Kryspin 02.08.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Tak jak napisał raffran zacznij od porównania cen mieszkań i domów. W Płocku jest to np 2500 czy 2600 za m2 nowe czyli mieszkanko 60 m2 masz 156 tys PLN + meble itd a za tę kwotę też domku nie wybudujesz więc chyba że sam będziesz działał na maxa. Mi osobiście zawsze (po tym jak mieszkałem w domku przez 23 lata) marzyło się mieć mieszkanie z big tarasem i działkę rekreacyjną na której można spędzać weekendy i odpoczywać zarazem kosząc trawę, czy robić jakieś tam inne pierdoły hobbystycznie a mieszkając w domku trawa, podlewanie kwiatów i inne rzeczy stają się obowiązkiem a nie przyjemnością. No ale w efekcie się buduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krashan2 02.08.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Dlatego zastanawiam sie czy kupic mieszkanei, postawic dom czy tez kupic mieszkanie w TBS? Ja mógłbym mieć (ale po pewnych perypetiach prawnych) piętro do urządzenia w murowanym domu na wsi (powierzchnia piętra - 100 m kwadratowych). Na parterze byłaby rodzinka. Wzięliśmy z żoną pewnego wieczoru kalkulator, policzyliśmy, zastanowiliśmy się... i kupiliśmy mieszkanie w bloku, ba nawet w płycie. Po roku jestem przekonany o słuszności podjętej decyzji. Mimo, że to największe blokowisko miasta i miało jeszcze kilka lat temu złą sławę, na razie nie ma żadnych problemów. Może po prostu dobrze trafiliśmy. Czynsz z licznikami kosztuje mnie mniej niż paliwo do samochodu przy dojazdach z tamtego domu na wsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 02.08.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Dlatego zastanawiam sie czy kupic mieszkanei, postawic dom czy tez kupic mieszkanie w TBS? Ja mógłbym mieć (ale po pewnych perypetiach prawnych) piętro do urządzenia w murowanym domu na wsi (powierzchnia piętra - 100 m kwadratowych). Na parterze byłaby rodzinka. Wzięliśmy z żoną pewnego wieczoru kalkulator, policzyliśmy, zastanowiliśmy się... i kupiliśmy mieszkanie w bloku, ba nawet w płycie. Po roku jestem przekonany o słuszności podjętej decyzji. Mimo, że to największe blokowisko miasta i miało jeszcze kilka lat temu złą sławę, na razie nie ma żadnych problemów. Może po prostu dobrze trafiliśmy. Czynsz z licznikami kosztuje mnie mniej niż paliwo do samochodu przy dojazdach z tamtego domu na wsi. Mysle,ze na podjecie takiej decyzji ma w duzym stopniu miejsce zamieszkania ,region kraju. Mieszkamy jeszcze w bloku(z wielkiej plyty).Mieszkanie jest warte na dzisiaj tyle co budowa domu o dwukrotnie wiekszej powierzchni.Zamienmy czesc powierzchni domu na zakup dzialki,a dpowiedz na dreczace nas pytanie sama sie nasunie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krashan2 02.08.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Mieszkanie jest warte na dzisiaj tyle co budowa domu o dwukrotnie wiekszej powierzchni.Zamienmy czesc powierzchni domu na zakup dzialki,a dpowiedz na dreczace nas pytanie sama sie nasunie. Widocznie mieszkasz w mieście, gdzie mieszkania są drogie. Moje mieszkanie jest w tej chwili warte około 90 000 zł, no może nieco ponad setkę jak skończę remont. Dom 120 metrów za 200 tysięcy? Moim zdaniem nie da się. Poza tym później ten dom trzeba utrzymać, co na pewno więcej kosztuje niż utrzymanie mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 02.08.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 I tak wlasnie jest,mieszkam w Trojmiescie,dlatego napisalem,ze zalezy to od miejsca zamieszkania.A jesli chodzi o koszty utrzymania domu i mieszkania..........who knows?????? Natomiast z pewnoscia dom bedzie tanszy niz TBS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 10.08.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 W Wawie taniej wychodzi wybudować dom... A ceny mieszkań szaleją, ceny działek też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaS 25.08.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Miałam podobny dylemat. Za mieszkaniem przemawialo: - charakter pracy - nie bedziemy mieli czasu domem sie zajac i zadbac o niego w nalezyty sposob; jak miec dom to i ogrod a to wymaga troszke pielegnacji - nie bede miala kiedy sie nim nacieszyc - maz i ja pracujemy duzo; dzien wolny dla Nas to niedziela; - lubimy czeste wyjazdy, wypady do kina, restauracji itp.; - koszty wybudowy domu i urzadzenia bez zbytniego oszczedzania na materialach i wystroju sa wyzsze niz mieszkania; chociaz za cene mieszkania moge miec dom o podwojnej powierzchni tylko to wykonczenie (!) - ale nie chce miec dylematow panele czy parkiet itp., nie lubie robic czegos co za 2-3 lata bedzie nadawalo sie do remontu. Chce miec wnetrze nowoczesne, proste, funkcjonalne i takie zebym sie w nim dobrze czula. Urzadzamy wlasnie pierwsze wlasne M (70m2 ) i wiem ile to kosztuje - nie chcialam sie zbytnio zadluzac; - nie chce sie martwic czy zima maz odsniezy wyjazd, latem - czy skosi ktos trawe, angazowac rodzicow w przeprowadzke do domu, zeby pilnowali go w czasie kiedy wyjezdzamy na wakacje lub dluzszy weekend itp. - mamy dzialke rekreacyjna - i zagladamy na nia rzadko - nie wspominajac o jej pielegnacji itp. Chcemy za jakis czas kupic kawalek ziemi lub dzialke - ot moze kiedys dojrzejemy do tego zeby miec dom Ale wowczas nie bede juz miec pytan: czy kupic wieksze M czy dom - bo ta decyzja dojrzeje Pozdrawiam cieplo z Torunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts