Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sposób na mycie okien

Kropelka

Recommended Posts

Może ten problem wydać się dziwny, ale dla mnie jest naprawdę ważny i rozwiązanie wcale nie jest takie proste(przynajmniej dla mnie :wink: )

A problem to:

mam nad salonem i kuchnią sufit na wysokości ok. 6m. Chciałabym oba te pomieszczenia doświetlić od góry dużymi oknami połaciowymi.

I całą przyjemność z oglądania błękitnego/ gwieździstego nieba z salonu lub kuchni psuje mi fakt: jak ja mam myć te okna??????????????????????

Czy ktoś z tu obecnych mam może jakieś doświadczenia bądź pomysły, aby łatwo i przyjemnie je czyścić ?

Jak często trzeba myć okna połaciowe?

I czy w takim razie grożą mi co jakiś czas prace wysokościowe?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i wyrozumiałości dla laika jakim z pewnością jestem.

Boowa, to nawet ciekawy pomysł. Jak tylko zastosujesz ten super środek, to bardzo proszę o wrażenia.

Natomiast pozostając w temacie motoryzacji, to w przypływie rozpaczy, że jednak będę musiała korzystać z 10-metrowej drabiny (a ja mam lęk wysokości), pomyślałam o nowatorskiej metodzie zastosowania wycieraczek a’la samochodowych w oknach połaciowych. A nóż widelec się uda :)

Ale Twoja metoda wydaje się bardziej prawdopodobna.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Nie wiem jak Wy, ale ja mam jakąś fobię przy myciu okien połaciowych, bo jak je "przekręcam", żeby umyć brudniejszą zewnętrzną stronę, to mam wrażenie, że zaraz spadną mi na głowę. Mam okna Fakro. Czy też macie take wrażenie, jak sobie to wybić z głowy? Bo stanie na drabinie i banie się, że zaraz okno mi spadnie na głowę to mało komfortowa sytuacja :-? Mąż obiecał, ze umyje, ale wątpię czy doczekam, polecona kobita do mycia okien, mówi, że myje tylko zwykłe, bo co do połaciowych nie we nie wie jak sie z nimi obchodzić.

Ja ostatnio nie "przekręcałam" skrzydła tak by mieć swobodny dostęp, tylko myjką na długim patyku usiłowałam dosięgnąć do całej powierzchni- raczej mało wygodne.

Jak możecie to napiszcie, czy obracanie okna wokół osi jest bezpieczne i dlaczego - może jakoś się uspokoję. A jeżeli naprawdę nie jest bezpieczne i okno może wylecieć z mocowań, to jak myjecie te okna? Uff nie miała baba kłopotu, to sprawiła sobie okna płaciowe :wink: