Z_I_G_I 21.03.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 16 cm: 1 / [ 0,37 m / 0,8 W/(m*K) + 0,16 m / 0,04 W/(m*K) + 0,17 (m2*K)/W ] = 0,216 W/(m2*K) 20 cm: 1 / [ 0,37 m / 0,8 W/(m*K) + 0,20 m / 0,04 W/(m*K) + 0,17 (m2*K)/W ] = 0,178 W/(m2*K) Czy ten zaznaczony parametr odnosi się do izolacyjności dla cegły klinkierowej 12cm ? Z tego co pisałeś właśnie taką elewację planujesz/masz. Nigdy ściana klinkierowa, tylko ręcznie formowana cegła lessowa z Kraśnika. Fakt, ona ma dużo porów, jest lżejsza, więc przewodność pewnie poniżej 0,8 W/(m*K), ale wolę przyjąć gorszą ewentualność. Ale wróćmy do oznaczonego przez ciebie parametru. Jest to średni opór przejmowania ciepła na odcinu ściana - otoczenie dla 1 m2 ściany, a dokładniej suma oporu wewnętrznego i zewnętrznego. Średni, bo konkretny zależy od warunków, np. intensywny ruch powietrza zmniejsza go. Czy myślisz, że mogę ten sam parametr użyć do obliczeń dla drzwi garażowych i wejściowych ? A czy dla okien też się dodaje ten parametr, czy jest on już wliczony w U całego okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 22.03.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Ja nie wyobrażam sobie sytuacji 30cm ocieplenia na dachu, 20cm na ścianie, rekuperatora, i osadzenia okna wprost w ścianie nośnej. No widzisz, ale ja sie zastanawiam nad umieszczeniem okna w warstwie ocieplenia, tyle, że z zastosowaniem ściany dwuwarstwowej. Są z tym jakieś problemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 28.03.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Miesieczny bilans zysków i strat z uwzglednieniem procentowego wykorzystania zysków http://www.republika.pl/jezier/zapotrz1.gif A więc tyle ciepła teoretycznie potrzebuje mój dom, a tyle potrzebował w tym roku w praktyce: wrzesien-pazdziernik - 450.51 kWh (530.56*) listopad - 759.49 kWh (894.44) grudzien - 1305.00 kWh (1294.44) styczen - 1643.00 kWh (1475) luty - 1177.00 kWh (1202.78 ) *W nawiasach teoretyczne wartosci z tabelki przeliczone z GJ na kWh Razem wychodzi Ci zużycie na poziomie 4934kWh. Ja duży masz dom ? Na stronach MZG znalazłem dokument z aktualną taryfą dla gazu. Wynika z niej, że z 1m3 gazu daje się uzyskać 39,5MJ energii (jeszcze nie doczytałem, czy dla pieców kondensacyjnych tą wartość trzeba przeskalować o "energię ukrytą"). Czyli z 1m3 gazu dostajemy 10,98kWh energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.03.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Razem wychodzi Ci zużycie na poziomie 4934kWh. Ja duży masz dom ? Na stronach MZG znalazłem dokument z aktualną taryfą dla gazu. Wynika z niej, że z 1m3 gazu daje się uzyskać 39,5MJ energii (jeszcze nie doczytałem, czy dla pieców kondensacyjnych tą wartość trzeba przeskalować o "energię ukrytą"). Czyli z 1m3 gazu dostajemy 10,98kWh energii. Takie zużycie miałem od września do lutego. Grzeję jeszcze w marcu, i w kwietniu też planuję. Dom mój ma 138m2 powierzchni i 400m3 ogrzewanej kubatury. Ta wartość co podajesz to dla ciepła spalania, żaden kondensat tego nie przeskoczy. Dla systemów centralnych jest też dużo dodatków procentowych np na sterowanie, straty przesyłowe itp co może znacząco zwiększyć zapotrzebowanie na paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 29.03.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Takie zużycie miałem od września do lutego. Grzeję jeszcze w marcu, i w kwietniu też planuję. Dom mój ma 138m2 powierzchni i 400m3 ogrzewanej kubatury. Ta wartość co podajesz to dla ciepła spalania, żaden kondensat tego nie przeskoczy. Dla systemów centralnych jest też dużo dodatków procentowych np na sterowanie, straty przesyłowe itp co może znacząco zwiększyć zapotrzebowanie na paliwo. Masz więc może informacje jakie są faktyczne zyski energetyczne ze spalenia 1m3 gazu ? Chodzi o piece gazowe zasilane gazem ziemnym wysokometanowym o sprawności 100% (tak aby łatwo można było przeskalować na kocioł kondensacyjny). Wyobrażam sobie, że muszą istnieć straty przesyłowe, zużycie energii na sterowanie itd. Wiesz może jaki to jest rząd wielkości (procentowo) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 29.03.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Ad Z_I_G_I Służę tabelką ale już wyliczonych kosztów kilowatogodziny - może Ci się przyda. Cena gazu ziemnego nie uwzględnia ostatniej podwyżki. http://killer.iweb.pl/forum_users/Jerzy/tabelka1.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 29.03.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Ad Z_I_G_I Służę tabelką ale już wyliczonych kosztów kilowatogodziny - może Ci się przyda. Cena gazu ziemnego nie uwzględnia ostatniej podwyżki. http://killer.iweb.pl/forum_users/Jerzy/tabelka1.gif Rozumiem więc, że wartość opałowa dla gazu to około 37MJ/m3 (w tabelce jest MJ/kg). Piec kondensacyjny podnosi tą wartość to 38,85MJ/m3 co daje 10,79kWh/m3 Przy aktualnej cenie około 1,28zł brutto (razem z kosztami przesyłu, pomijając koszty stałe około 9zł/miesiąc) daje to około 12 groszy na kWh. Nie wiem tylko dlaczego w tej tabelce 1m3 gazu oszacowano na 1,5zł ? Czyżby ceny tak bardzo się różniły w kraju ? NJerzy, skąd ta tabelka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 29.03.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Widzieliście już może ten link ? http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/dompasywny/ Jest jeszcze książka o tematyce domów pasywnych. Ponoć pierwsza w Polsce: http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/#dom_pasywny Dla chcących dowiedzieć się więcej o budownictwie pasywnym Przewodnik budowlany (a może ktoś inny) przygotował bezpłatną konferencję (5 kwietnia) na ten temat. Ja się chyba pojawię http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/konferencja.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 29.03.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Wartość opałowa każdego paliwa jest wyliczona dla 1kg.Ceny również są przeliczone dla kilogramów - 1 kg gazu to około 1,2 m3, a cenę m3 przyjąłem chyba taką jak podajesz.Tabelkę zrobiłem sam. Dane zebrałem w internecie oraz z rachunków u znajomych. Wartości są pozaokrąglane, dla węgla i drewna trudno ustalić jednoznacznie i wartość opałową i cenę. Ceny prądu w różnych rejonach Polski też są inne, ja wstawiłem wegług ENION, taryfa weekendowa.Tabelka pomogła mi podjąc decyzję w sprawie ogrzewania, będzie to prąd łądujący w II taryfie bufor ciepła 500 - 1000l, dla oszczędnosci będę się starał zrobić piecokominek opalany węglem brunatnym i odpadami drzewnymi. W przyszłosci dołączę do tego pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 29.03.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Tematyka konferencji w Warszawie i Krakowie 10:00 - 12:30 Wprowadzenie do tematyki budownictwa pasywnego; komponenty budynku pasywnego; przegrody zewnętrzne; wentylacja; ogrzewanie; przygotowanie ciepłej wody użytkowej; przykłady realizacji.mgr inż. Szymon Firląg/ mgr inż.Marcin IdczakInstytut Budynków Pasywnych przy NAPE * Wprowadzenie do tematyki budownictwa pasywnego o Dlaczego musimy oszczędzać energię; o Zapotrzebowanie na energię budynkach tradycyjnych; o Obecne regulacje prawne, normy zużycia ciepła; o Definicja budynku pasywnego; o Zapotrzebowania na energię budynków tradycyjnych; * Szczegółowe omówienie komponentów budynku pasywnego o Projekt architektoniczny; o Konstrukcja przegród, mostki cieplne, szczelność; o Okna i zyski ciepła od słońca; o Wentylacja w budynku pasywnym – ilość wymian, gruntowy wymiennik ciepła, rekuperator; o System grzewczy – urządzenie kompaktowe z pompą ciepła; o Przygotowanie ciepłej wody użytkowej – kolektory słoneczne; o Przykładowe realizacje; 12:30 - 12:45 Przerwa 12:45 - 13:45 Wpływ konstrukcji budynku pasywnego na bilans energetyczny – na podstawie budynku pasywnego wybudowanego przez Przewodnik Budowlany.mgr Inż. Paweł Dominiak 13:45 - 14:15 Przerwa i poczęstunek 14:15 - 15:30 Przykłady budynków pasywnych; zagadnienia prawne; porównanie budynku pasywnego i tradycyjnego; wytyczne; projektowanie.mgr inż. Tomasz Mielczyński * Tło prawne dla idei budynków pasywnych w Polsce i Europie; o Dyrektywa 2002/91/EC o jakości energetycznej budynków; o Ustawa o termomodernizacji; o Paszport Energetyczny; o Klasyfikacja energetyczne budynków wg. KAPE – dom pasywny jako forma „idealna”; * Definicja, idea Domu Pasywnego – skrót * Projektowanie budynków energooszczędnych o Wytyczne architektoniczne dla domów pasywnych; o Proces projektowy z uwzględnieniem audytu energetycznego jako narzędzia projektowego; o Wpływ architektury budynku na jego energochłonności – porównanie na dwóch przykładach audytów energetycznych; * Jako opcja – focus na wybrane nowe technologie dla domów pasywnych o Wyniki badań temp. [powietrza za gruntowym wymiennikiem ciepła; o Przebieg izoterm w ramach okiennych dedykowanych do domów pasywnych; o Technologie ogrzewania, buforowaia ciepła;. * Przykłady zrealizowanych domów pasywnych w Niemczech o Przykłady domów jednorodzinnych; o Przykład termomdoernizacji budynku wielorodzinnego; o Przykład nowobudowanego budynku wielordzinnego; o Przykład budynku biurowego; 15:30 - 17:00 Aspekty Ekonomiczne i Higieniczne budynków pasywnych; zdecentralizowany system wentylacji z odzyskiem ciepła; powietrzne kolektory słoneczne.dr Eugeniusz Rylewski * Omówienie komponentów domu pasywnego c.d. o Powietrzne kolektory słoneczne; o Rekuperatory (system zdecentralizowany – indywidualne rekuperatory w pomieszczeniach); o Wymiennik ciepła do wody szarej; o Projektowanie instalacji kanalizacyjnej i wodnej; o Przygotowanie c.w.u. przy pomocy kolektorów słonecznych; * Aspekt ekonomiczny, analiza kosztów i zysków, aspekt higieniczny o Porównanie kosztów ogrzewania w budynku pasywnym i tradycyjnym; o Koszty budowy budynku pasywnego; o Omówienie zagadnienia zwrotu nakładów poniesionych na budynek pasywny. (koszty budowy+koszty eksploatacji; o Aspekt zdrowotny w projektowaniu systemów wentylacyjnych; o Niebezpieczeństwo powstawania czynników chorobotwórczych w instalacjach wentylacyjnych; o Znaczenie wentylacji mechanicznej dla usuwania wilgoci; o Wpływ kuchenek gazowych na zdrowie człowieka; Przeklejone z :http://www.budynkipasywne.pl/modules.php?op=modload&name=PagEd&file=index&topic_id=0&page_id=37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.04.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 mpoplaw,Ja najparawdopodobniej będę budował z Fortisa Fortis-nie Fortis-tak Dzięki Sukiennikowi znalazłem hurtownę, architekta do adaptacji i firmę, która będzie mi budować w tej technologii. Byłem na budowie gdzie pracowała ta ekipa i stąd fotki, to te fotki na TAK. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 05.04.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Każdy z nich chwali się ze jego ściana 1W ma przenikalność cieplna U znacznie poniżej 0,3 niektórzy podają nawet 0.05 Co wy na to, budował ktoś z was z tego, oczywiście pomijamy kwestie kosztów, każdy z takich bloczków jest droższy niż ściana 3W, ale przynajmniej buduje się szybko i ciepło. Poniżej link do strony na której jest kilka naukowych opisów w/w technologii. http://www.wbi.budmedia.pl/pdfs/12.pdf 0,05 dla ściany 1 warstwowej ?? W wolnej chwili przejrzę tego pdf-a, ale ja dając BK24cm + 25cm styropianu (Thermo Lambda 0.032W/m*K) schodzę dopiero do poziomu 0,11. Więc albo ja źle liczę albo ktoś wpycha marketingowy bełkot.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.04.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 U=0,05 to z 80 cm samego styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.04.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Witam Ja właśnie postanowiłem zbudować moje marzenia z trocinobetonu + ekofibru z dodatkiem strzechy. Myślę, że to dobry wybór. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.04.2006 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Dom z papieru, trocin, trzciny i odrobiny cementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 05.04.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Dom z papieru, trocin, trzciny i odrobiny cementu Cementu to ja bym nie dawał, bo powstanie mostek termiczny, lepiej jest zastosować ślinę, najlepiej pająka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.04.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Walnij w to młotkiem! Potem walnij w jakąkolwiek ceramikę! Wtedy zrozumiesz. Adam M. Masz zamiar żyć wiecznie? Co złego w trzcinie, której palnikiem acetylenowo tlenowym zie zapalisz? Lub w identycznie zachowującym się ekofibrze? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.04.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 A żebyś wiedział, że tak. Powiem więcej nie ma cementu, lecz jest glina. Wynalazek stary jak świat - ostatnio odgrzany i stosowany min. w Anglii.Polecam program na Planet, tam ostatnio pokazywali tego rodzaju budowlę. Parterowy z poddaszem coś około 200 m2. Szkielet drewniany, ściany z klocków "słomowych" - takich z kombajnu. Wykończono "to to" gliną. Efekt końcowy - niesamowity. Tak na szybko licząc to jest na pewno ekologiczny i bardzo pasywny - ogrzewanie kominkiem z paleniskiem otwartym, oczywiście z gliny. Zapomniałem dodać, że niestety, dach był pokryty dachówką z łupka drewnianego. Najlepszy jest jego koszt tj. 1/10 najtańszej budowy o tym metrażu w anglii.I co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.04.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Nic złego w tym nie ma. Każdy buduje jak mu pasuje. W sumie dom tradycyjny to też tylko glina, cement, wapno, piach, kamienie, drewno i polistyren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.04.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 U nas w kraju też to mają. Na mazurach gdzieś stoi. Fajny jest i tanio wyszedł.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts