mic81 14.01.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Południe nie jest problemem, wystarczy zrobić dłuższe okapy. Najgorszy jest zachód i tutaj z tymi drzewami wcale nie żartuję. a jak by to tak poprzestawiać ?http://img29.imageshack.us/img29/1006/ck1.gif znalzłem nawet taki i tańszy o całe 29 zł http://img577.imageshack.us/img577/5889/ivo.gif Edytowane 14 Stycznia 2013 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 To może po części wyeliminować problem latem, ale co z zyskami zimą? Chociaż w sypialniach bym się nimi aż tak bardzo nie przejmował. Moim zdaniem niegłupi pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 15.01.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Włączę się do dyskusji, bo właśnie zastanawiam się, jak rozmieścić okna u siebie [...] w lecie zachodzace slonce to koszmar i przegrzewanie No właśnie - czy duże okna od południa dają coś więcej niż przegrzewanie latem? Mało słońca zimą przecież jest, a latem - koszmarnie gorąco i straty prądu na wentylację. Chyba te "zyski słoneczne" to w dużej mierze latem powstają, raczej zimą słońce niewiele grzeje, jeśli już to w górach może, bo u nas w Bydgoszczy przeważnie zachmurzone niebo. Stąd się zastanawiam - czy jakakolwiek korzyść z okien po południowej stronie jest (oprócz przegrzewania budynku latem)??? Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.01.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Czytaj uważnie. Południowe okna nie stanowią takiego problemu (tylko trzeba o tym wcześniej pomyśleć) co zachodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.01.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Włączę się do dyskusji, bo właśnie zastanawiam się, jak rozmieścić okna u siebie No właśnie - czy duże okna od południa dają coś więcej niż przegrzewanie latem? Mało słońca zimą przecież jest, a latem - koszmarnie gorąco i straty prądu na wentylację. Chyba te "zyski słoneczne" to w dużej mierze latem powstają, raczej zimą słońce niewiele grzeje, jeśli już to w górach może, bo u nas w Bydgoszczy przeważnie zachmurzone niebo. Stąd się zastanawiam - czy jakakolwiek korzyść z okien po południowej stronie jest (oprócz przegrzewania budynku latem)??? Maciej Kolega Couligon (czy jakos podobnie , z gory przepraszam za przekrecenie ) juz troche narzekal, zi te zyski z okien od poludnia troche przereklamowane. Ja niestety mam podobne odczucia. wolalbym miec normalnie okno tarasowe, wtedy salon nie bylbym najzimniejszym pomnieszczeniem kiedy nie ma slonca kilka dni Nalezy pamietac, ze kazde okno kosztuje, kosztuje jego ew. zadaszenie/osloniecie od zewnatrz latem i przykrycie firana/zaslona w srodku. Nijak nie zrownowazy to zyskow slonecznych, bo wtedy z m2 okna musialbym miec zysk z 1000 zl. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 15.01.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Można zrobić salon bez okien - straty będą zminimalizowane, ale kto by chciał w takim domu mieszkać? Dlatego warto tak kombinować, żeby salon okna miał od południa - wtedy mogą być duże, bo łatwo je osłonić latem, dają sensowne zyski (jakiekolwiek zauważalne) zimą, no i przede wszystkim wyglądają świetnie. W przeciwieństwie do okien od południa, podobne okna od zachodu to niemal wyłącznie udręka (zyski dają prawie wyłącznie latem i cholernie trudno je ograniczyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.01.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 zazwyczaj robi sie dach z okapem - wydłuzenie go o 20-30 cm to nie ejst jakiś problem i znowu koszt - i problem z przegrzewaniem sie w lecie wyeliminowany ja w oknie zachodnim mam rolete i jeszcze przed wprowadzeniem z niej korzystalismy - pomieszczenie to kuchnia , w salonie 3-D przeszklenie + okno wiec w kuchni nie jest ciemno (kuchnia otwarta na salon) te kilka, kilkanaście dni w środku zimy to nie problem . najwieksze zyski pojawiaja sie jesienia i wiosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.01.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 W ogóle to jeden pokój tam za mało - zna ktoś dobry projekt parterówki ? w obu projektach masz pomieszczenie za garazem ktore mozesz przekszałcic na pom. uzytkowe w tym 2 / nowszym projekcie nawet lepiej bo dom zrównasz do rownego prostokąta to bedzie sensowne pomieszczenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.01.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 w obu projektach masz pomieszczenie za garazem ktore mozesz przekszałcic na pom. uzytkowe w tym 2 / nowszym projekcie nawet lepiej bo dom zrównasz do rownego prostokąta to bedzie sensowne pomieszczenie! sugerujesz że pomieszczenie koło kuchni starczy w nim miejsca na recku boiler itp a pomieszczenie obok garażu przekształcić w 4 sypialnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.01.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Okna to światło i wrażenia estetyczne.Reszta to mitologia,przynajmniej dla okien do trzy szybowych.Przykład.Temperatura ściany w moim domu różni się o 0,3oC od temp.powietrza w domu.Temperatura okna różni się o 2-3oC od temp.powietrza w domu.Słońca (cały dzień ) miałem w tym roku dwa dni.Latem kłopot bo mam okna od podłogi pod sufit i nawet okap 70cm nie daje rady.Dla poprawy samopoczucia rada .Olać zyski.Ten widok mi je rekompensuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.01.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 zazwyczaj robi sie dach z okapem - wydłuzenie go o 20-30 cm to nie ejst jakiś problem i znowu koszt - i problem z przegrzewaniem sie w lecie wyeliminowany Przy takiej parterowce jak Twoja duzy okap wyglada ok, ale jak dosc wysoki dom z poddaszem to juz nie bardzo. A co do kosztow: ja u siebie zrezygnowalem z okapow, mam ponad 50 m2 polaci mniej. Liczac po 200 zl/m to jest 10 tysi Stac mnie bedzie na taras i jaka pergole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.01.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Okna to światło i wrażenia estetyczne.Reszta to mitologia,przynajmniej dla okien do trzy szybowych. Przykład. Temperatura ściany w moim domu różni się o 0,3oC od temp.powietrza w domu. Temperatura okna różni się o 2-3oC od temp.powietrza w domu. Słońca (cały dzień ) miałem w tym roku dwa dni. Latem kłopot bo mam okna od podłogi pod sufit i nawet okap 70cm nie daje rady. Dla poprawy samopoczucia rada .Olać zyski.Ten widok mi je rekompensuje. To by był absurd gdyby budowa domu opierała się tylko na samych "zyskach" z podjętych rozwiązań. Niestety nie planuję stać się najbliższym czasie milionerem więc między innymi od dobrych kilku tygodni studiuje to co wykonali inni i jakie osiągnęli z tego tytułu korzyści. Podpisuje się pod tekstem "olać zyski" dom ma też dostarczać radości z posiadania np kominka, "za dużych" okien itp itd. Przesada jak to mówią jest gorsza od faszyzmu . Nie zbuduję przecież bunkra z małymi okienkami i ścianami grubości murów zamku w Malborku - może komuś to by sprawiło radość mi nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erok 15.01.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) a czy ten dom może być energooszczędny? tzn. czy układ pomieszczeń, antresola ku temu sprzyjają? http://z500.pl/projekt/Z151,Projekt-stylowego-malego-domu-parterowego-z-fasadowym-doswietleniem-wnetrza/komentarze.html głownie mi chodzi o tą antresole, na pewno projektować tak, zeby była od południa, tak? mic81, pytales o fajną parterówke , to ta dla mnie w tym momencie jest nr.1 tzn. 151 v2 Edytowane 15 Stycznia 2013 przez erok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.01.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 a czy ten dom może być energooszczędny? tzn. czy układ pomieszczeń, antresola ku temu sprzyjają? http://z500.pl/projekt/Z151,Projekt-stylowego-malego-domu-parterowego-z-fasadowym-doswietleniem-wnetrza/komentarze.html głownie mi chodzi o tą antresole, na pewno projektować tak, zeby była od południa, tak? mic81, pytales o fajną parterówke , to ta dla mnie w tym momencie jest nr.1 tzn. 151 v2 całkiem fajne ale jak dla mnie ciut za małe - dla 5 osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.01.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Okna to światło i wrażenia estetyczne.Reszta to mitologia,przynajmniej dla okien do trzy szybowych. Przykład. Temperatura ściany w moim domu różni się o 0,3oC od temp.powietrza w domu. Temperatura okna różni się o 2-3oC od temp.powietrza w domu. Słońca (cały dzień ) miałem w tym roku dwa dni. Latem kłopot bo mam okna od podłogi pod sufit i nawet okap 70cm nie daje rady. Dla poprawy samopoczucia rada .Olać zyski.Ten widok mi je rekompensuje. dlatego u mnie ma 120 cm i da radę. Dokładnie mam to samo - OLAĆ ZYSKI. Nacieszać oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 16.01.2013 02:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Okna to światło i wrażenia estetyczne.Reszta to mitologia,przynajmniej dla okien do trzy szybowych. Zastanawiam się nad rozwiązaniem w postaci daszku ze szkła refleksyjnego szerokości około 1,2m poziomo nad oknem. Odbijałby światło (i ciepło) do godz. 16 w lipcu, a przepuszczał całe światło od września do kwietnia. Ze szkła refleksyjnego robi się elewacje wieżowców, żeby się nie nagrzewały. Co sądzicie? Tańsze to niż okiennice i żaluzje zewnętrzne Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 16.01.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 A co do kosztow: ja u siebie zrezygnowalem z okapow, mam ponad 50 m2 polaci mniej. Liczac po 200 zl/m to jest 10 tysi Stac mnie bedzie na taras i jaka pergole Ale kombinujecie jak konie pod górę. Jeśli duże okna od południa, to z obowiązkową MARKIZĄ, i to taką 3-4 m, żeby przy okazji dała cień na tarasie. No bo taras, który jest patelnią, to też średnia przyjemność, nawet dla pergoli. Kilka dni temu słoneczko przyświeciło m.in. bezpośrednio na termometr jakieś 4 metry od okna. Zamiast 21* zaczął wskazywać 34*. Niewiele jest takich dni, ale jak są, to jest to konkret, tzw. współczynnik fi prom. bezpośredniego dla powierzchni pionowej daje 400-500 W na m2 szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.01.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Wielkie okna od południa są bardzo fajne - u nas 4 x 2,75m. I ręczę, że jak jak zimą jest słońce to temperatura rośnie momentalnie - jaki jest jednak bilans trudno wyczuć. U nas na pewno salon nie jest zimny i nie czuję jakoś, żeby od okien "cięgnęło czy coś". Rozwiązaniem wszystkich ew. problemów są rolety - latem chronią przez nagrzewaniem, zimą przed ucieczką ciepła gdy nie ma słońca. A widok na świat przez coś takiego - bezcenny. Malborki to słaba opcja. Ale w sumie zależy od osobistych preferencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 16.01.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 5 lat temu zbudowałem coś takiego, dawałem tylko 1m2 przeszkleń na 10m2 powierzchni użytkowej, czyli robiłem na samej krawędzi normy, a ściany mają 20cm styropianu, przez mój domek przewinęło się kilkanaście osób, wszyscy przed odwiedzinami bardzo sceptyczni opowiadali o bunkrach jak w malborku, po odwiedzinach nie mogli się nadziwić jak to wyszło w praktyce, nikt z nich nawet nie przypuszczał jakie bajki opowiadał wcześniej i jak bardzo to się rożni od praktyki ergo: zanim zaczniesz opowiadać o bunkrach w malborku podjedź gdzieś i na żywo sobie pomacaj o czym mówisz, bo może się okazać że diabeł nie tak straszny jak go malują Mury zamku w Malborku według różnych źródeł były grube od 120 do 135 cm więc Twoje 20 cm styro ma się do tego ni jak powiem więcej sam planuje docieplenie w granicach 25 - 30 cm i nie widzę w tym nic strasznego. Reasumując ogólnie idzie o to ( nikogo tu nie wytykając ) że niektóre rozwiązania nie zawsze idą w parze z energooszczędnością ale jako że każdy ma jakieś wyobrażenia na temat całokształtu tego wymarzonego "m" to i czasem trzeba "olać zyski vel straty" i zaszaleć ( za duże okna od ogrodu albo południa, kominki, duże okna połaciowe prze które pięknie widać gwiazdy i jest romantycznie itp itd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 16.01.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Ale kombinujecie jak konie pod górę. Jeśli duże okna od południa, to z obowiązkową MARKIZĄ, i to taką 3-4 m, żeby przy okazji dała cień na tarasie. No bo taras, który jest patelnią, to też średnia przyjemność, nawet dla pergoli. Kilka dni temu słoneczko przyświeciło m.in. bezpośrednio na termometr jakieś 4 metry od okna. Zamiast 21* zaczął wskazywać 34*. Niewiele jest takich dni, ale jak są, to jest to konkret, tzw. współczynnik fi prom. bezpośredniego dla powierzchni pionowej daje 400-500 W na m2 szyby. Dobry kolego masz 100 % ale jak tu przymocować taką markizę jak masz 30 cm styro na ścianie ? Każdy pomysł na wagę "złota". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts