Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No więc, co do wykorzystania wody szarej to na pewno na zmywarce zyskamy nie mniej niż 50 stopni i ok. średnio 15 l/cykl. Łatwo policzyć czy warto to wykorzystać czy nie.

Co do reszty mam ewentualnie taki plan:

1. za wylotem ze zmywarki i z wanny wraz z pralką (osobno bo kuchnię mam daleko od wanny i pralki) będzie filtr osmotyczny (ale nie ma co do jego skuteczności pewności, jest coś lepszego w tym celu)?

2. Nstp. w przypadku zmywarki będzie wymiennik ciepła (grzejnik) z blachy ocynkowanej lub tytan ocynk (ale ta cena) o odpowiedniej powierzchni, będzie on wisiał przy ścianie w spiżarni albo dam go w wylewkę betonową w spiżarni jako grzejnik podlogowy (ale w przypadku korozji itp lepiej na wierzchu no chyba że tytan ocynk).

3. Na końcu zawór termostatyczny z możliwością nastawy od 20 stopni i od 20 stopni w dół spuszcza wodę do kanalizy.

W przypadku wanny i pralki byłby to grzejnik 0,04 m x 2,0 m x 2,0 m także z blachy ale tu raczej tytan- ocnk dla trwałości bo to chciałbym dać w posadzkę (ze względu na odpływ wanny), wewnątrz blachy musiałbym dać paski blachy usztywniające calość "grzejnika". Nad nim ok. 3 cm wylewki zbrojonej siatką fi 4-6 mm co 10 cm.

Przed wlotem do "grzejnika" byłby jeśli coś takiego jest zawór trójdrożny z możliwością rozdziału w zależności od temp. Jesli nie ma czegoś takiego to może dwa zwykle zawory z siłownikami i czujnikami przylgowymi- one by rozdzielały temp. i na końcu znowu ten zaworek termostatyczny.

Myślę że duża powierzchnia wymiany i materiał-blacha oraz zbrojenie w wylewce zrekompensowalyby ewentualne hamowanie wymiany ciepła przez 3 cm wylewki betonowej i posadzki nad "grzejnikiem".

Cały koszt zależałby od kosztów blachy (tytan- ocynk jest dość droga) i nie wiem ile całościowo musiałbym zapłacić za zrobienie wg tego co chcę takiego grzejniczka.

Siłowniki to mały koszt. Nie wiem jak zawory termostatyczne z zakresem już od ok. 20 st. myślę że byłby to jakiś z chłodnictwa i nie byłby tak tani jak zwykły termostatyczny do cwu. Filtry razem coś ok. 300 zł.

Taki wstępny planik pewnie zrobiło się coś bardzej skomplikowanego i kosmicznego ale podyskutujemy i może jednak faktycznie nie warto ...?

Pomysł z rurą PCV odpada bo odpowiednia długość rury dla wanny i pralki to aby mieć odpowiednią powierzchnie wymiany i zmieścić ok. 120 l to zdecydowanie za duuuuużo. A poza tym te zawory też wchodziłyby w grę :(.

Trochę ciepla jest do łyknięcia ale pytanie czy tak warto? Czy może poczekać aż się woda w wannie się schłodzi sama ;) a pralkę i zmywarkę olać :)?

pzdr

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja próbowałem U-220 napchać granulatem pianki poliuretanowej, czasami szło, czasami sie zapychało, szczeliny w U-220 są zdecydowanie za małe, w keramzycie albo w pustaku betonowym było by znacznie wygodniej

trzeba by zbudować jakąś formę do napychania ceramiki albo wymurować pierwszą warstwę z BK i nie wypełniać albo z keramzytu i wtedy łatwiej będzie to zasypać

Witam

kiedyś na stronie jednego z producentów ceramiki poryzowanej widziałem coś w takim stylu do zasypywania granulatem >>> coś na wzór urządzenia do nakładania cienkowarstwowych spoin ma beton komórkowy -- coś jak duży lejek tyle że dolny otwór prostokątny o wymiarach pojedynczego pustaka . Nie wiem czy w miare zrozumiale to napisałem ale chęci miałem dobre :D

2. Nstp. w przypadku zmywarki będzie wymiennik ciepła (grzejnik) z blachy ocynkowanej lub tytan ocynk (ale ta cena) o odpowiedniej powierzchni, będzie on wisiał przy ścianie w spiżarni albo dam go w wylewkę betonową w spiżarni jako grzejnik podlogowy (ale w przypadku korozji itp lepiej na wierzchu no chyba że tytan ocynk).

Po co chcesz ogrzewać spiżarnię ?

Lejek do zasypania pustaków to Ci każdy blacharz za 20zł zrobi.

Na stronie u "braci Czechów" są zdjęcia ustrojstwa...

Adam M.

zgadza się - to nic skomplikowanego - :) ale zastanawia mnie jedna sprawa : takie zasypywanie granulatem nie jest chyba zbyt proste z racji jego lekkiej masy -- ciężkie odrobiny bez problemu opadałyby w szczeliny a czy taki pelit nie stwarza pewnych problemów ??? pytam bo styczności z perlitem nie miałem :/

Bo to ladnie nie będzie wyglądało na wierzchu a w spiżarce niech sobie będzie i nawet na wierzchu a jesli chodzi o ewentualnie podłogę to tylko w spiżarce nie puszczam kabli grzejnych w podłodze podobnie jest z pom. gosp. a ciepło się i tak rozejdzie. Biorąc pod uwagę moje zapotrezbowanie i ściany dzialowe z silki zakładam ogrzewanie "całego domu" a "nie osobno pomieszczeń". Ciepło oddane w spiżarni pójdzie do pomieszczeń obok. Głównie chodzi aby to ciepło z wody szarej zostawić wewnątrz całego mojego ocieplonego domu i niech sobie powoooooli oddaje cieplo, ma na to całą dobę :).

jeszcze coś smutnego

oto np. zawory danfossa: zawory danfossa

do czynnika chłodniczego nawet do wody agresywnej mogą być tyle że cena ok. 600-800 zł :roll:

pzdr

Bo to ladnie nie będzie wyglądało na wierzchu a w spiżarce niech sobie będzie i nawet na wierzchu a jesli chodzi o ewentualnie podłogę to tylko w spiżarce nie puszczam kabli grzejnych w podłodze podobnie jest z pom. gosp. a ciepło się i tak rozejdzie. Biorąc pod uwagę moje zapotrezbowanie i ściany dzialowe z silki zakładam ogrzewanie "całego domu" a "nie osobno pomieszczeń". Ciepło oddane w spiżarni pójdzie do pomieszczeń obok. Głównie chodzi aby to ciepło z wody szarej zostawić wewnątrz całego mojego ocieplonego domu i niech sobie powoooooli oddaje cieplo, ma na to całą dobę :).

IMHO spiżarni z reguły się nie ogrzewa, stąd moje poprzednie pytanie.

Skróć ten link np. tak :

jeszcze coś smutnego

do czynnika chłodniczego nawet do wody agresywnej mogą być tyle że cena ok. 600-800 zł :roll:

Czemu szukasz najdroższych rozwiązań:

Zastosuj np. taki zawór z siłownikiem + termostat :

http://www.allegro.pl/item364309469_zawor_kulowy_przelotowy_z_silownikiem.html ok . 300 zł

http://www.allegro.pl/item370747238_cewal_termostat_przylgowy_hit_za_dobra_kase_.html ok. 60 zł.

Potrzebuję wypełnić pustaki ceramiczne (1 warstwę) czymś dobrze izolującym. Pustaki takie dużą ilością małych szczelin. Skłaniam się ku perlitowi, ale może jest coś lepszego?

Wiem, że się powtarzam, ale można z tym pokombinować.

Jest też element drobnowymiarowy - cegła - wypełniony polistyrenem. Jest też poprzeczka wypełniona polistyrenem. Są to elementy uzupełniające system, więc będą miały podobne parametry cieplne jak elementy podstawowe.

http://www.termoblok.pl/produkty.html

A tak z ciekawości jakie pustaki ceramiczne mają lepszą lambdę niż BK 400 ?

Pozdrawiam.

A faktycznie było wcześniej o termoblokach. Parametry mają niezłe.

Co do ceramiki to poroton thermoplan ma lambdę od 0,09 - 0,12 w zależności od typu, gęstości ceramiki poryzowanej i wytrzymałości. Mają też pustaki wypełnione wełną z lambdą 0,08. Ja kupuję pustaki o lambdzie 0,11 (bo mi pasują wymiarem). Poziomo tak ciepłe jak bk 400. Przy tym dwukrotnie wytrzymalsze a liczę, że po wypełnieniu perlitem nawet w pionie będą lepiej izolowały od bk 400. Pustaki na pierwszą warstwę będą grubości 19 cm a wyżej 25. 6 cm różnicy uzupełnię 5 cm jakiegoś XPS 700.

Skróć ten link np. tak :

jeszcze coś smutnego

Czemu szukasz najdroższych rozwiązań:

Zastosuj np. taki zawór z siłownikiem + termostat :

http://www.allegro.pl/item364309469_zawor_kulowy_przelotowy_z_silownikiem.html ok . 300 zł

http://www.allegro.pl/item370747238_cewal_termostat_przylgowy_hit_za_dobra_kase_.html ok. 60 zł.

Ooo, dzieki HenoK(!), musze teraz pokombinować z całym ukladem tak aby ten rozdział zrobić przy pomocy 1 zaworu a nie dwoch ale nabiera to może wszystko sensu hmm.

A co myślisz z tymi filtrami, jakie byłyby dobre?

pzdr

A co myślisz z tymi filtrami, jakie byłyby dobre?

Filtry osmotyczne raczej sie do tego celu nie nadają (wymagają znacznego ciśnienia do działania).

Potrzebny Ci przede wszystkim filtr mechaniczny.

Myslę, że powinieneś poszukać takich do filtracji wody w basenie lub oczkach wodnych, np. :

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,394/Itemid,54/

http://www.twenga.pl/dir-Ogrod-i-majsterkowanie,Fontanny-i-oczka-wodne,Filtry-do-oczek-wodnych

Witam

wiem że ameryki to nie odkryłem ale nie wiem J-J czy zauważyłeś że HenoK to chyba takie ustrojstwo które ty planujesz ma dawno wykreślone :D tylko teraz czeka czy może ty nie znajdziesz jakiegoś innego rozwiązania --- po prostu nie podaje gotowego rozwiązania tylko czeka na twoje wyniki :D i to jest dobre - im więcej osób o tym myśli tym łatwiej o wybór najlepszego rozwiązania :D

A gdyby tak wykorzystać tą szarą wodę do ogrzania wiatrołapu zamiast spiżarni ???

Czy z logicznego punktu widzenia nie lepiej tam pompować to ciepło które stale nam ucieka przy otwieraniu drzwi >>> co panowie na to ?

Witam

wiem że ameryki to nie odkryłem ale nie wiem J-J czy zauważyłeś że HenoK to chyba takie ustrojstwo które ty planujesz ma dawno wykreślone :D tylko teraz czeka czy może ty nie znajdziesz jakiegoś innego rozwiązania --- po prostu nie podaje gotowego rozwiązania tylko czeka na twoje wyniki :D i to jest dobre - im więcej osób o tym myśli tym łatwiej o wybór najlepszego rozwiązania :D

A gdyby tak wykorzystać tą szarą wodę do ogrzania wiatrołapu zamiast spiżarni ???

Czy z logicznego punktu widzenia nie lepiej tam pompować to ciepło które stale nam ucieka przy otwieraniu drzwi >>> co panowie na to ?

Akurat sprawę szarej wody trochę przegapiłem (miałem już wykonany stan zerowy, kiedy na ten pomysł natknąłem się na Forum). Teraz trochę trudno to będzie nadrobić. Co prawda mam w planach jeszcze łazienkę na poddaszu i wodę z tej łazienki mógłbym wykorzystać.

Pomysł z wiatrołapem jest z pewnością lepszy niż ze spiżarnią.

Akurat sprawę szarej wody trochę przegapiłem (miałem już wykonany stan zerowy, kiedy na ten pomysł natknąłem się na Forum). Teraz trochę trudno to będzie nadrobić. Co prawda mam w planach jeszcze łazienkę na poddaszu i wodę z tej łazienki mógłbym wykorzystać.

a czy jest realne - do tego racjonalne - by energię oddawaną przez tą szarą wodę zintegrować w jakiś sposób z reku ??? tak by wężownica albo jakieś naczynie umieścić w/lub przy kanale wlotowym powietrza wtłaczanego do domu ( i raczej za reku bo przed to ryzyko przemarzania wody jeśli nie ma g.w.c. albo grzałek podgrzewających powietrze wpadające do reku w mroźne dni) >>> bo w końcu im wyższa temp. tym mniej energii idzie na c.o. ---- wiem że to tylko półśrodek bo tylko sprawdzałby się w sezonie grzewczym ale z drugiej strony zawsze to jakieś zyski :) wiem że to lekko przekombinowane ale to tylko pytanie, a raczej chęć potwierdzenia czy takie rozwiązanie miałoby sens :D