sSiwy12 07.09.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Z drugiej strony prowadzenie ich wierzchem to przepusty, kolana 90st (niedobre) no i troche dalej do wszystkiego (o 35cm hehehe). I dodatkowo i tak trzeba będzie te "wierzchnie" kanały ocieplić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.09.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Depi, a nie możesz dać tego w tej warstwie styro. Kanal masz największy pewnie DN160 więc będzie miał wokół izolację o gr. 70 mm, taka akurat. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.09.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Ja na betonie ułożyłbym kanały np. 6 cm/20 (odpowiadają takim fi 12,5 cm) a na to 24 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.09.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 No ale to oznacza, że bym musiał to zrobić jutro. 6/200 to super, ale mnie potrzebna masy innych przekrójów - od fi200 do fi 100. Chyba jednak za dużo pier..niczenia się, żey to schować w styropianie. Byłoby slicznie, ale to straaaszna rzeźba. Poza tym mam styro 15cm - trzeba by w tym wycinanki robić. Nie no - chyba nie da rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.09.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 No tak. Co nagle to po diable. Nie zdążysz ułożyć ani nawet nabyć potrzebnych elementów. W domu, którym mieszkam też mi się nie chciało układać w warstwie izolacji i wszystko mam na wełnie. Elastyczne kanały dodatkowo ocieplone wełną. Ale w budowanym planuję użyć płaskiego systemu kanałów. Zobaczymy jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 08.09.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 A czy rozważał ktoś już budowę domu o najlepszym A/V, czyli kulistego? Pierre Cardin ma coś a la, choć energooszczędność nawet nie figuruje w jego słowniku, ale przykład pokazuje, że taka forma jest możłiwa i, MSZ, bardzo atrakcyjna wizualnie. Może nawet któraś Żona by się skusiła na takie przytulne igloo Pod kopułą gromadzi sie duża ilość energii, która nie ma gdzie ujść. Chodzi o te "energię" z feng-shui :) To skumulowanie energii nie jest pozytywne. Ale to zauważyli spece nie tylko od feng shui. Zwróć uwagę, że kościoły, pałace itp zwłaszcza z epoki renesansu - czas rozkwitu kopuł - mają również wieże i im podobne elementy, które mają rozładować tę skumulowaną energię. To wymysł nie tylko naszej kultury. W krajach arabskich przy meczetach między innymi i w tym celu budowano minarety. Może wiec coś w tym jest ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.09.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Hmmm... Z tej strony nie rozpatrywaliśmy jeszcze tego zagadnienia Ale czy minarety przypadkiem nie są umiejscowione na rogach meczetu? Jak miałyby rozpraszać energię skumulowaną pod kopułą? przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 08.09.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Perlit 100 czy 150 bardzo dobrze się wsypuje w pustaki ze 120 litrowych worków. 50% objętości pustaka to powietrze. Brałeś perlit z Bełchatowa ? Gość od producenta twierdzi, że ostatnio ktoś kupował do zasypywania czeskich lub słowackich pustaków. Kupowałeś czeskie ?? Czy facet coś myli ? Mnie zaproponowali worki 25 litrowe, 8 sztuk na m.sześć. W cenie 159 zł. netto plus VAT. Czy to dobra cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.09.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 K... i stalo się, podczas ocieplania wylazlo , powyginało mi ościeżnice i skrzydła ... ..., montażysta nie wie co jest tego powodem teraz z reklamacją do producenta. Roboty ociepleniowe wokół okien wstrzymane, czyli do końca nie ocieplę, lecę dalej ... ech ... zobaczymy dalej, ... jutro jak będzie. Tylko przypominam- mam ALUPLASTA Passivhaus ideal 6000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 08.09.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Mnie zaproponowali worki 25 litrowe, 8 sztuk na m.sześć. W cenie 159 zł. netto plus VAT. Czy to dobra cena ? ile tego potrzebujesz ?? ja kupowałem granulat pianki poliuretanowej po 2 zł worek brutto z VAT + transport z włocławka, tobie mogę odsprzedać je po 4 zł czyli na każdym zaoszczędzasz 155zł + VAT tylko czy masz na oku jakiś transport ?? do osobówki wejdzie maks 10 worków Potrzebuję ok. 2,5 m. sześć. A ile tego masz i jaki to ma wsp. lambda ?? Transoportu nie mam, zrobię chyba dwa kursy do Bełchatowa... to koszt ok. 65 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 08.09.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Mnie zaproponowali worki 25 litrowe, 8 sztuk na m.sześć. W cenie 159 zł. netto plus VAT. Czy to dobra cena ? ile tego potrzebujesz ?? ja kupowałem granulat pianki poliuretanowej po 2 zł worek brutto z VAT + transport z włocławka, tobie mogę odsprzedać je po 4 zł czyli na każdym zaoszczędzasz 155zł + VAT tylko czy masz na oku jakiś transport ?? do osobówki wejdzie maks 10 worków A możecie przybliżyć właściwości takiego granulatu? Jak to jest z przenikalnością cieplną, nasiąkliwością itp. Właściwości samej pianki to znam ale jak się to rozdrobni to nie wiem . Granulat wełny mineralnej ma niby te same właściwości co wełna ale pianka jest jakby trochę mniej "klejąca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.09.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Chyba jednak za dużo pier..niczenia się, żey to schować w styropianie. Byłoby slicznie, ale to straaaszna rzeźba Ja mam w styropianie, elastyczne przewody fi100mm które spotykają się w jednym miejscu, za dużo pierniczenia raczej nie było, po prostu kładłem styropian tak żeby było wygodniej kanały prowadzić fi100 do wszystkiego? Góra, dół, kuchnia, wiatrołap czy pokój wszystko pojechałeś fi100? czy potem przechodzisz na większe średnice? Ja się zastanawiam, czy bardzo zaszkodzi, jak dam w przepustach przez stropy mniejszą średnicę... A ze styropianem i kanałami (rozumiem, że okrągłe, takie, jak Sonoduct, z wełną, tak? ) to jakoś tego nie widzę - trzeba by pod katem prostym skręcać ciągle, albo rzeźbić w styropianie... Co jest przeciwwskazaniem do ułożenia ich na wylewce, poza wyższym kosztem, bo będe musiał kupić wełnę (i tak kupię na krokwie) i je opatulić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 08.09.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 A jak to jest z tymi przewodami?Czy lepiej takie elastyczne jak ten Sonoduct czy sztywne (metalowe albo z plastiku).Martwi mnie trochę jak by to było za parę lat, gdy trzeba będzie wyczyścić kanały. Z takich sztywno-gładkich syf łatwiej wyczyścić, tylko, że chyba akustyka takich sztywniaków jest za duża...Trochę porażająca byłaby perspektywa wymiany rur bo nie można ich wyczyścić, przynajmniej tych nawiewnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.09.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 A z czego konkretnie chciałbyś te kanały czyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 08.09.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Kiedyś jakaś firma pokazała obraz kanałów po wielu iluś tam latach użytkowania - były dosyć porośnięte kurzem.Oczywiście pewnie to było przejaskrawione bo :1. Firma zajmowała się czyszczeniem kanałów.2. Być może filtry nie był czyszczone albo ich nie było.3. Może to był tylko taki chłyt marketingowy Ale mimo wszystko sądzę, że zawsze coś tam tego przejdzie.dyskusja (krótka) o czyszczeniuhttp://wentylacja.com.pl/forum_2004/wypowiedzi.asp?idw=12046&idg=2 A jak już przejdzie to na takich gładkich się chyba nie przyczepi (a przynajmniej mało) tylko ta akustyka .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.09.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Perlit 100 czy 150 bardzo dobrze się wsypuje w pustaki ze 120 litrowych worków. 50% objętości pustaka to powietrze. Brałeś perlit z Bełchatowa ? Gość od producenta twierdzi, że ostatnio ktoś kupował do zasypywania czeskich lub słowackich pustaków. Kupowałeś czeskie ?? Czy facet coś myli ? Mnie zaproponowali worki 25 litrowe, 8 sztuk na m.sześć. W cenie 159 zł. netto plus VAT. Czy to dobra cena ? Kupowałem w Icmrket.pl w cenie 157 zł/m3 netto, ale za transport płaciłem 110 zł netto za paletę. Kurier prosto na budowę przywiózł. Zasypywałem niemieckie pustaki. A nawet nie wiem czy Perlit był z Bełchatowa czy z innego miejsca. Raz się pomylili i przysłali mi perlit droższy zamiast tańszego a może nie mieli tańszego w magazynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.09.2008 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 A jak to jest z tymi przewodami? Czy lepiej takie elastyczne jak ten Sonoduct czy sztywne (metalowe albo z plastiku). Martwi mnie trochę jak by to było za parę lat, gdy trzeba będzie wyczyścić kanały. Z takich sztywno-gładkich syf łatwiej wyczyścić, tylko, że chyba akustyka takich sztywniaków jest za duża... Trochę porażająca byłaby perspektywa wymiany rur bo nie można ich wyczyścić, przynajmniej tych nawiewnych. Ja instalację sobie zrobiłem na sztywnych spiro Alnora. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 09.09.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 A jak to jest z tymi przewodami? Czy lepiej takie elastyczne jak ten Sonoduct czy sztywne (metalowe albo z plastiku). Martwi mnie trochę jak by to było za parę lat, gdy trzeba będzie wyczyścić kanały. Z takich sztywno-gładkich syf łatwiej wyczyścić, tylko, że chyba akustyka takich sztywniaków jest za duża... Trochę porażająca byłaby perspektywa wymiany rur bo nie można ich wyczyścić, przynajmniej tych nawiewnych. Ja instalację sobie zrobiłem na sztywnych spiro Alnora. pzdr czy czymś takim : Kanały izolowane IZOLŽsystem? Jak to ci będzie wszystko działać to daj znać jakie zastosowałeś wentylatory, gdzie przepustnice, anemostaty - oczywiście jak będziesz miał cicho w pokojach Z tego co widzę to mają też na stronie tłumiki akustyczne - więc może by pomogły aby nie przenosić dźwięków od wentylatorów. Takie gładkie to myślę, że w razie czego to mógłbym sam raz na te kilka lat przejechać jakimś wyciorem, bo w takich karbowanych to chyba domowym sposobem się za bardzo wyczyścić nie da. A tutaj coś takiego: Rozporzadzenie Ministra Zdrowia z dn. 10.11.2006 r.w sprawie wymagań jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urzadzenia zakładu opieki zdrowotnej na podstawie art. 9 ust. z dn. 30.08.1991 r. o zakładach opieki zdrowotnej (Dz.U. Nr 91 poz. 408 z późn. zm.) Rozdział 6. Wymagania dotyczące Instalacji § 50. Instalacje i urzadzenia wentylacji mechanicznej i klimatyzacji powinny podlegać okresowemu czyszczeniu nie rzadziej niż co 24 m-ce. Dokonane czynności powinny być udokumentowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.09.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Ale tu budują domy jednorodzinne, a nie szpitale Trochę (bardzo "trochę") mniej rygorystyczne wymagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.09.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 awt, mam kanały SPIRO Alnora, tłumik przewidziałem ale i tak jak tylko zamontuję centrakę, i podłączę do niej kanały to sprawdzę jak jest z hałasem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts