Depi 20.04.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 jak prowadzę jestem lakoniczna chodzi o wnętrze otworu 'bramowego' tak. garaż jest ocieplany, a nad nim są pokoje dzieci I tak szacun, że przeglądasz net w trakcie jazdy Wnętrze otworu powiadasz? Chyba wiem o co biega. Nie wiem jednak, czy jest się o co bić? Garaż to i tak jeden wielki mostek - dlatego ja nie zamierzam go ogrzewać. Po co wydawać kPLN na ocieplenie "ościeża", jak obok masz gigantyczną bramę i mizernym U i to jeszcze nieszczelną? I dunno... A glowac ma racje - już pisałem, że nie wszystkie ecothermy mają alu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 20.04.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 a ten 031 to co to za styro? bo ja miałam taki 033 na podłodze ocieplić i tak ocieple. nie mam zamiaru się stresować że to zostało. P.S. szacun jak szacun. bardziej pukanie w czoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 20.04.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 031 ma platinum ściana plus i platinum ściana termoorganiki ma też pasywny dom styropminu przynajmniej takie współczynniki są w papierach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 20.04.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 20.04.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 ocieplić i tak ocieple. nie mam zamiaru się stresować że to zostało. Nie no jasne, ja też. Ale żeby się napinać na Ecotherm? Różnica między 031 a 025 chyba nie jest tego warta... Nie w tym miejscu. P.S. szacun jak szacun. bardziej pukanie w czoło Wiesz - dobry szacun zazwyczaj nierozerwalnie powiązany jest z pukaniem w czoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 20.04.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 ocieplić i tak ocieple. nie mam zamiaru się stresować że to zostało. Nie no jasne, ja też. Ale żeby się napinać na Ecotherm? Różnica między 031 a 025 chyba nie jest tego warta... Nie w tym miejscu. może to i racja. zresztą techniczny i tak mi wybił to z głowy P.S. szacun jak szacun. bardziej pukanie w czoło Wiesz - dobry szacun zazwyczaj nierozerwalnie powiązany jest z pukaniem w czoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 24.04.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Pigeon przysłał mi 2 worki z poliuretanem , wygląda to tak : http://img205.imageshack.us/img205/9800/img8254.th.jpghttp://img264.imageshack.us/img264/4827/img8312.th.jpghttp://img511.imageshack.us/img511/4978/img8313.th.jpg A tak się pali http://img124.imageshack.us/img124/8530/img8274.th.jpg Dalibyście to w strop ? Czy w ogóle jest to dopuszczalne ? Po tym ostatnim pożarze w Kamieniu mam wątpliwości ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 24.04.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Wstyd się przyznać, ale pudło z poliuretanem od pigeona leży u mnie i się kurzy... Jakoś nie ma czasu, żeby zacząć się tym bawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.04.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Szukam płyt dachowych nakrokwiowych z poliuretanu wykończonych płytą OSBhttp://www.helias.pl/forum/PAL_OSB.jpgZnam jednego niemieckiego producenta ale przy obecnym kursie marki niemieckiej nie uśmiecha mi się zamawianie kilkuset m2. Może ktoś z was zna polskiego producenta czegoś podobnego?Chcę swój dach skośny zaizolować takimi płytami o grubośc 10 cm. + 25 cm w krokwie+5 cm wełny w stelaż. Niby mógłbym dać dłuższe wieszaki i zmieścić 15 cm wełny (i tak się może skończy) ale tracę przez to 4,5 m2 poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ntjarek 01.05.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Witam mam zamiar postawić dom P160 z thermomuru i zastanawiam się nad wpuszczeniem rurek w każdą warstwę poziomą betonu do magazynowania energii pozyskiwanej z słońca, które nagrzewa glikol w rurce umieszczonej pod dachówką, co wyrównałoby brak akumulacyjności w domu zbudowanym w tej technologii ???? Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 01.05.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 A po co Ci "grzanie" ścian latem (?) bo zimą nie będzie ich czym "grzać". pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.05.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Witam mam zamiar postawić dom P160 z thermomuru i zastanawiam się nad wpuszczeniem rurek w każdą warstwę poziomą betonu do magazynowania energii pozyskiwanej z słońca, które nagrzewa glikol w rurce umieszczonej pod dachówką, co wyrównałoby brak akumulacyjności w domu zbudowanym w tej technologii ???? Co wy na to? Pomysł raczej słaby ponieważ thermomur ma przekrój taki: http://www.thermodom.pl/image/template/thermomur/TH22.jpg Więc warstwe akumulacyjną betonu masz oddzieloną od pomieszczeń 5 cm styropianu. Nie zanęcaj sie dla tego domu na jakieś kosmiczne technologie. Dom zuzywa tak niewiele ciepła że ja w nim nawet nie robię centralengo ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.05.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Szukam płyt dachowych nakrokwiowych z poliuretanu wykończonych płytą OSB Tutaj nie pomogę lae swego czasu sciągnęłem z firy Steico próbki ich materiałów. Mają taka fajną płytę nakrokwiową która nie wymaga ani papy ani foli wstepnego krycia. Czyli takie 3 w jednym. http://www.steico.com/index.php?start=04&PHPSESSID=e98b0554fba606c400b084894e3c48be Ceny nie były jakies poarażające a materiał jest fajny. Nie miałem niestety czasu sprawy rozgrzebywać i dach jest tradycyjny. Chcę swój dach skośny zaizolować takimi płytami o grubośc 10 cm. + 25 cm w krokwie+5 cm wełny w stelaż. A jak zamierzasz wentylować tą wełnę pod pianką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.05.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Swego czasu ściągnąłem z firmy Steico próbki ich materiałów. Mają taką fajną płytę nakrokwiową która nie wymaga ani papy ani foli wstępnego krycia. Czyli takie 3 w jednym. http://www.steico.com/index.php?start=04&PHPSESSID=e98b0554fba606c400b084894e3c48be Ceny nie były jakies poarażające a materiał jest fajny. Nie miałem niestety czasu sprawy rozgrzebywać i dach jest tradycyjny. Chcę swój dach skośny zaizolować takimi płytami o grubośc 10 cm. + 25 cm w krokwie+5 cm wełny w stelaż. A jak zamierzasz wentylować tą wełnę pod pianką? Steico bardzo chciało mi przysłać próbki, ale jakoś nie doszły. Jednak z tymi płytami było coś nie tak. Chyba nie zastępują pełnego deskowania i trzeba układać na nich łaty mocowane do krokwi. A ja nie wykluczam pokrycia dachu materiałem mocowanym do deskowania. Gdybym zdecydował się na płyty linitherm pal osb to całość wykonałbym zgodnie z ich materiałami montażowymi. Jeszcze się nie zastanawiałem czy trzeba wentylować wełnę pod 10 cm pianki poliuretanowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.05.2009 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 tylko że ten beton jest przykryty. W środku chałupy masz tylko styropian - popatrz na rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.05.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Witam mam zamiar postawić dom P160 z thermomuru i zastanawiam się nad wpuszczeniem rurek w każdą warstwę poziomą betonu do magazynowania energii pozyskiwanej z słońca, które nagrzewa glikol w rurce umieszczonej pod dachówką, co wyrównałoby brak akumulacyjności w domu zbudowanym w tej technologii ???? Co wy na to?Chcesz robić dom w technologii isomaxu ? Jest to oczywiście możliwe, ale musiałbyś wykonać także pozostałe elementy. Ściana w tej technologii nie pełni roli akumulacyjnej, tylko tzw. "bariery termicznej". Rolę akumulatora energii (całorocznego) pełni grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.05.2009 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 ale to nie wyeliminuje akumulacji trochę ja tylko zredukuje, według OZC do 13 stopni czyli jakieś 30%, chyba że odwróci izolację po wgergorowemu te 25 cm da od środka wtedy temperatura betonu ok -13 i redukcja o ok 70%Akumulacyjność takiego rozwiązania będzie minimalna. Ważna jest nie tylko temperatura warstwy akumulacyjnej, ale także wielkość strumienia energii, którą ta warstwa może wymienić z wnętrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 06.05.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Bon dziorno ja do Was jak po ogień jak zwykle poradźcie co zrobić z tą dziurą http://lh6.ggpht.com/_odpWe6mgCkY/SgE_jsrSxdI/AAAAAAAAC1c/_oWlRWMS9sQ/s720/IMG_0789.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.05.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 poradźcie co zrobić z tą dziurą A jak ona wygląda z zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 06.05.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Nie mam zdjęcia, ale ściana szczytowa dochodzi do połaci dachowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts