Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość ZW
Czy jak ja jakieś idiotyzmy zacznę pisać, to też będziecie tak zawzięcie ze mną dyskutować?

Obniżanie temperatury w nieużywanych pomieszczeniach to nie jest taki idiotyzm.

Przy ociepleniu z zewnątrz o dzisiejszej grubości nie ma mowy o szybkim obniżeniu temperatury np. wychodząc do pracy. Przy ociepleniu od środka (szkieletowiec ?) może mieć to sens.

Duży dom, samotna osoba (para) korzystająca z 1-2 pomieszczeń + łazienka, kuchnia. Grzejąc dom ocieplony tradycyjnie grzejesz tak czy siak całość. Jeśli każde pomieszczenie masz odizolowane od pozostałych - grzejesz tylko to co zużywasz i oszczędności mogą być wyraźne.

W moim przypadku takie rozwiązanie odpada przez częste wyłączenia prądu. Ale w pewnych warunkach (znów kłania się tryb życia) może mieć sens ekonomiczny.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[ O hydromasażu aż sie boję wspominać, bo to chyba jeszcze gorsza rozrzutność niż grzanie fundamentu.

Cóż nie wszyscy tak lubią ...

Hydro masażu taż nie mam , jest perlator napowietrzający wodę by nie chlapała i dobrze "przylegała"

wpisy są trochę jak w modzie , chcę brzuszek na wierzchu, fryzurę, mini pończochy i spudnica szpilki i by było ciepło.

Nie da sie kąpać codziennie w dużej wannie, brać hydro masaże , grzać duży zasobnik, fundamenty, i zużywać 40kWh/m2

:D :D :D :D Dowcipne, merytoryczne . I oczywiste.

Przy dużych potrzebach pompa najtaniej . Przecież wymyślono ją dla JW króla Szwecji Karola Gustawa - pałac dużo zużywał a o izolowaniu nie mogło być mowy.

Przecież cały czas to piszemy, że pompy zatraciły pierwotną role i producenci pomp by to rozpowszechnić zwalczają wszelkie przejawy izolowania, zmniejszania zapotrzebowania.

Można i tak .., wydać kupę kasy by nie izolować.

A co do kranów sensorowych ... to tam oszczędzamy nie tylko kWh ale i samą wodę. Za 5 lat cena wody i ścieków zmusi do takich oszczędności, że pompę (jak się do tego czasu nie zepsuje) sam wyłączysz

.

Przy dużych potrzebach pompa najtaniej .

Świetnie że potwierdzasz. Jeli ktoś się chce codziennie kąpać i nie ma domu szkieletowego z 30cm wełny to pompa ciepła jest świetnym rozwiązaniem.

Za 5 lat cena wody i ścieków zmusi do takich oszczędności, że pompę (jak się do tego czasu nie zepsuje) sam wyłączysz

Czemu wzrost cen wody i ścieków miałby spowodować konieczność wyłączenia pompy ciepła? Nie rozumię kompletnie. Na ściekach to nawet liczników nie ma z tego co się orientuję.

A co do awaryjności to znawcy tematu twierdzą że to urządzenie raczej dość niezawodne.

Nie potwierdziłem, że jest świetnym, Napisałem że pod pompę trzeba specjalnie projektować fatalnie izolowany dom, by ona mogła się zwrócić , ale nigdy nie będzie taniej, Bo tam jest zasobnik , cyrkulacja rurki i taka pompa z gruntowym kolektorem i podłogową instalacją na gotowo to pewnie ze 40000 kosztuje. To z samych odsetek chałupę ogrzeję; a naprawy, przeglądy… A KOMFORT!

Co do wody , przyjdą jej nowe galopujące ceny zobaczysz ile wanien będziesz napuszczał. Jak tak rozmawiam z ludźmi, którzy się ze mną (2000) budowali i teraz żałują tych (śmierdzących) wanien z hydromasażem , pokoi kąpielowych, itp. Sami się przekonacie !

A to parę dzisiejszych zdjęć.

Uszczelnienie okna od wewnątrz taśmą paroszczelną.

http://images46.fotosik.pl/37/9bb567671c729f8fmed.jpg

http://images27.fotosik.pl/300/bf99744f99833ae8.jpg

http://images46.fotosik.pl/37/bb38b1b8f68bec6emed.jpg

i ciąg dalszy ocieplania stropu (tak tak jeszcze ocieplam :) )

http://images44.fotosik.pl/37/b24d2e2ee203903dmed.jpg

pzdr

Panowie!

Tak sobie śledzę ten wątek i waszą dyskusję z wgregorem. I myślę... :)

Zostało mi sporo styropianu 5cm a okładziny wewnętrzne robię z płyt GK. No i myślę, czy by nie wsadzić tego styropianu jako tak, ekhm, zachwalanego ocieplenia od wewnątrz. Mam w dodatku folię aluminiową, którą mógłbym wykonać, znowu ekhm, wewnętrzną paroizolację ścian.

Przekrój przez ścianę zewnętrzną wyglądał by tak:

płyta GK - 12mm

folia paroizolacyjna

styro - 50mm

BK - 240mm

styro - 200mm

tynk

W mojej sytuacji jedyny minus, który dostrzegam to zmniejszenie o te 5cm powierzchni pomieszczeń.

Plus natomiast, to fakt, że izoluję ścianę od środka w miejscach gdzie mam mostki - czyli tam gdzie są zamocowane rolety zewnętrzne i tam gdzie jest betonowy wieniec.

Czy jednak nie spowoduje to jakichś rzeczywistych problemów z, ekhm ekhm, wilgocią w ścianie? Bardzo proszę o słowa porady...

pzdr

a ściany?

Wlóż w te kanały cieńsze miękkie izolowane . Będziesz miał naprawdę glośno. przecież źle nikomu nie życzę.

Ja uważam że od wewnątrz nie potrzeba paroszczelnej folii na ściany.

Wgregor odnośnie głośności w kanałach to pisałem ze mam 2 tłumiki zalożone.

pzdr

przecież dyfuzja jest zimą w jedną stonę , folią nie odcinasz 'wyjścia a tylko wejście. Czy w dachu też się boisz folii od środka, że wełna zawilgnie.

http://www.termodom.pl/termodompasywny/xella_polska_energooszczednie/sciany_w_domu_pasywnym

czytałeś to chociaż, ty tak bezmyslnie, po prostu dlatego, że wełna od środka?

czy potrafisz przeczytać coś i zrozumieć, przeanalizować, zamim napaskudzisz?

pzdr

a ściany?

Wlóż w te kanały cieńsze miękkie izolowane . Będziesz miał naprawdę glośno. przecież źle nikomu nie życzę.

Ja uważam że od wewnątrz nie potrzeba paroszczelnej folii na ściany.

Wgregor odnośnie głośności w kanałach to pisałem ze mam 2 tłumiki zalożone.

pzdr

Dając przy oknie a nie na ścianie - rozumiem, że pewien jesteś, że powietrze z wewnątrz nie dotrze to strefy temperatury jaka jest przy oknie.

http://www.termodom.pl/termodompasywny/xella_polska_energooszczednie/sciany_w_domu_pasywnym

Powoli ale i ytong polska zaczyna problem rozumieć.

Szkoda też, że nie wiesz do czego służą tłumiki w wentylacji. To nie jest to samo co tłumik w samochodzie. Montuje je się by zmienić stałą rezonansową układu a nie zawczasu. Może się zdarzyć, że właśnie tłumik zmieni stałą tak, że będzie w rezonansie z turbulenciami na z twojej centrali. Czyli pogorszy problem. Posiedź wśród nocnej ciszy z włączoną wentylacją, to jak kapiąca woda w kranie - z czasem doprowadza do szału. I nie denerwuj się na mnie, źle nikomu nie zyczę.

Czy jak ja jakieś idiotyzmy zacznę pisać, to też będziecie tak zawzięcie ze mną dyskutować?

Obniżanie temperatury w nieużywanych pomieszczeniach to nie jest taki idiotyzm.

Przy ociepleniu z zewnątrz o dzisiejszej grubości nie ma mowy o szybkim obniżeniu temperatury np. wychodząc do pracy. Przy ociepleniu od środka (szkieletowiec ?) może mieć to sens.

[...]

Ale w pewnych warunkach (znów kłania się tryb życia) może mieć sens ekonomiczny.

Jakoś nie zauważyłem, żeby Wgregor na tym aspekcie sprawy się koncentrował. Ale nawet jeśli by właśnie o tym pitolił (a nie o 400W/mb tracone przez KAŻDY fundament i 50 kWh/dobre traconych przez KAŻDY zasobnik na wodę), to jest to wciąż idiotyzm poprzez formę i sposób argumentacji imć Trolla. Czyli argumentacji przez stanowcze i ciągłe twierdzenie.

Dylemat "sterowalność vs. akumulacyjność" został przerobiony, także tutaj, wielokrotnie i to, że wpada tu jakiś nawiedzeniec moim zdaniem nic nie wnosi do dyskusji, poza sztucznym fermentem i totalnym zabagnieniem. Żeby się jeszcze ten Troll potrafił w sposób logiczny i przejrzysty wysłowić, poprowadzić jakiś wywód...

Ja tam wybrałem akumulacyjność z wielu powodów i naprawde znam wady i zalety tego rozwiązania. Sposoby oszczędzania Wgregora mam głeboko w d.upie, bo nie będę się mył w 6 litrach wody po to, aby uzyskać zużycie 40 kWh/m2 na wszystko.

TO jest idiotyzm! Wgregor pisze bzdury, bo nie pisze o domu energooszczędnym , tylko o swoich obsesjach i urojeniach.

A absolutną katastrofą jest to, że zamiast pisać o czymś pożytecznym, to my piszemy o nim, albo mu odpowiadamy, probując wyłowić z tych popłuczyn jakiś sens.

przecież dyfuzja jest zimą w jedną stonę , folią nie odcinasz 'wyjścia a tylko wejście. Czy w dachu też się boisz folii od środka, że wełna zawilgnie.

Z drugiej strony "odetnie" 20-centymetrowy styropian.

Gdyby styropian odcinał nie byłoby problemu. Większość tu piszących tak zakłada. rysują rozkład temperatur w ścianie, gdzie początek krzywej rosy zaczyna się poza murem - w izolacji. Ale niestety zarówno wełna jak i styropian chłoną wodę (styropian 1,8%/24h dane ORGANICA)

Gdyby styropian nie chłoną wody po co oddychające tynki?

Gorzej jest z oddawaniem latem . Można sobie taką płytę z paroletniego domu zdjąć , zważyć ile cięższa od suchego styropianu, położyć na świeżym powietrzu i zobaczyć czy będzie wysychać.

automatyka górą

Z drugiej strony "odetnie" 20-centymetrowy styropian.

Ano właśnie - kolejna "prawda" Wgregora: "para wodna dyfunduje tylko w jedną stronę". Czyli w którą? W lewo?

I to niby jest fizyk... Matko...