Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A wracając do tematu czy wydaje się wam możliwe żeby ściana 1W fortisa, czy trzcinobetonowca mogła zejść poniżej U 0,2 W/m2/K ??

To nie jest tak do końca ściana 1W, bo jak popatrzysz na przekrój to wyjdzie bardzo skomplikowana ściana wielowarstwowa, tylko że warstwy są "nieciągłe".

Przy odpowiedniej grubości ściany - czemu nie?

Pozdrawiam,

Sunao

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Walnij w to młotkiem!

Potem walnij w jakąkolwiek ceramikę!

Wtedy zrozumiesz. :lol:

Adam M.

Masz zamiar żyć wiecznie? Co złego w trzcinie, której palnikiem acetylenowo tlenowym zie zapalisz? Lub w identycznie zachowującym się ekofibrze?

Adam M.

Ten ekofiber mnie odpycha, jak większosć rzeczy z przedrostkiem "eko-" zamontowanym na siłę. Znajomy ocieplał tym domy, ale za wyjatkiem swojego - swój ocieplił granulatem z wełny mineralnej, używając posiadanej maszyny od pompowania ekofibru. Zapytałem dlaczego? Odpowiedział: "ekofiber jest impregnowany, dzięki czemu nie chłonie wilgoci, wełna nie chłonie wilgoci bez impregnacji, a ekofiber już mi czasem zwilgotniał w transporcie"

Osobiście zastosuję styropian, bo nie buduję domu na całe życie a na 10 lat, i wełna mi za drogo wychodzi.

Witam

Znajomy pracował z ekofibrem. Ja nie.

On uważa, że był impregnowany. Ja, że mineralizowany.

To prawie to samo, ale PRAWIE to jednak wielka różnica (jak pokazują w reklamach)

Ekofiber ma za zadanie również wchłaniać i oddawać wilgoć. Wełna nie.

Gdy nie wiadomo jak tę właściwość wykorzystać - to wełna lepsza.

Ja jestem za tym fibrem, nawet jak jest eko.

Pozdrawiam Adam M.

......, ale ja dając BK24cm + 25cm styropianu (Thermo Lambda 0.032W/m*K) schodzę dopiero do poziomu 0,11....

Już montowałeś ten styropian, czy dopiero zamierzasz?

Też tyle chciałem dać, ale po rozpoznaniu tematu zostałem przy 20cm, bo chyba tylko Dryvit miał wpisane w AT 25cm, reszta do 20cm.

......, ale ja dając BK24cm + 25cm styropianu (Thermo Lambda 0.032W/m*K) schodzę dopiero do poziomu 0,11....

Już montowałeś ten styropian, czy dopiero zamierzasz?

Też tyle chciałem dać, ale po rozpoznaniu tematu zostałem przy 20cm, bo chyba tylko Dryvit miał wpisane w AT 25cm, reszta do 20cm.

Nie, nie zamontowałem. Przymierzam się i ta grubość jest już w zasadzie zaakceptowana.

Niestety na konferencji, o której wspomniałem kilka postów wyżej nie byłem.

Kupiłem za to książkę: "BUDOWA DOMU PASYWNEGO" - niestety nie jestem nią zachwycony, choć może miałem zbyt duże wymagania. W książce napisano na ostatniej stronie, że od 16.IV pojawi się "Budowa domu pasywnego krok po kroku" - może ta nowa pozycja będzie ciekawsza.

Nie za bardzo wiem o co chodzi. Czy chodzi Ci o maksymalną grubość samego styropianu (producent styropianu narzuca jakieś maksima), czy raczej są problemy z mocowaniem i chodzi o maksymalną grubość styropianu dla danego kleju (czyli ograniczenia producentów klejów/kotew) ?

BTW możesz napisać czy w tej książce było w ogóle coś ciekawego ?? Jakich materiałów tam użyli ?? czym ocieplali ?? jakie okna ?? czy był tam ogród zimowy, Rekuperator, solar, GWC itp ?? Czy w tej książce jest coś więcej niż na stronie ??

Książka leży w domu, napiszę więc wieczorem.

Co do całej idei domu - zarówno książka jak i budowa opierają się w dużej mierze na firmach sponsorskich. A więc jak ściany z Ytong-a, to był cały cykl (kilkanaście kartek) jak stawiać ściany z Ytonga, jak Rockwool, to też poradnik montażysty. To co mnie najbardziej ciekawiło, czyli mój odwieczny problem poprawnej instalacji rolet zewnętrznych nie został przedstawiony - widać nie było sponsora na rolety...

Walnij w to młotkiem!

Potem walnij w jakąkolwiek ceramikę!

Wtedy zrozumiesz. :lol:

Adam M.

Masz zamiar żyć wiecznie? Co złego w trzcinie, której palnikiem acetylenowo tlenowym zie zapalisz? Lub w identycznie zachowującym się ekofibrze?

Adam M.

Ten ekofiber mnie odpycha, jak większosć rzeczy z przedrostkiem "eko-" zamontowanym na siłę. Znajomy ocieplał tym domy, ale za wyjatkiem swojego - swój ocieplił granulatem z wełny mineralnej, używając posiadanej maszyny od pompowania ekofibru. Zapytałem dlaczego? Odpowiedział: "ekofiber jest impregnowany, dzięki czemu nie chłonie wilgoci, wełna nie chłonie wilgoci bez impregnacji, a ekofiber już mi czasem zwilgotniał w transporcie"

Osobiście zastosuję styropian, bo nie buduję domu na całe życie a na 10 lat, i wełna mi za drogo wychodzi.

NJerzy, dlaczego budujesz dom na 10 lat? Ja ociepliłem styropianem, ale mam zamiar dłużej mieszkać. :lol:

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Czesc wszystkim czytam i czytam..... mam zamiar wybudowac dom pasywny - projekt ukonczony cala ideea oszczedzania energi to polaczenie wszystkich technologii w jedna calosc czyli:

sciany silka 24+30cm izolacji

strop nad piwnica 15cm styrodur

strop nad poddaszem 40 cm ocieplenia

rekuperator u mnie najprawdopodobniej BARTOSZ

okna U0,6 + cieple ramki - nie wszystkie otwierane

ogrod zimowy od poludnia jako strefa buforowa

Po wszystkich wyliczeniach wyszlo z obliczen zapotrzebowanie na cieplo 10,5 kWh/(m2a) czyli na caly sezon przy 200m2 okolo 2000kW czyli prawie dom 1litrowy w teorii - zobaczymy co wyjdzie w praktyce

A kunatura budynku to 538m3

Jesli chodzi o polaczenie konstrukcji dachu ze scianka kolankowa to sa 2 rozwiazania:

1 scianka kolankowa ocieplona z zewnatrz i od wewnatrz

2 zastosowanie na krokwie belek 2teowych 30 np kronopola

W ten sposob likwidujemy mostki cieplne w tym miejscu

Natomiast na izolacje cieplna mam zamiar uzyc welne celulozowa w konstrukcji 30cm i od zewnatrz plyty OSB = tynki

To moj maly wklad w dyskusje :wink:

Ogladalem ten obrazek jak facet wklada ocieplenie i zauwazylem, ze on to robi na konstrukcji metalowej ktora jest przyczepiona do sciany - jak bede to robil to na 100% konstrukcja pod plyty GK bedzie drewniana - jak jest prosty mur to nie ma problemu.

Widzialem juz efekty mostkow termicznych na rygipsach przy metalowej konstrukcji doczepionej do sciany - po paru latach i wyglada to niefajnie czyli jest mostek a na drewnie nic takiego sie nie dzieje :wink:

Czesc wszystkim czytam i czytam..... mam zamiar wybudowac dom pasywny - projekt ukonczony cala ideea oszczedzania energi to polaczenie wszystkich technologii w jedna calosc czyli:

sciany silka 24+30cm izolacji

Cześć artur11

Zastanawiałeś się już w jaki sposób dokręcisz 30cm styropianu do silikatu (czy innej warstwy nośnej)? Nie chcę Cię zasmucać, ale najdłuższe znane mi kotwy to te 30cm, bo przy założeniu 10cm wpustu w mur daje maksimum 20cm ocieplenia. Są ludzie (mpoplaw :) ), którzy wycinają styropian i wpuszczają kotwy głębiej zaślepiając je później krążkiem styropianowym. Ja też tak zrobię, ale myślę o 25, a nie 30cm.

Liczyłeś już może, czy to się zwróci (te dodatkowe 5cm) ? Ja wyliczenia robiłem zakładając koszt energii gazowej na poziomie energii elektrycznej. Więcej niż 25cm się nie opłaca, a koszty są już i tak naprawdę duże, bo:

- nietypowe kotwy (to może grosze, ale zawsze), około 200zł

- grubszy styropian (oczywiście) - dla domu ze ścianami 100m2 to 5m2, czyli około 600zł

- robocizna - tu możesz się zdziwić :)

- jeżeli nie chcesz mieć awarii po 5-10 latach, to musisz fizycznie na czymś te 30cm styropianu postawić. Czyli budujesz fundamenty 3-warstwowe (np. 24bloczek + 10cm styro + 12bloczek) - to jest od cholery więcej roboty.

Czym liczyłeś zapotrzebowanie energetyczne, że wychodzi Ci dom 1-litrowy :o ??

Czym liczyłeś zapotrzebowanie energetyczne, że wychodzi Ci dom 1-litrowy :o ??

Wyliczyłem zmiany ocieplenia w moim domu z 25 na 30cm.

Różnica w stratach ciepła w całym sezonie to 0,79GJ = 219,5kWh * 0,3zł (to dla prądu) = 65,85zł na sezon. Ja mam gaz ziemny, więc to będzie coś takiego:

219,5kWh / 9 (to chyba niska sprawność) = 24,38m3 gazu * 2zł (tak przyszłościowo :) ) = 48,77zł

Zakładając niezmienione koszty montażu ocieplenia, którego mam 155m2 mamy:

- dodatkowe koszty styropianu - 155m2 * 0,05 * 130zł = 1007,5zł

- zwrot po 15,29latach (energia elektryczna) lub 20,65latach (gaz) nie uwzględniając możliwości inwestycji tych niewydanych pieniędzy.

Jednym słowem - nie do odzyskania.

BTW możesz napisać czy w tej książce było w ogóle coś ciekawego ?? Jakich materiałów tam użyli ?? czym ocieplali ?? jakie okna ?? czy był tam ogród zimowy, Rekuperator, solar, GWC itp ?? Czy w tej książce jest coś więcej niż na stronie ??

Książka leży w domu, napiszę więc wieczorem.

Co do całej idei domu - zarówno książka jak i budowa opierają się w dużej mierze na firmach sponsorskich. A więc jak ściany z Ytong-a, to był cały cykl (kilkanaście kartek) jak stawiać ściany z Ytonga, jak Rockwool, to też poradnik montażysty. To co mnie najbardziej ciekawiło, czyli mój odwieczny problem poprawnej instalacji rolet zewnętrznych nie został przedstawiony - widać nie było sponsora na rolety...

Bardzo przepraszam, że trochę przyspałem :D :D

- ściana BK Ytong

- ocieplenie - moim zdaniem termos, ale ja bym tak nie zrobil, bo i koszty i chyba niski komfort. Czyli tak - dom leży na wełnie (czyli fundament płytowy na wełnie). Na fundamecie jeszcze 20cm welny, co tak chyba dawało w sumie 25cm wełny. Ściany izolowane od zewnątrz 20cm wełny i wewnątrz 10cm wełny. Czyli ściany owinięte wełną z każdej strony. Okna w warstwie ściany, ale na specjalnych kotwach (takich eskach), żeby zmieściło się ocieplenie - otwory okienne większe od okien o 5-6cm z każdej strony.

- okna - nie wiem dokładnie jakie, ale południowa strona to wielkie drzwi harmonijkowe (4 skrzydła o szerokości 80-90cm każde). Te drzwi dość zimne na łączeniach co widać na zdjęciach termo.

- ogrodu zimowego nie było, to duże przeszklenie południowe grzało jedyną ścianę domu, która zrobiona została z klinkieru, czyli czegoś lepszego akumulacyjnie niż ytong

- reku - tak, to dospel - dość niska sprawność (82% chyba) - to mało jak na aktualne możliwości np. Storkair-a. Ale sponsor to sponsor :)

- gwc - nie ma :o

- solar - nie ma, albo nie znalazł się sponsor, więc nie opisywali

Tak, w książce jest więcej niż na stronie. Sporo więcej. Ja ją przeczytałem i nic odkrywczego się nie dowiedziałem. A to co mnie najbardziej nutruje, czyli montaż rolet zewnętrznych został źle opisany - zaproponowali skrzynki RKS, czyli nadprożowe - rozmawiając z kimś w tego wydawnictwa usłyszałem, że ten rysunek i ten opis do rolet to pomyłka :)