j-j 01.06.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Dzięki, faktycznie są taśmy narożne, znalazlem w tym Murexin.Wydaje mi się że analogicznie- izolacja przeciwwilgociowa to tez szczelna na przenikanie powietrza??Taśma dwustronna to też dobry pomysl ale trzeba znaleźć taką która złapie paroizolację z jednej strony i też beton z drugiej strony.Ale takie połączenie faktycznie najlepsze: taśma obustronna + taśmy narożne, a co z przejściami instalacyjnymi np. pionem kanalizacyjnym, jak to uszczelnić przy przejściu przez płytę g-k i OSB?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 01.06.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 do j-j nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie o uszczelnianie folii, ale jak fachowcy wykańczali u mnie poddasze, to zostawiali spore zakłady/wywinięcia tej folii. Następnie uzupełniając pustakami ściankę kolankową do poddasza ( zamurowując murłatę ), zawijali tę folię pod pustaki, ale tylko trochę aby zaprawa chyciła. Na ścianach natomiast przykrywali to siatką - tą do szpachlowania i szpachlowali na płytach, a tynkowali na ścianach. Taśmy dwustronnie przylepnej też używali, ale raczej do łączenia dwóch folii. Jakoś tak, szczegóły mogą się ciut roznić od opisu, bo praktycznie zrobili to między jedną moją wizytą a drugą na budowie. No i nie budowałem ówcześnie domu pasywnego Aczkolwiek, dopuki nie skończyli dom stał z tą wiszącą folią, był listopad i nieźle piź.....ło tymi półmilimetrowymi szparkami pod murłatą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirage 02.06.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 do j-j Na zdjęciach w jakiejś gazecie widziałem jak folie kleili na silikon do ściany. Co do taśm to jedyna sprawdzona przez wykonawców znajomego to taśma kupiona w metalbudzie (około 30zł rolka niema za dużo takich taśm wiec jak będziesz na miejscu to ci doradzą) w zielonej nie wiem co to za firma ale tylko tam była dostępna kleiła się do drewna betonu i innych nawierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 02.06.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 mi wstawili okna z taśmami ilbruckataśmy te przyklejaki do muru takim białym "czymś" z soudala:"acryrub"wit-blanc pewnie to samo zastosuje do muru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 02.06.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 a co z przejściami instalacyjnymi np. pionem kanalizacyjnym, jak to uszczelnić przy przejściu przez płytę g-k i OSB?? pzdr a ta folia w płynie nie zdałaby egzaminu ??? czy to jest tylko na chropowate powierzchnie - zagruntowany mur itd ??? albo coś w formie silikonu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 02.06.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 mi wstawili okna z taśmami ilbrucka taśmy te przyklejaki do muru takim białym "czymś" z soudala: "acryrub" wit-blanc pewnie to samo zastosuje do muru Dzięki na razie wszystkim, dzisiaj zapytam o taśmę Illbrucka bitumiczną jest niby paroszczelna i wodoszczelna lub butylową obustronną. Myślę że się do betonu przyklei. A narożniki kupię gotowe takie taśmy narożne, mam nadzieję że znajdę. A co do rur to nie wiem, w necie nic nie mogę znaleźć. Zapytam też w hurtownii. Ale silikon albo pianka PUR między płytę g-k a rurę wystarczyłoby czy to raczej takie sobie uszczelnienie biorąc pod uwagę wymaganą pasywność domu? A co do wody szarej jeszcze to pompki takie do pralek uciągną na wysokość 3 m? Jesli nie to kurcze jaką pompkę wziąć do wody szarej aby była tania? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 02.06.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 OK, dzwonilem i wiem już, że to iż taśma jest wodoszczelna nie znaczy że jest też paroszczelna. Generalnie jest problem ze znalezieniem taśmy która łapałaby folię paroszczelną, ścianę i drewno (np. plytę OSB) ale znalazłem coś:http://www.icmarket.pl/product_info.php?products_id=3886http://www.icmarket.pl/product_info.php?products_id=16759 tego linka pierwszego dostanę w ZG a Soudala musze zamawiać ale wyraźnie jest paroszczelny tylko jednak jednostronny. W każdym razie taśmę już chyba mamy.Teraz narożnikowa taśma. Jesli wodoszczelna to nie koniecznie paroszczelna to z taśmą narożnikową mamy problem bo murexin jest podany jako wodoszczelny.Więc należy pomyśleć o samym narożniczku. No chyba że damy taką narożnikową i nie będziemy sie przejmować 1 mm wodoszczelną szparą, ale czy faktycznie warto to olać? No i wciąż pozostaje przejście rur. Pytałem o folię w plynie- są takie i mogłyby niby być. Ale trzeba wtedy jakoś dokładnie wokół rury uszczelnić wyciętą na nią folię paroszczelną aby potem uszczelnić samo przejście, nieby coś mamy ale jak to dokładnie zrobić? A może zadzwonię do Soudal`a i po prostu o całość zapytam ... No i co z tą pompką do wody szarej, da radę z taką do pralek? Chyba nie, za mała wysokość podnoszenia, to jaką w takim razie? hmm? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 02.06.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 a co ta moja propozycja soudala przeszłą bez echau mnie przykleiłem tym paroszczelne taśmy illbrucka do muru i silki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 03.06.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 każdy coś doda od siebie i J-J znajdziesz rozwiązanie a coś takiego ? http://www.e-izolacje.pl/izolacje_przeciwwilgociowe,1504.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.06.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Dzięki wszystkim, mam nadzieję że się te rady Was wszystkich komuś też przydadzą . Ja też dzwoniłem do Soudal`a i: 1. powiedział, że wszystkie ich taśmy dwustronne są również paroszczelne 2. narożniki można zrobić ich silikonem uniwersalnym, powiedział, że będzie to połączenie też paroszczelne. Można w sumie też te narożniki wodoszczelne dokleić do taśm dwustronnych paroszczelnych dla pewności. 3. Przejścia rurami wystarczy pianka zwykła uszczelniająca, powiedział że ona też stanowi uszczelnienie paroszczelne. A przeciętą folię paroszczelną na rurę można dokleić też taśmą jednostronną paroszczelną bo są. Tyle się dowiedziałem. Co z tą pompką do wody szarej?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 03.06.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 A co do wody szarej jeszcze to pompki takie do pralek uciągną na wysokość 3 m? Jesli nie to kurcze jaką pompkę wziąć do wody szarej aby była tania? pzdr tania czyli do jakiej kwoty uznajesz za opłacalne ??? >jakieś widełki potrzebne do sortowania propozycji < Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.06.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 A co do wody szarej jeszcze to pompki takie do pralek uciągną na wysokość 3 m? Jesli nie to kurcze jaką pompkę wziąć do wody szarej aby była tania? pzdr tania czyli do jakiej kwoty uznajesz za opłacalne ??? >jakieś widełki potrzebne do sortowania propozycji < No nie wiem do 200 zł max.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.06.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 No nie wiem do 200 zł max.? Np. http://www.allegro.pl/item374129903_pompa_hydrofor_wz_250_nowa_faktura_od_sideon.html - 110 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.06.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 No nie wiem do 200 zł max.? Np. http://www.allegro.pl/item374129903_pompa_hydrofor_wz_250_nowa_faktura_od_sideon.html - 110 zł I mówisz HenoK, że do wody szarej byłoby ok? Jeśli tak to wracam do ogrzewania wodą szarą bo grawitacyjnie jednak miejsca nie znajdę na "grzejnik". pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.06.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 No nie wiem do 200 zł max.? Np. http://www.allegro.pl/item374129903_pompa_hydrofor_wz_250_nowa_faktura_od_sideon.html - 110 zł I mówisz HenoK, że do wody szarej byłoby ok? Myślę, że tak, pod warunkiem, że wcześniej będzie przefiltrowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.06.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 No nie wiem do 200 zł max.? Np. http://www.allegro.pl/item374129903_pompa_hydrofor_wz_250_nowa_faktura_od_sideon.html - 110 zł I mówisz HenoK, że do wody szarej byłoby ok? Myślę, że tak, pod warunkiem, że wcześniej będzie przefiltrowana. Właśnie wróciłem z castoramy bo szukalem taśm Soudal`a i patrzyłem na pompki ale nie pamiętam czy były to ogrodowe czy hydroforowe. Pytalem gościa jak one sprawiłyby sie do wody np. z pralki- odpowiedział że chemia z pralki nie byłaby dobra dla niej ale nie wiem na ile gościa uznać za kompetentnego. Ta z linku jest z wirnikiem z mosiądzu- jak budowa tej pompy wytrzyma chemię z pralki, mydliny z wanny i "żarcie" ze zmywarki? To jak(?) ewentualnie po roku wymiana pompki?. Sam już nie wiem. Ale pomysł mi sie bardzo podoba bo wtedy wszystko sprowadzam do pompki (i zmywarkę , wannę i pralkę) i pompuję po filtrze z drobną siatką do wiatrołapu albo do pom. gosp. do "grzejnika". Tylko że jeśli ten grzejnik to ta blacha to raczej do pom. gosp. bo wiatrolap ma wyglądać "ładnie" . A co do Soudal`a to ZG to dziura chyba musze kupić przez internet albo przy okazji w Poznaniu ech. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 03.06.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Dawno nie przyglądałem się kolektorom słonecznym i jestem mile zaskoczony cenami. Mocna złotówka zrobiła swoje. Do cwu to mi się nie opłaca, ale gdyby tak poniżej temp. ogrzewania cwu (12-35C ) ładować to pod budynek ? Zaczyna być interesujące. Gdyby tak doliczyć jeszcze ekologiczny współczynnik połksikwadrat , to chyba to policzę … Rzecz w tym, że przy wielu urządzeniach/elementach w domu energooszczędnym ( PCi, GWC+rekuperator, wymiennik szarej wody, kolektory, dobre ocieplenie ) zaczynają one ze sobą konkurować, powodując że stosowane wszystkie jednocześnie są nieopłacalne w rozumieniu zwrotu z inwestycji. Trzeba się na coś zdecydować, chociaż zastosowanie wszystkich daje wręcz fantastycznie niskie kwoty opłat za c.o.+cwu. Własciwie są to niemalże same koszty przepompowywania tego ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.06.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 No to HenoK, zapytalem tego gościa z allegro też. On pewnie chce sprzedać produkt ale powiedział że pompka da radę . Tak więc na 99% robię wykorzystanie szarej wody co celów grzewczych. Dzięki HenoK !!!! Przy moich założeniach redukuję obecnie juz niskie zapotrzebowanie na cieplo o ok.30%-40%. Teraz tylko mam dylemat czy dać "grzejnik" z blachy ocynkowanej w pom. gosp. pod stropem (tam miejsce będzie i otwarta wymiana ciepła) , czy na ścianie (tu gorzej bo w pom. gosp. na każdej lub przy każdej ścianie coś będzie). I wykombinować załączanie się pompki w zależności od temp. i wtedy bez zaworow, siłownków itp. ..., czy da radę hmm ... Trzeba pomyśleć ... gościu ja już jakiś czas temu pisałem aby wykorzystać kolektory normalne do ładowania pod dom bo z moich obliczeń wychodziło dużo rurek na dachu aby odebrać tyle ciepla ile trzeba i koszt rurek byłby porównywalny z kolektorami, ale w moim przypadku odpadło to, bo z powodu braku miejsca, GWC musiałem dać pod domem . Normalnie aż się prosi o wykorzystanie wody szarej, słoneczka itp., wg mnie jak by się uprzeć to można zrobić spokojnie dom "zero" energii bez Isomax`a. Odpowiednia lokalizacja (słoneczko), izolacja transparentna (zyski od słońca na ogrzewanie zimą), wykorzystanie wody szarej (ogrzewanie zimą), wrzucanie ciepła z dachu pod dom (zmniejszenie strat do gruntu), wiatrak (darmowy prąd a więc i ciepło), fotoogniwa itp- jest tego od cholery- dałoby się wg mnie . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 03.06.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 właśnie chcę to policzyć ( chyba bliżej lipca, teraz to mam czas tylko czasem tu zajrzeć ), Gorący czynnik z kolektora, chcę pompować do zasobnika cwu ( wężownica ), natomiast jak kolektor będzie cienko grzał to zaworem trójdrogowym przekażę czynnik pod chałupę, jak tam byłoby z 15-20C, to mam prawie ZERO strat w dół, czyli u mnie ok. 15% oszczędności. Ponadto lepszy COP PCi ( mniej eksploatowana ). Wstępnie policzyłem oszczędności na poziomie 250 zł rocznie, czyli kolektor mi się ( prawie ) amortyzuje. Trochę to mało. Ale dało mi do myślenia Kolektory potaniały, a energia podrożała. To dobry kierunek, nieprawdaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 03.06.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 właśnie chcę to policzyć ( chyba bliżej lipca, teraz to mam czas tylko czasem tu zajrzeć ), Gorący czynnik z kolektora, chcę pompować do zasobnika cwu ( wężownica ), natomiast jak kolektor będzie cienko grzał to zaworem trójdrogowym przekażę czynnik pod chałupę, jak tam byłoby z 15-20C, to mam prawie ZERO strat w dół, czyli u mnie ok. 15% oszczędności. Ponadto lepszy COP PCi ( mniej eksploatowana ). Wstępnie policzyłem oszczędności na poziomie 250 zł rocznie, czyli kolektor mi się ( prawie ) amortyzuje. Trochę to mało. Ale dało mi do myślenia Kolektory potaniały, a energia podrożała. To dobry kierunek, nieprawdaż ? Z podobnych powodów ja zacząłem sobie kombinować połączenie solarów i PC. To może nie zupełnie rozważania ściśle pasujące do tematu tego wątku, zdominowanego ostatnio przez pasywny dom j-j'a , ale może ktoś się wypowie na temat moich pomysłów: PC + solary = może jednak warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts