Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Impra u j-j --> uczestnicy

Depi

gosciu01

kto następny ?

przydałby się gospodarz, dobrze aby drzwi kluczem otworzył! :lol:

P.S.

do j-j,

wódki będzie mało, ( +2 krzynki bolsa please! )

nie zapomnij o pompce do kagi z browcem,

chipsy najlepiej solone, no i orzeszki, jasne!

nie zapomnij o uzupełnieniu apteczki w alkaprim lub tp.

Panowie mam pytanie co do tych kabli przechodzących przez dylatacje posadzek - czy puszczenie go w jakiejś osłonce wystarczy ? czy nie trzeba robić tak jak np z rurami na długich odcinkach ze robi się coś na kształt oma Ω :) nie wiem czy wiecie o czym mówię ale tak mi przyszło to do głowy---> chyba ze to kwestia milimetrów i chodzi jedynie o ruchy posadzek w pionie między sobą na styku -- np w progu pomieszczeń.

Panowie mam pytanie co do tych kabli przechodzących przez dylatacje posadzek - czy puszczenie go w jakiejś osłonce wystarczy ? czy nie trzeba robić tak jak np z rurami na długich odcinkach ze robi się coś na kształt oma Ω :) nie wiem czy wiecie o czym mówię ale tak mi przyszło to do głowy---> chyba ze to kwestia milimetrów i chodzi jedynie o ruchy posadzek w pionie między sobą na styku -- np w progu pomieszczeń.
Najprościej byłoby założyć kawałek peszela (peszla?) lub rurki instalacyjnej PCV.

Tam to dopiero jest problem z termoizolacją!!!

Dlaczego ? Izolacja przeciwwodna od zewnątrz, konstrukcja nośna np. beton i izolacja od środka. Bardzo tanią izolacją jest sam grunt.

Można też wykorzystać miejsca mało atrakcyjne dla innych rodzajów budownictwa - zbocza pagórków.

Jeszcze tylko link do tego artykułu (dla leniwych ;)) :

http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,80530,5403660,Ziemianki.html

Widzialem to juz kiedys, wiekszosc zdaje sie, ze niezbyt do naszej klimatycznej pasuje. Te gleboko w ziemi to moga sie nadac, ale "namioty to przegiecie.

Jak jest gruba warstwa ziemi (pewnie z minimum 0,5m) i dobra izolacja przed wilgocia to moze byc fajny pomysl, ale te "domki" z wejsciem przy samej ziemi -co bedzie gdy "dupnie" porzadnym sniegiem? Mozna z chalupy i tydzien nie wygramolic sie

Pzdr.

Tam to dopiero jest problem z termoizolacją!!!

Doświetlić się da to dość łatwo świetlikami w stropie.

Gdzieś miałem link do takiej chałupki jakiejś gwiazdy muzycznej...

Adam M.

Wystarczy przejechać się do Tunezji. W takich domach wykopanych na pustyni w ziemi mieszkają Berberowie. Najstarsze mają po 700lat. Mają nawet własne ogromne zasobniki z wodą. Jest to 100% dom autonomiczny. Żadnych elementów niepasywnych typu rekluperatory, pompy ciepła, .... Z oświetleniem nie ma problemu.