Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kurde ja już zgłupiałem z tym podkładem.

Z tekturą będzie głośno czy nie? No i z tą przewodnością to juz nie wiem jak będzie przy tekturze, niby znalazłem w literaturze lambdę tektury od 0,14-0,34.

I rozumiem że 2 warstwowa tak?

pzdr

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

słyszałem kiedyś że ta tektura to najlepszy podkład Geniusz tkwi w prostocie

Ale ja jednak daję piankę 1,6mm - lepiej układa mi się ciąg wymiarowy na podłodze

Ale masz na myśli piankę PE? Ona byłaby też dobra do podłogowego ale tektura na pewno tańsza.

I teraz w innej literaturze wyszperałem że tektura falista ma lambdę 0,064.

Dla polietylenu więc jest chyba jednak lepiej bo ok. 0,3.

Bez podłogówki to tektura byłaby OK ale z podłogówką to chyba jednak mata PE byłaby lepsza.

pzdr

Jeszcze nie mam wylewek, ale wątpię że da coś pilnowanie ekipy :-?

Nie wiem dlaczego ale nie jestem za klejeniem :roll:

Zostaje podkład ,,,

Nie przeczytałeś chyba wywodu Adama o bębenku. Rozepniesz tym samym sztywną membranę i jeszcze dasz jej od spodu miejsce, żeby się wychylała. Życzę powodzenia.

Jeżeli panele laminowane wówczas tylko z podkładem

A czemu nie klej? Najlepej przewodzi no i "efekt bębenka" znika.

Z podkładów to ja stawiam na tekturę.

mpoplaw, HenoK Trochę się mało precyzyjnie wyraziłem - ten propan chciałem wpuścić do mojego pieca docelowego - czyli problemu z wilgocią i małą wydajnością "słoneczka" raczej bym nie miał. Ale jak policzyłem, że przy koszcie butli 33kg 180 PLN i 54,6 MJ/kg to wyjdzie mi 0,43 PLN/kWh - to prawie 40% drożej, niż najdroższy prąd budowlany! W ogóle doszedłem do wniosku, że jakbym nie miał gazu prawie za darmo (opłata przyłączeniowa 1350 chyba + koszt instalacji w domu), to bym na pewno grzał prądem.

Do tego dochodzi uciążliwość związana z koniecznością ciągłej wymiany butli, zrobienia szybko komina i wywalenia zetki z kotłowni...

Skoro popieracie prąd, to biorę prąd :)

Też właśnie zgłębiam problem paneli i podkładu, i wiem już następujące rzeczy:

- najlepszy jest podkład Benefloor Super Silence, ale ma cenę około 17 zł/m2

- nieźle wychodzi w parametrach Benefloor Basic+ PE HD w wersji 120kg/m3, jest tani ale go nie ma nawet u producenta

- wszystko inne za mocno izoluje cieplnie i jest głośne.

W końcu doszedłem do tego że istnieje podkłąd prawie idealny, tylko nazywa się papa. Potrzebna byłaby dobrej jakości papa ok 3mm, najlepiej bez posypki, ułożona gładszą stroną do góry, przykryta folią, na przykład aluminiową. PapE termozgrzewalną bez posypki stosuje się powszechnie do wyciszania samochodów, oczywiście jest wtedy w małych kawałkach i wysokiej cenie. Papa ma dobrą przewodność cieplna i bardzo dobre właściwości akustyczne. Temperaturę też wytrzymuje - nawet do 100C trwale.

Już ci napisałem

w przypadku paneli laminowanych obecnie produkowanych nie spotkałem takich które można kleić bez utraty gwarancji

Ale może kiepsko szukałem :oops:

Ach czyli uzasadnienie formalne :) OK - tez nie znalazlem takich, choc zachodze w glowe czemu wlasciwie nie...

Papa brzmi niezle, zeby nie powiedziec b. dobrze, ale balbym sie ew. zapachow. Moze NJerzy wyprobuj ten koncept najpierwj na sobie :) [PS. zarabisty masz ten klocek - dokladnie cos takiego chcielimy i my :( ]

Ma

Odpowiedzią jest uzyskany strumień

Jeżeli by nie miało to połóż na 2m styro rurki na to 1 metr wełny mineralnej

Według twojej relacji też powinno być dobrze :D

Chyba Ci się jednostki pomyliły ! w moim przykładzie jest 0,3 m styropianu do 0,002 m - czyli dwa rzędy wielkości, a do tego panel ma jednak dużo gorsze lambda !

w temacie paneli już kiedyś o tym gdzieś pisałem, ale jeszcze raz, zastanówcie się jakie ma znaczenie te 10mm warstwy "izolacyjnej" na podłodze w stosunku do 15-30cm (!!!) ocieplenia pod podłogą ?

ja mam 2mm piankę "specjalną" do podłogowego - ale podłogę mam bardzo równą (L)

Wbrew pozorom ma znaczenie, bo większa izolacyjność tej warstwy powoduje podwyższenie temperatury posadzki pod panelami, a to już może dla niektórych z nich być szkodliwe.

Ma też znaczenie w systemach grzewczych z pompą ciepła - im niższa temperatura oddawania ciepła tym tańsza energia cieplna :).

O ile wyższa? o ile dziesiątych stopnia C ?

Chyba Ci się jednostki pomyliły

chodziło mi o zobrazowanie zagadnienia a nie o konkretne wyniki

zrób jak chcesz

Drogi Łukaszu nie obraź się ale ja wiem jedno Jak masz super hiper energooszczędną chałupę to może i wydajność cieplna proponowanego przez ciebie układu wystarczy

Praw fizyki nie zmienisz

Idąc twoim śladem myślenia można wysunąć dowód nie wprost

Grzejnik czy jest owinięty wełną czy nie ma taki sam wydatek cieplny

Rur też nie opłaca się izolować bo czy są zaizolowane czy nie to i tak ilość oddawanej przez nie energij w jednostce czasu =constans

Prześpij się z tym

zalecenia dotyczące paneli podłogowych laminowanych czy jak je tam zwą

dostępne na stronach producentów

układ warstw w skrócie

Jastrych

folia PE

podkład

Panel

W przeciwnym wypadku gwarancja baj baj

w przypadku panela drewnianego - wielowarstwowego

jastrych

klej poliuretanowy (lub inny zalecany)

Panel

Nie kumam co ma dać ta folia PE.

Ochrona przed wilgocią? Jaką skąd?

Robiłem w mieszkaniu panele parę lat temu i dawałem tylko piankę jako podkład, hmm

pzdr

Papa brzmi niezle, zeby nie powiedziec b. dobrze, ale balbym sie ew. zapachow. Moze NJerzy wyprobuj ten koncept najpierwj na sobie :)

Zamierzam wypróbować, kwestię zapachu też sprawdziłęm - papa zagrzana do 55C nie pachnie (użyłem do testu kawałka jakiegoś Icopala który był dołączony do ostatniego Muratora)

Jeszcze tylko muszę znaleźć papę SBS bez posypki, nie za grubą i stosownie tanią :-(

Ok - ale jak ata tektura

Stary, to zależy. Niektóre tektury atają tak, inne atają inaczej. A są ponoć nawet takie, co nie atają wcale (japońskie)! ;)

Depi nie jak atakuje tylko : " jak lata tektura" :lol:

czy swobodnie lata czy na uwiezi?

ewentualnie nisko czy z czwartego pietra? :D

sie kurde za szybkich paluszkow czepiaja :evil:

Depi - może trochę późno ale uśrednione przewodnictwo cieplne panela laminowanego w/g kryterium ISO 8302-1991wynosi

R=0,057m2 K/W. Zgodne z normą EN 14041

Dechy 3 warstwowej grubości 14mm 0,115 m2K/W

Podkładu około 0,05m2 K/W

Należy dodać jeszcze opór warstwy betonu nad rurkami

w efekcie końcowym wychodzi 0,16m2K/W czyli średni strumień przy parametrach 45/30/20 i rozstawie 150mm (rura 16x2) wynosi 61,6W/m2

pblochu - a ile by to bylo dla nizszch parametrow zasilania

np 35/25/20 - o ile to mozliwe ? -lub podobnych?