Sunao 05.04.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 A wracając do tematu czy wydaje się wam możliwe żeby ściana 1W fortisa, czy trzcinobetonowca mogła zejść poniżej U 0,2 W/m2/K ?? To nie jest tak do końca ściana 1W, bo jak popatrzysz na przekrój to wyjdzie bardzo skomplikowana ściana wielowarstwowa, tylko że warstwy są "nieciągłe". Przy odpowiedniej grubości ściany - czemu nie? Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 05.04.2006 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Walnij w to młotkiem! Potem walnij w jakąkolwiek ceramikę! Wtedy zrozumiesz. Adam M. Masz zamiar żyć wiecznie? Co złego w trzcinie, której palnikiem acetylenowo tlenowym zie zapalisz? Lub w identycznie zachowującym się ekofibrze? Adam M. Ten ekofiber mnie odpycha, jak większosć rzeczy z przedrostkiem "eko-" zamontowanym na siłę. Znajomy ocieplał tym domy, ale za wyjatkiem swojego - swój ocieplił granulatem z wełny mineralnej, używając posiadanej maszyny od pompowania ekofibru. Zapytałem dlaczego? Odpowiedział: "ekofiber jest impregnowany, dzięki czemu nie chłonie wilgoci, wełna nie chłonie wilgoci bez impregnacji, a ekofiber już mi czasem zwilgotniał w transporcie" Osobiście zastosuję styropian, bo nie buduję domu na całe życie a na 10 lat, i wełna mi za drogo wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.04.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 WitamZnajomy pracował z ekofibrem. Ja nie.On uważa, że był impregnowany. Ja, że mineralizowany.To prawie to samo, ale PRAWIE to jednak wielka różnica (jak pokazują w reklamach)Ekofiber ma za zadanie również wchłaniać i oddawać wilgoć. Wełna nie.Gdy nie wiadomo jak tę właściwość wykorzystać - to wełna lepsza.Ja jestem za tym fibrem, nawet jak jest eko.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMKey 06.04.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 ......, ale ja dając BK24cm + 25cm styropianu (Thermo Lambda 0.032W/m*K) schodzę dopiero do poziomu 0,11.... Już montowałeś ten styropian, czy dopiero zamierzasz? Też tyle chciałem dać, ale po rozpoznaniu tematu zostałem przy 20cm, bo chyba tylko Dryvit miał wpisane w AT 25cm, reszta do 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 06.04.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 ......, ale ja dając BK24cm + 25cm styropianu (Thermo Lambda 0.032W/m*K) schodzę dopiero do poziomu 0,11.... Już montowałeś ten styropian, czy dopiero zamierzasz? Też tyle chciałem dać, ale po rozpoznaniu tematu zostałem przy 20cm, bo chyba tylko Dryvit miał wpisane w AT 25cm, reszta do 20cm. Nie, nie zamontowałem. Przymierzam się i ta grubość jest już w zasadzie zaakceptowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 13.04.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Niestety na konferencji, o której wspomniałem kilka postów wyżej nie byłem. Kupiłem za to książkę: "BUDOWA DOMU PASYWNEGO" - niestety nie jestem nią zachwycony, choć może miałem zbyt duże wymagania. W książce napisano na ostatniej stronie, że od 16.IV pojawi się "Budowa domu pasywnego krok po kroku" - może ta nowa pozycja będzie ciekawsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 13.04.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Też tyle chciałem dać, ale po rozpoznaniu tematu zostałem przy 20cm, bo chyba tylko Dryvit miał wpisane w AT 25cm, reszta do 20cm. Nie za bardzo wiem o co chodzi. Czy chodzi Ci o maksymalną grubość samego styropianu (producent styropianu narzuca jakieś maksima), czy raczej są problemy z mocowaniem i chodzi o maksymalną grubość styropianu dla danego kleju (czyli ograniczenia producentów klejów/kotew) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 14.04.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 BTW możesz napisać czy w tej książce było w ogóle coś ciekawego ?? Jakich materiałów tam użyli ?? czym ocieplali ?? jakie okna ?? czy był tam ogród zimowy, Rekuperator, solar, GWC itp ?? Czy w tej książce jest coś więcej niż na stronie ?? Książka leży w domu, napiszę więc wieczorem. Co do całej idei domu - zarówno książka jak i budowa opierają się w dużej mierze na firmach sponsorskich. A więc jak ściany z Ytong-a, to był cały cykl (kilkanaście kartek) jak stawiać ściany z Ytonga, jak Rockwool, to też poradnik montażysty. To co mnie najbardziej ciekawiło, czyli mój odwieczny problem poprawnej instalacji rolet zewnętrznych nie został przedstawiony - widać nie było sponsora na rolety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 14.04.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Książka leży w domu, napiszę więc wieczorem. Podnoszę! Jest już chyba wieczór? Z_I_G_I dasz radę coś napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 15.04.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Walnij w to młotkiem! Potem walnij w jakąkolwiek ceramikę! Wtedy zrozumiesz. Adam M. Masz zamiar żyć wiecznie? Co złego w trzcinie, której palnikiem acetylenowo tlenowym zie zapalisz? Lub w identycznie zachowującym się ekofibrze? Adam M. Ten ekofiber mnie odpycha, jak większosć rzeczy z przedrostkiem "eko-" zamontowanym na siłę. Znajomy ocieplał tym domy, ale za wyjatkiem swojego - swój ocieplił granulatem z wełny mineralnej, używając posiadanej maszyny od pompowania ekofibru. Zapytałem dlaczego? Odpowiedział: "ekofiber jest impregnowany, dzięki czemu nie chłonie wilgoci, wełna nie chłonie wilgoci bez impregnacji, a ekofiber już mi czasem zwilgotniał w transporcie" Osobiście zastosuję styropian, bo nie buduję domu na całe życie a na 10 lat, i wełna mi za drogo wychodzi. NJerzy, dlaczego budujesz dom na 10 lat? Ja ociepliłem styropianem, ale mam zamiar dłużej mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 16.04.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Za 10 lat zamierzam zbudować następny. Lubię zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 29.05.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Wydaje mi sie, ze nie ma nic lepszego.Trzeba ocieplic scianke kolankowa takze wewnatrz (chyba, ze dom stoi na styropianie). http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/dompasywny1/zdjecia/05-07-18/DSC_7012.jpg Znalazlem tez cos takiego: http://vip4.home.pl/www/ibp/images/ph12.gif Pozdr. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 14.06.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Czesc wszystkim czytam i czytam..... mam zamiar wybudowac dom pasywny - projekt ukonczony cala ideea oszczedzania energi to polaczenie wszystkich technologii w jedna calosc czyli: sciany silka 24+30cm izolacji strop nad piwnica 15cm styrodur strop nad poddaszem 40 cm ocieplenia rekuperator u mnie najprawdopodobniej BARTOSZ okna U0,6 + cieple ramki - nie wszystkie otwierane ogrod zimowy od poludnia jako strefa buforowa Po wszystkich wyliczeniach wyszlo z obliczen zapotrzebowanie na cieplo 10,5 kWh/(m2a) czyli na caly sezon przy 200m2 okolo 2000kW czyli prawie dom 1litrowy w teorii - zobaczymy co wyjdzie w praktyce A kunatura budynku to 538m3 Jesli chodzi o polaczenie konstrukcji dachu ze scianka kolankowa to sa 2 rozwiazania: 1 scianka kolankowa ocieplona z zewnatrz i od wewnatrz 2 zastosowanie na krokwie belek 2teowych 30 np kronopola W ten sposob likwidujemy mostki cieplne w tym miejscu Natomiast na izolacje cieplna mam zamiar uzyc welne celulozowa w konstrukcji 30cm i od zewnatrz plyty OSB = tynki To moj maly wklad w dyskusje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 14.06.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Super! Jak bedzie wygladac ocieplenie podlogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 14.06.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Ocieplenie podlogi to styrodur 2800 ale okazalosie ze 3035 jest tanszy 15 cm 2 warstwy 10+5 na to wylewka z ogrzewaniem podlogowym i "kamienie" jakies plytki itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 14.06.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 tanszy tzn 92 euro za m3 netto - to najtansza oferta jaka znalazlem do tej pory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 14.06.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Ogladalem ten obrazek jak facet wklada ocieplenie i zauwazylem, ze on to robi na konstrukcji metalowej ktora jest przyczepiona do sciany - jak bede to robil to na 100% konstrukcja pod plyty GK bedzie drewniana - jak jest prosty mur to nie ma problemu. Widzialem juz efekty mostkow termicznych na rygipsach przy metalowej konstrukcji doczepionej do sciany - po paru latach i wyglada to niefajnie czyli jest mostek a na drewnie nic takiego sie nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 16.06.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Czesc wszystkim czytam i czytam..... mam zamiar wybudowac dom pasywny - projekt ukonczony cala ideea oszczedzania energi to polaczenie wszystkich technologii w jedna calosc czyli: sciany silka 24+30cm izolacji Cześć artur11 Zastanawiałeś się już w jaki sposób dokręcisz 30cm styropianu do silikatu (czy innej warstwy nośnej)? Nie chcę Cię zasmucać, ale najdłuższe znane mi kotwy to te 30cm, bo przy założeniu 10cm wpustu w mur daje maksimum 20cm ocieplenia. Są ludzie (mpoplaw ), którzy wycinają styropian i wpuszczają kotwy głębiej zaślepiając je później krążkiem styropianowym. Ja też tak zrobię, ale myślę o 25, a nie 30cm. Liczyłeś już może, czy to się zwróci (te dodatkowe 5cm) ? Ja wyliczenia robiłem zakładając koszt energii gazowej na poziomie energii elektrycznej. Więcej niż 25cm się nie opłaca, a koszty są już i tak naprawdę duże, bo: - nietypowe kotwy (to może grosze, ale zawsze), około 200zł - grubszy styropian (oczywiście) - dla domu ze ścianami 100m2 to 5m2, czyli około 600zł - robocizna - tu możesz się zdziwić - jeżeli nie chcesz mieć awarii po 5-10 latach, to musisz fizycznie na czymś te 30cm styropianu postawić. Czyli budujesz fundamenty 3-warstwowe (np. 24bloczek + 10cm styro + 12bloczek) - to jest od cholery więcej roboty. Czym liczyłeś zapotrzebowanie energetyczne, że wychodzi Ci dom 1-litrowy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 16.06.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Czym liczyłeś zapotrzebowanie energetyczne, że wychodzi Ci dom 1-litrowy ?? Wyliczyłem zmiany ocieplenia w moim domu z 25 na 30cm. Różnica w stratach ciepła w całym sezonie to 0,79GJ = 219,5kWh * 0,3zł (to dla prądu) = 65,85zł na sezon. Ja mam gaz ziemny, więc to będzie coś takiego: 219,5kWh / 9 (to chyba niska sprawność) = 24,38m3 gazu * 2zł (tak przyszłościowo ) = 48,77zł Zakładając niezmienione koszty montażu ocieplenia, którego mam 155m2 mamy: - dodatkowe koszty styropianu - 155m2 * 0,05 * 130zł = 1007,5zł - zwrot po 15,29latach (energia elektryczna) lub 20,65latach (gaz) nie uwzględniając możliwości inwestycji tych niewydanych pieniędzy. Jednym słowem - nie do odzyskania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 16.06.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 BTW możesz napisać czy w tej książce było w ogóle coś ciekawego ?? Jakich materiałów tam użyli ?? czym ocieplali ?? jakie okna ?? czy był tam ogród zimowy, Rekuperator, solar, GWC itp ?? Czy w tej książce jest coś więcej niż na stronie ?? Książka leży w domu, napiszę więc wieczorem. Co do całej idei domu - zarówno książka jak i budowa opierają się w dużej mierze na firmach sponsorskich. A więc jak ściany z Ytong-a, to był cały cykl (kilkanaście kartek) jak stawiać ściany z Ytonga, jak Rockwool, to też poradnik montażysty. To co mnie najbardziej ciekawiło, czyli mój odwieczny problem poprawnej instalacji rolet zewnętrznych nie został przedstawiony - widać nie było sponsora na rolety... Bardzo przepraszam, że trochę przyspałem - ściana BK Ytong - ocieplenie - moim zdaniem termos, ale ja bym tak nie zrobil, bo i koszty i chyba niski komfort. Czyli tak - dom leży na wełnie (czyli fundament płytowy na wełnie). Na fundamecie jeszcze 20cm welny, co tak chyba dawało w sumie 25cm wełny. Ściany izolowane od zewnątrz 20cm wełny i wewnątrz 10cm wełny. Czyli ściany owinięte wełną z każdej strony. Okna w warstwie ściany, ale na specjalnych kotwach (takich eskach), żeby zmieściło się ocieplenie - otwory okienne większe od okien o 5-6cm z każdej strony. - okna - nie wiem dokładnie jakie, ale południowa strona to wielkie drzwi harmonijkowe (4 skrzydła o szerokości 80-90cm każde). Te drzwi dość zimne na łączeniach co widać na zdjęciach termo. - ogrodu zimowego nie było, to duże przeszklenie południowe grzało jedyną ścianę domu, która zrobiona została z klinkieru, czyli czegoś lepszego akumulacyjnie niż ytong - reku - tak, to dospel - dość niska sprawność (82% chyba) - to mało jak na aktualne możliwości np. Storkair-a. Ale sponsor to sponsor - gwc - nie ma - solar - nie ma, albo nie znalazł się sponsor, więc nie opisywali Tak, w książce jest więcej niż na stronie. Sporo więcej. Ja ją przeczytałem i nic odkrywczego się nie dowiedziałem. A to co mnie najbardziej nutruje, czyli montaż rolet zewnętrznych został źle opisany - zaproponowali skrzynki RKS, czyli nadprożowe - rozmawiając z kimś w tego wydawnictwa usłyszałem, że ten rysunek i ten opis do rolet to pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts