Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja tak z innej - mojej beczki

Kiedyś widziałem okna PVC, chyba Veki, w wersji skrzynkowej

Normalne trzykomorowe skrzydła, w każdym szyba zespolona jednokomorowa k=1,1, skrzydła oddalone o siebie cirka 10 cm - tak by klamka pierwszego skrzydła nie zawadzała o zakrywające je skrzydło. Wbrew pozorom koszt całości nie musi być powalający w porównaniu np. Si-82 z szyba k=0,7 (oczywiście bez promocji u Jezierskiego :) )

Cos takiego możną spokojnie wykonać bazując na istniejących poszerzeniach, łącznikach kątowych itp profilach adaptacyjnych w każdym systemie okiennym

Nasi rodzice (dla innych Forumowiczów - dziadkowie) takie okna mieli na codzień i nawet nie ściągali skrzydeł na lato

Zastanawiam sie realnie czy warto nad tym myśleć hmmm.... ściana dwuwarstwowa i można taki zestaw skrzynki bez kłopotów montażowych wprowadzić prawie w całości w warstwę ocieplenia

Hmmm... ciekawe ile wyniosłoby k takiego zestawu

Można by jeszcze polepszyć właściwości takiego okna wstawiając pomiędzy skrzydła roletę termoizolacyjną. Dodatkowo dałoby to możliwość regulacji nasłonecznienia latem :).

Kto pierwszy pochwali się takim oknem ;).

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmmm... ciekawe ile wyniosłoby k takiego zestawu

w najlepszym wypadku 0,6W/m2K

z 10 cm niewentylowanej warstwy powietrza miedzy oknami

Przypomiałem sobie, dlaczego zastanawiałem się nad zastosowaniem okna skrzynkowego :). Chodziło o włączenie go do bariery termicznej (pojęcie wprowadzone w systemie isomax). Powietrze o temperaturze 5-10 st. C, np. z GWC wprowadzone do skrzynki radykalnie poprawiłoby właściwości cieplne okna :).

wentylowane przestrzenie międzyokienne ( bariera z bufora, gwc, reku ) to bardzo dobry pomysł sam w sobie, tylko instalacja nawiewu i wywiewu byłaby nieco karkołomna.

No i okna muszą być otwierane np. do mycia a więc droższe, mniej światła, więcej ram, słupków itd.

Trzeba by dokładnie policzyć, czy w ostatecznym rozrachunku byłoby to opłacalne.

U mmnie planuję duże przeszklenia od południa ( dwie ściany to okna nieotwierane, z mniejszym oknem do wyjącia na taras ). Konstrukcja skrzynkowa więc nie wchodzi w grę. Zaplanowałem też 4 nawiewy z rekuperatora w suficie nad oknami. Chłodniejsze powietrze, ok. 17-19C jako cięższe będzie "spływało po szybach" w dół i tam ogrzewać się od podłogówki. Tym samym mniejsza delta temp. w przestrzeni szyby wewnątz/zewnątrz da nieco mniejsze straty niż przy wentylacji umiejscowionej daleko poza przestrzenią okien.

Nie trzeba chyba pisać, jakie oszczędności daje tu obniżenie temp. o 3-4C.

:p

U mmnie planuję duże przeszklenia od południa ( dwie ściany to okna nieotwierane, z mniejszym oknem do wyjącia na taras ). Konstrukcja skrzynkowa więc nie wchodzi w grę. Zaplanowałem też 4 nawiewy z rekuperatora w suficie nad oknami. Chłodniejsze powietrze, ok. 17-19C jako cięższe będzie "spływało po szybach" w dół i tam ogrzewać się od podłogówki. Tym samym mniejsza delta temp. w przestrzeni szyby wewnątz/zewnątrz da nieco mniejsze straty niż przy wentylacji umiejscowionej daleko poza przestrzenią okien.

Nie trzeba chyba pisać, jakie oszczędności daje tu obniżenie temp. o 3-4C.

:p

Zastanawiałem się nad takim problemem. W domach pasywnych preferuje się duże przeszklenia od południa (nawet całe ściany szklane). Rozumiem - chodzi o niemałe zysk energetyczne w sezonie grzewczym. Jednak te same okna to min, 4 krotnie wyższe straty w porównaniu z dobrze ocieploną ścianą.

Jednocześnie koszt 1m2 okna (dobrej klasy - 0,6W/(m2K) ) jest porównywalny z kosztem 1m2 płaskiego kolektora słonecznego. Czy nie byłoby bardziej sensowne zastosowanie optymalnej ilości okien (1/8 - 1/12 powierzchni podłogi) z jednoczesnym wykorzystaniem kolektorów słonecznych dla dodatkowych zysków słonecznych.

Kolektory słoneczne mają z pewnością wyższy współczynnik wykorzystania energii słonecznej niż okna. Latem nie powodują przegrzewania pomieszczeń (nadmiar energii z kolektorów latem można by gromadzić pod budynkiem ograniczając straty ciepła przez posadzkę). Oczywiście kolektory zapewniłyby przygotowanie ciepłej wody prawie w 100% i efektywnie wspomagałyby ogrzewanie domu (zasilając ogrzewanie podłogowe lub odpowiednio duży bufor).

hmmm....duze fixy można nawet bez większych kłopotów połączyć ze sobą w taki dość dziwny zestaw

dwa okna skręcone ze sobą i uszczelnione dokładnie

Mamy wtedy dosc ciekawa konstrukcje

szyba 4/16/4 (k=1,0), później w zależności od użytych profili - tu wystarczy rama od trzykomorowki czyli cos ok 30 mm pustki i znów szyba 4/16/6 - (k=1,0)

Ten patent mi się podoba - jak już będę budował swoja chałupę cos takiego zrobię i zdjęcia zapodam :) ale Wy jzu wtedy będziecie sobie spokojnie mieszkać :)

gosciu - wcale nie muszą być o wiele droższa - wezmę sobie z nudow w tygodniu wyliczę ile kosztowałoby okno 150/150 jednoskrzydlowe w Si82 z k=0,7 a ile wykonanie takiego samego w trzykomorowce AS60 jako skrzynki

Hmmm....nie pomyślałem o wykorzystaniu przestrzenie miedzy skrzydłami - zima super wspomaganie GWC ale latem trzebaby to omijać

Hmmm....nie pomyślałem o wykorzystaniu przestrzenie miedzy skrzydłami - zima super wspomaganie GWC ale latem trzebaby to omijać
Dlaczego ? Latem pełniłoby rolę chłodzenia. Omijać trzeba by tylko w "okresach przejściowych" i ... przy otwieraniu okien.

sadze ze latem zupełnie niepotrzebnie podnosiłoby temperaturę - na pewno miedzy skrzydłami byłaby ona wyższa od pobieranej z GWC

Chyba nie rozumiesz ideii bariery termicznej.

Przy dwóch jednakowych skrzydłach (np. k=1,1W/(m2K)) pomiędzy nimi ustaliłaby się temperatura średnia z zewnątrz i wewnątrz budynku, np. wewnątrz +21 st. C, na zewnątrz -20 st. C, miedzy skrzydłami ok. 0 st. C. Czyli przez wewnętrzne okno uchodziłoby ok. 22W/m2 (i tyle samo przez skrzydło zewnetrzne).

Jeżeli temperaturę między skrzydłami podnieść do +8 st. C, to straty z pomieszczenia wyniosą 1,1*(21-8)=14,3W.

Latem podczas upału okna powodują nagrzanie pomieszczeń.Chłodne powietrze pomiędzy skrzydłami powodowałoby mniejsze nagrzewanie pomieszczenia.

ja podchodziłem do tego inaczej

powietrze z GWC przechodzi przez przestrzeń miedzy skrzydłami i idzie sobie do reku - i zupełnie niepotrzebnie ja schładzamy

o komplikacji przewodów nie wspominam

i opory przepływu byłyby dość znaczne :(

hmmm... a teraz wpadł mi do głowy kolejny pomysł - idiotyczny zapewne

A gdyby tak wdmuchiwać powietrze GWA miedzy skrzydła np. od góry a na dole wykonać nawietrznik i wprowadzać je do pomieszczenia?

I mieć tylko wentylacje wywiewna ? Bez REKU

Jakie to musiałoby być skomplikowane w tradycyjnie budowanym domu. Co innego w szkielecie tu chyba łatwiej prowadzić kanały wentylacyjne w ścianach.

A ja sprawdziłem jak jest z przepuszczalnością światła.

Okna zwykłe dwuszybowe przepuszczają 80% światła, Trzyszybowe 72% a skrzynkowe czteroszybowe tylko 64%. :-?

ja podchodziłem do tego inaczej

powietrze z GWC przechodzi przez przestrzeń miedzy skrzydłami i idzie sobie do reku - i zupełnie niepotrzebnie ja schładzamy

o komplikacji przewodów nie wspominam

i opory przepływu byłyby dość znaczne :(

hmmm... a teraz wpadł mi do głowy kolejny pomysł - idiotyczny zapewne

A gdyby tak wdmuchiwać powietrze GWA miedzy skrzydła np. od góry a na dole wykonać nawietrznik i wprowadzać je do pomieszczenia?

I mieć tylko wentylacje wywiewna ? Bez REKU

W pewnych warunkach mogłoby to mieć sens. Odzyskało by się ciepło, które zdążyło przejść przez skrzydło wewnętrzne :).

Swego czasu myślałem o wykonanej w podobny sposób wentylacji szczeliny powietrznej pomiędzy izolacją wewnętrzną z wełny mineralnej i ścianą zewnętrzną.

Przeraził mnie tylko konieczny do wykonania precyzyjny system kanałów powietrznych, który mógłby być doskonałą siedzibą np. dla gryzoni :(.

Jezier, jak wiesz myślę sobie o domku gdyż może w przyszłym roku może za rok, może za dwa ruszę z budowa - wszystko zależy od środków i kredytu - nie ukrywam ze prowadzać działalność kredyt to same kłopoty - ale nie ważne

Wiem jaka byłaby to komplikacja i tym samym podniesienie kosztów inwestycji - ale po łepetynie ciągle chodzą mi te okna skrzynkowe - realnie wykonalne i za niewiele większe pieniądze jak tradycyjne w pełnym wypasie termoizolacyjnym

A ze na 100% będzie wentylacja mechaniczna to mogę sobie spokojnie pozwolić na jak najwięcej fixow - najprostszych do wykonania w wersji skrzynkowej - tym samym najtańszych

Ty jesteś szpenio i masz sporo ciekawych programów do obliczeń

zakładając ze fix z szyba 1,0 miałby jako całość k=1,2 to jakie byłoby k dla połączenia dwu takich fixow - doszłaby do tego zamknięta pustka powietrzna w powierzchni szyby grubości ok 3 cm

Jakie to musiałoby być skomplikowane w tradycyjnie budowanym domu. Co innego w szkielecie tu chyba łatwiej prowadzić kanały wentylacyjne w ścianach.

Można wykorzystać warstwę ocieplenia (przy 20cm ocieplenia umieszczenie płaskich kanałów o wysokości 5cm byłoby możliwe.

PS. Pozwoliłem sobie założyć Komentarze :

http://forum.muratordom.pl/pod-kazdym-wzgledem-lepszy-komentarze,t140959.htm

Do Twojego nowego dziennika budowy :

http://forum.muratordom.pl/pod-kazdym-wzgledem-lepszy,t140939.htm

:).

Jareko. Aż takich programów to nie mam. Mam tylko ofertę na kupno. Kiedyś napisałem do jednej firmy z Belgii, która się specjalizuje w takim oprogramowaniu i przysłali mi katalog oraz cennik. Nawet jakąś demonstracyjną płytę. Ale cena jest zaporowa. W ITB mają pakiet ich programów.

Ale nie wydaje mi się aby izolacyjność była lepsza takiego skrzynkowego okna od pakietu trzyszybowego. Ilość powłok niskoemisyjnych jest taka sama. A do tego w tych trzyszybowych wypełniają przestrzenie jakimś lepszym gazem.

zakładając ze fix z szyba 1,0 miałby jako całość k=1,2 to jakie byłoby k dla połączenia dwu takich fixow - doszłaby do tego zamknięta pustka powietrzna w powierzchni szyby grubości ok 3 cm

Ta dodatkowa przestrzeń powietrzna, jeśli byłaby zamknięta to niewiele da!

Dobrym rozwiązaniem natomiast jest wymiana tego powietrza z np. GWC ( bariera cieplna ), ale nie mogą to być wówczas fixy.