danserniebanalny 18.12.2005 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Chcę na stropie betonowym położyć warstwę styropianu na który połóżę płyty OSB. Następnie chciałem położyć panele podłogowe, czy jest to dobry pomysł? Jakie warunki powinienem spełnić? Jakiej grubości powinny być płyty OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 19.12.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 - strop musi byc idealny rowny, jesli nie jest mozna zastosowac podsypke ze stabilizowanego cementem keramytu- styropian min FS20 (chyba ze chcesz styropian polozyc nie jako izolacje cieplna a jako akustyczna ?)- w zaleznosci czy pod spodem jest pomieszzcenie ogrzewane czy nie, trzeba zastosowac paroizolacje lub nie- najlepiej dwie warstwy plyt skrecone razem ze soba-plyty oddylatowane od scian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orelek 23.01.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 witam sznowne grono użytkowników, to mój pierwszy post więc się przywitam.Przeszukałem forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie ale ten temat jest bardzo podobny a więc:mam domek parterowy wybudowany w latach 70 i w planie miało być poddasze uzytkowe, ale z jakiś przyczyn nie było zrobione i ja w najbliższym czasie nie będe go adoptował. Sprawa dotyczy ocieplenia stropu z uwzględnieniem sytuacji że kiedyś na poddaszu będą mieszkania. Myślałem o styropianie i wylewce ale może zastosować styropian i płyte osb co by nie obciążać stropu (żelbetowy)? poradzcie użytkownicy co robić i jak to robić co by to nie było bardzo drogo ale skuteczne bo ciepełko z dołu ucieka na góre...ale się rozpisałem...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 24.01.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 ja mam wlasnie na podddaszu mieszklanym ocieplenie stropu (dol nieogrzewany) ze styropianu FS20 frezowanego, uzolonego na podsypce wyruwnujacej z keramzytu stabilizowanego cementem. I na tym dwie warstwy OSB na mijanke skrecone do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orelek 24.01.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 ja mam wlasnie na podddaszu mieszklanym ocieplenie stropu (dol nieogrzewany) ze styropianu FS20 frezowanego, uzolonego na podsypce wyruwnujacej z keramzytu stabilizowanego cementem. I na tym dwie warstwy OSB na mijanke skrecone do siebie dzięki za odpowiedz a jaką kolega zastosował grubość 22mm? jeśli tak to czy można troche odpuścić i dac cieńsze, ewentualnie jedną warstwe skrecaną za pomoca pocientej płyty osb na paski około 10 cm podładaną pod dwie płyty schodzace się czołem i skrecone wkretami ( grubosc płyt wtedy 22 mm )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 25.01.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 ja stosowalem 10mm x 2, skrecane wkretami "czarnymi" takie jak sie przykreca plyty GK do stelazy drewnianych z jedna warstwa to nienajlepszy pomysl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orelek 26.01.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 dzięki za pomoc, o to mi właśnie chodziło czyli szybka i konkretna odpowiedź pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachu 01.02.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Jeżeli przy okazji strop ma być cichy to polecałbym nie styropian ale płyty włókninowo cementowe (czy jakoś tam) Fermacel.Sam kładłem takie płyty z podbitką z twardej wełny mineralnej na strop betonowy na piętrze domu. Płyty te bardzo wygłuszyły strop i układa się je łatwo. Jedyny mankament to cena. 4 lata temu dałem za 1 m2 takiej płyty ok 50zł. No ale było warto. Za jedną robotą mamy ocieplenie, wygłuszenie i bardzo równą podłogę na którą można położyć wszystko nawet kafelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts