Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co to za okna 0,7? Nie za optymistycznie?

RAPczyn A ta wersja demo daje się używać?

Okna maja 0,8 ale dodatkowo dochodza "cieple" rolety zewnetrzne i wyjdzie 0,7.Mozna by dac jeszcze lepiej, ale wole sie nie pocieszac i pozostane przy 0,7

W programie nie ma mozliwosci dodawania oddzielnie zaluzji/rolet zewnetrznych, wiec trzeba sobie radzic inaczej

Pzdr.

Kurde od wczoraj jestem w totalnej histerii! Ja naprawde już od 4:30 nie śpię! :o Tyle czasu, tyle kasy i co - pupa?!?

A w temacie - to ja może popełniłem tu bład, bo dałem w "okno" k=1,4. Powinienem wpisać 1,0?

spoko powoli, programy komputerowe mają to do siebie że gdzieś coś źle wpisaliśmy, dojdziesz.

Dlatego ja sobie w excelu swój OZC zrobiłem i wsio gra :).

pzdr

pzdr

to teraz arkusz nazwać i za drobną opłatą udostępnić w necie :) ->zakładam że użytkownicy forum jakiś rabat dostaną :D

a co do tych rolet to mam pytanie -- bo nawet delikatne założenie że zmniejszają z 0,8 na 0,7 to chyba może mieć 2 strony medalu - w końcu niektóre rolety swoją budową mogą tworzyć delikatne mostki bo izolacje w nich zastosowane są dość minimalne :) --> nie pamiętam kto ale już wcześniej był temat poruszony -- była opcja wymiany/dodania izolacji do tej fabrycznie stosowanej. czyli całkowity bilans z ich stosowania może się zerować ??? czy to właśnie kwestia rodzaju rolet i sposobu ich montażu itd. ?

pzdr

to teraz arkusz nazwać i za drobną opłatą udostępnić w necie :) ->zakładam że użytkownicy forum jakiś rabat dostaną :D

1/3 ludzi tu z tego tematu sobie sama porobiła arkusze więc to żadna nowość :).

Po prostu wg mnie łatwiej, mam lepszy wgląd co gdzie i jak, dlaczego, w OZC programie trezba dużo wpisywać i się go uczyć.

Bierz normę i wklep sobie w arkusz, spędzisz 1 dzień na obl. ale będziesz spokojny a tu Depi w tym programie już stracił kupę czasu i nerwów.

pzdr

Programy OZC maja taka zalete ze posiadaja bazy danych materialowe i nie trzeba szukac parametrow poszczegolnych materialow.

Oczywiscie mozna samemu jak j-j cos zrobic, ale w programie OZC (mowa o tym z Sankom'a) jezeli juz sie obliczy to przeciez mozna latwo zmieniac,podstawiac etc.

Moze przebrniecie pierwszy raz nie jest tak latwe, ale...

Pzdr.

Kurde od wczoraj jestem w totalnej histerii! Ja naprawde już od 4:30 nie śpię! :o Tyle czasu, tyle kasy i co - pupa?!?

A w temacie - to ja może popełniłem tu bład, bo dałem w "okno" k=1,4. Powinienem wpisać 1,0?

Ja w dachowych musialem dac wsp. 1,4 (bo rozumiem ze o tym napisales?) bo nie znalazlem okien polaciowych do domow pasywnych, moze jak bym znalazl w Polsce z montazem i serwisem to bylo by lepiej, ale co tam...

Pzdr.

Chodzi mi o to, że w rubryce k okna wpisałem 1,4, bo na tyle mniej więcej oceniam okna o szybie k=1. Ale z tego, co piszecie wynika, że powinienem wpisać 1, bo program sam bierze poprawkę na gorszą izolacyjność ramy. Czy się mylę?

Poza tym chyba jednak wklepie każde okno oddzielnie, bo np. moje fixy 0,6x235 to nie mają chyba 40% zajętych ramą, prawda? Nie mówiąc już o fixach 1x2,65 :lol: