Lobo_M 04.11.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 No to ładnie każdy ma inne wyniki, więc na przyszłośc dyskusje na temat wilgotności w domu sa bezsensowane, bo jak widać wachania sa w dziesiatkach procentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 No to ładnie każdy ma inne wyniki, więc na przyszłośc dyskusje na temat wilgotności w domu sa bezsensowane, bo jak widać wachania sa w dziesiatkach procentów. Niestety chyba masz rację. Są one bardzo niedokładne. Najlepiej pożyczyć na kilka dni a najlepiej tygodni jakiś wzorzec i porównać wskazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.11.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Można owinąć higrometr na chwilę mokrą szmatą tak aby mocno wzrosła wilgotność. Po takim zabiegu powinien być bardziej dokładny. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.11.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 ok przetestuje tomoze sie zrownaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.11.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 przedwczoraj wieczorem robilem termowizje domu, fakt ze warunki nie byly najlepsze,, ale juz pewne rzeczy mozna zaobserwowac:-ściany sa dokladnie zaizolowane-montaż okien tez poprawny, kilka miejsc jest do lekkiej poprawki, trzeba doregulowac dwa skrzydła-najsłabszym punktem sa drzwi zewnetrzne, a dokladnie ich ościeże, samo skrzydło jest dobre, nawet bardzo-na stropie musze dokladniej poprzkladać węłne w okolicach kilku krokiew i do izolować polmetrowy odcinek wentylacji, przy pinkcie wymiany filtra-fabryczna izolacja wymiennika Bartosz jest bardzo dobra-drugim słabym punktem jest ryra odpowietrzająca od kanalizacji, musze ja do izolować- co do szczegółów to potrzebuje kilku dni na interpretacje zdjęć wnetrza, a dokladnie to łączenia podłogi ze ściana i narozników, musze się dowiedzieć jakie wartości są uznawane za dobre a jakie za złe?Może macie swoje zdjęcia termowizyjne i możecie sie podzielić informacjami.Po poprawkach zamierzam jeszce raz zrobić termowizje ale wtedy mam nadzieje będą juz mrozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.11.2010 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Jestem ciekaw tego łączenia podłogi ze ścianą. Nie mam jeszcze wykończonego połączenia okna z posadzką i się zastanawiam czy tylko szparę pianką psiknąć czy jakiś kawałek styro wkomponować. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 05.11.2010 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Narozniki z zalozenia sa be..., polaczenie sciany i podlogi na parterze to akurat proste o ile podloga jest na wysokosci sciany zewnetrznej a nie fundamentow.Ja mam podlogi parteru powyzej fundamentow, ok. 10cm styropianu jest powyzej lini fundamentu (juz na scianie zewnetrznej) i dopiero wylewki poszly wiec raczej mostek istotny tam nie wystepuje. Gorzej z ietrem bo strop z wiencem "wychodza" przeciez az na zenetrz -to jest dosyc newralgiczny punkt. Co prawda na wieniec dalem dodatkowo 10cm styro - jako szalunek posluzyl no i normalne ocieplenie elewacji 20cm styro co daje w sumie 30cm grubosci, wydaje sie OK. @Serwis24, pianka powinna wystarczyc, styropianu dokladnie nie upchniesz a pianka "wejdzie" wszedzie chyba ze musi przenosic jakies obciazenia. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 05.11.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Narozniki z zalozenia sa be..., polaczenie sciany i podlogi na parterze to akurat proste o ile podloga jest na wysokosci sciany zewnetrznej a nie fundamentow.... Proste tojest w teorii u mnie w dwóch miejscach jest punktowy mostek, w narozniku okien balkonowych, wynika to moim zdaniem z punktowego niedokładnego przylegania styropianu na podłodze, jest tam spora szpara więc jeszcze potraktuje ja pianka. Od zewnatrz raczej jest ok ponieważ wszystkie fotki z zewnatrz pokazuja że dom jest jak termos. Zastanawiam się i chyba dodam jeszce 10cm styropianu na fundament, ale tylko na głębokość 50cm bo jak widac po zdjęciach jest małe osłabienie izolacji w miejscu łączenia styropianu fundamentu i sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.11.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Marcin Cetera przy jakich temperaturach robiłeś termowizję ? Piwopijca pianka dobra na wszystko pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek17 05.11.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Z analogowych mam taki sam. Ale mam jeszcze osuszacz powietrza master DH 720 , który też mierzy wilgotność. I tu dopiero się zaczyna bo analogowy 50% - osuszacz 80%, analogowy <20% - osuszacz 45% witaj, analogowe wilgotnościomierze mają tą zaletę że można je wyregulować. Należy namoczony ręcznik w wodzie i zawinąć w nim higrometr analogowy. Pozostawić na dwie godziny następnie sprawdzić wskazania. Dobrze wyjustowany higrometr powinien wskazywać ok. 98% wilgotności, jeżeli wskazanie są inne należy wyregulować śrubką, która znajduje w tylnej części urządzenia. Pozdrawiam janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.11.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Nie wiem jak u was ale dzisiaj u mnie zauważyłem nagły wzrost wilgotności o 14%! Nie wiem czy jest to spowodowane wczorajszym gotowaniem (długim) czy dzisiejszym wiatrem. Jak to u was wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 05.11.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Marcin Cetera przy jakich temperaturach robiłeś termowizję ? Piwopijca pianka dobra na wszystko pozdr adam Tak jak wspominałem nie były to warunki idealne bo na dworzu było +6, ale chciałem zrobić wstępna termowizję bo miałem akurat dostęp do kamery, za dwa tygodnie zrobię jeszce raz wtedy mam nadzieję będzie mróz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 05.11.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 witaj, analogowe wilgotnościomierze mają tą zaletę że można je wyregulować. Należy namoczony ręcznik w wodzie i zawinąć w nim higrometr analogowy. Pozostawić na dwie godziny następnie sprawdzić wskazania. Dobrze wyjustowany higrometr powinien wskazywać ok. 98% wilgotności, jeżeli wskazanie są inne należy wyregulować śrubką, która znajduje w tylnej części urządzenia. Pozdrawiam janek No cóż chętnie bym sobie ten wilgotnościomierz podregulował, ale niestety śrubki tam nie ma. Spiralka pomiarowa jest przyklejona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.11.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Witam, Prześledziłem wpływ wielkości okien na bilans domu, próbując je zoptymalizować w zależności od strony świata. Co prawda niewiele mogę tu zrobić ( wpływ żony ), ale zawsze można powalczyć o każde pół metra Wziąłem pod uwagę takie parametry jak: U-szyby i ramy, G-szyby, kierunek świata, powierzchnia, zacienienie od dachu w każdym miesiącu, średnia ilość energii słonecznej w danym miesiącu padającej na pionową powierzchnię. W ten sposób policzyłem straty i zyski. Teraz zwiększając, bądź zmniejszając teoretycznie okno sprawdzałem wynik bilansu budynku. Wnioski ogólne są następujące dla okien stosunkowo dużych ( witryn ): Strona południowo-wschodnia – zmiana wielkości okna na większe lekko pogarsza bilans. Strona południowo-zachodnia – zwiększenie wielkości okna praktycznie nie wpływa na bilans, bądź go lekko poprawia ( zależy od stosunku powierzchni ramy okna do szyby ) . Strona północno-zachodnia – pogarsza bilans już w sposób widoczny. 2,7 m2 okna = 8% całego bilansu. Od strony płn-wsch nie planuję okien. Okna dachowe pochylenie 35 st. - strona płd-wsch. i płd-zach. – zwiększenie powierzchni okien = poprawa bilansu. Należy też pamiętać o potencjalnych kłopotach przegrzania pomieszczeń latem, np. zewnętrzne markizy, bądź rolety. Warto stosować Fixy oraz okna o możliwie największym stosunku połaci szyby do powierzchni ramy. Wszystkie te prawidłowości są pewnie wielu z Was dobrze znane, ale chciałem tu je jeszcze raz zebrać i przypomnieć. Badany, obliczeniowy współczynnik okien ( dla szyby U=0,6, G=0,65 ): Duże okna tarasowe ( witryny ) U=0,82 Okna małe ( 1,5x1,15 ) U=0,86 Okna dachowe U=0,95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.11.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 (edytowane) To ja moge się do tych obliczeń ustosunkować po prawie już miesięcznym mieszkaniu w domu.jedna ściana jest 25 stopni odchylowana na wschód od kierunku południowegohttp://lh6.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TNVEHJ5AABI/AAAAAAAAIa4/ovmyA9Hl5YQ/termowizja%20sciana%20pd-wsch.jpgdwa okna 150x200cm po prawej sa w pokojach o powierzchni 14m^2, oba są nieogrzewane. Skrajny tylko nagrzewa się od nadmuchu WM kiedy pali się w kominku i od słońca, temp w nim jest z reguły 20-21 stopni. Wystarczy jeden słoneczny dzień żeby się nagrzał do 23. drzwi w nim są zamnknięte.Pokój srodkowy nagrzewa się również tylkood nawiewu WM i od słońca, ale w wiekszej mierze bo słońce pada na ścianki działowe z silki które są ciemnoszare i bordowe (a nie białe jak w skrajnym), nagrzewanie po dniu slonecznym jest duże. Ponadto nagrzewa się narożnik i część ściany działowej która sąsiaduje z kominkiem w saloniehttp://lh5.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TNVHpEqH1WI/AAAAAAAAIbI/S6U1uJS6h8U/termowizja%20pok%20jon%20naroznik.jpgdrzwi do pokoju są zawsze otwarte a temperatura średnio 21-22, ale przy słonecznym dniu 23-24.Najwieksze okno 230x300cm jest w salonie, który posiada również okna 230x300 i 230x100cm od strony pd-zach (25 stopni odchylona na pd od kierunku zachodniego)http://lh6.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TNVJF3TtOCI/AAAAAAAAIbY/Fxv2g0J9SLU/termowizja%20sciana%20pd-zach.jpgwięc w salonie w pogodny dzień o tej porze roku mam słońce od wschodu do zachodu, przez co przy temperaturze na zewnątrz okolo 5 stopni pokój z kuchnia spokojnie nagrzewa sie do 24 stopni i wtedy zasłaniam żaluzje. Podłoga z paneli ładnie się nagrzewa w kuchni to samo, gościom ciągle się wydaje że mam włączona podłogówkę, a tak nie jest. Po takim słonecznym dniu spokojnie jeden a czasami nawet dwa dni nie rozpalamy w kominku. w którym i tak palimy bardzo mało 2-3 drewienka na dobę. temperatura w części dziennej z reguły jest 23 stopnie. Wentylacja w dzień pracuje na 60%, a w nocy na 35-40%.mam jeszcze dwa okna od strony pd-wsch (25 stopni odchylona na wschód od kierunku pn)http://lh3.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TNVLMe8EfMI/AAAAAAAAIbo/ZwM3WNZ2pac/termowizja%20sciana%20pn-wsch.jpggdzie okno 150x200 jest w sypialni, a 150x50 w łazience.W obu pomieszczeniach nie ma zysków od słońca w tym okresie roku. Łazienka to jedyne pomieszczenie gdzie działa podłogówka, jest ustawiona 24h/dobę (nadal mam prąd budowlany) na 5-tkę co wg opisu z instrukcji oznacza 20 stopni (Jeśli termostat działa tylko na czujniku podłogowym, to • temperatura będzie wyświetlana w skali 1-10 co odpowiadaskali 5-35 °C (5+50*0,3=20)), i jest w niej bardzo przyjemnie. W sypialnie jest około 21,5 stopnia w dzień a po nocy 22,5, bo śpią w niej 3-os (my i synek)Po miesiącu mieszkania jestem zdania że duże przeszklenia jakie mam działają na plus i to bardzo. Jeśli tylko widze że dzień będzie słoneczny w kominku pali się max 1-2h i wygaszam, wentylcje zwiekszam czasami do 100% wymiany. dodam tylko że okna mają szklenie U=0,5, a dwie witryny U=0,6, U dla całego okna 0,85-0,9 Edytowane 6 Listopada 2010 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.11.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Dodam jeszcze, że przy kominku zamontowałem wyciąg do WMhttp://lh5.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TNVRyD53XQI/AAAAAAAAIb4/Mqt8MoVm82s/DSC09231-1.JPG, który ma dwa zadania nagrzewać powietrze nawiewane i przeciwdziałać przegrzewaniu w salonie. Oba te zadania spełnia rewelacyjnie, ponieważ jak napale w kominku to do pozostały pokoi jest nawiewane 24-28 stopni, no i nieprzegrzewa sie salon bo "czapa" goracego powietrza jest zabierana. W taki oto sposób w domu bardzo dobrze zaizolowanym (moim zdaniem), można mieć kominek który pomaga a nie utrudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.11.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 ... Po miesiącu mieszkania jestem zdania że duże przeszklenia jakie mam działają na plus i to bardzo.... dzięki, to potwierdzałoby obliczenia. Niemniej jednak zimą, już niekoniecznie będzie tak ciekawie i trzeba będzie zaprosić więcej gości, coby uzupełnili braki w bilansie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.11.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Niby tak, ale jak jest mroźno to jest wysokie ciśnienie co się z reguły wiąże z tym że dzień jest słoneczny. Jak wiadomo są odstępstwa od reguły, ale co tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 06.11.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Marcin Cetera na ostatnim zdjęciu coś ciepłego jest po prawej stronie? to fundament czy coś innego ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.11.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 przód samochodu, na tle garażu, jeszcze nie ostygł do końca:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts