ProStaś 27.03.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 ProStaś gdzie dostałeś takie kołk o długości 30cmi? Szukam powoli czegoś takiego. Lokalny sprzedawca uruchomił swoje kontakty, zadzwonił i zakomunikował, że są po 0,72 zł. Więc kupiłem. Jak chcesz dokładny namiar do sprzedawcy to Ci dam, tylko że ja pod Łodzią kupowałem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.03.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Czy ktoś może liczył swój budynek w programie PHPP do projektowania domów pasywnych? Jak wychodzi Wam zapotrzebowanie na ciepło? A cóż to jest za program? http://www.pibp.pl/index_pliki/podstrony/PHPP2004_PL.htm PHPP 2006 - Pakiet do projektowania budynków pasywnych 2006 Ja nie używałem . płatne łeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 28.03.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Tę dychę postanowiłem przeznaczyć na rolety, które moim zdaniem są bardziej funkcjonalne i słusznie tak trzymać Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 01.04.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 ProStaś gdzie dostałeś takie kołk o długości 30cmi? Szukam powoli czegoś takiego. Lokalny sprzedawca uruchomił swoje kontakty, zadzwonił i zakomunikował, że są po 0,72 zł. Więc kupiłem. Jak chcesz dokładny namiar do sprzedawcy to Ci dam, tylko że ja pod Łodzią kupowałem. A po co kołki do 30cm styro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.04.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 W ogóle po co kołki, skoro mozna nie dawać? Ale ja też pewnie dam. Jakos strach niedawać, nie? Zostaje tylko kwestia umiejętnego zrobienia tych "koreczków" ze stryopianu i przykrycia kołków. Otwornica z wiertłem prowadzącym byłaby jak znalazł, ale nie robią chyba takich o długości 26cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.04.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Kiedyś zabrakło mi kołków. Kilka niezakołkowanych m2 trzyma się na samym kleju od 5 lat.Korki kupię gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.04.2009 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Masz już wyczajone? Gdzie, ile? Dziurki zwykłą otwornicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.04.2009 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 dobry klej i pokrycie 40% pow płyty i kołkować nie trzeba. Tylko pytanie skąd wziąć dobry klej? To co jest na rynku może mieć bardzo różną jakość. Choć generalnie mozna wysnuć taką teorię że przyklejenie styropianu klejem do siatki powinno dać oczekiwany efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 02.04.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Przyklejając płytę tytanem eos czy innym tego typu spałbym spokojnie. Na tak przyklejonej płycie styropianu może się dorosły chłop powiesić i nie odpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 02.04.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 potwierdzam dobrą jakość tytana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 02.04.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Ja na 100% będę robił Tytanem, ale mimo to na pewno okołkuje - przynajmniej na rogach i wokół okien. Spokojny sen jest jednak bezcenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 02.04.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Sen to zdrowie! A ja przykleiłem tym klejem płyty KG do styropianu i też śpię spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.04.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Robiłem tym Tytanem i ogólnie gorzej się robi pianką, nie planuje kołkowania więc się jeszcze zastanawiam czy klej czy pianka Przy piance problem jest z płytami wygiętymi, trzeba czymś podpierać a na kleju przyciskasz i zostaje Tak poza tematem o pasywności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 02.04.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Przy grubości styro 30 cm producent pianki zalecał kolkowanie. Oczywiście w budynkach na których ze względu na ich wysokość zalecane jest kolkowanie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 02.04.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Witam pasjonatów budownictwa pasywnego Ja tak nieśmiało póbuję zbudowac dom energooszczędny, ale izolowac go chcemy wełną - jaką byście polecili? Zależy mi na takiej, która spełni swoje zadanie przy grubości 12 cm izolacji w ścianie trójwarstwowej . Wdzięczna też bedę za namiary na sensowny klej do wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.04.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Masz już wyczajone? Gdzie, ile? Dziurki zwykłą otwornicą? Wszystkie kołki otwornice i styropianowe zaślepki kupię firmy EJOT. Styropian zakołkuję nawet wiedząc, że szybciej urwie się płyta styropianowa niż klej puści. Ale kołki i przed rozerwaniem płyty pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 02.04.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Ja tak nieśmiało póbuję zbudowac dom energooszczędny, ale izolowac go chcemy wełną - jaką byście polecili? Zależy mi na takiej, która spełni swoje zadanie przy grubości 12 cm izolacji (...) Żadko się teraz spotyka żeby ktoś dawał izolację cieńszą niż 15cm (w zwykłym domku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 02.04.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Ja tak nieśmiało póbuję zbudowac dom energooszczędny, ale izolowac go chcemy wełną - jaką byście polecili? Zależy mi na takiej, która spełni swoje zadanie przy grubości 12 cm izolacji (...) Żadko się teraz spotyka żeby ktoś dawał izolację cieńszą niż 15cm (w zwykłym domku). owszem, ale ja budujęscianę trójwarstwową a nie dwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 02.04.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 to zamiast wełny użyj styropianu, jemu szczelina wentylacyjna nie potrzebna i w tej samej ścianie będziesz miała 15 cm izolacji, jak na dom energooszczędny to chyba to nie będzie grzechem kupić ten droższy z lepszą lambdą, tylko przypilnuj budowlańców żeby na pewno ten styropian ułożyli, bo przy ścianie 3W dość łatwo jest inwestora wycyckać, np: układać byle jak z wielkimi szczelinami, albo styropian zachachmęcić i nic nie włożyć PS wczoraj koło godziny 14:00 padł nowy rekord na moim tarasie: 29,5 stopnia w cieniu, zaczynam myśleć o basenie, bo zimne piwo z piwnicy już mam Mam nadzieje,ze nie uraże zwolenników styro, ale uważam,żewełna jest lepsza , chocby pod względem niepalności. Dlatego poprzestajemy przy wełnie. Pytanie tylko - jaką wybrac? A co do fachowośic fachowców- to fakt, trzeba przypilnowac, chociaż my nie bedziemy budowac równocześnie 2 warstw. Również dlatego stawiamy na wełne. Najpierw izolacja, zabezpieczona- w to okna. A potem dopiero cegła i konstrukcja ryglowa ps. Ale ci fajnie z tą pogodą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 02.04.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Mam nadzieje,ze nie uraże zwolenników styro, ale uważam,żewełna jest lepsza , chocby pod względem niepalności. Dlatego poprzestajemy przy wełnie. Pytanie tylko - jaką wybrac? A co do fachowośic fachowców- to fakt, trzeba przypilnowac, chociaż my nie bedziemy budowac równocześnie 2 warstw. Również dlatego stawiamy na wełne. Najpierw izolacja, zabezpieczona- w to okna. A potem dopiero cegła i konstrukcja ryglowa ps. Ale ci fajnie z tą pogodą... Mam nadzieję, że Cię nie urażę, inez, ale z tym 12cm wełny w wątku o domach energooszczędnych chyba nie jesteś we właściwym miejscu. To, że "robicie 3W" to nie ma znaczenia praktycznie żadnego. Różnica, którą daje ściana osłonowa jest niewielka - w porównaniu z wełną czy styropianem cegła prawie nie daje opory cieplnego. Nie wiem, z czego będą te ściany. Rozumiem, że wentylacja mechaniczna z odzyskiem będzie? Walor niepalności w ścianie 3W jest nieco wydumany, ale faktycznie wełna lepiej np. izoluje akustycznie. Ale za to ładnie nasiąka wodą. A wtedy słabo izoluje. A co do Twojego pytania, to weźcie wełnę o najniższym współczynniku lambda - producenci zawsze podają ten parametr. Jak was stać na wełnę, to na dobrą wełnę pewnie też Ja na swoją ścianę lekką-suchą dam zapewne Superrocka Rockwoola. Do ścian 3W tez się chyba nadaje. Albo Isoroc Isolight lub Isovent-L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts