Tomasz Kucharski 15.03.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 16 cm: 1 / [ 0,37 m / 0,8 W/(m*K) + 0,16 m / 0,04 W/(m*K) + 0,17 (m2*K)/W ] = 0,216 W/(m2*K) 20 cm: 1 / [ 0,37 m / 0,8 W/(m*K) + 0,20 m / 0,04 W/(m*K) + 0,17 (m2*K)/W ] = 0,178 W/(m2*K) Czy ten zaznaczony parametr odnosi się do izolacyjności dla cegły klinkierowej 12cm ? Z tego co pisałeś właśnie taką elewację planujesz/masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 15.03.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 16 cm: 1 / [ 0,37 m / 0,8 W/(m*K) + 0,16 m / 0,04 W/(m*K) + 0,17 (m2*K)/W ] = 0,216 W/(m2*K) 20 cm: 1 / [ 0,37 m / 0,8 W/(m*K) + 0,20 m / 0,04 W/(m*K) + 0,17 (m2*K)/W ] = 0,178 W/(m2*K) Czy ten zaznaczony parametr odnosi się do izolacyjności dla cegły klinkierowej 12cm ? Z tego co pisałeś właśnie taką elewację planujesz/masz. Nigdy ściana klinkierowa, tylko ręcznie formowana cegła lessowa z Kraśnika. Fakt, ona ma dużo porów, jest lżejsza, więc przewodność pewnie poniżej 0,8 W/(m*K), ale wolę przyjąć gorszą ewentualność. Ale wróćmy do oznaczonego przez ciebie parametru. Jest to średni opór przejmowania ciepła na odcinu ściana - otoczenie dla 1 m2 ściany, a dokładniej suma oporu wewnętrznego i zewnętrznego. Średni, bo konkretny zależy od warunków, np. intensywny ruch powietrza zmniejsza go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Kucharski 15.03.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Ale wróćmy do oznaczonego przez ciebie parametru. Jest to średni opór przejmowania ciepła na odcinu ściana - otoczenie dla 1 m2 ściany, a dokładniej suma oporu wewnętrznego i zewnętrznego. Średni, bo konkretny zależy od warunków, np. intensywny ruch powietrza zmniejsza go. Średni opór przejmowania ciepła ??? Ojej, mam chyba jakieś spore braki... Może dokładniej, gdzie ten dodatkowy opór powstaje ? Czy to jest stała dodawana dla dowolnego typu warstw ściany zewnętrznej ? Aha, ktoś wie jaki opór (lub odwrotność oporu) ma pustka powietrzna w przestrzeni między ociepleniem a warstwą elewacyjną ? Liczę izolacyjność swojej ściany, a w Audytor OZC nie ma tych wartości A tak na marginesie - dlaczego cegła jako warstwa konstrukcyjna - to chyba dość mało popularne rozwiązanie. Dodatkowo drogie i nic według mnie nie wnoszące (paroprzepuszczalność nikła przy tam grubym ociepleniu). No może poza dużą akumulacyjnościa cieplną, co może być zaletą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 15.03.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Dodatek na łaczniki mechaniczne przebijające warstwę izolacyjną wynosi przy 4 kotwach/m2 fi 6mm ze stali Uf=0.05 W/m2K. Ten opór to opór na warstwach przyściennych zależny od wsp. przejmowania ciepła alfa, przyjmuje się go dla przepływu ciepła w poziomie Rsi=0.13 i Rse=0.04 m2K/W, podobnieprzy liczeniu podłogi na gruncie tez uwzglednia sie opór gruntu i opór wewnętrznej warstwy "przypodłogowej " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 15.03.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Opór szczeliny powietrznej jest opdany w PN niestey jestem w pracy a norma jest w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 15.03.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Dodatek na łaczniki mechaniczne przebijające warstwę izolacyjną wynosi przy 4 kotwach/m2 fi 6mm ze stali Uf=0.05 W/m2K. Tego mi brakowało - już się zabrałem za liczenie na piechotę i padłem na przejmowaniu ciepła od kotwy przez ściany (one są umieszczone punktowo i mają jakiś skończony promień oddziaływania, więc z prostych wzorów robią się całki). Więc napisz jeszcze dla jakiej długości łączników jest to liczone (jest średnica, jest ilość, brak tylko długości)? Wiadomo, że dwa razy dłuższa kotwa, dwa razy większy opór (dwa razy mniejsza przewodność). Chętenie poprawię moje obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 15.03.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 A tak na marginesie - dlaczego cegła jako warstwa konstrukcyjna - to chyba dość mało popularne rozwiązanie. Dodatkowo drogie i nic według mnie nie wnoszące (paroprzepuszczalność nikła przy tam grubym ociepleniu). No może poza dużą akumulacyjnościa cieplną, co może być zaletą. Potwierdzam tę dużą akumulacyjność jako jeden z powodów wyboru. Co do innych, jako nie związanych z tym wątkiem, zapraszam do wątku o ścianach z cegły, tam można na ten temat rozmawiać do woli i nikt nie zarzući, że nie na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 15.03.2006 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Dodatek na łaczniki policzyłem zgodnie z PN-EN ISO 6946:1999 jest to wynik obarcziny pewnym błędem, podobnie jak U dla całej przegrody ponieważ jest tam wielew założeń U=wsp. alfa( z dodatku do w/w PN zał.D3)xlambda mat. łącznika xliczba łączników/1m2x pole przekroju poprzecznego łącznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 16.03.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Co do cienkiej ściany, mam taki sam pomysł jak ty, niestety po ostatniej fali zawaleń się dachów pod wpływem śniegu, nikt nie odbierze ci domu z ściana nośną 18cm. Jedyne wyjście to zbudować filary o grubości 24cm a między nimi ścianę 18 cm. Wiadomo Ci coś o jakiejś zmianie przepisów, że nagle istotna jest grubość ściany a nie tylko wytrzymałość na różne obciażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 16.03.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 mpoplaw niestety przykro to powiedzieć ale bajki opowiadasz, w domku jednorodzinnym ściana 18cm w zupełności wystarczy no chyba że masz kondygnacje po 4,5m (walące sie hale to zupełnie inny temat, który ma niewiele wspólnego z domnkami) . Z ścianka 18 wiążą się pewne problemy np. przy wykonstruowaniu wieńca przy stropach gęstożebrowych,czy poziomych bruzdach instalacyjnych jednak i to sie da obejść, przy takiej ściance idealne byłoby wykonanie stropu monolitycznego. Trzeba pamiętać że sztywność budynku zapewniają ściany wewnętrzne oraz strop z wieńcem. Proponuje nie bazować na mitach i fobiach ps.W Angli spotyka sie domy budowane z ścian warstwowych 12+ocieplenie+12...i pieknie stoi Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.03.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 6.3.1 Minimalne grubości ścianMinimalna grubość ścian konstrukcyjnych z muru o wytrzymałości charakterystycznej fk ł 5 MPa wynosi 100 mm, a o fk < 5 MPa - 150 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Kucharski 16.03.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Przypominam się : No dobrze. Biorąc bardziej "skromne" podejście: 1. 10cm warstwa elewacyjna 2. 2cm szczelina powietrzna 3. 20cm ocieplenie 4. 18cm ściana konstrukcyjna Otrzymuje 50cm - w tym chciałbym zmieścić puszkę na rolety. Jakieś sugestie ? To co z moimi roletami w takim układzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 16.03.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 AAAAA faktycznie ...o czym to było Rolety...hmmm a może podnieść nadproże , ocieplić kaseton, i od wewnątrz obudować ,,suchą zabudowa", jednak myśle że pocienienie ocieplenia do 14 cm na tak małym odcinku nie bedzie stanowiło problemu. Wiele zależy też od konsrukcji rolet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Kucharski 16.03.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 No nie, to klasyczny ZONK. Jak tak sie zrobi (nadproze podniesione, puszka pod nadprożem) to ma sie 3 gigantyczne problemy : 1. Okna za cholere nie zakotwisz od góry - będzie latać, przy oknie 180cm to jest sppppooooory problem. Jak do tego dołożysz szyby P4 i okucia WK2 to taki montaż w ogóle jest bezcelowy 2. Mostek termiczny jest tak gigantyczny, ze wilgoć i wiatr i robaki i wszystko inne ładują się do domu 3. W ścianie trójwarstwowej okna montuje się w warstwie ocieplenia, więc jak ta puszka miałaby być ? Wystawać poza pion warstwy konstrukcyjnej ? Przecież szpara, przez którą wysuwa się roleta musi być na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 16.03.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Nie jestem specem od rolet, ale wiem że w ścianie 3 warstwowej kaseton rolety umieszcza sie w warstwie ściany nosnej, jak załatwiają sprawe monterzy okien tego nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 16.03.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 mam ten opór cieplny warstw powietrza (pionowych) 5 mm=0.11 7 mm=0.13 10=0,15 15=0,17 25=0,18 50=0,18 100=0.18 300=0.18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 21.03.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 mam ten opór cieplny warstw powietrza (pionowych) 5 mm=0.11 7 mm=0.13 10=0,15 15=0,17 25=0,18 50=0,18 100=0.18 300=0.18 Wspominasz tu o wentylowanej przestrzeni (taka jest w ścianach trójwarstwowych), czy ścianach przestrzeniach zamkniętych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 21.03.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Dotyczy to warstwy powietrza niewentylowanej, za taka uważana jest warstwa w scianie 3W bo otworów drenażowych w postaci otwartych spoin pionowych w zewnetrznej warstwie muru szczelinowego nie uważa się za otwory wentylacyjne (chyba ze moja interpretacja jest błedna) Jeżeli jest to warstwa słabo wentylowana to podane wartosci dzielimy przez 2. Tu wymagane jest wentylowanie 500 mm2 ale nie więcej jak 1500mm2 na 1 m długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 21.03.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Teoria mówi że dla domów ciepłych tylko ściana trzy warstwowa, okna wtedy montuje się równo z styropianem, unikamy dzięki temu mostka termicznego, nadproże jest automatem ocieplone, a roletę mocuje się do klinkieru. Hey mpoplaw. Dlaczego tylko ściana trzywarstwowa ? Czy jest problem z umieszczeniem okna w ścianie dwuwarstwowej w warstwie ocieplenia ? Jeżeli tak, to czy chodzi o brak węgarków do oparcia ościeży ? (może to trochę off-topic...). Z drugiej strony, jeżeli warstwa ocieplenia ma 20cm to i tak nie oprze się ościeży na węgarkach zrobionych z warstwy elewacyjnej (za grubo). Czy uważasz, że ściana trójwarstwowa będzie cieplejsza niż ściana dwuwarstwowa ? - myślę tu o kotwach, które łącząc warstwę konstrukcyjną z elewacyjną tworzą chyba spory mostek termiczny... (to przecież stalowe pręty "nasiane" w ilości kilka na m2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 21.03.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Aha, zmieniłem nicka z "Tomasz Kucharski" Ten pierwszy był zbyt oficjalny i jawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts