ravbc 15.12.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Ja mam. Ale nie bardzo rozumiem w czym jest problem. Jeśli montujesz rolety na ramie okna, to możesz sobie węgarek zrobić co najwyżej na prowadnicy rolety. Dużo to nie da, ale jest bezbolesne. Ja bardziej liczę na zwiększenie izolacyjności okna w czasie gdy roleta jest zamknięta, czyli w nocy, gdy jest też zwykle najzimniej. Widziałem też gdzieś dystansery do prowadnic rolet, umożliwiające odsunięcie prowadnicy o kilka centymetrów do ramy okna, ale wtedy cała skrzynka rolety odsuwa się od ściany - przynajmniej przy systemie integro. Wiesz - zawsze lepiej ten styk okna ze ścianą możliwie dobrze obrobic, szczególnie kiedy, tak jak ja, ma się okna zlicowane ze ścianą. Taki dystanser byłby nawet ok - z czego to robią? Ja i tak chce skrzynki wystawić poza tynk (integro, ale wystające - mam fantazję, co? ). Dystanser robią oczywiście z aluminium, tak jak i prowadnice rolet. Widziałem go gdzieś przy wyposażeniu dodatkowym skrzynek Beck+Heun. Ale cena jest zabijająca - przynajmniej skrzynek, bo na resztę nie miałem już zdrowia... No a to, że w roletach głównie chodzi o osłonięcie okna nocą to chyba nie ulega wątpliwości? No i latem za dnia (vide moje wyliczenia, ile mam szkła od południa) Ja mam dach spadzisty policzony tak, żeby latem słońce mi do środka nie zaglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 16.12.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 co ma dać taśma paro przepuszczalna od zewn ? rozumiem że paroizolacujna od wewnątrz ma zapobiegać przedostawaniu się pary wodnej przez piankę wokuł okna, tak ? Mam jeszcze jedno pytanie odnoście montowania okien, a dokładniej płaszczyzny ich montarzu. Mam ścainy z termomuru, i tam styropian jest dookoła wnętrza całego otworu okiennego, więc chyba można spokojnie okno zamontować w płaszczyźnie betonu, nie trzeba kombinować z wysuwaniem okien na zew. - co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 16.12.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Mam też nową koncepcję dot. okien balkonowych: http://i145.photobucket.com/albums/r232/depilator/styro_pod_okna.jpg Tam, gdzie planuję dać to styro (wsciekły róż) jest w tej chwili pełen bloczek gazobetonu. Chcę wywalić 1/2 (albo i więcej) i wstawic tam izolację. Co Wy na to? Czy płytki (bo to będą płytki) będą miały coś przeciwko temu, że będą sobie leżały na styropianie/durze? Na chłopski rozum chyba nie, ale... To w sumie newralgiczne miejsce - w samym salonie to 4mb dośc poważnego mostka. W miejscu gdzie narysowałeś gazobeton i styrodur zastosowałem lekki perlitobeton - pod progami drzwi wejściowych, bramy garażowej i przesuwki w salonie. Sprawdza się doskonale. Oprócz cementu, wody i perlitu trzeba dodać do tego włókna polipropylenowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.12.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Nie mam perlitu. Styro mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 16.12.2008 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 czy ktoś wie jak obliczyć ile energi daje m3 drewna spalonego w kominku bez DGP i innych wynalazków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.12.2008 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Pewnie tak!Ktoś pewnie umie te joule policzyć... A drewno jakie?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 17.12.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 u mnie akurat brzoza i dąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 17.12.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 czy ktoś wie jak obliczyć ile energi daje m3 drewna spalonego w kominku bez DGP i innych wynalazków ? Ja osobiście podejrzewam, ze DGP i inne wynalazki nie mają szczególnego wpływu na ilość energii, którą można otrzymać z paliwa Jeśli wierzyć Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie to [MJ/kg]: sosna: 21,2 świerk: 20,5 jodła: 19,5 brzoza: 20,1 buk: 20,1 dąb: 18,4 olcha: 18,1 wierzba energetyczna*: 16 torf: 15,9 węgiel brunatny: 19,7 węgiel kamienny: 28,4 węgiel drzewny: 29,1 * — podana wielkość to wartość opałowa, przy założeniu 30% wilgotności. źródło:http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/kalorycznosc-gatunkow-drewna Dodam jeszcze, że kluczowe znaczenie ma wilgotność paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Bierzmy się więc do roboty.... Mieszamy brzozę z dębem. Po równo na początek... (20,1 + 18,4)/2 = 19,25 [MJ/kg] Teraz poszukujemy masy tego co wymieszaliśmy..Tu..http://www.hosta.pl/drewno.htmlbrzoza > 650 kg/m3dąb > 1080 kg/m3 (fajny jakiś mają, bo tonie w wodzie, ale to słowo piane...) (650 + 1080)/2 = 865 [kg/m3] Możemy teraz wyliczyć sobie to ciepełko...865 x 19,25 = 16651,25 [MJ/m3] Tyle by było dla drewna o wilgotności , jak podawano, rzędu 30% Jak wilgotność byłaby większa, to trzeba by wynik nieco pomniejszyć o energię potrzebną do odparowania nadmiaru tu nie uwzględnionej w obliczeniach wody... W sumie - proste...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.12.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Ja osobiście podejrzewam, ze DGP i inne wynalazki nie mają szczególnego wpływu na ilość energii, którą można otrzymać z paliwa DGP czy płaszcz wodny same z siebie nie poprawiają sprawności spalania w kominku, ale poprawiają uzysk użytecznej energii. Mniej ciepła w komin idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 17.12.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 (650 + 1080)/2 = 865 [kg/m3] Możemy teraz wyliczyć sobie to ciepełko... 865 x 19,25 = 16651,25 [MJ/m3] cudowne rozmnożenie czy przecinkologia powinno być: 0,865 x 19,25 = 16,65125 [MJ/m3] ...ale poprawiają uzysk użytecznej energii. Mniej ciepła w komin idzie. ...jasna sprawa. Ja pisałem o energii dysponowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 ! Fakt! Poprzecinkowało mi się! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 17.12.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 ! Fakt! Poprzecinkowało mi się! Adam M. Nie myli się tylko ten, co nic nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 17.12.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Dzięki za pomoc ale... adam dobrze policzył !!! 19,25 [MJ/kg] * 865 [kg/m3] = 16651,25 [MJ/kg*kg/m3] = 16651,25 [MJ/m3] chyba że chcemy mieć w GJ to będzie 16,651 GJ/m3 przy sprawności 50% (podobno kominki mają ok. 70% ale zakładam duże straty to wychodzi że: z 1kg drewna mamy 2,7kW czystej energii a z 1m3 2310 kW (jak się gdzieś nie machnąłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.12.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 przy sprawności 50% (podobno kominki mają ok. 70% ale zakładam duże straty to wychodzi że: z 1kg drewna mamy 2,7kW czystej energii a z 1m3 2310 kW (jak się gdzieś nie machnąłem) Ta, w jednostkach, kW to jednostka mocy, a nie energii miałeś na myśli kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 17.12.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 przy sprawności 50% (podobno kominki mają ok. 70% ale zakładam duże straty to wychodzi że: z 1kg drewna mamy 2,7kW czystej energii a z 1m3 2310 kW (jak się gdzieś nie machnąłem) Ta, w jednostkach, kW to jednostka mocy, a nie energii miałeś na myśli kWh. no może być i kWh, ale to zależy w jakim czasie spalisz ten m3 drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 17.12.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Dzięki za pomoc ale... adam dobrze policzył !!! 19,25 [MJ/kg] * 865 [kg/m3] = 16651,25 [MJ/kg*kg/m3] = 16651,25 [MJ/m3] mea culpa... przecież to /m3 a nie /kg Adam wybacz. Wobec powyższego moje słowa Nie myli się tylko ten, co nic nie robi nabierają szczególnego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Zmącon już jezdem! No, jakoś tak wychodzi... Wsadźcie se ten przecinek gdzie trzeba! Liczbowo będzie dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Coś dziś jestem słabo kumaty? 1mb to metr bieżący. "kubik" to metr przestrzenny... Kubik drewna to 1m x 1m x 1m drewna "jak leci" a nie 1m3. 1mb drewna, np listwy przypodłogowej czy deski to dla mnie nie to samo... Ale może dziś się mylę.. Ech te jednostki, przecinki, kilogramy i metry rozmaite... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.12.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Coś dziś jestem słabo kumaty? 1mb to metr bieżący. "kubik" to metr przestrzenny... Kubik drewna to 1m x 1m x 1m drewna "jak leci" a nie 1m3. 1mb drewna, np listwy przypodłogowej czy deski to dla mnie nie to samo... Ale może dziś się mylę.. Ech te jednostki, przecinki, kilogramy i metry rozmaite... Adam M. Ale nie dla drewna: kubik to 1m3 drewna netto - bez "pustych przestrzeni" metr przestrzenny (obmiarowy) to ilość drewna w sztaplu czyli brutto. 1 mp ( metr przestrzenny) wynosi około 0,7 kubika. (ale jest zależny od średnicy drewna i może wynosić od 0,5 do 0,8, a dla tarcicy nawet do 0,9) Ps. Dobrze, ze objetości drewna nie podano w sągach - dopiero jest liczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts