Wgregor 05.11.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Piszesz tak jakbyś miał doświadczenie. A go nie masz. Nie mieszkałeś nigdy w domy izolowanym bez centralnego. Nie napisałbyś tak. Roczne zużycie do 5000kWh na 144m2 dom , pozwala mi nie przejmować się gdy kWh (u mnie 0.41 zł podrożała o 2% ) I tak płacę mniej niż sąsiad w nieskończonym domu za gaz, którego jeszcze nie używa (120 zł stałej opłaty). Jedyną „wadą” niecentralnego jest znacznie większy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.11.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 A o to dalsza praca, łazieneczka: http://images38.fotosik.pl/27/0040780c7d113e0amed.jpg i jednocześnie ocieplam strop: http://images47.fotosik.pl/27/0b4bf75afec88138med.jpg http://images35.fotosik.pl/27/278b1e9101e580b9med.jpg http://images40.fotosik.pl/27/936b2e93b730db42med.jpg http://images31.fotosik.pl/394/edebe566d15f98dbmed.jpg http://images44.fotosik.pl/27/13e0c79eb4e1a7f0med.jpg http://images39.fotosik.pl/27/7352b6e14b024887med.jpg http://images32.fotosik.pl/393/036f1e2bbaaa99eemed.jpg http://images44.fotosik.pl/27/d1cf477d1b684ad4med.jpg Na razie tylko kawałek ale zacząłem wreszcie . W sumie jest na 60 cm ale "sie sciska" i wychodzi ok 55-60 cm pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 06.11.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Kable w łazience? W łazience zaleca się termostaty z programowaniem czasowym - po co 28-30 stopni w porach "niekąpielowych". Płytka na wylewce 4cm z kablem nagrzewa się 4-5 h więc ustawienia np 1h rano i 2h wieczorem jest troszkę! energetycznie rozrzutne. pamietać należy , że przy dobrej wentylacji podłoga w łazience grzeje sporo chłodniejsze powietrze z przdpokoju. Zdecydowanie mniej kWh zużyją maty w kleju pod płytką, przy 160W/m2 ciepła płytka jest za 1/2h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.11.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Kable w łazience? W łazience zaleca się termostaty z programowaniem czasowym - po co 28-30 stopni w porach "niekąpielowych". Płytka na wylewce 4cm z kablem nagrzewa się 4-5 h więc ustawienia np 1h rano i 2h wieczorem jest troszkę! energetycznie rozrzutne. pamietać należy , że przy dobrej wentylacji podłoga w łazience grzeje sporo chłodniejsze powietrze z przdpokoju. Zdecydowanie mniej kWh zużyją maty w kleju pod płytką, przy 160W/m2 ciepła płytka jest za 1/2h. Jakie 28 stopnii??!!! Jeśli nie wiesz nic odnośnie mojego ogrzewania tylko sypiesz utarte slogany to pytanie po co w ogóle piszesz?? Wystarczy delta T=1 oC między posadzką a powietrzem w domu aby w moim przypadku podłoga dawała (1/0,15)[W*m2*K]*90[m2]*1[oC]=600 W co w nadmiarze uzupełnia moje straty ciepła. Gruba plyta betonowa- ok. 18 cm ma stanowić akumulator aby podniesienie temperatury posadzki bylo małe ale wystarczające aby zakumulować i dac tyle ciepła ile potrzebuje. Same kable daję na gł. ok. 7 cm. Samoregulacja podłogówki będzie dodatkowym atutem. A moc kabli przewymiarowana prawie 8- krotnie pozwoli mi na nieprzegrzewanie domu, bo przy spadku temp. w domu o np. ok. 0,5oC uruchomi sie system i zanim się nagrzeje (bo podłogówka się trochę rozpędza) to mimo wszsytsko temperatura w domu w tym czasie na pewno już nie spadnie (czyt. małe straty ciepła a duża moc kabli). Jedno jest pewne- ustawień będę musiał się nauczyć, czyli poznać jak moj dom się zachowuje ale to dla mnie będzie czysta przyjemnośc . Dzięki temu trochę zaoszczędziłem na automatyce stosowanej specjalnie do ogrzewania akumulacyjnego i z pojedynczych obiegów dla ażdego pomieszczenia, czyli zszedłem z ok 15 tys zł do 4 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 07.11.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 No właśnie o tym piszę, akumulacja w podłogówce to mit. Nie spotkałem jak żyję, by ktoś przykrywał podłogę by gromadzić energię nie przegrzewając pomieszczenia. Precyzyjna automatyka i akumulacja to sprzeczność, dobra izolacja i akumulacja to sprzeczność.Akumulacja miała sens w czasach gdy ogrzewanie było niesterowalne. Masa pełniła wtedy rolę pseudoautomatyki - odbierając ciepło w okresie , gdy był jego nadmiar. A co się dzieje gdy jest precyzyjna (ASIC)automatyka i nie ma nadprodukcji ciepła ? A co się dzieje gdy jeszcze jest czasówka? (przepisałem od...) A 28 stopni -tyle ma podłoga rano i wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.11.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 ano to się dzieje, że gołą du.pą nie usiądziesz na płytkach w łazience (i mnie tu nie wnikać po co) ps a może się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 07.11.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 A 28 stopni -tyle ma podłoga rano i wieczorem Bo miałeś zasilanie i tyle, u mnie akurat wczoraj nie było chyba z 7 godzin prądu, gdyby nie akumulacyjność podłogówki nawet ubrana du..pa by zmarzła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.11.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Wgregor, co Ty z tą sterowalnością? Toż tłumaczyłem że małe straty ciepła i długie ochładzanie budynku a jednocześnie duże przewymiarownie kabli pozwalają na bezproblemowe utyrzymywanie stałej temp. bez przegrzewania. Sterowanie będę miał wg tylko czujnika podłogowego i on wystarczy że da mi 1 stopien więcej niż 20oC, które jest w pomieszczeniu i mam straty pokryte (godzinowe dla -18 oC na zewnątrz). Parę stopni więcej (akumulacja) da mi ciepło na dłuższy czas. W życiu nie będę miał takich temperatur posadzki jak 28oC, chociaż chcialbym mieć uczucie ciepłej podłogi to przy domku z takimi małymi stratami na pewno nie będę go miał. Wystarczy że wyczaję jaka musi być temp. na czujniku aby było OK i nawet gdyby byly kosmiczne mrozy a czujnik ustawiony jak zawsze, i okazałoby się że straty ciepła są większe to budynek przy dużej bezwładności dużo się nie wychłodzi do czasu nstp. taniej godziny i mając taki zapas mocy kabli dociągnę w ciągu 0,5-1 h ile trzeba. Jedno jest prawie pewne trochę obserwacji mnie czeka ale to jak pisałem czysta przyjemność. Krótko- Zakładam ustawienie czujnika w podłodze na początku na ok 22 st. i do tego ma dobijać, duża bezwładność budynku nie pozwoli schlodzić sie na tyle aby ogrzewanie nie zdążyło w ciągu nstp. taniego czasu dogrzać. I dalej będę to korygował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 07.11.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Dzielę się tylko doświadczeniem . Aby akumulacja dała ciepło na dłuższy czas musisz nagrzać podłogę do wyższej temperatury niż zadana, czyli jak ma dokładną automatykę to dupa. Duża masa - gorsze sterowanie - większe opłaty. Twórcy elektrycznego ogrzewania podłogowego 1929 - Norwegowie(masz chyba ich kable - teraz nexans - kiedyś alcatel KN ) dawali kable pod dechy na legarach by zminimalizować akumulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.11.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Najfajniejsze w ogrzewanej podłodze w łazience jest to, że ma ona 28 stopni. Z przyjemnością można sobie na niej usiąść gołą d... No i też temperatura powietrza powinna być tam wyższa o ok 5 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.11.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Najfajniejsze w ogrzewanej podłodze w łazience jest to, że ma ona 28 stopni. Z przyjemnością można sobie na niej usiąść gołą d... No i też temperatura powietrza powinna być tam wyższa o ok 5 stopni. Zakładam 20oC a suszarka na ręczniki będzie robić jako szybkie podniesienie do np 25oC. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.11.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Zakładam 20oC a suszarka na ręczniki będzie robić jako szybkie podniesienie do np 25oC. pzdr suszarka+szybkość dogrzania = tak sobie... mam suszarkę nawet sporą i dmuchawę 1,5kW. Nie musisz od razu zakładać farelki, ale załóż na wszelki wypadek dodatkowy kontakt, w przyszłości jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.11.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Zakładam 20oC a suszarka na ręczniki będzie robić jako szybkie podniesienie do np 25oC. pzdr suszarka+szybkość dogrzania = tak sobie... mam suszarkę nawet sporą i dmuchawę 1,5kW. Nie musisz od razu zakładać farelki, ale załóż na wszelki wypadek dodatkowy kontakt, w przyszłości jak znalazł Ja nie wiem co wy z tą temp. 25oC , meszkalem całe życie w bloku i mialem w łazience tyle oC co w calym domu. Teraz kiedy mieszkam u teściów mają w łazience tyle co w całym domu, ok 20oC, jest OK, nawet podczas kąpieli. Suszarkę (drabinkę) mam plan uruchamiać czasowo zawsze rano i wieczorem na ok. 1-2 h. Myślę że to w zupełności wystarczy. A Ty mi jeszcze piszesz aż o 1,5kW , ale gniazdko będę mial dodatkowo w łazience, tu masz rację. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.11.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 jak zapomnę wyłączyć drabinkę, to w łazience jest wyraźnie cieplej, ale jak chcę wziąć pryszic to po 5 min. drabinka nie daje rady, a włączając dmuchawę jak wchodzę do łazienki, to jak wychodzę spod prysznica mam ciepło ( sauna to bym przesadził ). Z punktu widzenia oszczędności energii, lepiej jest wlączyć 1,5 kW na 10 miut niż 2x dziennie drabinkę 750W na 1-2 godz. Co do przesady, hmmm każdy lubi to co ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.11.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 jak zapomnę wyłączyć drabinkę, to w łazience jest wyraźnie cieplej, ale jak chcę wziąć pryszic to po 5 min. drabinka nie daje rady, a włączając dmuchawę jak wchodzę do łazienki, to jak wychodzę spod prysznica mam ciepło ( sauna to bym przesadził ). Z punktu widzenia oszczędności energii, lepiej jest wlączyć 1,5 kW na 10 miut niż 2x dziennie drabinkę 750W na 1-2 godz. Co do przesady, hmmm każdy lubi to co ma eee, myślałem raczej coś ok 150-200 W na 1-2 h rano i wieczorkiem , bo oprócz dogrzewania ma mi przesuszyć ręczniki. A co do dmuchawy to masz rację ekonomiczniej byłoby ją włączyć 5 min przed ale dla mnie ważne jest suszenie ręczników też stą ta drabinka przeznaczona do 1-2 h pracy rano i wieczorkiem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.11.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 jak mieszkałem w bloku jako dziecię, to nie miałem żadnej drabinki, ani dmuchawy. Kaloryfer był. I było OK. Teraz w obydwu domach mam i drabinki i farelki. Fluidy jakieś dziwne, albo ewidentnie starzeję się, choć młodym jest! A poważnie odczuwanie temperatury w dużej mierze zależy od wilgotności. W blokach zawsze borykaliśmy się z suchym powietrzem. W domu jest "normalnie", za to w łazience trzeba grzać mocniej, a najlepiej "chwilowo", wtedy kiedy wymaga sytuacja. P.S. Z podłogówką nie da się grzać mocniej, nawet mimo kilu sztuczkom jakie zastosowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 07.11.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Najfajniejsze w ogrzewanej podłodze w łazience jest to, że ma ona 28 stopni. Z przyjemnością można sobie na niej usiąść gołą d... No i też temperatura powietrza powinna być tam wyższa o ok 5 stopni. Zakładam 20oC a suszarka na ręczniki będzie robić jako szybkie podniesienie do np 25oC. pzdr A wiecie ! sptkałem się (naprawdę) kiedyś w leroju , że sprzedawca nazwał suszarką taki grzejnik rurkowy! Ja do niego - przecież ciepło nie suszy tylko wentylacja, ciepło może przyspieszyć suszenie, ale pod warunkiem sprawnej wentylacji. Mówię mu ,że w łazience jest wentylacja z dołu do góry, więc nie montuje się rurek na ścianie. to bez sensu. Ale jak to w supermarketach , ciemniak za ladą i nie mógł zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.11.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Najfajniejsze w ogrzewanej podłodze w łazience jest to, że ma ona 28 stopni. Z przyjemnością można sobie na niej usiąść gołą d... No i też temperatura powietrza powinna być tam wyższa o ok 5 stopni. Zakładam 20oC a suszarka na ręczniki będzie robić jako szybkie podniesienie do np 25oC. pzdr A wiecie ! sptkałem się (naprawdę) kiedyś w leroju , że sprzedawca nazwał suszarką taki grzejnik rurkowy! Ja do niego - przecież ciepło nie suszy tylko wentylacja, ciepło może przyspieszyć suszenie, ale pod warunkiem sprawnej wentylacji. Mówię mu ,że w łazience jest wentylacja z dołu do góry, więc nie montuje się rurek na ścianie. to bez sensu. Ale jak to w supermarketach , ciemniak za ladą i nie mógł zrozumieć. Ja cie nie mogę a normalnie teraz mi schną ręczniki w łazience na drabince (jest drabinka z rurek- szok) i są coraz bardziej suche. Wentylacji tam raczej dobrej nie uświadczysz a schną . A najgorsze jest to że kiedy grzejnik nie ogrzewa (zimny) to ręcznik mokry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 07.11.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Najfajniejsze w ogrzewanej podłodze w łazience jest to, że ma ona 28 stopni. Z przyjemnością można sobie na niej usiąść gołą d... No i też temperatura powietrza powinna być tam wyższa o ok 5 stopni. Zakładam 20oC a suszarka na ręczniki będzie robić jako szybkie podniesienie do np 25oC. pzdr A wiecie ! sptkałem się (naprawdę) kiedyś w leroju , że sprzedawca nazwał suszarką taki grzejnik rurkowy! Ja do niego - przecież ciepło nie suszy tylko wentylacja, ciepło może przyspieszyć suszenie, ale pod warunkiem sprawnej wentylacji. Mówię mu ,że w łazience jest wentylacja z dołu do góry, więc nie montuje się rurek na ścianie. to bez sensu. Ale jak to w supermarketach , ciemniak za ladą i nie mógł zrozumieć. nie zapominaj o konwekcji jaką taki grzejniczek powoduje (co za tym większy gradient i wymianę w went. grawitacyjnej) oraz to że ciśnienie pary wodnej nasyconej jest wprost proporcjonalne do temperatury i dzięki temu (przy dobrej wentylacji) nie osiągamy punktu rosy a ręcznik wysycha. Fakt,że taka drabinka to tylko drabinka ale z dwoma ręcznikami sobie poradzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.11.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Ja cie nie mogę a normalnie teraz mi schną ręczniki w łazience na drabince (jest drabinka z rurek- szok) i są coraz bardziej suche. Wentylacji tam raczej dobrej nie uświadczysz a schną . A najgorsze jest to że kiedy grzejnik nie ogrzewa (zimny) to ręcznik mokry . Toż to tak być nie może! Chyba nie wiesz co piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts