Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam tekturę falistą pod panelami normalnymi ( nie specjalnymi do podłogówki ).

Podłogówka wodna. tektura położona świadomie ze względu na mniejszy opór w stosunku do pianki poliuretanowej.

Ok - ale jak ata tektura - bo jak do firmy kupuje kartony to mnie sie si epytaja o 1000 rzeczy odnosnie tej tektury - z tego co wiem to podtsawowe elementy to

gramatura

i ile ma warstw

(przeciez z tektury to nawet palety przemyslowe robia - nie mowiac o meblach czy domach- jakis japonski slynny architekt)

masz moze jakies jej zdjecie - a moze wejdz na strone jakiegos producenta tektury i cos zarzuc co u ciebie bylo

cytuje za : http://www.wernerkenkel.com.pl/tektura.php?lang=pl

Oferujemy najwyższej jakości tekturę falistą 2,3 i 5 warstwową w arkuszach oraz 2 warstwową w rolach.

Z uwagi na różnorodność zastosowań możecie Państwo wybierać z szerokiego wachlarza profili właściwą dla swoich potrzeb falę:

* E , B, C - tektury 2 i 3 warstwowe,

* E+E, E+B, B+C - tektury 5 warstwowe.

i kolejny problem do glebszej analizy - zaloze sie ze nikt z producentow nie bada tektury na przewodnosc cieplna czy tez akustyke

:lol:

CO TO JEST TEN M-6?

Czym można zastąpić isomur i czy warto?

Czytałem już na forum podobny temat, ale może ktoś już ma fundamenty i coś podpowie :wink:

pozdrawiam

M6 to zykły betonowy bloczek fundamentowy do dostania w każdym składzie.

Tutaj jest dyskusja co na pierwszą warstwę:

http://forum.muratordom.pl/post2580660.htm#2580660

Panele i fizyka....

Jak każda deszczułka będzie "luzem", oddzielona mechanicznie od sąsiednich, to wtedy tylko ona, potrącona, wyda dźwięk. Te go dźwięku "nie będzie" bo deska mała...

Ale..

Jeżeli stworzymy sztywną membranę, składając sztywno dechy na "klik" to dostaniemy bębenek o wielkości powierzchni całej podłogi. Czyli głośny, donośny!.

Jest estetyczny, praktyczny, do utrzymania w czystości, ale wrednie głośny.

Stąd zalecenie aby pod niego wsadzić dylatację papierową lub piankową. No i ma być to "pływające" co tłumi dźwięki...

Tyle, ze zabija przewodnictwo cieplne!

A jak przykleimy?

To będzie ciepły bębenek!

No, to TERAZ trzeba sobie wybrać to, co nam bardziej robi...

Albo zrobić inaczej.

Mnie się wydaje, ze podłoga powinna być klejona elastyczną spoiną do podłoża w "dechach luzem".

Będzie przewodziła ciepło i nie będzie przewodziła drgań (dźwięków).

Adam M.

Ja to chyba przyleje te panele.
Przylane mogą spuchnąć na stykach :(.

Masz rację - nie pomyślałem o tym :)

A jak się wyzłośliwiamy to:

Ok - ale jak ata tektura

Stary, to zależy. Niektóre tektury atają tak, inne atają inaczej. A są ponoć nawet takie, co nie atają wcale (japońskie)! ;)

Mam takie optopiczne pytanie: czy jak podłącze do podłogówki tymaczasowo (gazu brak) kocioł elektryczny, to czy on spełni swoje zadanie, jak będzie miał tylko 6kW? Do ogrzania domu to za mało, ale może na wylewkę starczy? Mogę najpierw puścić na sam dół, a potem na górę... Dom jest jeszcze nieocieplony no i z deka mokry...

Co sądzicie? Czy sieknąć jednak propan w butlach? Wychodzi to sporo drożej (0,43 PLN/kWh) :o

Mam takie optopiczne pytanie: czy jak podłącze do podłogówki tymaczasowo (gazu brak) kocioł elektryczny, to czy on spełni swoje zadanie, jak będzie miał tylko 6kW? Do ogrzania domu to za mało, ale może na wylewkę starczy? Mogę najpierw puścić na sam dół, a potem na górę... Dom jest jeszcze nieocieplony no i z deka mokry...
U mnie taka moc wystarcza przy grzaniu tylko w II taryfie (10h/dobę) z zapasem. Tylko, że ja mam 108m2 ogrzewanej powierzchni i już dom prawie wykończony dom ;).

Ile Ty masz nie wiem, bo masz zaległości w sienniku ;).

Hehe - no mam. Zarobiony k... jestem - od 4 dni nie byłem na budowie (sic!) - chyba mój rekord od początku :)

Powierzchnia to 220m2 wszystkiego, ale mógłbym jechać etapami - najpierw wygrzać dół, a potem górę. Tak jak mówię - nie chodzi mi o utrzymanie w domu 20st, tylko o to, żeby wylewki się podgrzały. Jak to ciepło sobie potem wyleci, to trudno :)

Da radę taki 6kW, czy sie napinać na coś większego? No albo ten propan, ale cena mnie rozwala no i upierdliwość wymiany butli co tydzień.

Da radę taki 6kW, czy sie napinać na coś większego? No albo ten propan, ale cena mnie rozwala no i upierdliwość wymiany butli co tydzień.
Trochę wcześniej ten problem "rozgryzał" j-j :).

Zdecydowanie prąd. Grzejąc gazem wprowadzisz dodatkową wilgoć do budynku :(.

6kW przy ciągłym grzaniu to nie jest mało.

rogram jest dla mnie nie do rozkminienia, a raczej szkoda mi na to czasu - podłogówki raczej drugi raz nie będę rozkładał Rozstaw zależy też od oporu stawianego przez wykładzinę podlogową - dla gresu to 0,02; parkiet/panele 0,05 a dywanowce - 0,09 m2K/W. Ja używałem tabeli Kisana.

Depi - może trochę późno ale uśrednione przewodnictwo cieplne panela laminowanego w/g kryterium ISO 8302-1991wynosi

R=0,057m2 K/W. Zgodne z normą EN 14041

Dechy 3 warstwowej grubości 14mm 0,115 m2K/W

Podkładu około 0,05m2 K/W

Należy dodać jeszcze opór warstwy betonu nad rurkami

w efekcie końcowym wychodzi 0,16m2K/W czyli średni strumień przy parametrach 45/30/20 i rozstawie 150mm (rura 16x2) wynosi 61,6W/m2

Dywanowce
to raczej w zależności od grubości 0,09 m2K/W to raczej dla takich poniżej 5mm grubości

Ale mogę się mylić

w temacie paneli już kiedyś o tym gdzieś pisałem, ale jeszcze raz, zastanówcie się jakie ma znaczenie te 10mm warstwy "izolacyjnej" na podłodze w stosunku do 15-30cm (!!!) ocieplenia pod podłogą ?

ja mam 2mm piankę "specjalną" do podłogowego - ale podłogę mam bardzo równą (L)

Wbrew pozorom ma znaczenie, bo większa izolacyjność tej warstwy powoduje podwyższenie temperatury posadzki pod panelami, a to już może dla niektórych z nich być szkodliwe.

Ma też znaczenie w systemach grzewczych z pompą ciepła - im niższa temperatura oddawania ciepła tym tańsza energia cieplna :).

bo większa izolacyjność tej warstwy powoduje podwyższenie temperatury posadzki pod panelami, a to już może dla niektórych z nich być szkodliwe

Z tym przegrzaniem to też bez przesady temperatura rzędu -20 to kilka dni w roku

badania wykazały tu zacytuje ".. kilkudniowe awaryjne podniesienie temperatury czynnika grzewczego do 100*C nie powodowało uszkodzeń systemu ani powierzchni wykończonej drewnem lub materiałami pochodnymi"