gentoonx 08.01.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Wróć na Ziemię. Rozmawiamy o warstwie nieruchomego powietrza pomiędzy płytami kartonowo-gipsowymi i warstwą ocieplenia. Tam znajduje się nieruchome powietrze.... jeśli poddasze jest prawidłowo wykonane. Jeśli tam wentylujesz to pozostaje tylko pogratulować. a post dalej Powietrze będzie się ogrzewało poprzez ciągły jego styk z karton-gipsem i unosiło do góry w kierunku warstwy ocieplenia, tam ochładzało i powracało ponownie do warstwy karton-gipsu. to w końcu ruchome, czy nieruchome? PIEPRZENIE i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 08.01.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 a post dalej to w końcu ruchome, czy nieruchome? PIEPRZENIE i tyle Od tego w jakim stopniu będzie dochodziło do konwekcji w takiej szczelinie zależy jakość wykonanego ocieplenia przegrody. Poddasze użytkowe to taki balon z ciepłym powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.01.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Jak piszę że jest znachorem to nie obrażam tylko stwierdzam zachowanie.Dyletanctwo pomieszane z intuicją.A tomasz b mi się kojarzy jako tomasz brzęczykowski ? Zarzuca mi błąd to mu prostuję jego znachorstwo. Zobacz sobie jak to się robi i skąd te liczby się biorą ludzie życie poświęcają temu a tu http://www.itb.pl/nf/PDF/P02.pdf Pier do lisz jak potłuczony . Teraz już wiem jesteś znachor ! nie zachowujesz się jak tylko jesteś ! Bom się rozjątrzył . zarzuca mi że niby ja sobie biorę coś z kosmosu i próbuje podważyć ale nie ma czym i miota się. Proszę napisz policz między obliczeniami a praktyką jak będzie 5% to max.Licz i przestawiaj nam te cuda.Bo tępię znachorstwo.A kiedy chcę pozanchorzyć to piszę mogę pisać z intuicji. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 08.01.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Chłopie pierwsze dowiedz się co wkleiłem . Czy może trzeba tłuc. Widzisz dla powietrza o szczelinie 5mm lambda jest 0,045 R jest 0,11 plus opór przejmowania ciepła Rse i rsi i masz tyle i tyle 0,04 +0,11 +0,13 dla poziomego, w sufit jest 0,17. dla 1cm warstwy powietrza niewentylowanego (tego za GK). (lambda 0,066) R 0,15 puls te Rsi Rse. 1,5 cm lambda 0,088 R0,17 dla 2,5 powietrza lambda 0,13 R0,1811 dla 5cm lambda 0,27 R 0,180 Czyli spada ! Dla tego nie daje się szczelni jak to znachorzy robili po 8cm tylko 1,5-2cm w murze to w zasadzie odpowiednik takiej warstwy styropianu. Cały czas nie wiesz o czym piszesz. Szczelina powietrzna znajduje się pomiędzy warstwa ocieplenia i płytą kartonowo- gipsową. Od tego jaki będzie opór cieplny tej warstwy powietrza zależy przede wszystkim od jakości warstwy ocieplenia. Temperatura powierzchni ocieplenia na granicy styku z powietrzem ma znaczący wpływ na konwekcję a więc na ruch powietrza w obrębie dwóch przegród o różnych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.01.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Nie wiesz o czym pisze !Masz już wartości podane z konwekcją !pro prostu to jak być liczył styropian.Podałem właśnie współczynnik przewodzenia ciepła (lambda)Potem przeliczyłem opór . Ja nie wiem ? idź... No to dla tego musku nie rośnie opór chyba że twój na wiedzę.widzisz że zwiększanie warstwy powietrznej nie ma sensu przez konwekcję. stąd okna skrzynkowe nie mają sensu ! i to masz wyliczone ! właśnie jako wzrost lambdy .Każdą jedną szczelinę się tak liczy czy między szybami czy między muremczy między gk a wełną. inżynier-specjalista ? tak masz wpisane ?chyba znachor -wróżbita . Jak jesteś faktycznie inżynier to lepiej się nie przyznawaj. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 08.01.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Nie wiesz o czym pisze ! Masz już wartości podane z konwekcją ! pro prostu to jak być liczył styropian. Podałem właśnie współczynnik przewodzenia ciepła (lambda) Potem przeliczyłem opór . Ja nie wiem ? idź... No to dla tego musku nie rośnie opór chyba że twój na wiedzę. widzisz że zwiększanie warstwy powietrznej nie ma sensu przez konwekcję. stąd okna skrzynkowe nie mają sensu ! i to masz wyliczone ! właśnie jako wzrost lambdy . Miśku ale ta konwekcja jest zależna od wielu czynników. Przy przegrodzie uznanej za wystarczająco ciepłą, konwekcja będzie występowała w minimalnym stopniu. Istotne są gradienty temperatur a nie dywagacje na temat kopiuj wklej. Zwiększanie warstwy powietrznej nie ma sensu.....Szkoda, że mam okna z pakietem szybowym 50mm. A co do Twojego poniższego pytania, co to ma do rzeczy? Dajesz przykłady na liczenie konwekcji...tylko zapominasz, że mówimy o przestrzeni za już ocieploną przegrodą. Zauważ różnice, zastanów się z jakimi różnicami temperatur masz do czynienia, wtedy licz konwekcję na ile tylko wlezie. Grzeje już dom i grzałem przed położeniem płyt gipsowych i teraz po. Wiem już, że jakbym zamiast 10cm pustej przestrzeni dołożył natrysku pianki poliuretanowej to przegroda wcale nie byłaby cieplejsza. A teraz spadam do moich dzieciaczków. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.01.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Jesteś inżynier ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.01.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Zamiast tyle teoretyzować, podaj wreszcie ile tej warstwy izolacji cieplnej i przeciwwilgociowej musi być i z czego, żeby było jak piszesz. Potem policz koszty, policz roczne zyski na m^2 dachu i jak twoje dane będą właściwe, to wszyscy padniemy przed tobą na kolana i będziemy tak budować parterówki z nieużytkowym poddaszem. Sam tak zbuduję swoją, tylko wykaż w liczbach to co piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.01.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Jesteś inżynier ? Sajgończyk nie podniecaj się tak, bo żyłka ci trzaśnie i szkoda w sumie nerwów. Niech Udowodni na liczbach, że ma rację. Matematyka to potężna broń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 08.01.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 ale emocjeee Nie ruchome powietrze nie będzie bo warstwa między stropem a KG to 30 cm więc nie realne by nie powstały zmiany ciśnienia na podstawie zmiany temperatury. p.s. Dlatego szyba ma tylko parę mm przerwy miedzy 1 i 2 szyba. lub między 1,2i3. Gdy by było prosto zamykać powietrze w bezruchu to po co styropian na ściany. Znalazłem taki obrazek i nie wiem na ile jest rzeczywisty... hmmm a folia alu i tak musi byc dla powstrzymania wilgoci a wydatek hmm 120 m2x2 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.01.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) http://www.pg.gda.pl/~krogu/02-Warstwa%20powietrza%20w%20przegrodzie%202012.pdf2,5 powietrza lambda 0,13R0,1811 to mojei co źle? to samo Edytowane 8 Stycznia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Z tego nic Przewodzenie i wentylacja.A promieniowanie nikłe Bo promieniuje "grzejnik" i padają te promienie ciepła na powierzchnię i nie biegną dale tylko są przewodzone do stanu gdzie mogą znowu lecieć w powietrzu .Czyli ciało jakieś w pustce powietrznej emituje to promieniowanie ponownie.(o tyle ile może emitować "ciało" o temperaturze 19 st przykładowo).Dzięki temu że przez przewodzenie zostało "nagrzane"W powietrzu przewodzi przez konwekcje, przewodzenie, promieniowanie od ścianek tej szczeliny, Stąd trzeba znać emisyjność danego ciała itp .Stąd folia alu jako że jest niskiej emisji obcina dalszy transport energii tą drogą .Tak łopatologicznie. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez מרכבה sporostowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 12.01.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Wystarczy różnica między Słubicami a Suwałkami czuję się wywołany do odpowiedzi otóż w Słubicach konkretna zima jest raz na 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.01.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 czuję się wywołany do odpowiedzi otóż w Słubicach konkretna zima jest raz na 10 lat No właśnie. A w Suwałkach co roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ten kto buduje pasywnie nie zakłada że 15kWh mu starczy.Dla mnie to obraza że na tyle mnie było by stać .dla mnie wynik to jest "minus" czyli dom bez grzania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 13.01.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 No właśnie. A w Suwałkach co roku. A nawet częściej To był 2003 rok, kiedy w ostatnich dniach kwietnia miałem podróż służbową do Krosna Odrzańskiego, a dzień wcześniej musiałem zawitać do małej miejscowości za Suwałkami. Cóż - na Suwalszczyźnie była jeszcze zima ze śniegiem i temperaturą -2*C, w Warszawie przedwiośnie, natomiast od Poznania wiosna w pełni z mnóstwem zieleni i temperaturą +10*C. Ten wyjazd był jak podróż w czasie. Znam powody, dlaczego na zachodzie Polski nie można kupić kalesonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 to na s i tamto też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 My tu pod Bieszczadami mamy równie srogie zimy.Miedzy Krosnem a Sanokiem jest już spora różnica czasem.Im głębiej w Bieszczady tym zimniej.Raz w okolicy 20 kwietnia zima jak w styczniu -20 i śnieg.najniższe temperatury w dolinach -36 st W ostatnich latach nikt nie miał białych świąt poza Bieszczadami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 A wiesz czołgista gdzie j-j postawił swojego "pasywniaka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts