aguś1982 04.10.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Tomekwil oczywiście, że czytamy i czekamy na wszystkie informacje, mam pytanie do ciebie bo mam zamiar kupić ten projekt ale gnębi mnie jedno pytanie , poniewż napisałam do mg projekt z zapytaniem czy wyrażają zgodę na zmiany w projekcie, oni kazali napisac jakie to bedą zmiany wtedy wpisza je do formularza, i dlatego też moje pytanie ja nie jestem jeszcze pewna co do zmian. Jak wyglądała u ciebie sytuacja czy tez musiałes powiedzieć o wcześniejszych zmianach w projekcie, ja sądziałam, że jest tak jak w innych biurach projektowych , że dają czysty formularz z popisem , gdzie osoba adaptująca projekt może wpisać zmiany. Jeszcze jedno pytanie co zrobiłeś ze schodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwil 04.10.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja nic nie zmieniałem, dopiero po adaptacji przenosze kominek na ścianę od kuchni, schody zostawiłem tam gdzie są (nie wiem czy będę ruszał poddasze, może kiedyś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguś1982 27.10.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 projekcik już mam a teraz kolejny problem co zrobić z tym kominkiem zostawić , go tam gdzie jest czy przenieść, jak sądzicie? mysle , że dośc ciekawie mógłby wyglądać kominek w tym miejscu gzie jest z drugiej strony nie bedzie miejsca na komode, sama już nie wiem co zrobić . Znalazłam zdjęcie kominka mniej więcej w tym miejscu co w moim projekcie i dość fajnie to wygląda. http://images32.fotosik.pl/22/50df0a3415098b1fm.jpg' alt='50df0a3415098b1fm.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 08.11.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Ja ciągle się zastanawiam nad Słonecznym z poddaszem (ale bez garażu). Nie mam jednak gazu na działce, więc będę potrzebował sporej kotłowni/pomieszczenia gospodarczego (żeby zmieścił się tam piec na paliwo stałe). Pomyślałem, że możnaby przerobić pokój za łazienką na pomieszczenie gospodarcze. Wyszło mi coś takiego: http://adsbb.com/free_image_hosting/Sloneczny_m.jpg free image hosting Zmiany jakie zrobiłem w stosunku do oryginalnego projektu to: - pomniejszenie "kotłowni" kosztem "sypialni" (w sypialni zrobiła się fajna wnęka na garderobę) - powiększenie "pokoju" kosztem "salonu" - wyprostowanie ścianki w "spiżarni" Myślę, że w spiżarni możnaby zrobić jeszcze schody na poddasze (z wejściem bezpośrednio z wiatrołapu). Konieczne byłoby też przeniesienie komina z kuchni do kotłowni (od razu obsługiwałby też łazienkę). Oczywiście z kotłowni będzie bezpośrednie wyjście na zewnątrz (może w przyszłości powstanie tam garaż, to będzie to wówczas przejście do garażu Co o tym myślicie? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Nie wiem, czy coś takiego jak zrobiłem pomiędzy sypialnią a kotłownią jest możliwe, bo w oryginalnym projekcie jest tam ścianka 24 cm, czyli chyba nośna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguś1982 08.11.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 z tego co znam sie i co zobaczyłam w projekcie to ta ściana jest nośna, co do wyprostowania ścianki w spiżarce to kiedyś też tak chciałam ale po rozmowie z panem od adaptacji wyszło , że zdaużo problemów byłoby bo na tym skosie są fajnie i mądrze ułożone belki. wydaje mi się że szkoda niszczyó na kotłownie ale jak musiosz to musisz, ja też mam ograniczone środki ale garaż to koszt ok 10 tyś a w środku masz kotłownie rupieciarnie i td ale zrobisz jak chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 08.11.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Garaż za 10 tys. zł??? Wydaje mi się, że garaż będzie znacznie droższy. W końcu na garaż, jeszcze z kotłownią, potrzeba jakieś 30 m kw.. Wg mnie potrzeba na to jakieś 25-30 tys. zł, a nie 10 tys. Ale może się mylę... Liczył ktoś szczegółowo ile może kosztować garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguś1982 08.11.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 nikt nie liczył ale garaż jest doklejony do budynku, beton i tak i tyak lejesz dach, i najtansza brama to nie aż tak duże koszty ale już sama nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguś1982 08.11.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 nikt nie liczył ale garaż jest doklejony do budynku, beton i tak i tyak lejesz dach, i najtansza brama to nie aż tak duże koszty ale już sama nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 08.11.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 No właśnie. Taki garaż to jak dom w stanie nieco lepszym niż surowym, czyli spokojnie 1000 zł / metr kw. Więc podejrzewam, że 25-30 tys. bez problemu może kosztować. Dlatego zastanawiam się nad kotłownią w bryle domu i bez garażu. Według mnie tak byłoby taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 07.01.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Po krotkiej nieobecnosci wracam na forum. Jak tam ida sprawy? Mi niestety juz na samym poczatku wszystko sie przedluzylo i nie zdazylem nic zrobic w 2007. Mam juz pozwolenie i czekam na wiosne. Moze znacie prognozy kiedy bedzie mozna budowac ? ;> A teraz powaznie: Chcemy szybko i sprawnie przeprowadzic process budowy domku wiec postanowilem stworzyc harmonogram w MS Project. Czy ktos z Was probowal cos takiego zrobic? Jesli tak to prosze o info. Jezeli nie to jak tylko bede mial pierwsza wersje to zamieszcze ja tutaj i sprobujemy udoskonalic ten harmonogram razem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguś1982 07.01.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 ja też zaczynam na wiosne , narazie ciuągle papierkologia u mnie. CVzekam na twój harmonogram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 08.01.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam wszystkich seredcznie. My z żoną również planujemy budowę wersji "słoneczny z garażem". Zmiany, które "na dzień dobry" juz mi się nasunęły: 1. Powiększenie garażu i kotłowni, tak by obrys domu zyskał kształt prostokąta. 2. Przeniesienie kominka na ścianę kuchni. 3. Klatka schodowa, dwa warianty: kosztem WC i łazienki lub kosztem jednego z pokoików. Jest jeszcze możliwość usytuowania schodó tak jak w projekcie "Dominik", tzn. w salonie. 4. Okna połaciowe: po dwa na każdą stronę. 5. Taras nad garażem- w przyszłości ogród zimowy. 6. Dodatkowe okno w salonie: powiększone wyjście na taras. ad.1 przeciez w oryginalnym projekcie tez jest prostokat wiec nie rozumiem ad.3 ja robie schody kosztem WC i lazienki .. pokoj jeden dla gosci a drugi dla dziecka... jezeli chodzi o schody w salonie to jak myslisz o dzieciach to pomysl sobie, ze siedzisz w salonie ze znajomymi a tu Ci laduje sie do gory ekipa Twojego syna lub kolezanki corki. Troche chyba nie swojo oni by sie czuli ani Ty. ad. 4 okna polaciowe to nie taki dobry pomysl - wlecie strasznie grzeje w zime zimno. Ja narazie daje bez okien polaciowych i bede sie zastanawial potem jak bede robil poddasze jak to rozwiazac. ad.5 tez robie taras - o ogrodzie zimowym nie pomyslalem - chodzi Ci o oranzerie (cos w tym stylu?) dobry pomysl ale to naprzyszlosc. ad.6 ja powikeszylem tylko okno zamieniajac jednoczesnie z wyjsciem na taras (taras z boku domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 27.01.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Zaczelo sie.. teraz tylko sie modlic.. a powaznie to pogoda taka, ze postanowilismy ruszyc - Lawy juz mamy wylane. jezeli chodzi o harmonogram to narazie zrobilem cos takiego:http://img169.imageshack.us/img169/2381/harmonogramto2.th.jpgJezeli macie jakies uwagi co do tego to bardzo prosze o wypowiedzenie sie na ten temat. ps. jaka dachowke planujecie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boss K. 28.01.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Witam! Pytasz o dachówkę? I to jest dobre pytanie...bo My mamy dylemat, bierzemy pod uwagę blachodachówkę, no i zastanawiamy się jeszcze nad gontem, który zresztą bardzo nam się podoba. Tylko nie wiem jak to się sprawdzi w praktyce? Pozdrawiam:) Boss K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwil 28.01.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 WitamMi właśnie kładą dachówke cementową Euronit (grafitowa), płaciłem w grudniu 24zł brutto za 1m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 31.01.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Witam! Pytasz o dachówkę? I to jest dobre pytanie...bo My mamy dylemat, bierzemy pod uwagę blachodachówkę, no i zastanawiamy się jeszcze nad gontem, który zresztą bardzo nam się podoba. Tylko nie wiem jak to się sprawdzi w praktyce? . nie jestem jakimś specjalistą ale myślę, że w dzisiejszych czasach kiedy co chwila jest jakaś wichura to blachodachówka jest bardzo narażona na zerwanie. Druga sprawa to to, że jest ona dużo "głośniejsza" podczas deszczu. Jeżeli chodzi o gont to jest to rozwiązanie tymczasowe bo szybko się niszczy. ja idę w strone dachówki cementowej chyba BRAAS celtycka (~26,60/m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 09.02.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Okej, ja juz mam fundamenty. Lecimy dalej - scianki powinny rosnac pod koniec tygodnia. Problem pojawia sie kiedy rozmawiam z dekarzami - kazdy twierdzi, ze dach w projekcie jest zle zaprojektowany zmiany jakie proponuja to:- przekroj krokwi dac 8x18 (kazdy ciesla sugeruje zwiekszenie przekroju z projektu)- rozstawy krokwi dac rowno co ~90cm (w miejscach okien dachowych 78cm)- na zewnatrz (w osi wzdluznej domu) dach nie powinien wystawac wiecej jak 60cm oraz wystarczy jedna krokiew- dodac platwie posrednie lub kalenicowa (tutaj nie wszysscy sa zgodni)- dodac slupy podtrzymujace (tutaj nie wszysscy sa zgodni) Czy Wy macie jakies doswiadczenia z dachami? Czy moze juz rozmawialiscie ze swoimi wykonawcami o projekcie wiezby? Druga sprawa - co sadzicie o moim harmonogramie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
checsylwia 12.02.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 ile wyszedł koszt budowy SSZ? czy ktoś robi taki sam projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnkaO 14.03.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Nasza więźba wykonana jest zgodnie z projektem. Dach pokryty blachodachówką przetrwał już kilkanaście nawałnic i spełnia swą rolę bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguś1982 14.03.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 AnkaO możesz wkleic pare zdjęc ze srodka domu bede wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts