Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mpopław

Sporo myślałem nad tym metalowym fundamentem. Wydaje mi się, że gdybyśmy nawet posadzili go wprost w płytkiej wodzie gruntowej, to stałby w niej pionowo i jakiekolwiek pozyskane ciepło mógłby transportować wyłącznie swoim przekrojem poprzecznym w drodze przewodnictwa. To byłby mały strumień w jednostce czasu. Właściwie, to nie widzę żadnych szans, dopuki nie zamienimy go na lity klocek.

Pozdrawiam Adam M.

Na codzień zajmuję się telekomunikacją i mam doświadczenie jak jest z awaryjnością klimatyzatorów w różnego rodzaju serwerowniach, węzłach sieci, itp. Urządzenia te pracują cały czas, choć największą moc muszą rozwijać w ciągu lata. Zywkle jest tak, że część klimatyzatorów w zimę jest wyłączana, latem pracują wszystkie.

No i latem psują się na potęgę, niestety... Fakt, że nie są to tylko uszkodzenia agregatu, ale różnych innych elementów, typu dmuchawy, elektronika, itp, ale nie są to też urządzenia z najniższej półki cenowej. W ciągu lata serwisant musi się pojawiać przynajmniej raz w miesiącu. Dwie na trzy wizyty kończą się "naprawą" od ręki, reszta wymaga wymiany jakiegoś elementu. A z tą "naprawą" to jest tak, że zwykle jest to dopompowanie gazu do instalacji, które skutkuje jedynie przedłużeniem pracy urządzenia do najbliższej "prawdziwej" naprawy.

Ja czegoś takiego w domu bym sobie nie zainstalował ze względu na samą awaryjność, obsługę itp (pomijam kwestie zdrowia i samopoczucia). Na tym tle moje dwie lodówki są 100% bezawaryjne (jedna 4 letnia, druga radziecka, nie wiem ile lat ma bo odziedziczyłem ją po rodzicach i odkąd pamiętam zawsze była i nadal mrozi jak należy).

Także mam przeczucie, że chodź zasada działania ta sama, to jednak pompa ciepła to inne urządzenie niż lodówka, czy klimatyzator - pracuje pewnie w innych warunkach, może być inaczej wykonana i przez to mieć inną charakterystykę awaryjności. Ja w moim przyszłym domu z tych trzech urządzeń zastosuję jednak tylko lodówkę.

Weź sprężarkę za ok. 2,5 kzł do tego parownik i skraplacz, kilka zaworów ,prostą automatykę i trochę elektroniki do sterowania.

Dodaj 300% marży i masz pompę ciepła.

Jeśli dołożysz obudowę z inoxu to 400% marży :lol:

To tak w skrócie. Należy uwzględnić w cenie sporą ilość pracy aby to poskładać i nieco wiedzy. Ile ? a to już kwestia fachowości dostawcy. Niektóre PC mają jeszcze certykikaty i atesty. To też kosztuje.

Lwią część kosztów pożera przygotowanie dolnego źródła ciepła.

Gdzie umieścić lodówkę w domku 3 litrowym ??

Pierwszy pomysł kojarzy mi się z umieszczeniem jej na zewnątrz domku, ale to kłopotliwe wychodzić z domu po masło. Drugi pomysł to wmurować lodówkę w ścianę tak żeby tył wystawał na zewnątrz. Ale wtedy z domu 3 litrowego zrobi się 5 litrowy. Trzeci pomysł to przełożyć rurki skraplacza na zewnątrz domu, rozwiązanie najlepsze tylko jak to zrobić ?? Ma ktoś jakiś pomysł jak ustawić lodówkę w domku ale tak żeby skraplacz był umieszczony na mrozie ??

Chyba chcesz przekombinować :-?

lodówka jako urządzenie wydziela więcej ciepła niż produkuje chłodu.

A ty chcesz jeszcze to ciepełko z tyłu lodówki wywalić poza dom?

Nie rozumiem - po co?

Pozdrawiam

Chyba chcesz przekombinować :-?

lodówka jako urządzenie wydziela więcej ciepła niż produkuje chłodu.

A ty chcesz jeszcze to ciepełko z tyłu lodówki wywalić poza dom?

Nie rozumiem - po co?

Pozdrawiam

to nie ten tok myślenia :wink:

czym cieplej w domu, tym lodówka pobiera więcej energii na wytworzenie tego chłodu.

z drugie jstrony to faktycznie byłoby przekombinowane.

A gdzie gwarancja i potencjalna jej utrata ?

Można to inaczej zaplanować, wystarczy postawić ją daleko od pieca, albo wspiżarni, z zasady o niższej temperaturze. Ponadto zaplanować "brak" podłogówki w miejscu gdzie będzie stała. Można też postawić w najchłodniejszym kącie - dogrzeje go. To wystarczy.

wiosna idzie ...

nikt już nie myśli o ciepłym domu ?

tak sobie dumam, że postawię akwarium 500 l w salonie, albo w pobliżu.

Toż to świetny akumulator/stabilizator. Tylko woda w akwarium musi mieć ok. 26C, czyli wiecej niż w domu.

Jak można tanio dogrzewać akwarium. Może swego rodzaju "podłogówka" pod nim ?

Trzeba by też zaplanować na etapie projektu stopę fundamentową.

gosciu01 - jakie 43 kW ??? MOC zapotrzebowana (czyli max.) u mnie to 7 kW [gdy na zewnątrz -20stC, a w środku +20 stC]. Dom pasywny o wielkości mojego będzie pewnie potrzebował ok. 1-2 kW -> czyli spokojnie ogrzejesz go agregatem z lodówki o mocy 1 kW, bo moze on dostarczyć 3-4 kW :)

Oczywiście pytanie, czy taki agregat może pracowac prawie bez przerwy :-?

pozdr - Krzysiek

gosciu01 - jakie 43 kW ??? MOC zapotrzebowana (czyli max.) u mnie to 7 kW [gdy na zewnątrz -20stC, a w środku +20 stC]. Dom pasywny o wielkości mojego będzie pewnie potrzebował ok. 1-2 kW -> czyli spokojnie ogrzejesz go agregatem z lodówki o mocy 1 kW, bo moze on dostarczyć 3-4 kW :)

Oczywiście pytanie, czy taki agregat może pracowac prawie bez przerwy :-?

pozdr - Krzysiek

Zaraz, zaraz, mylimy pojecia....

można mówić o kW/m2, zapotrzebowanie budynku w kW, kW/h i inne parametry. Powyżej przeliczyłem ; 5 litrów oleju = 5 litrów GZ50 ( według definicji, a nie ciepła spalania ) = 5*8,61 kW/m3 = 43 kW.

1 m3 GZ50 = 8,61 kW.

I teraz możemy tą wartość przyłożyć do powierzchni, kubatury czy w danym czsie :)

Ok, od początku.

Domek 5 litrowy to według definicji ( podanej także przez Jeziera na 1 str. wątku ) to dom, który zużywa 5 litrów/metrów sześcienych na 1 m2 powierzchni domu na sezon.

Ogrzewając dom 100 m2 masz 500 m3 GZ50 = 4300 kWh = 43 kWh/m2

Lub 4300 kWh / 215 dni grzewczych = 20 kWh / dobę = 0,83 kWh

U mnie jest to 43 kWh / dobę - zbieżność wyników, ale i dom nie jest 100 metrowy tylko sporo większy.

Jak podają producenci lodówek ich roczne zużycie prądu to +/- 300-350 kWh.

Załóżmy 1 kWh na dobę.

Więc mamy sporą różnicę.

Jak mawiają piłką brody nie ogolisz :wink:

Ja ugrzęzłem w papierach, ale już niedługo w łodzi zaczynają się targi budownictwa, może podpatrzę jakieś ciekawe rozwiązania.

Jedną papierologię skończyłem 30 grudnia 2004 r.

Następnązacznę, tak sądzę w 2008 :p

A kiedy i gdzie te targi ?

gosciu01 - nadal mieszasz kW i kWh :-?

nie można pisac że np. 500 m3 GZ 50 to ileś-tam kW [bo to jest MOC a nie ENERGIA] - musiałbyś podać W JAKIM CZASIE zużyjesz te 500 m3 gazu -> wtedy będziesz miał MOC

pozdr - Krzysiek

PS nadal podtrzymuję szacunkowo, że agregatem z lodówki pracującym jako pompa ciepła można ogrzać dom o niewielkim zapotrzebowaniu na energię grzejną :)

A co do danych od producentów lodówek - to przecież agregat nie pracuje cały czas - stąd tylko 300 kWh zużycia prądu na rok -> trzeba sprawdzić MOC elektryczną agregatu [jak nie ma tabliczki znamionowej, to przez pomiar pobieranego prądu (w amperach) w czasie jego pracy] - od tego należałoby liczyć MOC cieplną przy pracy jako p.c.