mercik 17.04.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Wtedy ten "akumulator" w przypadku domu 30W/m2 możemy zagrzać mocą 10W/m2 (pozostała moc to straty przez przegrody i wentylację), w tej samej sytuacji dom np. 120W/m2 możemy zagrzać (naładować "akumulator") mocą ok. 40W/m3. W którym przypadku szybciej ten dom ogrzejemy ? Zakładam oczywiście, że domy w obu przypadkach będą miały tę samą pojemność cieplną, różnić się będą jedynie izolacyjnością przegród zewnętrznych i stratami na wentylację. No właśnie, skoro domy mają sie różnić termoizolacyjnością, to nie można przyjąć, że straty przez przegrody (i wentylację) będą procentowo takie same. Oraz że % mocy do zagrzania wnętrza będzie ten sam - tu moce będą nominalnie równe (bo grzejemy takie same wnętrza), czyli w obu przypadkach na zagrzanie wnętrza będzie szło 10W/m2, a reszta ucieknie na zewnątrz (w pierwszym domu 20, w drugim 110W/m2). Przyjmując inaczej doszlibyśmy do irracjonalnych wniosków, że termoizolacja inaczej działa. Oczywiście mówię o stanie ustalonym. Bo w czasie stanu nieustalonego najpierw będzie cieplej we wnętrzu, a następnie z tego wnętrza ciepło będzie uciekło przez przegrody. Chyba że o to właśnie ci chodzi. Moim zdaniem przewymiarowanie instalacji będzie jednakowe dla szybkości nagrzewania domu zwykłego i energooszczędnego. Tyle ze przewymiarowywać tę część mocy, która idzie na ogrzanie wnętrza.... a nie przegród. PS Myślę że problem którego dotykasz bardziej tyczy sie bezwładności systemu ogrzewania. Porównaj małą farelkę z grzejnikiem podłogowym tej samej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 17.04.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 (... ) a te z kolei sa antywlamaniowe szyby i okucia. wszedzie szprosy a kolor ciemnego debu U dla pakietu trojszybowego podaja 0,78 a dla okna ok. 0,8. Ja kiedyś pytałem o antywłamaniowe w MS okna i dowiedziałem sie że dla szyby co miała normalnie U=1,0, po dodaniu powłoki antywłamaniowej P2 U wynosi 1,2, a dla P4 - 1,4 !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 17.04.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 (... ) a te z kolei sa antywlamaniowe szyby i okucia. wszedzie szprosy a kolor ciemnego debu U dla pakietu trojszybowego podaja 0,78 a dla okna ok. 0,8. Ja kiedyś pytałem o antywłamaniowe w MS okna i dowiedziałem sie że dla szyby co miała normalnie U=1,0, po dodaniu powłoki antywłamaniowej P2 U wynosi 1,2, a dla P4 - 1,4 !! No bo to nie jest "powłoka" antywłamaniowa, tylko dodatkowa szyba, sklejona z tą pierwszą, przy użyciu 2 (dla P2) lub 4 (dla P4) folii wzmacniających między szybami. To oczywiście zmniejsza przestrzeń między szybą zewnętrzną (tą antywłamaniową - podwójną), a szybą wewnętrzną. No i to jest dokładnie powód, przez który spada izolacyjność termiczna takiego wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.04.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 (... ) a te z kolei sa antywlamaniowe szyby i okucia. wszedzie szprosy a kolor ciemnego debu U dla pakietu trojszybowego podaja 0,78 a dla okna ok. 0,8. Ja kiedyś pytałem o antywłamaniowe w MS okna i dowiedziałem sie że dla szyby co miała normalnie U=1,0, po dodaniu powłoki antywłamaniowej P2 U wynosi 1,2, a dla P4 - 1,4 !! Auc. No to lipa troche. Kurtka na wacie. piwopijca Ten kolor masz obustronny, czy jedno? I czy ktos sprawdzal okna Pozbud Klima? http://www.pozbud.pl/promocje/nowe-okna---pozbud-klima.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.04.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 A myślisz że latem zmarznę? i myślałem, że właśnie w tym temacie nikt nie będzie się z nas śmiał a tu sami swoi wyśmiewają . Hehe - myślę, że jest taka szansa I to nie wysmiewanie, ale podziw - patrzcie, oto prawdziwy hardcore'owiec! Czasem powiem Ci że mam chwile zwątpienia gdy muszę się czymś dokładnie bawić żeby był efekt jaki chce ale jakoś się jeszcze trzymam i musze wytrzymać . A latem ewentualnie uruchomię reku do "grzania" i wyłączę GWC . Dziś zamówiłem okna passiv-haus AluPlasta, decyzję podjąłem na passiv bo cena trochę tylko wyższa niż za te ciepłe szyby z firmy MS Okna, a jednak to passiv. Co do montażu to będzie robiony dwuetapowo najpierw mocowanie na kotwach poza murem i potem kiedy będę robił ocieplenie to uszczelniają itp. Czyli montujesz okna w warstwie ocieplenia? Możesz podzielić się szczegółami? Jak ekipa montująca na to zareagowała? W sumie to niczym sie nie różni od montażu w ścianie trójwarstwowej, ale pewnie byli zdziwieni. Czy może się czyms różni? I jeszcze prośba - jak wyszły Ci wyceny tych okien? Ja na razie dostałem załamki przy Internorm Edition i zaprzestałem poszukiwań. Ale coś musze jednak w te dziury wstawić Tak będą w warstwie izolacji. Ekipa montuje niby w niemczech w domach właśnie pasywnych więc to o co prosiłem to dla nich ogólnie nie nowość ale ja jestem pierwszy u nich w firmie z Polski (mam na myśli dystrybutora w Zielonej bo sam AluPlas pewnie nie raz w Polcse robił passivy) więc chyba byli zdziwieni że tu taki sie znalazł naiwniak . W każdym razie wrażenie zrobili dobre, facet raczej wiedzący na czym to polega, mostki, ogrzewanie domu żarówką itp., parę rzeczy odnośnie montażu doradził. Myślę że będzie OK. A wycena ogólnie wyniosła mnie ok 12500, żona chciała dwu- kolorowe więc to też mocno podniosło cenę. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.04.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 12 500? :o :o Internorm Edition do mojego domu: wycena z montazem 67 tys.!!! Jak to dokadnie wyglada - tak, jak montaz w scianie 3W? Uszczelniane tylko tasma (jaka?) czy czyms jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.04.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 (... ) a te z kolei sa antywlamaniowe szyby i okucia. wszedzie szprosy a kolor ciemnego debu U dla pakietu trojszybowego podaja 0,78 a dla okna ok. 0,8. Ja kiedyś pytałem o antywłamaniowe w MS okna i dowiedziałem sie że dla szyby co miała normalnie U=1,0, po dodaniu powłoki antywłamaniowej P2 U wynosi 1,2, a dla P4 - 1,4 !! Auc. No to lipa troche. Kurtka na wacie. piwopijca Ten kolor masz obustronny, czy jedno? I czy ktos sprawdzal okna Pozbud Klima? http://www.pozbud.pl/promocje/nowe-okna---pozbud-klima.html Obustronna okleina,klamki w kol.stare zloto,klamka z kluczykiem, stopniowanie uchyłu MSL, zatrzask balkonowy w drzwiach tarasowych Okucia obwiedniowe firmy WINKHAUS, okna tworzywowe PCV ALUPLAST wszytskie okna , ktore sa uchylne/rozwierane sa ze slupkiem ruchomym. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.04.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 12 500? :o :o Internorm Edition do mojego domu: wycena z montazem 67 tys.!!! Jak to dokadnie wyglada - tak, jak montaz w scianie 3W? Uszczelniane tylko tasma (jaka?) czy czyms jeszcze? Uszczelnianie pianką i taśmy zewnętrzna, wewnętrzna, tak jak należy aby było szczelnie. Weź też pod uwagę ilośc okien, ja mam w sumie ok 13,5 m2, razem 7 okien. Ale 67 tys czy my aby na pewno rozmawiamy o oknach?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.04.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Mnie wyszlo ok. 20,5 m2 powierzchni okien, a ilosciowo to 7 sztuk (z czego 2 fix'y, 1x tarasowe, 1x balkonowe z lukiem,reszta uchylno/rozwieralne) wiec cenowo podobnie wychodzi u mnie z Sokolki jak i TwojeBTW: najdrozej wychodzi lukowe okno na poddaszu i drzwi balkonowe Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub_Staszewski 17.04.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Czy ktoś z Was zastanawiał się nad folią Tyvek Encor zamiast zwykłej FWK? Czy też mogę to spokojnie włożyć na półkę przereklamowanych wymysłów? Bardzo dobra membrana, działa. Co prawda pozawala zaoszczedzić kilka złotych (dobicie promieniowania podczerownego), ale za droga. Gdyby staniała conajmniej o połowe mógłbym polecić z czystym sumieniem. Ale jak ktoś nie patrzy na koszty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.04.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 12 500? :o :o Internorm Edition do mojego domu: wycena z montazem 67 tys.!!! Jak to dokadnie wyglada - tak, jak montaz w scianie 3W? Uszczelniane tylko tasma (jaka?) czy czyms jeszcze? Uszczelnianie pianką i taśmy zewnętrzna, wewnętrzna, tak jak należy aby było szczelnie. Weź też pod uwagę ilośc okien, ja mam w sumie ok 13,5 m2, razem 7 okien. Ale 67 tys czy my aby na pewno rozmawiamy o oknach?? pzdr Ja mam 23 okna, w tym 1 o pow. ponad 10m2, kilka od góry do ziemi. W sumie w kosztorysie stoi, że mam ponad 50m2 otworów. Jak to zrobiłes, że masz 13,5m2 to ja nie wiem. Może nie masz Żony Moja powiedziała, że nie będzie mieszkac w bunkrze i żadne moje argumenty nie skutkują. Ostatnio wynegocjowałem zmniejszenie 1 okna od północy z 1,5m o połowę (odpadło jedno skrzydło). Jak Twója ilość okien ma się do założeń domu pasywnego - nie powinno się zrobić szklarni od południa? EDIT - policzyłem i potwierdzam. Zgodnie z projektem suma otworów okiennych w moim domu wynosi dokładnie 52,78 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.04.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Depi, ja mam mały domek jak pamiętasz- parterówka 93 m2 użytkowej i żonę też mam . Mam 3 sypialnie w kazdym okno 120x120 cm, pokój dzienny- jeden fix i jedno tarasowe po 180x210 cm kuchnia- jak w sypialniach 120x120 cm łazienka- malutkie okienko 60x60 cm To wszystko. Niestety w celu uzyskania pasywności musiałem pójść w izolacje i maxymalną likwidację mostków bo od południa i wschodu jestem zasłonięty drzewami więc słońca w zasadzie zimą nie mam . Ale większość okien mam na kierunek poludniowo(30%)- wschodni(70%)- tzn tak pod ukosem mam domek. Od zachodu mam malutkie łazienkowe i kuchenne a on północy nie mam żadnego. Bez okna zostawiłem sobie tylko pomieszczenie gospodarcze. Już rozumiem skąd u Ciebie te 68 tys hehe, ile Ty masz m2 domu, czy to palac ??? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.04.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Pałac chyba nie - zesztą możesz sobie wszystko obejrzeć w Sienniku Mam 230m2 pow. uż + garaż (też ma 1 okno ). Usytuowanie prawnie idealne - 30st. odchylenia od osi Pn-Pd. Drzewa są, ale od północy. Garaz od północy. Okna głównie na ścianach Pd i Zach. W moim pierwotnym projekcie na Pn nie było ani jednego! (słownie - zero). Niestety mam Żonę ( "nie będę mieszkać w bunkrze!" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 18.04.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Niestety nie można mieć wszystkiego - tak to już jest ze nie do każdej kobiety przemawiają A tak poza ty to, jakie macie zdanie co do przejście z garażu do domu przez pomieszczenie gosp.? Ja słyszałem podzielone opinie, że lepiej nie robić drzwi, bo przedostają się spaliny , bezpieczeństwo „włamanie” i takie tam …. argumenty ekonomiczne:) Depi, co do domu to sprytnie zaplanowany układ co do stron świata. My tez planowaliśmy dom z małym spadkiem dachu, ale warunki zabudowy nie pozwalają:/Opcja z połączeniem tych 2 pomieszczeń na dole też trafiony, bo po co wiele ale małych pomieszczeń nie dających komfortu z korzystania A co sadzicie o przejściu z garażu do domu przez pomieszczenie gosp. albo bezpośrednio przez drzwi do np. korytarza? Słyszałem ze odradza się to argumentując ze spaliny się przedostają, ze względu na bezpieczeństwo itd...., co o tym sadzicie - jakie rozwiązanie polecicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 18.04.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 A co sadzicie o przejściu z garażu do domu przez pomieszczenie gosp. albo bezpośrednio przez drzwi do np. korytarza? Słyszałem ze odradza się to argumentując ze spaliny się przedostają, ze względu na bezpieczeństwo itd...., co o tym sadzicie - jakie rozwiązanie polecicie? Ten głupi argument o spalinach tak się ma do rzeczywistości jak to,że przy podłogówce unosi się kurz...Przejście mam z garażu poprzez gospodarcze do holu.Wjazd do garażu z torbami i wjeście bezpośrednio do domu to przyjemny luksus.Nie robienie wejścia do domu z garażu jeśli jest w bryle budynku to dla mnie niedorzeczność. PS: Jeśli masz Trabanta lub Syrenę,Wartburga to rzeczywiście się zastanó. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 18.04.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 U mnie będzie 35m2 okien, z czego 20m2 centralnie na południe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.04.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Czy ktoś z Was zastanawiał się nad folią Tyvek Encor zamiast zwykłej FWK? Czy też mogę to spokojnie włożyć na półkę przereklamowanych wymysłów? Bardzo dobra membrana, działa. Co prawda pozawala zaoszczedzić kilka złotych (dobicie promieniowania podczerownego), ale za droga. Gdyby staniała conajmniej o połowe mógłbym polecić z czystym sumieniem. Ale jak ktoś nie patrzy na koszty.... No własnie - półtora tysiąca za rolkę Nie będę się stresować. Mam co z kasą zrobić. androzek - popieram w pełni. no może poza tym trabantem - nie wszystkie czadzą ja chyba swoich okien na wszelki wypadek liczyć nie będe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 18.04.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Depi, co do domu to sprytnie zaplanowany układ co do stron świata. My tez planowaliśmy dom z małym spadkiem dachu, ale warunki zabudowy nie pozwalają:/ Opcja z połączeniem tych 2 pomieszczeń na dole też trafiony, bo po co wiele ale małych pomieszczeń nie dających komfortu z korzystania Nie chwaląc się zbytnio, to trochę nad tym siedziałem. Moim zdaniem lepiej sie już nie dało, przynajmniej ja nie umiałem. O pomysłach architektów na popsucie mojej koncepcji to już nie chce mi się wspominać. A co sadzicie o przejściu z garażu do domu przez pomieszczenie gosp. albo bezpośrednio przez drzwi do np. korytarza? Słyszałem ze odradza się to argumentując ze spaliny się przedostają, ze względu na bezpieczeństwo itd...., co o tym sadzicie - jakie rozwiązanie polecicie? Nie wyobrażam sobie rozwiązania BEZ przejścia bezpośrednio do domu. Nie po to buduje dom, żeby potem po deszczu biegać do okoła z siatami. Idiotyzm (sorry, ale tak). Że się włamią? Jak będą chcieli się włamać, to jakąś drogę znajdą, i pewnie nie będzie to brama-garaż-drzwi-dom (ew. kolejne drzwi-dom). Że muszą być solidne drzwi? No muszą. I co? Skoro jesteśmy w temacie energooszczędności, to pomyśl tak - jest to śluza i to całkiem niezła. U mnie nawet podwójna Jak teraz o tym myślę, to tez powinienem był jakoś drzwi prosto do korytarza zrobić. Czort - jakies błedy musiałem popełnić -------------------------------- Z frontu okiennego - właśnie wróciłem z Murator EXPO i trochę jestem pocieszony: są okna, na które mnie stać. Na profilu VEKA zwyklaki 22,5 tys z montażem. Wersja Alphaline z pakietem trzyszybowym U=0,7 (dla okna - ok. 0,9) - nieco ponad 33 tys. Troche jeszcze będę musiał podopłacać za WK1 (lub 2) ale to już są rejony do zaakceptowania. Metr kw. okna kosztowałby mnie 566 PLN j-j - prawie tysiąc. Czyli chyba nie jest źle A - okleina dwustronna ow kors. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 18.04.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Z frontu okiennego - właśnie wróciłem z Murator EXPO i trochę jestem pocieszony: są okna, na które mnie stać. Na profilu VEKA zwyklaki 22,5 tys z montażem. Wersja Alphaline z pakietem trzyszybowym U=0,7 (dla okna - ok. 0,9) - nieco ponad 33 tys. Troche jeszcze będę musiał podopłacać za WK1 (lub 2) ale to już są rejony do zaakceptowania. Metr kw. okna kosztowałby mnie 566 PLN j-j - prawie tysiąc. Czyli chyba nie jest źle A - okleina dwustronna ow kors. Mozesz dac jakies namiary na ta firme ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.04.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Jawohl! http://www.okna.techmaprojekt.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts