Wgregor 15.09.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Nawet przez myśl mi nie przeszło, że napiszesz inaczej. Z tego co się dowiedziałem, że nie zawsze na trójnikach się nie udaje, ale zawsze na skrzynce się udaje. Nie będziesz też w nocy słyszał szumów mimo sztywnych kanałów i tak dużych średnic.Jestem też pewien, że i mostkiem termicznych do gruntu nie będzie ci ciepło "uciekało" po tylu inwektywach nie ma prawa! Zawsze można zmienić metodologię liczenia, to poprawia humor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.09.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Nawet przez myśl mi nie przeszło, że napiszesz inaczej. Z tego co się dowiedziałem, że nie zawsze na trójnikach się nie udaje, ale zawsze na skrzynce się udaje. Nie będziesz też w nocy słyszał szumów mimo sztywnych kanałów i tak dużych średnic. Jestem też pewien, że i mostkiem termicznych do gruntu nie będzie ci ciepło "uciekało" po tylu inwektywach nie ma prawa! Zawsze można zmienić metodologię liczenia, to poprawia humor. Wgregor, napiszę- nareszcie normalny post- dziękuję . Można podyskutować. Nawet przez myśl mi nie przeszło, że napiszesz inaczej. Z tego co się dowiedziałem, że nie zawsze na trójnikach się nie udaje, ale zawsze na skrzynce się udaje. Być może masz rację. Zrobiłem na sztywnych z powodu jak pisałem wyżej. adam_mk mnie ostrzegł po zakupach stąd moje testy itd. Nie będziesz też w nocy słyszał szumów mimo sztywnych kanałów i tak dużych średnic. . Domyślam się, że to ironia ale odpiszę jakby nie była- nie wiem czy masz tu rację, mam nadzieję że tak ale o tym sie dopiero przekonam w każdym razie jeden z elementów wytlumienia- tłumiki, jutro odbieram. Jestem też pewien, że i mostkiem termicznych do gruntu nie będzie ci ciepło "uciekało" po tylu inwektywach nie ma prawa! Zawsze można zmienić metodologię liczenia, to poprawia humor. j.w. W sposób bardziej potajemny ale jednak nie powstrzymałeś się od przemycenia mostka do gruntu a już prawie wierzylem w Twoją zmianę. ale tu Ciebie nie rozumiem, czytasz ten temat i nie zauważasz, że zlikwidowalem problem mostka do gruntu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.09.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Och! Nasz Trollunio powrócił! I to od razu w jakiej formie! Jak tam wojaże po Holandi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.09.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 A ja tak nieśmiało przemyśliwuję nad wprowadzeniem do systemu jonizatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.09.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Nie przesadzacie z tą dezynfekcją??Depi chcesz go podłączyć pod nawiew?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.09.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 No pod nawiew, a gdzie? Jeszcze takim samarytaninem nie jestem, żeby dla dobra ludzkości jonizowac wywiewane powietrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.09.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Łoj, wiesz że nie o to mi chodziło, mozna sobie w pokojach takie porozstawiać.Ale skoro pod nawiew to znajdziesz taki ktory "przejonizuje" "zmimowy" wydatek?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 15.09.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Ale zastanówcie się nad SPIRO, ja trochę czasu spędziłem (...) Właśnie dlatego twoje doświadczenie jest takie cenne! Wolę zaryzykować ze spiro i mieć czystsze kanały, niż mieć mniejsze ryzyko przy instalacji ale za to ryzykować, że mi się jakieś świństwo rozwinie. Jezier kiedyś napisał, że ma zamiar co kilka lat wymieniać kanały, trochę mi się taka zabawa nie uśmiecha. Dla mnie opcja wycior raz na kilka lat jest lepsza niż wymiana. W firmie mamy klimę i co jakiś czas ktoś ma problemy z układem oddechowym, a wcześniej takich problemów nie było. I nie chodzi o to, że, ktoś sobie za zimny nawiew włączy. Pozdr. Oooo, to wolno się zastanawiać nad brudnymi kanałami? Ja gdzieś, kiedyś, coś zapytałem pod tym kątem, że może po 40-tu latach ... no i w odpowiedzi dostałem że niby to jakiś taki jestem &^%&^%&@#$^%^& Czyli będą czyste czy nie będą po tych 40-tu latach? A jeśli nie czyste to co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.09.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Łoj, wiesz że nie o to mi chodziło, mozna sobie w pokojach takie porozstawiać. Ale skoro pod nawiew to znajdziesz taki ktory "przejonizuje" "zmimowy" wydatek?? HGW - dopiero rozpoczynam research. Zawsze będę mógł dostawić w razie czego. Myślę, że zawsze pare jonów ujemnych się przyda, nawet jak nie da sie osiągnąć optymalnego ich poziomu. am76 To jest trochę jak z tym zakładem Pascala - w sumie nie powinno być nic. Ale jeśli się mylę, to konsekwencje mogą być. A jeśli pomyłka w drugą stronę - coż, wiele się nie traci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.09.2008 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Witam Zdaje się, że kilku osobom logika "siadła"... Macie zamiar wstawić tam jakieś filtry? Widzieliście te filtry? CO przepuszczają? Bo tylko to, co przepuszczą to MOŻE się osadzić w kanałach... Poleca się do takich zastosowań EU3. CELOWO!!! Opowieści o zasyfionych kanałach za często kontrolowanym filtrem i czasem nawet wymienianym - to brednie! Ponawiam prośbę po raz nie wiem już który! DAJCIE NAMIAR na choć jedną osobę, co czyściła kanały w dobrze zrobionej wentylacji mechanicznej w domu jednorodzinnym! Nie mylcie tylko wentylacji z klimatyzacją, bo to nie jest to samo! Z nadmuchowym też nie mylcie! Takoż z DGP!!! j-j Zapytałeś jak już te kanały miałeś... No, to ostrzegłem, że są "trudne", co jest prawdą! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.09.2008 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Adamie - robić na flexach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 16.09.2008 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 http://images42.fotosik.pl/10/5e497701ac41bff1med.jpg Gdzie można zakupić takie cudo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.09.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 No i adam_mk zakończył dyskusję . Ale ja jeszcze adamie mam pytanie: Ta moja VHL`ka jako czerpnia naziemna. Ta siatka 1 cm x 1 cm wystarczy? Bo jakoś się obawiam że jakieś owady czy inne syfy (sadza też bo jest jej od cholery, mam obok siebie piekarnię która "zdrowo" daje) mogą dostawać się do żwirowca, nie przejmowac się czy dcoś z tym powinenem zrobić jeśli da się zrobić? j-j Zapytałeś jak już te kanały miałeś... No, to ostrzegłem, że są "trudne", co jest prawdą! Adam M. I za to jestem Ci wdzięczny, bo na podstawie tych ostrzeżeń i Twoich rad wykonałem najpierw testy i na ich podstawie wprowadziłem parę koniecznych poprawek. Zresztą doskonale pewnie pamiętasz moje dylamaty . pzdr Gdzie można zakupić takie cudo? Lindab czerpnia dachowa VHL bodajże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 16.09.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Czy ktoś mi w żołnierskich słowach powie czym różni się anemostat od tego zaworu nawiewnego? wgregor się wciął w nieodpowiednim momencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.09.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 WitamMam trochę spraw, które się zbiegły, walczę z kompem (dysk siada, czasem jest czasem nie) i z synciem, który obiecał pomoc...(z tym kompem).Chwilowo bywam nieregularnie, ale śledzę ile się da... Tak. Robiłbym na fleksach. Tam, gdzie trzeba - ocieplonych. Można dodać tam jaką drobnooczkową siatkę plastikową. Taką prawie tkaninę, co się na ramce w okna wstawia, "żeby muchy nie lecieli".Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.09.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Można dodać tam jaką drobnooczkową siatkę plastikową. Taką prawie tkaninę, co się na ramce w okna wstawia, "żeby muchy nie lecieli". Adam M. dzieki adamie, tyle że opory mocno wzrosną prawdopodobnie, no ale chyba inaczej nie da rady . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 16.09.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Można dodać tam jaką drobnooczkową siatkę plastikową. Taką prawie tkaninę, co się na ramce w okna wstawia, "żeby muchy nie lecieli". Adam M. dzieki adamie, tyle że opory mocno wzrosną prawdopodobnie, no ale chyba inaczej nie da rady . pzdr Tak nie do końca, na filtrze EU3 w firmowej obudowie opisane jest +/- 30Pa bodajże, więc taka siatka to będzie ile ? 5Pa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.09.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Sama VHL czerpnia daje ok 19 Pa strat wg Lindaba u mnie przy przepływie ok 370 m3/h i widzisz jaką ma siatkę a co dopiero mniejsza siatka, myślę że gdzies ok 50 Pa albo więcej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 16.09.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 No przy takim ustrojstwie to ja się nie dziwię, że stawia opór Nie było prostszych modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.09.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 To czeba przewymiarować - nie będzie tak się stawiała Przyjmuje sie chyba tak ogólnie, że 30Pa na czerpni, jaka by nie była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts