artur11 19.06.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Witam Ocieplenie bedzie z welny celulozowej wdmuchiwanej do specjalnej lekkiej konstrukcji na "poprzeczkach" przykreconych do sciany i od zewnatrz plyta OSB - drugi system to roockwool - maja taka welne lamelkowa na klej do ponad 30cm ale na razie maja atestu - polskie tylko do 24cm. GWC jest w planach ale mam problem z jego posadowieniem - jeszcze nad tym pomysle jak to zrobic - moze zastosuje uklad wymiennikowy a nie std GWC 0 ktos to kiedys opisywal bo mam jakies 20arow luznego podmoklego terenu ponizej domu - do przemyslenia. Styropianu nie chce stosowac ani welny mineralnej czy szklanej - w tym rodzaju ocieplenia dyfuzja pary wodnej prawie nie wystepuje a ja przy silce chce miec wszystko w "podobnych" parametrach. Wiem, ze mnie to troszeczke wyjdzie drozej i zdaje sobie z tego sprawe, ale wole zainwestowac te pare tys pln w dom niz w np nowszy o 2 lata samochod, takie jest moje podejscie. Parametry domu byly liczone specjalnym niestety platnym programem do domow pasywnych - liczyl to moj architekt, jest tam uwzglednione wszystko wlacznie z zyskami solarnymi ukierunkowaniem domu do stron swiata, zyski bytowe,, itp oraz wszelakie straty wlacznie z mostkami termicznymi. Jesli chodzi o welne celulozowa to jest to niezbyt popularne rozwiazanie w polsce ale na zachodzie europy i w USA dosc popularne - i wchodzi w kazda szczeline robiac jednolita powloke. Wiele czytalem na temat ocieplenia i konsultowalem z roznymi fachowcami i wybor padl na "celuloze" jak kogos interesuje to mam obszerna finska publikacje przetlumaczona na jezyk polski (moge podeslac na prv) ktora doglebnie analizuje temat... uff ale sie napisalem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 19.06.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Wiele czytalem na temat ocieplenia i konsultowalem z roznymi fachowcami i wybor padl na "celuloze" jak kogos interesuje to mam obszerna finska publikacje przetlumaczona na jezyk polski (moge podeslac na prv) ktora doglebnie analizuje temat... uff ale sie napisalem..... No to mnie by interesowało. Podeślesz na priva ? A co do tego specjalistycznego narzędzia do obliczeń strat dla domu pasywnego - możesz się dowiedzieć, czy to coś innego niż Audytor OZC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 19.06.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Z tego co wiem to cos podobnego do OZC tylko troszke inne Moj projekteant specjalizuje sie w domach pasywnych jezdzi po konferencjach wyklada, projektuje i niestety dla niego musial kupic taki sofcik Ja tez chce sobie wszystko policzyc i zaczalem sie doktoryzowac w jakims OZC - ale na to trzeba troche czasu a ja go mam malo ale w wolnych chwilach to policze sobie wszystko.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 19.06.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Z tego co wiem to cos podobnego do OZC tylko troszke inne Moj projekteant specjalizuje sie w domach pasywnych jezdzi po konferencjach wyklada, projektuje i niestety dla niego musial kupic taki sofcik Ja tez chce sobie wszystko policzyc i zaczalem sie doktoryzowac w jakims OZC - ale na to trzeba troche czasu a ja go mam malo ale w wolnych chwilach to policze sobie wszystko.. Zastanawiam się nadal, jakim cudem wychodzi Twojemu architektowi dom 1-litrowy (o 33% lepszy od domu pasywnego ) ? Takie parametry mogą powstać (choć nie jestem w temacie specjalnie głęboko) gdy: - masz fundament płytowy posadowiony już na ociepleniu - masz koniecznie pompe ciepla oraz solary - masz doskonale ocieplony dom: * okna w warstwie ocieplenia * okna super ciepłe (0,7-0,8 dla całego okna) * koniecznie rolety zewnętrzne w oknach zamontowane w sposób uniemożliwiający tworzenie mostków termicznych * nie masz garażu w bryle budynku * masz dość mały wiatrołap * reku przeciwprądowe na poziomie 90% * żadnych balkonów, tarasy wolnostąjące niezwiązane z warstwą konstrukcyjną ściany * brak jakichkolwiek kominów w środku domu - ewentualnie dostawka do ściany JUŻ ocieplonej (jak rozwiążesz problem wentylacji kuchennej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 19.06.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Witam dokladnie tak jak napisales tzn:mam piwnice ocieplona a nad nia 15 cm styroduru okna tak jak napisales - mocowane w warstwie ociepleniazamiast rolet beda ocieplone okiennice zamykane na noc balkonow nie mam no bo i poco? jak mam taras na osobnym fundamenciegaraz w piwnicy - z ocieplona brama otwierana a nie zwijana wiec moge ja docieplic ile chcejeden ocieplony szacht kominowy (bo uparla sie moja zona, ze chce miec kominek - bylo z tym troche klopotow ale udalo sie to rozwiazac)Wentylacja kuchenna podlaczona do reku a nad piecem filtr wylapujacy oleje itp... (to niestety jest problem wszystkich energooszczednych)tak solary beda pompa raczej nie bo mi sie to nigdy nie zamortyzuje a i koszty wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 19.06.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 mam piwnice ocieplona a nad nia 15 cm styroduru Czy brałeś pod uwagę podciąganie zimna przez ściany silikatowe (bardzo zimne) z piwnicy do parteru ? pompa raczej nie bo mi sie to nigdy nie zamortyzuje a i koszty wielkie Hmmm, dasz radę utrzymać standard domu pasywnego przy rozwiązaniu innym niż pompa ? Jasne, że pompa się nie zwraca nigdy, bo koszty instalacji, serwisowania i eksploatacji zabijają całą ideę oszczędzania Wentylacja kuchenna podlaczona do reku a nad piecem filtr wylapujacy oleje itp... Ja nie jestem tego zwolennikiem. Dom ma być dla ludzi przede wszystkim. Wentylacja to wyłącznie zdrowie i komfort, także w domu pasywnym, który świadomie liczy się z tym, że kilkadziesiąt procent strat energii wylatuje przez reku. Mógłbym chyba się założyć, że w ciągu kilku lat zamiast kanałów wentylacyjnych do okapu będziesz miał tłustą, zarośniętą bakteriami rurę. I koszt czyszczenia takiej wentylacji jest niewspółmierny do kosztów wyrzucenia trochę ciepełka przez wentylację w dachu. Rozważ to Możesz rzucić namiary na swój projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.06.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Z_I_G_I napisał: "Jasne, że pompa się nie zwraca nigdy, bo koszty instalacji, serwisowania i eksploatacji zabijają całą ideę oszczędzania"Koszty instalacji w porównaniu do czego? Bo jeśli do inwestycji ogrzewania elektrycznego "bezpośredniego", to faktycznie amortyzacja może być długa. Jakie serwisowanie PC? Koszty eksploatacji PC są bardzo niskie - niższe jest tylko opalanie niektórymi paliwami stałymi.I jeszcze jeden cytat: "Zastanawiam się nadal, jakim cudem wychodzi Twojemu architektowi dom 1-litrowy (o 33% lepszy od domu pasywnego ) ?"Z definicji wynika, że dom pasywny jest domem obojętnym na ogrzewanie (praktycznie bez akumulacji ciepła). Jest to swego rodzaju "termos" z izolacją termiczną wewnętrzną pozbawioną akumulacyjności.Dom pasywny jest domem 1, 2 czy 3 litrowym, natomiast dom 1,2 lub 3 litrowy wcale nie musi być domem pasywnym ( i bardzo często nie jest).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 19.06.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Z_I_G_I napisał: "Jasne, że pompa się nie zwraca nigdy, bo koszty instalacji, serwisowania i eksploatacji zabijają całą ideę oszczędzania" Koszty instalacji w porównaniu do czego? Bo jeśli do inwestycji ogrzewania elektrycznego "bezpośredniego", to faktycznie amortyzacja może być długa. Jakie serwisowanie PC? Koszty eksploatacji PC są bardzo niskie - niższe jest tylko opalanie niektórymi paliwami stałymi. Nie znam się prawie wcale na pompach ciepła. Pytałem na targach wielu producentów pomp ciepła o koszty serwisu tego urządzenia. Teoretycznie oczywiście są niskie, ale np. gdy pompa cieplna jest wodna (najsprawniejsza, gdzie wymiennikiem jest woda czerpana z jednej studni i zrzucana do drugiej) to koszty regeneracji, filtracji wody, wymiany zużytych elementów są na tyle duże, że czas odzyskania włożonych pieniędzy dochodzi do nieskończoności I jeszcze jeden cytat: "Zastanawiam się nadal, jakim cudem wychodzi Twojemu architektowi dom 1-litrowy (o 33% lepszy od domu pasywnego ) ?" Z definicji wynika, że dom pasywny jest domem obojętnym na ogrzewanie (praktycznie bez akumulacji ciepła). Jest to swego rodzaju "termos" z izolacją termiczną wewnętrzną pozbawioną akumulacyjności. Yyyyy ??? !!! Akumulacyjność cieplna w domu pasywnym to jedna z elementarnych cech domu pasywnego - ciężkie ściany naprzeciwko dużych przeszkleń magazynujące ciepło za dnia, ogrody zimowe... Dom pasywny jest domem 1, 2 czy 3 litrowym, natomiast dom 1,2 lub 3 litrowy wcale nie musi być domem pasywnym ( i bardzo często nie jest). Pozdrawiam Zgodnie z definicją dom pasywny jest domem właśnie póltoralitrowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 19.06.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Definicja Domu Pasywnego wg. dr. Wolfganga Feista, założyciela Instytutu Domu Pasywnego w Darmstadt: Dom Pasywny jest budynkiem o ekstremalnie niskim zapotrzebowaniu na energię do ogrzewanie wnętrza (15kWh/(m2a)), w którym komfort termiczny zapewniony jest przez pasywne źródła ciepła (mieszkańcy, urządzenia elektryczne, ciepło słoneczne, ciepło odzyskane z wentylacji), tak że budynek nie potrzebuje autonomicznego, aktywnego systemu ogrzewania. Potrzeby cieplne realizowane są przez odzysk ciepła i dogrzewanie powietrza wentylującego budynek. Jesli chodzi natomiast o bezwładność, akumulacje ciepla w scianach to praktycznie nie ma to wiekszego znaczenia jesli chodzi o zuzycie energi czytalem kilka badan na budynkach testowych takich samych z takim samym U ale jeden byl lekki a 2-gi ciezki. Ma to znaczenie jesli chcemy miec bardziej stabilny temperaturowo budynek mniej podatny na warunki zewnetrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 19.06.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Akumulacyjność cieplna w domu pasywnym to jedna z elementarnych cech domu pasywnego - ciężkie ściany naprzeciwko dużych przeszkleń magazynujące ciepło za dnia, ogrody zimowe... Dokladnie tak Ja na poludniowej scianie bede mial wlasnie ogrod zimowy o powierzchni zewnetrznej okolo 20m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 19.06.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Przy domach pasywnych bardzo wazna role odgrywa stosunek wielkosci okien (powierzchni) do scian - nie za duzo i nie za malo no i uksztaltowanie przegrod wewnetrznych na ktore bedzie padalo slonce - tez wazne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.06.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Różne są opinie o DZ w systemie woda/woda, lecz nie ulega wątpliwości, że rozwiązanie takie jest alternatywne, co wcale nie oznacza, że najlepsze, a co wiecej najtańsze.Co do różnych definicji domu pasywnego. Toć definicja podana przez Ciebie potwierdza to co napisałem> "Potrzeby cieplne realizowane są przez odzysk ciepła i dogrzewanie powietrza wentylującego budynek. "Gdyby akumulacyjność budynku stanowiła podstawę budowy, to dom taki musiał by mieć nazwe "aktywny" - bo ściany (podłoga) aktywnie uczestniczą w procesie grzewczym. Tak na marginesie. Uzysk solarny normalnie stanowi coś około 5% energi grzewczej. Można to zwiększyć maksymalnie do 10 - 15%, ale jakim kosztem?Co definicji domu pasywnego, są różne - w zależności od metod uzyskania owej pasywności - czytałem też , ze dom pasywny ma mieć podłogówkę zasilaną przez PC ???!!!!Myślę, że owa "pasywność" jest raczej pewnego rodzaju filozofią wg. której realizuje się oszczedność energii, niż ścisłą definicją związaną z nazwą. Jeśli zbuduję dom, który ma zapotrzebowanie na 15Wh/m2 i zasilę go "podłogówką" z PC lub każdego innego źródła, to czy w myśl definicji "... tak że budynek nie potrzebuje autonomicznego, aktywnego systemu ogrzewania." - będzie to dom pasywny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 19.06.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 sSiwy12 - dom pasywny to oczywiscie pewna idea ktora mozna realizowac na rozne sposoby - chodzi generalnie o dom prawie samowystarczajacy energetycznie - ja buduje od zera wiec sobie dopasowywalem wszystko powiedzmy funkcjonalno-energetycznie i dla mnie to nie problem.(chodzi mi o sciany wewnetrzne) ze dom pasywny ma mieć podłogówkę zasilaną przez PC - pewno byl to artykul sponsorowany.. Ja pompy nie zamierzam montowac - podlogowke musze bo zona sie stresuje ze bedzie zimno hehe a ona jest b. wydajna (podlogowka) Jak bede dogrzewal - bo w takich domach jak jest b. zimno na polku i chmurki sa to trzeba dogrzac - elektrycznie w II taryfie zbiornik buforowy w piwnicy - ewentualnie kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 19.06.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 to dom taki musiał by mieć nazwe "aktywny" - bo ściany (podłoga) aktywnie uczestniczą w procesie grzewczym chodzi raczej o bierne wykorzystanie czegos co i tak juz mamy czyli jak swieci sloneczko to sciana sie nam nagrzeje ale fizycznie czyli aktywnie jej w tym nie pomagamy robi to sloneczko a my ta sciane tylko postawilismy w takim miejscu zeby sloneczko do niej dotarlo w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_G_I 19.06.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Uzysk solarny normalnie stanowi coś około 5% energi grzewczej. Można to zwiększyć maksymalnie do 10 - 15%, ale jakim kosztem? W moim budowanym właśnie domu z projektów gotowych zysk energii słonecznej wynosi 12,78GJ/rok przy całkowitych stratach 43,2GJ/rok. Daje to 29,6%, czyli niweluje blisko 1/3 zapotrzebowania na ciepło. Przy domach pasywnych, gdzie straty energii są około dwa razy mniejsze ten procent robi już "sporą różnicę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 19.06.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 U mnie z wyliczen przy cieplych oknach wychodza:straty 4544kwzysk 6056kw dotyczy to sezonu grzwczego jako calosci czyli srednia z 220 dni Czyli okna w calym sezonie zachowuja sie jak grzejniki a nie jak straty - nalezy pamietac ze jest to srednia z calego sezonu grzwczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.06.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Ja to wszystko rozumiem i co wiecej sam będę budował "energooszczędnie", ale nie "pasywnie". Co do PC w " definicji", to wystarczy wpisać w wyszukiwarce "dom pasywny", a w wynikach praktyczne co druga definicja (polska) opiera się na "alternatywnych źródłach ciepła - w tym PC". Jednak biorąc pod uwagę podstawową definicję (twórcy) ideji pasywności, to wyklucza sie tam dodatkowe ogrzewanie - poza dogrzaniem powietrza wentylacyjnego.Co do tego "uzysku" solarnego. Moim zdaniem (nie jestem fachowcem i opieram sie wyłącznie na ogólno dostępnych wyliczeniach) jest zbyt optymistyczny - chyba że liczy się całoroczny, ale wtedy pozostaje pytanie, czy w lecie jest on potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 19.06.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Pasywny to moj plan zalozenia, konstrukcje, detale itp a polskie realia to co innego, wiec ja sie bede czepial wykonawcow ile sie da zeby bylo jak najlepiej ale wiem ze moze wyjsc troszeczke inaczej - przynajmniej chce miec spokojny sen, ze zrobilem wszystko co w mojej mocy a jak czesc zepsuja to i tak bedzie duzo bardziej energetyczny niz obecne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 19.06.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Mam pytanie do wszystkich - poszukuje detali konstrukcyjnych ocieplen niestandartowych - bo moze cos bardziej dopasuje do mojego domku. u mnie sciana to silka 24 i tak zostanie + 30cmwelny celulozowej w lekkiej konstrukcji oblozonej plyta osb i tynkiem na siatce - jak ktos ma cos ciekawego to chetnie poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.06.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Właśnie to jest idea domu pasywnego, czy jak kto woli energooszczędnego. Jak się dopilnuje i pewne rzeczy przewidzi na etapie projektowania, to w rezultacie może nie wyjdzie "pasywny" ale i tak bardziej dopracowany i mniej energochłonny niż "typowy". A że takie podejście opłaca się, swiadczą o tym posty ludzi, którzy w odpowiednim czasie zareagowali i w efekcie płacą dużo mniejsze rachunki za energię grzewczą - jaka by ona nie była.Pozdrawiam i dużo wytrwałości w realizacji pomysłu - oraz (biorąc pod uwagę realia) niestety szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts