Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdjęcia podłogi MERBAU

Maciej Jutrzenka

Recommended Posts

Piekny ten marbau.

Ja mam w domu dlugie deski jatoba, tez sa cudne :) Po 3 miesiacach eksploatacji jestem bardzo zadowolona z tego drewna. Czy jatoba ma podobne wlasciwosci/parametry jak merbau?

jesli juz uzytkujesz mam pytanie .

Czy chodzicie po domu w butach , jesli tak to czy nie ma rys od obcasow ?

rrmi,

generalnie to my domownicy chodzimy w kapciach. Czesto mamy gosci, ktorzy nie musza zdejmowac butow (no chyba, ze sami tak wola). Kiedy mam przyjecie zakladam buty na obcasach (nie nosze jednak szpilek :wink: ) Drewno jest bardzo twarde i nie zauwazylam rys. Mamy tez 3 koty i zero problemow z ta podloga. Z tego co slyszalam to jatoba jest generalnie twardsza niz merbau, ale o dokladne dane warto by zapytac specjaliste. W mieszkaniu mielismy parkiet bukowy, to byla porazka, bardzo sie rysowal.

piekna ta podloga i ladny kolor przybrala - przynajmniej na zdjeciach nie jest sepcjalnie czerwona

ozzie

jak to dobrze slyszec ze jatoba sie dobrze sprawuje - tez sie do niej przymierzam - a mozesz powiedziec jaki odcien przybrala Twoja podloga -tzn czy nie jest za bardzo czerwona (wiem ze to pojecie wzgledne :wink: ) a tego sie najbardziej obawiam - wiem ze zalezy to od rodzaju lakieru lub olejowania - widzialam probke olejowanej jatoby i byla raczej brazowa

a jesli chodzi o parametry to sory ze wypowiadam sie za fachowca ale w DLH dostalam rozpiske z parametrami roznych gatunkow (skala twardosci okreslona gwiazdkami od 1 do 4)

jatoba (****) jest twardsza od merbau (***) , druga w kolejnosci po lapacho ktore jest najtwardsze

dla porownania dab generalnie uwazany za twardy ma **

z tego co zrozumialam to jest to zwiazane z gestoscia drewna

i tak lapacho - 1050

jatoba - 955

merbau - 850

dab - 690

z kolei jest tam jeszcze parametr zwany stabilnością (tez skala 4-gwiazdkowa), ktory jest chyba zwiazany ze skurczem calkowitym objetosciowym :o :wink:

i tu merbau jest stabilniejsze (****), jatoba (***)

ale generalnie ich wlasciwosci sa porownywalne

karorka,

moja podloga zrobila sie troche bardziej czerwona, ale to nam sie akurat podoba. Lakier jest pol mat. Wszyscy, ktorzy nas odwiedzaja komentuja jaka 'zywa' mamy podloge, generalnie to wszystkim sie podoba. Poza salonem jatobe (tylko, ze parkiet) mamy w gabinecie i na gornej klatce schodowej. Schody wyszly pieknie, tez z dlugich desek jatoba, podstopnice z mdf, jasnego w kolorze scian. Schody robil nam stolarz z Zielonek, polecam. Jezeli chcesz wiecej info, badz zobaczyc, daj znac na priva. Pozdrawiam

powiedzcie mi jak macie zamontowane podłogi z takiego drewna jak merbau czy jatoba..

ja właśnie dostałem ofertę od Marchewki http://www.marchewka.pl na deski jesion mieszany lub dąb (grubości 2cm), klejone do idealnie poziomego podłoża betonowego za 400PLN netto z 1m2 z montażem!!

cena powalająca!! czy merbau, teak, jatoba tyle samo kosztują?? czy to może ja nie zdawałem sobie sprawy ile naprawdę trzeba wydać na porządną podłogę?

Mi firma parkieciarska z Murowanej Gośliny pod Poznaniem zaproponowała coś takiego

" Przygotowanie podłoza,zagruntowanie. montaz deski parkietowej merbau, cyklinowanie, polerowanie listwowanie i nakładanie oleju lub lakieru

R-55,-x71,09mkw=3910,-

R-55,-x33,90mkw=1864,5

razem 5574,5

w przypadku montazu cokołów przysciennych doliczamy do 1 mb 10,- "

plus do tego trzeba doliczyć cenę drewna, listw i chemii

• 5 months później...