lazik 29.01.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 mam dokładnie tak samo, audytorem OZC 3,5 kisan wychodził mi domek 3 litrowy, ale audytorem OZC 4,0 purmo wychodzi mi 9 litrowy z bardzo podobnymi jak ty wskaźnikami 40W/m2, Też miałem nie takie wyniki w Purmo OZC 4.0 (znacząco różniło się zapotrzebowanie pomiędzy wynikami ogólnymi, a sezonowym zużyciem - 4 krotnie) ale po zainstalowaniu aktualizacji (można ściągnąć ze strony Sankom-a) jest teraz dobrze. Najnowsza wersja ma numer 4.01b. Po aktualizacji z 4.0b do 4.01b zapotrzebowanie spadło o około 15% - co do licha z tym programem?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 30.01.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Nie ma programów doskonałych. Im więcej linijek kodu tym więcej błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 30.01.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Nie ma programów doskonałych. Im więcej linijek kodu tym więcej błędów. Mimo wentylacji z rekuperatorem straty na niej to blisko 37% ogólnych. Coś mnie to zastanawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 02.02.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Jesli masz sciany bardzo "cieple", okna do domow pasywnych etc. to na czym Twoim zadniem beda straty?Przeciez to tylko wielkosci procentowe, sprawdz ile w kW Ci wychodzi i dopiero zobaczysz ile start bedzieMysle, ze trudno bedzie zmniejszyc straty na wentylacje przy wspomnianych "cieplych" przegrodach, jednak nie oznacza to ze dom bdzie "zimny" bo straty przez wentylacje siegaja np. 37% ogolnych...Kazdy by chcial zeby straty byly bliskie 0, ale mysle ze w domach niskoenergetycznych moze to byc niemozliwe. Jest jeszcze inna kwestia, moze cos zle masz wprowadzone? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 02.02.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 10,4*C po GWC i reku nawiewu w domu ??? ja przy -10 na zew. i tylko reku przy 0,5 kubatury na godzinę mam +15 ! PN wyraźnie określa sposób liczenia oraz średnią sprawność urządzenia Te marketingowe h=95,6% można sobie w buty wsadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 02.02.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 10,4*C po GWC i reku nawiewu w domu ??? ja przy -10 na zew. i tylko reku przy 0,5 kubatury na godzinę mam +15 ! PN wyraźnie określa sposób liczenia oraz średnią sprawność urządzenia Te marketingowe h=95,6% można sobie w buty wsadzić A co ma norma do moich doświadczeń organoleptycznych ? NIe nic nie liczę! Po prostu zmierzyłem sobie termometrem - i to nie na samym anemostacie - bo tam na temperaturę może mieć wpływ temperatura w domu. Nawet jeżeli mój termometr nie jest skalibrowany, to temp zew. i na anemostacie mierzyłem tym samym termometrem... O co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 02.02.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 I bardzo dobrze, że ci tak wychodzi i chała ci za to, (bo mnie pocieszyłeś), ale do obliczeń powinienem zastosować się do wytycznych jasno określonych w PNPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 04.02.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Po aktualizacji z 4.0b do 4.01b zapotrzebowanie spadło o około 15% - co do licha z tym programem?! Heh, no właśnie.. jak porównywałem mój dom z 10cm i 15cm styro w podłodze, to w wersji 3.0 programu wychodziło mi 350zł rocznie więcej za ogrzewanie, a w 4.0 wychodzi 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.02.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Czy wniosek z tego płynie taki, żeby trzymać się 3.x? Jesli liczyliśmy wtedy i było dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 05.02.2009 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 @frykowCzy w wersji 3 nie byla uzyta stara polska norma do obliczen a w wersji 4 ustawiles inna? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.02.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Mnie w 3.0 wychodził 4 litrowy a w 4.0 coś koło 5.5 litrowy czyli spora różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.02.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Mnie w 3.0 wychodził 4 litrowy a w 4.0 coś koło 5.5 litrowy czyli spora różnica To zależy po ilu litrach robisz obliczenia . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 05.02.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Prawidłowo, że wychodzą różne wyniki, w końcu korzystamy z innej normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.02.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Nie czaje z tymi normami Temp. zewnętrzna się nie zmienia, temp wewnętrzna też, wszystkie dane takie same !!! O so chozi ? j-j to ile mam NIE PIĆ żebym miał pasywniaka jak TY ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Nie czaje z tymi normami Temp. zewnętrzna się nie zmienia, temp wewnętrzna też, wszystkie dane takie same !!! A wiesz w jaki sposób przeprowadzane są obliczenia dla obu norm ? W inny sposób uwzględnia się powierzchnie przegród, inaczej traktuje pomieszczenia nieogrzewane, inaczej są uwzględniane mostki termiczne, itp. Przy zmianie normy uwzględniłeś te wszystkie niuanse ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.02.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Nie czaje z tymi normami Temp. zewnętrzna się nie zmienia, temp wewnętrzna też, wszystkie dane takie same !!! O so chozi ? W nowych normach inaczej m.in. sie liczy straty przez grunt ale nie wiem kiedy jakie wersje powstawały w stosunku do norm. I są też mostki termczne itp. j-j to ile mam NIE PIĆ żebym miał pasywniaka jak TY ? Ja piję tylko herbatę z cytryną i Reds`a . Ewentualnie na rozgrzanie to 1,5 l rocznie kiedy się za zimno w domu zrobi . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 05.02.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 @frykow Czy w wersji 3 nie byla uzyta stara polska norma do obliczen a w wersji 4 ustawiles inna? Tak, były różne. Ale to w takim razie do dupy są te normy, skoro dają taki rozrzut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 @frykow Czy w wersji 3 nie byla uzyta stara polska norma do obliczen a w wersji 4 ustawiles inna? Tak, były różne. Ale to w takim razie do dupy są te normy, skoro dają taki rozrzut.Przy przejściu na nową normę pewne rzeczy program uwzględnia automatycznie, inne poprawki trzeba wprowadzić ręcznie. Drobne różnice z pewnością będą, ale nie aż takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon 06.02.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 o boszeeeee juz mialem sobie cos z tym OZC liczyc i chyba nie bede natomiast mam takie pytanie czy np dalo by rade wodna podlogowke - okolo 250 m2 pedzic np jakims zwyklym zbiornikiem np 300l z grzaleczka? pytanie - czy np zwykle 2kw takiej grzalki wystarcza? chyba nie co? czy np 5 kw lub 9kw by wystarczyla? wiem wiem - kazecie to policzyc i bedzie wiadomo (nie za bardzo mam jak i kiedy - i jeszcze teraz te przeklamania) tak to prawda szukam wymowki aby tego nie robic licze na dobre slowo od was, tych którzy rzuca okiem na ponizsze i mi powiedza co i jak sciany mam 30cm styro grunt 80cm poliuretan strop 40 welny okna 0,6 szyby - 3/4 kazdego okna to fix ( w sumie 15 okien i 48m2) bedzie reku, GWC itd - wszystko zgodnie ze sztuka energooszczednosci - (na ile wykonawcy pozwalaja) ogrzewanie 250m2 podlogowki ale przy salonie wysokie poddasze - antresola i wychodzi okolo 1000m3 kubatury bedzie mieszkac 3 doroslych i 2 dzieci bedzie odsc sporo halogenikow docelowo PC- moze solary - ale pierwszy sezon chcialbym wszystko pojechac na prad na podliczniki - aby dokladnie zobaczyc i uwierzyc i zmierzyc - ile co kWh pochlania prosze poradzcie henoK, J-J acha do CWU to lepiej byscie dali 1zbiornik x300l czy np 3zbiorniki x120 l- szeregowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon 06.02.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 PS - nie chce kto tego poliuretanu - jak u mnie w dzienniku? daje za darmo - bo musze zwolnic plac a jest tego z 300m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts