adam_mk 03.02.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 mpopław Myślę nad problemem. Coś mi tu nie gra, ale jeszcze nie wiem co. Gdzieś jest hak. Adam M. Znaczy, że wszystko pod psem?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 03.02.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Że ostatnich gryzą psy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 To tak fatalnie nie jest. Są gorsi od nas! Niech Ich gryzą! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 mpopławSporo myślałem nad tym metalowym fundamentem. Wydaje mi się, że gdybyśmy nawet posadzili go wprost w płytkiej wodzie gruntowej, to stałby w niej pionowo i jakiekolwiek pozyskane ciepło mógłby transportować wyłącznie swoim przekrojem poprzecznym w drodze przewodnictwa. To byłby mały strumień w jednostce czasu. Właściwie, to nie widzę żadnych szans, dopuki nie zamienimy go na lity klocek.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 06.02.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Już kiedyś zadałem pytanie (mocno retoryczne) czemu, do qrnej mamy, pompa ciepła jest taka droga, skoro to tylko o większej mocy pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 06.02.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Na codzień zajmuję się telekomunikacją i mam doświadczenie jak jest z awaryjnością klimatyzatorów w różnego rodzaju serwerowniach, węzłach sieci, itp. Urządzenia te pracują cały czas, choć największą moc muszą rozwijać w ciągu lata. Zywkle jest tak, że część klimatyzatorów w zimę jest wyłączana, latem pracują wszystkie. No i latem psują się na potęgę, niestety... Fakt, że nie są to tylko uszkodzenia agregatu, ale różnych innych elementów, typu dmuchawy, elektronika, itp, ale nie są to też urządzenia z najniższej półki cenowej. W ciągu lata serwisant musi się pojawiać przynajmniej raz w miesiącu. Dwie na trzy wizyty kończą się "naprawą" od ręki, reszta wymaga wymiany jakiegoś elementu. A z tą "naprawą" to jest tak, że zwykle jest to dopompowanie gazu do instalacji, które skutkuje jedynie przedłużeniem pracy urządzenia do najbliższej "prawdziwej" naprawy. Ja czegoś takiego w domu bym sobie nie zainstalował ze względu na samą awaryjność, obsługę itp (pomijam kwestie zdrowia i samopoczucia). Na tym tle moje dwie lodówki są 100% bezawaryjne (jedna 4 letnia, druga radziecka, nie wiem ile lat ma bo odziedziczyłem ją po rodzicach i odkąd pamiętam zawsze była i nadal mrozi jak należy). Także mam przeczucie, że chodź zasada działania ta sama, to jednak pompa ciepła to inne urządzenie niż lodówka, czy klimatyzator - pracuje pewnie w innych warunkach, może być inaczej wykonana i przez to mieć inną charakterystykę awaryjności. Ja w moim przyszłym domu z tych trzech urządzeń zastosuję jednak tylko lodówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.02.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Weź sprężarkę za ok. 2,5 kzł do tego parownik i skraplacz, kilka zaworów ,prostą automatykę i trochę elektroniki do sterowania. Dodaj 300% marży i masz pompę ciepła. Jeśli dołożysz obudowę z inoxu to 400% marży To tak w skrócie. Należy uwzględnić w cenie sporą ilość pracy aby to poskładać i nieco wiedzy. Ile ? a to już kwestia fachowości dostawcy. Niektóre PC mają jeszcze certykikaty i atesty. To też kosztuje. Lwią część kosztów pożera przygotowanie dolnego źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 09.02.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Gdzie umieścić lodówkę w domku 3 litrowym ?? Pierwszy pomysł kojarzy mi się z umieszczeniem jej na zewnątrz domku, ale to kłopotliwe wychodzić z domu po masło. Drugi pomysł to wmurować lodówkę w ścianę tak żeby tył wystawał na zewnątrz. Ale wtedy z domu 3 litrowego zrobi się 5 litrowy. Trzeci pomysł to przełożyć rurki skraplacza na zewnątrz domu, rozwiązanie najlepsze tylko jak to zrobić ?? Ma ktoś jakiś pomysł jak ustawić lodówkę w domku ale tak żeby skraplacz był umieszczony na mrozie ?? Chyba chcesz przekombinować lodówka jako urządzenie wydziela więcej ciepła niż produkuje chłodu. A ty chcesz jeszcze to ciepełko z tyłu lodówki wywalić poza dom? Nie rozumiem - po co? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 09.02.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Chyba chcesz przekombinować lodówka jako urządzenie wydziela więcej ciepła niż produkuje chłodu. A ty chcesz jeszcze to ciepełko z tyłu lodówki wywalić poza dom? Nie rozumiem - po co? Pozdrawiam to nie ten tok myślenia czym cieplej w domu, tym lodówka pobiera więcej energii na wytworzenie tego chłodu. z drugie jstrony to faktycznie byłoby przekombinowane. A gdzie gwarancja i potencjalna jej utrata ? Można to inaczej zaplanować, wystarczy postawić ją daleko od pieca, albo wspiżarni, z zasady o niższej temperaturze. Ponadto zaplanować "brak" podłogówki w miejscu gdzie będzie stała. Można też postawić w najchłodniejszym kącie - dogrzeje go. To wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 09.02.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 M ,a nie myślałes czasem o tuningu lodówki dokładając po 15 cm wełny na drzwiach i po bokach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 09.02.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Dom 5 litrowy ogrzewany GZ50 to ok. 43 kW. Lodówka zużywa 1 kW. Jak bardzo chcesz to można ją zrobić w zabudowie i faktycznie ocieplić. Należy tylko pamiętać aby dobrze był wentylowany parownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 16.02.2006 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 wiosna idzie ...nikt już nie myśli o ciepłym domu ? tak sobie dumam, że postawię akwarium 500 l w salonie, albo w pobliżu.Toż to świetny akumulator/stabilizator. Tylko woda w akwarium musi mieć ok. 26C, czyli wiecej niż w domu.Jak można tanio dogrzewać akwarium. Może swego rodzaju "podłogówka" pod nim ? Trzeba by też zaplanować na etapie projektu stopę fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 16.02.2006 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 gosciu01 - jakie 43 kW ??? MOC zapotrzebowana (czyli max.) u mnie to 7 kW [gdy na zewnątrz -20stC, a w środku +20 stC]. Dom pasywny o wielkości mojego będzie pewnie potrzebował ok. 1-2 kW -> czyli spokojnie ogrzejesz go agregatem z lodówki o mocy 1 kW, bo moze on dostarczyć 3-4 kW Oczywiście pytanie, czy taki agregat może pracowac prawie bez przerwy pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 16.02.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 gosciu01 - jakie 43 kW ??? MOC zapotrzebowana (czyli max.) u mnie to 7 kW [gdy na zewnątrz -20stC, a w środku +20 stC]. Dom pasywny o wielkości mojego będzie pewnie potrzebował ok. 1-2 kW -> czyli spokojnie ogrzejesz go agregatem z lodówki o mocy 1 kW, bo moze on dostarczyć 3-4 kW Oczywiście pytanie, czy taki agregat może pracowac prawie bez przerwy pozdr - Krzysiek Zaraz, zaraz, mylimy pojecia.... można mówić o kW/m2, zapotrzebowanie budynku w kW, kW/h i inne parametry. Powyżej przeliczyłem ; 5 litrów oleju = 5 litrów GZ50 ( według definicji, a nie ciepła spalania ) = 5*8,61 kW/m3 = 43 kW. 1 m3 GZ50 = 8,61 kW. I teraz możemy tą wartość przyłożyć do powierzchni, kubatury czy w danym czsie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 16.02.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Ja miałem na myśli to że jeżeli cały dom potrzebuje mocy grzejnej na poziomie 1-2 kW (no, nawet 3 kW) to teoretycznie agregat lodówki o mocy elektrycznej 1 kW, pracujący jako pompa ciepła, może go ogrzać - przy wsp. efektywości równym lub większym 3 pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 16.02.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Ok, od początku. Domek 5 litrowy to według definicji ( podanej także przez Jeziera na 1 str. wątku ) to dom, który zużywa 5 litrów/metrów sześcienych na 1 m2 powierzchni domu na sezon. Ogrzewając dom 100 m2 masz 500 m3 GZ50 = 4300 kWh = 43 kWh/m2 Lub 4300 kWh / 215 dni grzewczych = 20 kWh / dobę = 0,83 kWh U mnie jest to 43 kWh / dobę - zbieżność wyników, ale i dom nie jest 100 metrowy tylko sporo większy. Jak podają producenci lodówek ich roczne zużycie prądu to +/- 300-350 kWh. Załóżmy 1 kWh na dobę. Więc mamy sporą różnicę. Jak mawiają piłką brody nie ogolisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.02.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 gościu1 nie kW tylko kWh. 5 llitrowy oznacza umownie 50 kWh na 1 m2 na rok czyli około 5 litrów oleju. opałowego i stąd ta nazwa. z 1 m3 gazu gz50 przy kotłach kondensacyjnych też podobno można wyciągnąć 10 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 16.02.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Jezier, OK, przeczytałem swój post i poprawiłem w międzyczasie Ależ jesteś szybki A swoją drogą GZ50 = 8,61 kWh przy sprawności kotła kondenscyjnego 108%, owszem można dojść teoretycznie do ok. 10 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 16.02.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Ja ugrzęzłem w papierach, ale już niedługo w łodzi zaczynają się targi budownictwa, może podpatrzę jakieś ciekawe rozwiązania. Jedną papierologię skończyłem 30 grudnia 2004 r. Następnązacznę, tak sądzę w 2008 A kiedy i gdzie te targi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 16.02.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 gosciu01 - nadal mieszasz kW i kWh nie można pisac że np. 500 m3 GZ 50 to ileś-tam kW [bo to jest MOC a nie ENERGIA] - musiałbyś podać W JAKIM CZASIE zużyjesz te 500 m3 gazu -> wtedy będziesz miał MOC pozdr - Krzysiek PS nadal podtrzymuję szacunkowo, że agregatem z lodówki pracującym jako pompa ciepła można ogrzać dom o niewielkim zapotrzebowaniu na energię grzejną A co do danych od producentów lodówek - to przecież agregat nie pracuje cały czas - stąd tylko 300 kWh zużycia prądu na rok -> trzeba sprawdzić MOC elektryczną agregatu [jak nie ma tabliczki znamionowej, to przez pomiar pobieranego prądu (w amperach) w czasie jego pracy] - od tego należałoby liczyć MOC cieplną przy pracy jako p.c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts