Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tomekwil oczywiście, że czytamy i czekamy na wszystkie informacje, mam pytanie do ciebie bo mam zamiar kupić ten projekt ale gnębi mnie jedno pytanie , poniewż napisałam do mg projekt z zapytaniem czy wyrażają zgodę na zmiany w projekcie, oni kazali napisac jakie to bedą zmiany wtedy wpisza je do formularza, i dlatego też moje pytanie ja nie jestem jeszcze pewna co do zmian. Jak wyglądała u ciebie sytuacja czy tez musiałes powiedzieć o wcześniejszych zmianach w projekcie, ja sądziałam, że jest tak jak w innych biurach projektowych , że dają czysty formularz z popisem , gdzie osoba adaptująca projekt może wpisać zmiany. Jeszcze jedno pytanie co zrobiłeś ze schodami

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

projekcik już mam a teraz kolejny problem co zrobić z tym kominkiem zostawić , go tam gdzie jest czy przenieść, jak sądzicie? mysle , że dośc ciekawie mógłby wyglądać kominek w tym miejscu gzie jest z drugiej strony nie bedzie miejsca na komode, sama już nie wiem co zrobić . Znalazłam zdjęcie kominka mniej więcej w tym miejscu co w moim projekcie i dość fajnie to wygląda.

http://images32.fotosik.pl/22/50df0a3415098b1fm.jpg' alt='50df0a3415098b1fm.jpg'>

• 2 weeks później...

Ja ciągle się zastanawiam nad Słonecznym z poddaszem (ale bez garażu). Nie mam jednak gazu na działce, więc będę potrzebował sporej kotłowni/pomieszczenia gospodarczego (żeby zmieścił się tam piec na paliwo stałe). Pomyślałem, że możnaby przerobić pokój za łazienką na pomieszczenie gospodarcze.

Wyszło mi coś takiego:

http://adsbb.com/free_image_hosting/Sloneczny_m.jpg

free image hosting

Zmiany jakie zrobiłem w stosunku do oryginalnego projektu to:

- pomniejszenie "kotłowni" kosztem "sypialni" (w sypialni zrobiła się fajna wnęka na garderobę)

- powiększenie "pokoju" kosztem "salonu"

- wyprostowanie ścianki w "spiżarni"

Myślę, że w spiżarni możnaby zrobić jeszcze schody na poddasze (z wejściem bezpośrednio z wiatrołapu). Konieczne byłoby też przeniesienie komina z kuchni do kotłowni (od razu obsługiwałby też łazienkę). Oczywiście z kotłowni będzie bezpośrednie wyjście na zewnątrz (może w przyszłości powstanie tam garaż, to będzie to wówczas przejście do garażu :-)

Co o tym myślicie? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Nie wiem, czy coś takiego jak zrobiłem pomiędzy sypialnią a kotłownią jest możliwe, bo w oryginalnym projekcie jest tam ścianka 24 cm, czyli chyba nośna.

z tego co znam sie i co zobaczyłam w projekcie to ta ściana jest nośna, co do wyprostowania ścianki w spiżarce to kiedyś też tak chciałam ale po rozmowie z panem od adaptacji wyszło , że zdaużo problemów byłoby bo na tym skosie są fajnie i mądrze ułożone belki. wydaje mi się że szkoda niszczyó na kotłownie ale jak musiosz to musisz, ja też mam ograniczone środki ale garaż to koszt ok 10 tyś a w środku masz kotłownie rupieciarnie i td ale zrobisz jak chcesz

Garaż za 10 tys. zł???

Wydaje mi się, że garaż będzie znacznie droższy. W końcu na garaż, jeszcze z kotłownią, potrzeba jakieś 30 m kw.. Wg mnie potrzeba na to jakieś 25-30 tys. zł, a nie 10 tys. Ale może się mylę...

Liczył ktoś szczegółowo ile może kosztować garaż?

• 1 month później...

Po krotkiej nieobecnosci wracam na forum.

Jak tam ida sprawy? Mi niestety juz na samym poczatku wszystko sie przedluzylo i nie zdazylem nic zrobic w 2007. Mam juz pozwolenie i czekam na wiosne. Moze znacie prognozy kiedy bedzie mozna budowac ? ;>

A teraz powaznie: Chcemy szybko i sprawnie przeprowadzic process budowy domku wiec postanowilem stworzyc harmonogram w MS Project. Czy ktos z Was probowal cos takiego zrobic? Jesli tak to prosze o info. Jezeli nie to jak tylko bede mial pierwsza wersje to zamieszcze ja tutaj i sprobujemy udoskonalic ten harmonogram razem.

pozdrawiam

Witam wszystkich seredcznie.

My z żoną również planujemy budowę wersji "słoneczny z garażem". Zmiany, które "na dzień dobry" juz mi się nasunęły:

1. Powiększenie garażu i kotłowni, tak by obrys domu zyskał kształt prostokąta.

2. Przeniesienie kominka na ścianę kuchni.

3. Klatka schodowa, dwa warianty: kosztem WC i łazienki lub kosztem jednego z pokoików. Jest jeszcze możliwość usytuowania schodó tak jak w projekcie "Dominik", tzn. w salonie.

4. Okna połaciowe: po dwa na każdą stronę.

5. Taras nad garażem- w przyszłości ogród zimowy.

6. Dodatkowe okno w salonie: powiększone wyjście na taras.

ad.1 przeciez w oryginalnym projekcie tez jest prostokat wiec nie rozumiem

ad.3 ja robie schody kosztem WC i lazienki .. pokoj jeden dla gosci a drugi dla dziecka... jezeli chodzi o schody w salonie to jak myslisz o dzieciach to pomysl sobie, ze siedzisz w salonie ze znajomymi a tu Ci laduje sie do gory ekipa Twojego syna lub kolezanki corki. Troche chyba nie swojo oni by sie czuli ani Ty.

ad. 4 okna polaciowe to nie taki dobry pomysl - wlecie strasznie grzeje w zime zimno. Ja narazie daje bez okien polaciowych i bede sie zastanawial potem jak bede robil poddasze jak to rozwiazac.

ad.5 tez robie taras - o ogrodzie zimowym nie pomyslalem - chodzi Ci o oranzerie (cos w tym stylu?) dobry pomysl ale to naprzyszlosc.

ad.6 ja powikeszylem tylko okno zamieniajac jednoczesnie z wyjsciem na taras (taras z boku domu)

• 3 weeks później...

Zaczelo sie.. teraz tylko sie modlic..

a powaznie to pogoda taka, ze postanowilismy ruszyc - Lawy juz mamy wylane.

jezeli chodzi o harmonogram to narazie zrobilem cos takiego:

http://img169.imageshack.us/img169/2381/harmonogramto2.th.jpg

Jezeli macie jakies uwagi co do tego to bardzo prosze o wypowiedzenie sie na ten temat.

ps. jaka dachowke planujecie?

pozdrawiam

Witam!

Pytasz o dachówkę? :-?

I to jest dobre pytanie...bo My mamy dylemat, bierzemy pod uwagę blachodachówkę, no i zastanawiamy się jeszcze nad gontem, który zresztą bardzo nam się podoba. Tylko nie wiem jak to się sprawdzi w praktyce?

.

nie jestem jakimś specjalistą ale myślę, że w dzisiejszych czasach kiedy co chwila jest jakaś wichura to blachodachówka jest bardzo narażona na zerwanie. Druga sprawa to to, że jest ona dużo "głośniejsza" podczas deszczu.

Jeżeli chodzi o gont to jest to rozwiązanie tymczasowe bo szybko się niszczy.

ja idę w strone dachówki cementowej chyba BRAAS celtycka (~26,60/m2)

• 2 weeks później...

Okej, ja juz mam fundamenty. Lecimy dalej - scianki powinny rosnac pod koniec tygodnia.

Problem pojawia sie kiedy rozmawiam z dekarzami - kazdy twierdzi, ze dach w projekcie jest zle zaprojektowany zmiany jakie proponuja to:

- przekroj krokwi dac 8x18 (kazdy ciesla sugeruje zwiekszenie przekroju z projektu)

- rozstawy krokwi dac rowno co ~90cm (w miejscach okien dachowych 78cm)

- na zewnatrz (w osi wzdluznej domu) dach nie powinien wystawac wiecej jak 60cm oraz wystarczy jedna krokiew

- dodac platwie posrednie lub kalenicowa (tutaj nie wszysscy sa zgodni)

- dodac slupy podtrzymujace (tutaj nie wszysscy sa zgodni)

Czy Wy macie jakies doswiadczenia z dachami? Czy moze juz rozmawialiscie ze swoimi wykonawcami o projekcie wiezby?

Druga sprawa - co sadzicie o moim harmonogramie?

pozdrawiam

• 1 month później...