gosciu01 30.01.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 nadziwić się nie mogłem kupiłem kilka chińskich narzędzi prostych po 3-4 zł. takie markowe pewnie x10. Oglądałem 5x z każdej strony, wygladają nadwyraz solidnie ! Jeśli wszystko robią tak tanio, to faktycznie, za pare lat będziemy mieć prąd z helu. Dla nich wyprawa na księżyc to z 1500$, no ... może 2000$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 30.01.2006 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 No dobra, budujemy ten dom 3 litrowy ! Tylko jak ? W obliczeniach uwzględniłem 20 cm styropianu na ścianach, okna k=0,8; g=0,5, w podłodze 20 cm styropianu, w dachu 30 cm wełny.Do tego GWC+reku przeciwprądowy ( 85% ), podłogówka. Policzone zyski od słońca, bytowe i inne duperele ...III strefa, średnia sezonu grzewczego 1,7C ( wieloletnia ). Temp. w domu 20C. No i wychodzi mi ok. 5,7 litra ! Zwiększanie grubości styropianu czy wełny nie przynosi oszczędności w sposób liniowy, więc nie ma sensu. I co dalej ??? Nie liczyłem ogrodu zimowego, rolet, psa jako grzejnika ...Zastanawiałem się nad pianką poliuretanową, ale drogie to cholerstwo.Dom obrócony o 15 stopni względem południa, spad dachu 35 stopni, zadaszenie ok. 1m dookoła budynku, taras od południa z dużymi przeszkleniami, pomieszczenia techniczne od północy. To tak ogólnie. Jakieś pomysły ?Wszędzie na stronach piszą o współczynnikach, ale żadnych konkretów co do rozwiązań technicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2006 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 WitamPodejście pozornie słuszne. Wyliczenia prawie że prawdziwe. Załozenia też.Jedynym sposobem osiągnięcia zalożeń jest rozwiazanie skutecznego sposobu pozyskiwnia energii z dostępnego (posiadanego) terenu.Do dyspozycji mamy glebę (Ziemię) wodę i powietrze. Czasem też słoneczko nas wspiera.Absolutną koniecznością jest wybranie optymalnego miejsca na dom. Postawiony w mało korzystnym miejscu będzie wymuszał kompensowanie wkładem energii błędnej lokalizacji.Najwięcej ciepła dom traci w dni wietrzne. Powinien być osłonięty od wiatrów najczęstrzych w porze jesienno zimowej. Jezeli sam teren nie pozwala na realizację tego zadania, to trzeba go zmodyfikować. Nasadzenia drzew po pewnym czasie mogą wytworzyć brakujące wiatrochrony. Dobrze byłoby umieścić budynek pod wierzchołkiem wzgórza, w kotlince i to od południowej strony. Ten zabieg przesuwa nam problem do innej strefy i podnosi średnią sezonu grzewczego. Zastosowanie grubej warstwy docieplenia, stworzenie szczelnej konstrukcji oraz zastosowanie w pełni kontrolowanej wentylacji mechanicznej ze skuteczną rekuperacją ograniczy znacznie utratę ciepła. Przyjęcie sposobu ogrzewania instalacją niskotemperaturową jaką jest podogówka wodna pozwoli na równomierne rozprowadzenie strumienia ciepła po całym obiekcie. Istotną sprawą jest też dobranie właściwej powierzchni przeszkleń. Dawne domy miały dość małe okna i nie urządzano ich od północ, jak nie było takiej konieczności.Energię trzeba pozyskiwać z gruntowego wymiennika ciepła. To może być bardzo wydajne źródło. Kolektory solarne wpięte w układ grzewczy w sprzyjających warunkach także poprawią bilans energetyczny. Konieczne wydaje się integrowanie systemu grzewczego z układem CWU. Może dodatkowo akumulator ciepła?Wszystkie te zabiegi wcale jeszcze nie zapewniają osiągnięcia celu. Trzeba uruchomic jakiś generator strumienia cieplnego. Może to być pompa ciepła lub układ kogeneracyjny. Kominki stały sie ostatnio bardzo modne.Wydaje mi się, że taka konstrukcja może potrzebować znikomych porcji energii do funkcjonowania.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 31.01.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Wynika z tego, że przy obecnych technologiach budowy i docieplania można zbliżyć się do tzw. 5 litrów / m2. Dalej trzeba szukać w energii odnawialnej. Spróbuję podsumować : Wybór działki :1. na południowym łagodnym stoku,2. osłonięta od wiatru,3. wody gruntowe najlepiej 4-6 m pod powierzchnią,4. wskazany dostęp do dużego zbiornika wodnego, Budynek ;1. salon od południa,2. pomieszczenia techniczne, garaż, wejście - od północy,przy czym pomieszczenie techniczne w miarę w środkowej części budynku,3. możliwie zwarta konstrukcja, prosty dach,4. komin ( kominek ) wewnątrz domu, Docieplenia, okna ;1. ściany, podłogi, stropy o dużej akumulacyjności ciepła,2. ocieplenie ścian - styropian 20 cm,3. ocieplenie podłogi – 20 cm styropian FS20,4. dach – 30 cm wełna,5. okna U=0,8, g=0,5 Ustrojstwa pomagające pójść dalej ... ;1. GWC rurowe/żwirowe – 0C na wlocie reku + chłodzenie latem,2. reku – najlepiej przeciwprądowy – odzysk 85% ciepłą z wentylacji,3. POŚ pod domem – dodatkowy odzysk ciepłą z wody zrzutowej,4. ściany transparentne – ściana trójwarstwowa,5. kolektory słoneczne - cwu,6. pompa ciepła,7. akumulacja ciepła – korzystanie z taniej taryfy,8. ogród zimowy,9. rolety, Oczywiście nie koniecznie wszystko. Może spróbujecie uzupełnić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 31.01.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 A teraz bilans w PLN Koszt ogrzewania i cwu przy normalnych technologiach – 2650 PLN / rocznie. Koszt ogrzewania i cwu domu 5 litrowego z PC – 800 zł / rocznie. Różnica 1850 zł. ( dom 181 m2 podłóg, 4 osoby ). Koszty dodatkowe podczas budowy : GWC – 3 000 Dodatkowy styropian – 3000, Dodatkowa wełna – 3500, Reku+instalacja – 12 000, PC – dodatkowa inwestycja w stosunku do kotłowni – 20 000, Dodatkowe koszty okien U=0,8 – 10 000, Oszczędności ; 1. brak komina i obróbek przy nim - -2500, 2. brak planów i uzgodnień ( przyłącze gazu ) - - 3000, Razem większe koszty 46 000 PLN Przy oszczędnościach 1850 zł, Zwrot po ok. 25 latach. Nie uwzględniłem ewentualnie tańszej działki. ( brak instalacji gazowej, wody a nawet kanalizacji sanitarnej ) Nie uwzględniam też lokat terminowych – przecież nie po to buduję dom, aby cieszyć kapitałem banki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 31.01.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Cała idea oszczędności w ogrzewaniu elektrycznym domu bardzo ciepłego (to nie tylko ocieplenie, ale cała idea - położenie względem stron świata, osłonięcie od wiatru, układ pomieszczeń,....), to robienie jak najprostszego układu. Witam Wielka racja Roman. Dobrym rozwiązaniemo prócz rolet jest zastosowanie okien nieotwieranych (fix) przynajmniej tam gdzie nie są potrzebne otwierane. Są one tańsze a oszczędnosci mozna przeznaczyc na ramy energooszczedne wypełnione pianką i montaż na taśmy np Ilbruck. Zastanawiamsię czy jest sens połączenia GWC z rekuperatorem w domku jednorodzinnym. Chyba lepiej koszt zakupu rekuperatora przeznaczyc na np drugie GWC można mieć wtedy żwirowca i rurowy. Zwirowca na lato do klimatyzowania a rurowy na zimę. Zresztą jak kto woli. Trzecia sprawa to wykonanie takiego domu jak robotnicy będą partolili robote a to im najlepiej wychodzi to całą energooszczędnosć szlag trafi. Aby wyliczenia miały sens do takiego domu to musimy miec pewność ze będzieon dokładnie wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 31.01.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 ...Chyba lepiej koszt zakupu rekuperatora przeznaczyc na np drugie GWC... Ale chyba rekuperator i GWC nie sa zamienne : GWC sluzy do uzyskania energi z ziemi, a rekuperator odzyskuje ja z wnetrza domu. Powinno sie miec oba urzadzenia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 31.01.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 ...Chyba lepiej koszt zakupu rekuperatora przeznaczyc na np drugie GWC... Ale chyba rekuperator i GWC nie sa zamienne : GWC sluzy do uzyskania energi z ziemi, a rekuperator odzyskuje ja z wnetrza domu. Powinno sie miec oba urzadzenia, Oczywiście nie neguję tego, ja tylko daje inne rozwiązanie zamiast rekuperatora można kanał wyrzutowy przeprowadzić obok czerpni w ten sposób ciepło przeniknie przez glebę. Może tego ciepla będzie mniej niż przy odzysku z rekuperatora ale mówimy tu o niewielkich wartosciach względem poniesionych nakładów. Biorę pod uwage cene urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Dokładnie tak. Oba urządzenia. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 31.01.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Z braku funduszy szukam tańszych rozwiazań dlatego kombinuje z rura wylotową przy żwirowisku a najlepiej jeszcze tamtędy puścić kanalize zeby każdy gram ciepła który można jak najtaniej odzyskać. Tylko ze kanaliza idzie niecowyżej niż dno żwirowca dlatego przykryje z góry steropianem. Ciepło nie będzie uciekało najkrótszą drogą do góry, nie wiem czy to coś da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.01.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Ja nie jestem pewien czy gwc jest cos warte w domu 3-5 litrowym lub mniejszym. Ilosc pozyskanej energii z gwc jest niewielka, a troche energii trzeba wlozyc jednak. W polaczeniu z wysokosprawnym wymiennikiem moze sie okazac, ze gwc nie powoduje zauwazalnego zysku energetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 31.01.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Ja nie jestem pewien czy gwc jest cos warte w domu 3-5 litrowym lub mniejszym. Ilosc pozyskanej energii z gwc jest niewielka, a troche energii trzeba wlozyc jednak. W polaczeniu z wysokosprawnym wymiennikiem moze sie okazac, ze gwc nie powoduje zauwazalnego zysku energetycznego. Ale latem taki żwirowiec potrafi zrobic dobrze i o to chodzi najbardziej. A zimą to przy okazji ogrzeje. Zreszta przy szczelnych oknach to nie widze alternatywy dla wentylacji a skoro mechaniczna to niech coś sie ogrzeje nim zasili kanaliki. Tak prawde powiedziawszy to takie drobnostki w kupie dają jakiś efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 31.01.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Bilans wedłóg mojej kocepcj Koszt ogrzewania i cwu przy normalnych technologiach – 2650 PLN / rocznie.Koszt ogrzewania i cwu domu 5 litrowego z prądem taniej tayfie – 1200 zł / rocznie.Różnica 1450 zł. ( dom 181 m2 podłóg, 4 osoby ). Koszty dodatkowe podczas budowy :GWC – 3 000Dodatkowy styropian – 3000,Dodatkowa wełna – 3500,Reku+instalacja – 12 000,Dodatkowe koszty okien U=0,8 – 10 000,31 500Oszczędności ;1. brak komina i obróbek przy nim - -2500,2. brak planów i uzgodnień ( przyłącze gazu ) - - 3000,3 Oszczędność w stosunku do tradycyjnej kotłowni – 20 000, Razem większe koszty o 6 000 PLNPrzy oszczędnościach 1450 zł,Zwrot po ok. 4 latach. przepraszam a wykorzystanie wcześniejszego posta jako szablonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.01.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Ale latem taki żwirowiec potrafi zrobic dobrze i o to chodzi najbardziej. A zimą to przy okazji ogrzeje. Zreszta przy szczelnych oknach to nie widze alternatywy dla wentylacji a skoro mechaniczna to niech coś sie ogrzeje nim zasili kanaliki. Tak prawde powiedziawszy to takie drobnostki w kupie dają jakiś efekt. Ja nie widze celu montowania gwc w domu w ktorym jest wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepla wynoszacym 85%. Czy warto robic zwirowca na lato - nie wiem - chetnie zobaczylbym obliczenia pokazujace ilosc zimna uzyskanego ze zloza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.01.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Tutaj mozna poczytac co nieco o pasywnym budownictwiehttp://www.masatherm.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
standart1 31.01.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Witam.Stoję przed dylematem co dalej robić. Mam zrobiony fundament i ... Domy pasywne są bardzo drogie i zwrot kosztów zwróci się po wielu latach. (Jak ktoś napisał w Muratorze - możemy wybudować dom jak najtaniej a nadwyżkę kasy wpłacić do banku. Odsetki zniwelują koszty energii i wyjdą na zero. Perpetum mobille.)Myślę o ogrzewaniu wykorzystującym energię słoneczną tzw. Trombe wall. Jestem zdumiony, że w Polsce ten termin nie jest prawie znany. W latach 60-tych XX wieku (to już niestety zeszłego) francuski inżynier badał możliwość ogrzewania budynku energią słoneczną. Polega to na zakryciu (najlepiej) grubej ściany południowej, szybą o dużym współczynniku izolacyjnym. W ścianie wykonuje się dwa otwory, na górze i na dole. Słońce ogrzewając ścianę powoduje cyrkulację powietrza ogrzewając pomieszczenie. Mam koncepcję, lecz niestety nie jestem budowlańcem i mam trochę obawy w wykonaniu tego. Jeśli ktoś będzie zinteresowany służę pomocą. Od strony wszchodniej będę miał dwa okna o wym. ok. 2x2,2 m. Będą otwierały się na "ogród zimowy" z poliwęglanu,l który zrobię samodzielnie.Reasumując: nie można się oddzielać od świata. Zyski słoneczne przewyższają straty okresu zimowego. Paradoksem jest, że zimą używamy energi elektrycznej do chłodzenia żywności, gdy za oknem mróz. Lepiej zrobić otwór w ścianie i mieć lodówkę.Trochę dużo napisałem i bezładnie, lecz to moja pierwsza wypowiedź na forum.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 31.01.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 standard Ciepło z lodówki służy ogrzewaniu domu tak samo jak ciepło z komputera czy telewizora. Obawiam się, że dziura w ścianie nie dość że powowodowałaby wychładzanie domu, to jeszcze byłaby mało użyteczna ze względu na brak możliwości regulacji temperatury (z tego powodu lodówek używają też eskimosi ) Ogrzewanie słońcem o którym mówisz jest w Polsce dostępne: http://www.masatherm.pl/panele%20grzewcze.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 31.01.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Ale latem taki żwirowiec potrafi zrobic dobrze i o to chodzi najbardziej. A zimą to przy okazji ogrzeje. Zreszta przy szczelnych oknach to nie widze alternatywy dla wentylacji a skoro mechaniczna to niech coś sie ogrzeje nim zasili kanaliki. Tak prawde powiedziawszy to takie drobnostki w kupie dają jakiś efekt. Ja nie widze celu montowania gwc w domu w ktorym jest wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepla wynoszacym 85%. Czy warto robic zwirowca na lato - nie wiem - chetnie zobaczylbym obliczenia pokazujace ilosc zimna uzyskanego ze zloza. GWC nie tylko wstępnie ogrzewa powietrze ale również oczyszcza i schładza latem. Zresztą wiesz o tym doskonale jak i każdy kto wertuje to forum inie ma sensu tego powtarzać. A propo chłodzenia latem to natknąłem sie na wiele wątków ludzi którzy posiadaja zwirowca bądź też rurowy i są zachwyceni.Takie uwagi są dla mnie bardziej przekonywujące niz wyliczenia. Ale spoko nie rozwijajmy niepotrzebnie wątku tego co wielokrotnie było. Założenie jest jedno jak najniższym kosztem odzyskac jak najwiecej energi i oszczędzic ile sie da. I tego sie trzymajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 31.01.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Standart1zapewne to jest fajny pomysł ale przez ostatnie 2 tygodnie nie było słońca za wiele a temperatura spadała do -20. Nie wiem czy ten system ma szanse zaistniec w naszych spartańskich warunkach. Pozatym koszt takiej elewacji jest chyba droższy niz np: wełny 20cm. Tak tylko gdybam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Witam Jezier Pierwszy raz spotkałem się z brakiem zrozumienia tematu przez Ciebie! GWC rzeczywiście niewiele (obliczeniowo, matematycznie) wnosi do bilansu ciepła zimą. Kolosalny jego zysk polega na tym, że nie zamrozisz rekuperatora, omijasz skomplikowaną automatyke i fundujesz sobie gratis klimę na lato. Zobacz, że przy takich jak ostatnio mrozach trzeba koniecznie uruchomić potężne grzały w kanale dolotowym, żeby nie musieć wyłączać rekuperatora. Jak ich nie załączysz to klocek lodowy wyłączy wentylację mechaniczną i odzysk ciepła. Pozostanie już tylko otwarcie okien lub ciepły smród! Same straty lub dyskomfort. Jeżeli masz GWC to nie płacisz za prąd (gaz) dla utrzymania wentylacji przy zyciu w mrozy (te grzały). Wywalasz wprawdzie na zewnątrz powietrze w temperaturze ok 7stC, ale również takie samo nawiewasz (też 7stC). Cała reszta przemian to reku pędzony małym wentylatorkiem (dwoma) Podsumowując: Jeżeli masz GWC to wentylacja i rekuperator pracują idealnie i za koszt napędu wentylatora. Jeżeli nie masz GWC to wentylacja wymuszona - tak, ale to wywalanie ciepła w kontrolowany sposób i w sporej ilości. Jeżeli nie masz GWC to wentylacja wymuszona i rekuperator wymagają potężnego strumienia energii dodatkowej i niska jest skuteczność ich stosowania w mroźną pogodę! Pracują poprawnie tylko ponad 0stC na zewnątrz, a zima to przecież temperatury ujemne! Nie po to bierzemy energię z gwc żeby ją pchać do domu, tylko po to, żeby tej z domu nie wywalać bez sensu, pomimo posiadania urządzeń, za które zapłaciliśmy, a które nie działają, bo mróz się zrobił! Pozdrawiam Adam M. Na bilans zimna trzeba poczekać do lipca, bo "mój " reku i GWC jest bardzo młody i teraz ma swoją pierwszą zimę. Lata jeszcze nie widział! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts