Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

doradźcie mi w jednej kwestii:

mam w projekcie napisane, że wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło E wynosi E=15.1kWh/(m3rok)

sezonowe zapotrzebowanie na ciepło QH= 5297kWh/rok

zapotrzebowanie na energię końcową EA=44,6kWh/(m2rok)

kubatura 614m3

Mam wzór że E=QH/kubatura.ALE COŚ MI SIĘ NIE ZGADZA Z TYM E W TYCH OBLICZENIACH(może to proste pytanie, ale nie wiem czy ja popełniłem błąd czy architekt się machnął).

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bez wliczania objętości ścian stropów. Nie wliczasz też nieogrzewanego garażu, piwnic, strychu.

Nie do końca tak. Współczynnik E liczony wg Warunków technicznych oboiwiązujących do końca 2008 r. uwzgledniał kubaturę definiowaną jako :

V - kubatura netto ogrzewanej części budynku, obliczana jako kubatura brutto budynku, pomniejszona o kubaturę wydzielonych klatek schodowych, szybów dźwigowych, a także zewnętrznych, niezamkniętych ze wszystkich stron części budynku, jak podcienia, balkony, tarasy, loggie i galerie.

Tak więc objętości ścian i stropów także są tu wliczane.

dla zainteresowanych-mam nowe, uaktualnione wyliczenia za okna .Poprosiłem o wycenę okien i montażu w systemie pasywnym.

M&S- rama 1.2, szyba 0,6-cena za okna 11509zł +2113zł montaż w syst.pasywnym z ILLBRUCKIEM,wyliczone U dla wszystkich okien osobno.Najszybszy i najlepszy kontakt z firmą.

PUMAR (system Si 82 RONDO)-RAMA 1,12, SZYBA 0,5-okna 10508zł +2804zł-montaż ciepły na taśmy rozprężne), wyliczone U dla 1 okna,niezły kontakt z firmą.

URZĘDOWSKI Galux Oro-podają U tylko dla szyby -0,5.NIe wiedzieli jaki współczynnik jest na ramę i nie potrafili wyliczyć U dla okien,dobry kontakt z firmą, jednak nie za bardzo wiedzieli jak policzyć U dla okna i nie wspomnieli nic o montażu.

DZIADEK -18930zł, szyba -0,6,brak info na temat montażu i w ogóle ciężki kontakt.

hmm , co by tu wybrać...M&S LINE TERMO lub PUMAR Si 82 RONDO.Macie jakieś doświadczenia z PUMAR-em?

mam ofertę na okna.

Urzędowski GALA ORO - szyby 0,5 rama 0.9 ---drewno -cena 15700zł

M&S szyba 0,6 rama 1,1 -plastik--cena 10367zł

opłaca się dodać 5tyś za drewno i lepszy współczynnik?

Zukow, zeby porównać te dwie firmy zapytaj ile kosztują okna drewniane w MS. Przecież tez je produkują. Będziesz miał lepsze materialy do przemyslen.

mpoplaw Ja mam równo 2x tyle i w 2008 dałem tyle za same okna :lol:
Ja mam 45,5 m2 okna i wycenę 29,000 z montażem w warstwie izolacji w kolorze, profil szchuco si 82, szyba o.6 U dla całego okna 150x150=0,8 :roll:

No to powiem Ci, że jakaś tanizna zapanowała. Ja za samo schuco (czyli urzędowski) bez 0,8 dpstałem wycenę ok. 35 tys. A mam raptem niecałe 10m2 więcej okien niż Ty. I to ze zwykłym montażem! :evil:

Ja mam 45,5 m2 okna i wycenę 29,000 z montażem w warstwie izolacji w kolorze, profil szchuco si 82, szyba o.6 U dla całego okna 150x150=0,8 :roll:

No to powiem Ci, że jakaś tanizna zapanowała. Ja za samo schuco (czyli urzędowski) bez 0,8 dpstałem wycenę ok. 35 tys. A mam raptem niecałe 10m2 więcej okien niż Ty. I to ze zwykłym montażem! :evil:

U mnie to akurat Jezierski,ale oknoplast kraków za thermic 90 też podobna cena :p

U mnie to akurat Jezierski,ale oknoplast kraków za thermic 90 też podobna cena :p
A Rehau clima design za te same okna ale białe(bo tylko taki jest możliwy)39 tyś wycena.Co byś wybrał dziaiaj? :lol:

A ja coś napiszę o swojej budowie.

1,5 tyg. temu stwierdziłem że najwyższy czas wygrzać posadzkę i .... niestety wybrałem nieopdpowiednia porę gdyż w obecnym czasie temp. średnie to ok 3-6oC i w sumie jak na początku ustawiłem temp. w betonie na 28 oC to już przy 25 w domu było ok. 23,5oC.

Zmniejszyłem więc 3 dni temu posadzce do 22oC grzanie i rano w pomieszczeniu spadła do ok. 21oC ale jak zaczynam pracować na budowie to ogrzewanie wyłączam w ogóle i tak jest właściwie od 2 dni, ogrzewanie prawie wyłączyłem, działa w ok 15% i w dużej części wystarcza praca w domu: 2 chłopy, 3 żarówki 60 W, halogen 500W przez ok 5h na dobę i osuszacz 1kW działający cyklicznie przez cały czas ok 50% całości czasu tak więc z urządzeń mam już ok:

5h*(500+300)=ok. 4000W/24h=170 W

plus 50%*1kW=500W

czyli razem: 500W+170W=670 W

a z ogrzewania ok 700W

czyli razem 700+670=ok. 1,4kW

przy temp. w domu średnio ok 21oC i na zewnątrz ok 4-5oC.

Okna na zewnątrz jeszcze bez parapetów więc nie do końca mostki wykluczone, drzwi zewnętrzne nadal z płyty OSB na roboczo wstawione z dziurami wokół nich (szczelne jak diabli ;) ), no i nie wymienione jeszcze okna tarasowe nieszczelne.

Reku jeszcze nie działa oczywiście.

Osuszacz pieknie wodę zabiera.

Oczywiście powyższe dane nie świadczą jeszcze o pasywności ale już jakieś wnioski można wyciągnąć z tego.

Wg moich obliczeń przy u ścian (okna zakładam z mostkami bo niewykończone) równym ok 0,115

strop u=0,085

podloga na gruncie u=0,12

i drzwi zewnętrzne u=5

i wymianie równej ok. 165 m3/h

bez uwzględniania zysków ciepla ląduję na ok 2kW strat ciepła

Więc albo wspól. u sa lepsze niżbym się spodziewał albo dom mimo tych dziur jest szczelny ;) bo wtedy wychodzi ok 1 kW strat.

Jeśli wszystko się zgadza i nie jest to przedwczesne to jest to na razie wynik naprawdę wydaje mi się dobry.

pzdr

A ja coś napiszę o swojej budowie.

1,5 tyg. temu stwierdziłem że najwyższy czas wygrzać posadzkę i .... niestety wybrałem nieopdpowiednia porę gdyż w obecnym czasie temp. średnie to ok 3-6oC i w sumie jak na początku ustawiłem temp. w betonie na 28 oC to już przy 25 w domu było ok. 23,5oC....

No jak to, a gdzie te "500kWh/mb do gruntu"? :roll: 8)