Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tyle prosze o pomoc sprawa pilna a kto jak nie wy moglby mi pomoc :wink:

Z twojej wypowiedzi wynika, że jesteś przekonana do gazu ziemnego i docelowo chcesz sobie go podłączyć. Myślę, że to ważniejsze niż najobiektywniej zrobione obliczenia i symulacje. Dlatego zrób instalację tak jak pod gaz ziemny i podłącz albo butlę z propanem albo tymczasowo zamiast pieca gazowego elektryczny. Zaleta propanu jest taka, że wszystko już masz. Wadą elektycznego kotła jest to, że powinnaś go uwzględnić w zamówionej umownej mocy przyłączeniowej oraz konieczność posiadania kuchenki elektrycznej.

Inne rozwiązania są też dobre tylko, że moim zdaniem za kilka lat gdy będzie gaz nie będzie sensu zmieniać na niego.

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i dupa. tych drzwi które wyżej zamontowałem nie docieplę na ościeżnicę bo ku.r.w.a jest tak wąska, że aby zamknąć drzwi i otworzyć styro musi się kończyć równa z jej krawędzią. K..... MAC- każdy kątownik będzie "zimny" aż do środka.

Nie mam za bardzo pomysłu ale chyba tylko pozostaje przyslonić styro max ile sie da ościeżnicę od wewnątrz, wtedy te kątowniki zostaną jakby docieplone.

Jak myślicie??

pzdr

Od wewnątrz już nic nie zrobię bo już obrobiłem styro a poza tym schowac całą ościeżnicę hmm...

PS

SPRZEDAM PACZKĘ SZKŁA PIANKOWEGO FOAMGLASS TYP "F",

4 PŁYTY O WYM.: 0,6x0,45x0,12 m

Płyty nie są spakowane są luzem ale w paczce były 4 sztuki i tyle mi zostało.

Nie są uszkodzone!!

PS

Nie są uszkodzone!!

Oj teraz to mie wpieniles dzej-dzej : jak chcialem kupic, to zes siedzial cicho, to juz podmurowalem BK :evil:

PS

Nie są uszkodzone!!

Oj teraz to mie wpieniles dzej-dzej : jak chcialem kupic, to zes siedzial cicho, to juz podmurowalem BK :evil:

Myślałem że tak rzuciłeś tylko a skoro na priva nie skrobnąłeś to myslalem że nieaktualne.

Wyburz ;).

pzdr

abonanament 108 zł miesięcznie = 1296zł + cyrkulacja

dom 150 m2 zużywający na samo ogrzewanie 20kWh/m2 rocznie bez drugiej taryfy! 3000kWh x 0.40 zł = 1200zł !

Gaz jest super!

No tak ale jeśli dom bedzie tylko energooszczędny np: 60kWh/m2 na rok i będzie miał 200m2 to już trochę drogo wyjdzie ten prąd. Poza tym jest jeszcze CWU, jeśli w domu mieszka kilka osób i się myją to jakieś 10kWh na jeden dzień czyli ok. 1500zł na rok. Chyba nawet PC za 70 tyś się będzie opłacać.

A te 20kWh/m2 na rok to sprawa dość problmeatyczna bo nie wszyscy budują parterowe domki szkieletowe które są wielkim termosem z wełny.

dlaczego szkielet?

http://www.wienerberger.at/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/WBArticle/ArticleStandard05&cid=1171036915243&sl=wb_at_home_de

myślisz, że ceny "paliw" bedą rosły tylko tym co mają domy enrgooszczędne?

myślisz, że normami i nakazami nie ekonomią w Polsce się będzie izolację wymuszać?

abonanament 108 zł miesięcznie = 1296zł + cyrkulacja

dom 150 m2 zużywający na samo ogrzewanie 20kWh/m2 rocznie bez drugiej taryfy! 3000kWh x 0.40 zł = 1200zł !

Gaz jest super!

No tak ale jeśli dom bedzie tylko energooszczędny np: 60kWh/m2 na rok i będzie miał 200m2 to już trochę drogo wyjdzie ten prąd. Poza tym jest jeszcze CWU, jeśli w domu mieszka kilka osób i się myją to jakieś 10kWh na jeden dzień czyli ok. 1500zł na rok. Chyba nawet PC za 70 tyś się będzie opłacać.

A te 20kWh/m2 na rok to sprawa dość problmeatyczna bo nie wszyscy budują parterowe domki szkieletowe które są wielkim termosem z wełny.

dlatego instalatorzy, producenci, zwolennicy pomp ciepła, ogrzewania gazowego itp są takimi zagorzałymi przeciwnikami skutecznej izolacji termicznej.

Dobrze to ująłeś.

dlaczego szkielet?

http://www.wienerberger.at/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/WBArticle/ArticleStandard05&cid=1171036915243&sl=wb_at_home_de

myślisz, że ceny "paliw" bedą rosły tylko tym co mają domy enrgooszczędne?

myślisz, że normami i nakazami nie ekonomią w Polsce się będzie izolację wymuszać?

Mysle ze stosujac bloczki do ktorych podales link, uzyskanie 20kWh/m2 na rok jest nadal bardzo problematyczne. Bloczki te maja te swoje 0,14 W/m2K

zapewne w kierunku poziomym a przecież jest sprawa różnych mostków - z fundamentem, narożniki budynku, ściana-strop, winiec na ścianie kolankowej, trzpienie żelbetowe łączące wieniec na ściance kolankowej, ....

próbując wejść na ten fascynujący link, otrzyałem takie info od mojej przeglądarki:

Strona, którą próbujesz otworzyć, znajduje się na czarnej liście witryn rozprowadzających złośliwe oprogramowanie. Oprogramowanie pobrane z tej strony może być szkodliwe.

jesteś spamerem Panie Wgregor :D

zawsze przy grubej izolacji jest problem z wigocią , dlatego dają jeszcze

http://zae.home.pl/www/ibp/index.pl?&b=6&co=galerial2004&gal=2004_21.jpg&opis=Izolacja wewnętrzna - folia paroszczelna

wykończenie. To i tak tańsze niż doprowadzanie gazu , kotłownie czy pompa ciepła.

No nie wiem, widziałem gdzieś cenę tych bloczkow do ktorych podales link - z tego co pamietam były bardzo drogie a i byle jak nie mozna ich ukladac. Obawiam się że to co proponujesz wyjdzie bardzo drogo a efekt do samego końca pewny nie będzie.

zawsze przy grubej izolacji jest problem z wigocią ,

Przestań te bzdury wypisywać.

Toż na poprzedniej stronie udowodniłem że nie ma prawie różnicy między 12 cm styro a 30 cm jeśli chodzi o temp. tynku o którą tak biłeś pianę.

A wilgoć tak samo wejdzie w ścianę nośną przy 12 cm styro jak i przy 30 cm od zewnątrz.

A od wewnątrz paroizolacja jest potrzebna bo za styro ściana jest zimniejsza i istnieje większe ryzyko skroplenia jeśli za styro dostanie sie wilgoć.

No i w ogole super dajemy paroizolację a potem ją dziurawimy kołkami i innym mocowanie :lol:

Te bloczki które podałeś, no super 1- warstowa ścian bez mostków- "marzenia ściętej głowy".

pzdr

która strona?

No kilkanaścieminut temu podałeś 2 linki:

i drugi:

http://zae.home.pl/www/ibp/index.pl?&b=6&co=galerial2004&gal=2004_21.jpg&opis=Izolacja

I napisałeś "To i tak tańsze niż doprowadzanie gazu , kotłownie czy pompa ciepła."

A mnie się wydaje, że nie będzie to tańsze. Napisałem:

"No nie wiem, widziałem gdzieś cenę tych bloczkow do ktorych podales link - z tego co pamietam były bardzo drogie a i byle jak nie mozna ich ukladac. Obawiam się że to co proponujesz wyjdzie bardzo drogo a efekt do samego końca pewny nie będzie."

Przy tak drogiej ścianie 1W jeszcze ocieplenie od środka? Wydaje mi się że jednak tańszym i pewniejszym rozwiązaniem będzie PC.

która strona? Dla Barbossy izolowanie jest szkodliwe , nic w tym nowego.

zamiast porad, wymiany doświadczeń, pieniactwo i prymitywizm.

gęby sobie Barbossą nie wycieraj, Barbossa to nie napis na dropsach

szacunek dla ludzi i owszem, ale nie bezgraniczny, nie dajesz się szanować, Twoja sprawa

ale to ma swój plus, nie potrafisz "nadawać" na poziomie, więc, pomimo Twego wieku i siwizny, można tak Tobie odpowiadać,

jest to spore ułatwienie

pieniactwo? prymitywizm? gdzie? kiedy?

ach prawda, demencja... :-?