Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Ocieplenie bedzie z welny celulozowej wdmuchiwanej do specjalnej lekkiej konstrukcji na "poprzeczkach" przykreconych do sciany i od zewnatrz plyta OSB - drugi system to roockwool - maja taka welne lamelkowa na klej do ponad 30cm ale na razie maja atestu - polskie tylko do 24cm.

GWC jest w planach ale mam problem z jego posadowieniem - jeszcze nad tym pomysle jak to zrobic - moze zastosuje uklad wymiennikowy a nie std GWC 0 ktos to kiedys opisywal bo mam jakies 20arow luznego podmoklego terenu ponizej domu - do przemyslenia.

Styropianu nie chce stosowac ani welny mineralnej czy szklanej - w tym rodzaju ocieplenia dyfuzja pary wodnej prawie nie wystepuje a ja przy silce chce miec wszystko w "podobnych" parametrach. Wiem, ze mnie to troszeczke wyjdzie drozej i zdaje sobie z tego sprawe, ale wole zainwestowac te pare tys pln w dom niz w np nowszy o 2 lata samochod, takie jest moje podejscie.

Parametry domu byly liczone specjalnym niestety platnym programem do domow pasywnych - liczyl to moj architekt, jest tam uwzglednione wszystko wlacznie z zyskami solarnymi ukierunkowaniem domu do stron swiata, zyski bytowe,, itp oraz wszelakie straty wlacznie z mostkami termicznymi.

Jesli chodzi o welne celulozowa to jest to niezbyt popularne rozwiazanie w polsce ale na zachodzie europy i w USA dosc popularne - i wchodzi w kazda szczeline robiac jednolita powloke. Wiele czytalem na temat ocieplenia i konsultowalem z roznymi fachowcami i wybor padl na "celuloze" jak kogos interesuje to mam obszerna finska publikacje przetlumaczona na jezyk polski (moge podeslac na prv) ktora doglebnie analizuje temat...

uff ale sie napisalem..... :lol:

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiele czytalem na temat ocieplenia i konsultowalem z roznymi fachowcami i wybor padl na "celuloze" jak kogos interesuje to mam obszerna finska publikacje przetlumaczona na jezyk polski (moge podeslac na prv) ktora doglebnie analizuje temat...

uff ale sie napisalem..... :lol:

No to mnie by interesowało. Podeślesz na priva ?

A co do tego specjalistycznego narzędzia do obliczeń strat dla domu pasywnego - możesz się dowiedzieć, czy to coś innego niż Audytor OZC ?

Z tego co wiem to cos podobnego do OZC tylko troszke inne :)

Moj projekteant specjalizuje sie w domach pasywnych jezdzi po konferencjach wyklada, projektuje i niestety dla niego musial kupic taki sofcik :lol: Ja tez chce sobie wszystko policzyc i zaczalem sie doktoryzowac w jakims OZC - ale na to trzeba troche czasu a ja go mam malo :cry: ale w wolnych chwilach to policze sobie wszystko..

Z tego co wiem to cos podobnego do OZC tylko troszke inne :)

Moj projekteant specjalizuje sie w domach pasywnych jezdzi po konferencjach wyklada, projektuje i niestety dla niego musial kupic taki sofcik :lol: Ja tez chce sobie wszystko policzyc i zaczalem sie doktoryzowac w jakims OZC - ale na to trzeba troche czasu a ja go mam malo :cry: ale w wolnych chwilach to policze sobie wszystko..

Zastanawiam się nadal, jakim cudem wychodzi Twojemu architektowi dom 1-litrowy (o 33% lepszy od domu pasywnego ) ? Takie parametry mogą powstać (choć nie jestem w temacie specjalnie głęboko) gdy:

- masz fundament płytowy posadowiony już na ociepleniu

- masz koniecznie pompe ciepla oraz solary

- masz doskonale ocieplony dom:

* okna w warstwie ocieplenia

* okna super ciepłe (0,7-0,8 dla całego okna)

* koniecznie rolety zewnętrzne w oknach zamontowane w sposób uniemożliwiający tworzenie mostków termicznych

* nie masz garażu w bryle budynku

* masz dość mały wiatrołap

* reku przeciwprądowe na poziomie 90%

* żadnych balkonów, tarasy wolnostąjące niezwiązane z warstwą konstrukcyjną ściany

* brak jakichkolwiek kominów w środku domu - ewentualnie dostawka do ściany JUŻ ocieplonej (jak rozwiążesz problem wentylacji kuchennej)

Witam

dokladnie tak jak napisales tzn:

mam piwnice ocieplona a nad nia 15 cm styroduru

okna tak jak napisales - mocowane w warstwie ocieplenia

zamiast rolet beda ocieplone okiennice zamykane na noc

balkonow nie mam no bo i poco? jak mam taras na osobnym fundamencie

garaz w piwnicy - z ocieplona brama otwierana a nie zwijana wiec moge ja docieplic ile chce

jeden ocieplony szacht kominowy (bo uparla sie moja zona, ze chce miec kominek - bylo z tym troche klopotow ale udalo sie to rozwiazac)

Wentylacja kuchenna podlaczona do reku a nad piecem filtr wylapujacy oleje itp... (to niestety jest problem wszystkich energooszczednych)

tak solary beda

pompa raczej nie bo mi sie to nigdy nie zamortyzuje a i koszty wielkie

mam piwnice ocieplona a nad nia 15 cm styroduru

Czy brałeś pod uwagę podciąganie zimna przez ściany silikatowe (bardzo zimne) z piwnicy do parteru ?

pompa raczej nie bo mi sie to nigdy nie zamortyzuje a i koszty wielkie

Hmmm, dasz radę utrzymać standard domu pasywnego przy rozwiązaniu innym niż pompa ? Jasne, że pompa się nie zwraca nigdy, bo koszty instalacji, serwisowania i eksploatacji zabijają całą ideę oszczędzania

Wentylacja kuchenna podlaczona do reku a nad piecem filtr wylapujacy oleje itp...

Ja nie jestem tego zwolennikiem. Dom ma być dla ludzi przede wszystkim. Wentylacja to wyłącznie zdrowie i komfort, także w domu pasywnym, który świadomie liczy się z tym, że kilkadziesiąt procent strat energii wylatuje przez reku. Mógłbym chyba się założyć, że w ciągu kilku lat zamiast kanałów wentylacyjnych do okapu będziesz miał tłustą, zarośniętą bakteriami rurę. I koszt czyszczenia takiej wentylacji jest niewspółmierny do kosztów wyrzucenia trochę ciepełka przez wentylację w dachu. Rozważ to

Możesz rzucić namiary na swój projekt ?

Z_I_G_I napisał: "Jasne, że pompa się nie zwraca nigdy, bo koszty instalacji, serwisowania i eksploatacji zabijają całą ideę oszczędzania"

Koszty instalacji w porównaniu do czego? Bo jeśli do inwestycji ogrzewania elektrycznego "bezpośredniego", to faktycznie amortyzacja może być długa. Jakie serwisowanie PC? Koszty eksploatacji PC są bardzo niskie - niższe jest tylko opalanie niektórymi paliwami stałymi.

I jeszcze jeden cytat: "Zastanawiam się nadal, jakim cudem wychodzi Twojemu architektowi dom 1-litrowy (o 33% lepszy od domu pasywnego ) ?"

Z definicji wynika, że dom pasywny jest domem obojętnym na ogrzewanie (praktycznie bez akumulacji ciepła). Jest to swego rodzaju "termos" z izolacją termiczną wewnętrzną pozbawioną akumulacyjności.

Dom pasywny jest domem 1, 2 czy 3 litrowym, natomiast dom 1,2 lub 3 litrowy wcale nie musi być domem pasywnym ( i bardzo często nie jest).

Pozdrawiam

Z_I_G_I napisał: "Jasne, że pompa się nie zwraca nigdy, bo koszty instalacji, serwisowania i eksploatacji zabijają całą ideę oszczędzania"

Koszty instalacji w porównaniu do czego? Bo jeśli do inwestycji ogrzewania elektrycznego "bezpośredniego", to faktycznie amortyzacja może być długa. Jakie serwisowanie PC? Koszty eksploatacji PC są bardzo niskie - niższe jest tylko opalanie niektórymi paliwami stałymi.

Nie znam się prawie wcale na pompach ciepła. Pytałem na targach wielu producentów pomp ciepła o koszty serwisu tego urządzenia. Teoretycznie oczywiście są niskie, ale np. gdy pompa cieplna jest wodna (najsprawniejsza, gdzie wymiennikiem jest woda czerpana z jednej studni i zrzucana do drugiej) to koszty regeneracji, filtracji wody, wymiany zużytych elementów są na tyle duże, że czas odzyskania włożonych pieniędzy dochodzi do nieskończoności

I jeszcze jeden cytat: "Zastanawiam się nadal, jakim cudem wychodzi Twojemu architektowi dom 1-litrowy (o 33% lepszy od domu pasywnego ) ?"

Z definicji wynika, że dom pasywny jest domem obojętnym na ogrzewanie (praktycznie bez akumulacji ciepła). Jest to swego rodzaju "termos" z izolacją termiczną wewnętrzną pozbawioną akumulacyjności.

Yyyyy ??? !!! Akumulacyjność cieplna w domu pasywnym to jedna z elementarnych cech domu pasywnego - ciężkie ściany naprzeciwko dużych przeszkleń magazynujące ciepło za dnia, ogrody zimowe...

Dom pasywny jest domem 1, 2 czy 3 litrowym, natomiast dom 1,2 lub 3 litrowy wcale nie musi być domem pasywnym ( i bardzo często nie jest).

Pozdrawiam

Zgodnie z definicją dom pasywny jest domem właśnie póltoralitrowym.

Definicja Domu Pasywnego wg. dr. Wolfganga Feista, założyciela Instytutu Domu Pasywnego w Darmstadt:

Dom Pasywny jest budynkiem o ekstremalnie niskim zapotrzebowaniu na energię do ogrzewanie wnętrza (15kWh/(m2a)), w którym komfort termiczny zapewniony jest przez pasywne źródła ciepła (mieszkańcy, urządzenia elektryczne, ciepło słoneczne, ciepło odzyskane z wentylacji), tak że budynek nie potrzebuje autonomicznego, aktywnego systemu ogrzewania. Potrzeby cieplne realizowane są przez odzysk ciepła i dogrzewanie powietrza wentylującego budynek.

Jesli chodzi natomiast o bezwładność, akumulacje ciepla w scianach to praktycznie nie ma to wiekszego znaczenia jesli chodzi o zuzycie energi czytalem kilka badan na budynkach testowych takich samych z takim samym U ale jeden byl lekki a 2-gi ciezki. Ma to znaczenie jesli chcemy miec bardziej stabilny temperaturowo budynek mniej podatny na warunki zewnetrzne

Różne są opinie o DZ w systemie woda/woda, lecz nie ulega wątpliwości, że rozwiązanie takie jest alternatywne, co wcale nie oznacza, że najlepsze, a co wiecej najtańsze.

Co do różnych definicji domu pasywnego. Toć definicja podana przez Ciebie potwierdza to co napisałem> "Potrzeby cieplne realizowane są przez odzysk ciepła i dogrzewanie powietrza wentylującego budynek. "

Gdyby akumulacyjność budynku stanowiła podstawę budowy, to dom taki musiał by mieć nazwe "aktywny" - bo ściany (podłoga) aktywnie uczestniczą w procesie grzewczym. Tak na marginesie. Uzysk solarny normalnie stanowi coś około 5% energi grzewczej. Można to zwiększyć maksymalnie do 10 - 15%, ale jakim kosztem?

Co definicji domu pasywnego, są różne - w zależności od metod uzyskania owej pasywności - czytałem też , ze dom pasywny ma mieć podłogówkę zasilaną przez PC ???!!!!

Myślę, że owa "pasywność" jest raczej pewnego rodzaju filozofią wg. której realizuje się oszczedność energii, niż ścisłą definicją związaną z nazwą.

Jeśli zbuduję dom, który ma zapotrzebowanie na 15Wh/m2 i zasilę go "podłogówką" z PC lub każdego innego źródła, to czy w myśl definicji "... tak że budynek nie potrzebuje autonomicznego, aktywnego systemu ogrzewania." - będzie to dom pasywny?

sSiwy12 - dom pasywny to oczywiscie pewna idea ktora mozna realizowac na rozne sposoby - chodzi generalnie o dom prawie samowystarczajacy energetycznie - ja buduje od zera wiec sobie dopasowywalem wszystko powiedzmy funkcjonalno-energetycznie i dla mnie to nie problem.(chodzi mi o sciany wewnetrzne)

ze dom pasywny ma mieć podłogówkę zasilaną przez PC
- pewno byl to artykul sponsorowany..

Ja pompy nie zamierzam montowac - podlogowke musze bo zona sie stresuje ze bedzie zimno hehe a ona jest b. wydajna (podlogowka) :lol:

Jak bede dogrzewal - bo w takich domach jak jest b. zimno na polku i chmurki sa to trzeba dogrzac - elektrycznie w II taryfie zbiornik buforowy w piwnicy - ewentualnie kominkiem

to dom taki musiał by mieć nazwe "aktywny" - bo ściany (podłoga) aktywnie uczestniczą w procesie grzewczym
chodzi raczej o bierne wykorzystanie czegos co i tak juz mamy czyli jak swieci sloneczko to sciana sie nam nagrzeje ale fizycznie czyli aktywnie jej w tym nie pomagamy robi to sloneczko a my ta sciane tylko postawilismy w takim miejscu zeby sloneczko do niej dotarlo w zimie

Uzysk solarny normalnie stanowi coś około 5% energi grzewczej. Można to zwiększyć maksymalnie do 10 - 15%, ale jakim kosztem?

W moim budowanym właśnie domu z projektów gotowych zysk energii słonecznej wynosi 12,78GJ/rok przy całkowitych stratach 43,2GJ/rok. Daje to 29,6%, czyli niweluje blisko 1/3 zapotrzebowania na ciepło. Przy domach pasywnych, gdzie straty energii są około dwa razy mniejsze ten procent robi już "sporą różnicę" :)

Ja to wszystko rozumiem i co wiecej sam będę budował "energooszczędnie", ale nie "pasywnie". Co do PC w " definicji", to wystarczy wpisać w wyszukiwarce "dom pasywny", a w wynikach praktyczne co druga definicja (polska) opiera się na "alternatywnych źródłach ciepła - w tym PC". Jednak biorąc pod uwagę podstawową definicję (twórcy) ideji pasywności, to wyklucza sie tam dodatkowe ogrzewanie - poza dogrzaniem powietrza wentylacyjnego.

Co do tego "uzysku" solarnego. Moim zdaniem (nie jestem fachowcem i opieram sie wyłącznie na ogólno dostępnych wyliczeniach) jest zbyt optymistyczny - chyba że liczy się całoroczny, ale wtedy pozostaje pytanie, czy w lecie jest on potrzebny.

Pasywny to moj plan zalozenia, konstrukcje, detale itp a polskie realia to co innego, wiec ja sie bede czepial wykonawcow ile sie da zeby bylo jak najlepiej ale wiem ze moze wyjsc troszeczke inaczej - przynajmniej chce miec spokojny sen, ze zrobilem wszystko co w mojej mocy a jak czesc zepsuja to i tak bedzie duzo bardziej energetyczny niz obecne

Mam pytanie do wszystkich - poszukuje detali konstrukcyjnych ocieplen niestandartowych - bo moze cos bardziej dopasuje do mojego domku.

u mnie sciana to silka 24 i tak zostanie + 30cmwelny celulozowej w lekkiej konstrukcji oblozonej plyta osb i tynkiem na siatce - jak ktos ma cos ciekawego to chetnie poczytam :lol:

Właśnie to jest idea domu pasywnego, czy jak kto woli energooszczędnego. Jak się dopilnuje i pewne rzeczy przewidzi na etapie projektowania, to w rezultacie może nie wyjdzie "pasywny" ale i tak bardziej dopracowany i mniej energochłonny niż "typowy".

A że takie podejście opłaca się, swiadczą o tym posty ludzi, którzy w odpowiednim czasie zareagowali i w efekcie płacą dużo mniejsze rachunki za energię grzewczą - jaka by ona nie była.

Pozdrawiam i dużo wytrwałości w realizacji pomysłu - oraz (biorąc pod uwagę realia) niestety szczęścia.