 zł/t w tym roku po 320 zł/t

ja grzeję miełem....rok zamknąłem 28-03-2013 roku i zuzyłem 3,3 t miału....który zakupiłem po 340 zł/t , średnio przyjmując nawet 140 kg na miesiąc miału w lato....okres grzewczy typowy dla CO rozpocząłem 28-10-2012 i skończyłem w połowie kwietnia 2013....więc 5,5 miesiąca - okres grzewczy +CWU ........a więc 6,5 razy po 140 kg = ok.910 kg CWU na rok..... oraz 2,4 t miału na okres grzewczy gdzie grzeję wtedy CO i CWU......jest to wynik z ostatniego roku....ten rok znowu zamknę 28-03.2014 roku i sie zobaczy... temp. utrzymuje na poziomie 23-24 st.C (ale jak słońce poswieci mocniej to dojdzie do 25 st.C.) na parterze....oraz 22-23 na poddaszu.... w piwnicy nie grzeję jedynie tyle ile sie nagrzeje od kotlowni....choć mam w niej grzejniki....ale temperatura spada w niej max do 13-14 stponi na wiosnę...więc....nie ma sensu...

Pozdrawiam wszystkich BOBÓW BUDOWNICZYCH

ja posiadam ten sam piec....z metal kolor spalanie latem na cwu (200l) na poziomie 3-4 kg zależy ile wody sie zuzywa...

czyszczę piec.....raz na tydzień....półtora.....poprostu sie nie przejmuje sadzą utrzymuję temp. na piecu 57stC a na powrocie jest nie wiele mniej bo zawór 4 drogowy mam ustawiony na 20% ciepła na zasilanie....gdyż grzeję budynek temperaturami w zakresie 28-34 st.C(34 przy największych mrozach)......ale to już zależy od instalacji.....ocieplenia budynku itp.

wyczystkę czyszczę raz w roku....na wiosnę....i po roku....jest do wyjęcia wiaderko 10l .....

użytkuję ten piec już 4 lata ....obecnie bedzie to mój 5 sezon....

ja jestem zadowolony.....

moje koszty roczne CWU i CO wynoszą ok. 1100 zł

Jakie masz ustawienia pieca?

Szczególnie interesuje mnie podajnik, gdyż u mnie jak chce ograniczyć spalanie zmniejszam częstotliwość podawania ale wtedy często się zdarza że w piecu wygasa.

Edytowane przez szarlejak