Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy moze do tak małej powieszchni wystarczyłby Dospel 120 ?

Ja mam 100 m2 i 250 m3 do wentylowania, kupiłem Dospela 120 !

Też się właśnie nad takim Dospelem zastanawiam, mój dom bedzie miał do wentylowania 216m3 a dospel jest o około 1000PLN tańszy wiec chyba padnie na to wybór, bo licza sie przede wszytkim koszta ( dlatego domek 82mm2) i instalacje bede robił sam.

Nie bede mial GWC to czy warto wiec wziąć tego dospela z nagrzewnicą 1kw.

Piczman jesteś z dospela zadowolony?

+25 w moim przypadku bez problemu osiąga :(

napisz coś więcej ?? czy masz za słabe ocieplenie ?? czy może za duże zyski od słońca albo bytowe ?? a może masz podłogówkę która ciągle jeszcze grzeje bo gdzieś tam zaworek się nie domkną ??

No może za słabe ;) tylko 30cm, podłogówka wyłączona od 1 kwietnia (opuszczony bezpiecznik), a podłoga ma stałą temp ok 21st.

Myślę że problemem mogą być zyski od słońca, mam fixa 1x2,5 oraz 2,1x1,25 od zachodu oraz dwa dachowe

no i założony bypass, i muszę go wymienić...

Nawiązując do tematu ogrzewania domu w sezonie przejściowym - o czym pisał J-J - co myślicie o wstawieniu dodatkowej przepustnicy, która pozwoli na czerpanie powietrza z... strychu? Mam grafitowy, nieocieplony dach, i zauważyłem, że w słoneczne dni, temperatura na strychu jest wyższa niż na zewnątrz. Taką przepustnicę mógłbym sobie samodzielnie oprogramować, aby przełączała się tylko wtedy gdy na strychu jest rzeczywiście cieplej.

Widzicie może jakieś wady takiego rozwiązania? Przepustnicę buduję samodzielnie, więc jej koszt jest raczej pomijalny.

Nawiązując do tematu ogrzewania domu w sezonie przejściowym - o czym pisał J-J - co myślicie o wstawieniu dodatkowej przepustnicy, która pozwoli na czerpanie powietrza z... strychu? Mam grafitowy, nieocieplony dach, i zauważyłem, że w słoneczne dni, temperatura na strychu jest wyższa niż na zewnątrz. Taką przepustnicę mógłbym sobie samodzielnie oprogramować, aby przełączała się tylko wtedy gdy na strychu jest rzeczywiście cieplej.

Widzicie może jakieś wady takiego rozwiązania? Przepustnicę buduję samodzielnie, więc jej koszt jest raczej pomijalny.

Pomysł zacny, wg mnie dobry bo w okresie przejściowym u siebie też zauwazyłem że gdy swieci słońce to na poddaszu jest naprawdę ciepło i mogłoby to być z zyskiem tyle że chyba bym nie chciał ze strychu wdychać powietrza hmm.

Poza tym przez chwilę nawiewałbyś powietrze ciepłe a potem już zaciągałbyś przez poddasze powietrze z zewnątrz a ono juz by sie tak nie nagrzalo przelatując przez stryszek.

I nie wiem czy jest jakiś gotowy sterownik na 3 źródła powietrza nawiewanego (+ np. strych) no chyba że sterowanie robisz sam.

pzdr

Mam następujące pytanie: Macie może dane dotyczące ilości energii potrzebnych do wyprodukowania poszczególnych materiałów budowlanych? Chciałbym ustalić jaki dom, z jakich materiałów wykonany, jest najbardziej energooszczędny w całości (podczas wznoszenia i późniejszej eksploatacji)

Myślę że problemem mogą być zyski od słońca, mam fixa 1x2,5 oraz 2,1x1,25 od zachodu oraz dwa dachowe

od 2 dni słońca brak, temperatura w twoim domku powinna spadać, ile masz teraz ??

jaki brak, mój dom chyba wyłapuje ciepło ze światła okolicznej latarni i gwiazd w nocy ;)

w domu mam 23,5st, przy non stop włączonym reku z bypasem, no i oczywiście zero ogrzewania.

Śiakiś dziwny ten mój dom.

jaki brak, mój dom chyba wyłapuje ciepło ze światła okolicznej latarni i gwiazd w nocy ;)

w domu mam 23,5st, przy non stop włączonym reku z bypasem, no i oczywiście zero ogrzewania.

Wynika z tego, że masz bardzo duże zyski wewnętrzne w domu : gotowanie, pranie, TV (np. plazma), komputer, itp.

Ile energii elektrycznej i ewentualnie innych nośników (gaz, drewno ?) zużywasz w ciągu roku ?

lakusz już mnie i innych zadziwiał swoimi wynikami w wątku o zużyciu gazu.

może wreszcie komuś się udało wybudować naprawdę energooszczędny dom :)

temperatura zewn. średnia u mnie za ostatnie 48h to ok. 10st. (przy czym w czwartek jeszcze było trochę słońca, chwilami w okolicach 20st, ale dzisiaj porażka, max. 15 i to tylko przez chwilkę). ponieważ też lubię i utrzymuję 23 st. - dzisiaj włączyłem ogrzewanie. właściwie samo się włączyło (gazowe), więc mu nie przeszkadzałem. może przy 20-21st. nastawionych by wytrzymało dłużej. gaz jest super dla takich momentów - abonament i tak kosztuje 40 zł, podgrzanie teraz to - nie sprawdzałem, ani nie liczyłem - ale coś pewnie rzędu kilku zł... bez znaczenia.

Niestety na googlach same bzdury.

Ale co nie co ustaliłem, innych źródeł:

Zużycie energii niezbędnej do wytworzenia m3 różnych materiałów:

Beton komórkowy - 18 kWh

Silikaty - 37-40 kWh

ceramika poryzowana - 55-58 kWh

Beton zwykły - 60-62 kWh

Cegła pełna - 95-100 kWh

..tyle że chyba bym nie chciał ze strychu wdychać powietrza hmm.

Poza tym przez chwilę nawiewałbyś powietrze ciepłe a potem już zaciągałbyś przez poddasze powietrze z zewnątrz a ono juz by sie tak nie nagrzalo przelatując przez stryszek.

I nie wiem czy jest jakiś gotowy sterownik na 3 źródła powietrza nawiewanego (+ np. strych) no chyba że sterowanie robisz sam.

pzdr

Ma to pewien potencjał, zwłaszcza że u mnie kubatura strychu jest taka jak mieszkania - a więc powietrza (nie licząc dopływającego) wystarczy na kilka godzin wentylacji. Dzisiaj pomimo pochmurnego dnia na strychu było +18 stopni, podczas gdy na zewnątrz +15. A nie ma jeszcze podbitki i powietrze dość swobodnie sobie tam przepływa. Gdy po południu trochę się przejaśniło, w ciągu godziny temperatura wzrosła do +21.

Jedynie ta "jakość" powietrza mnie martwi. Z drugiej strony - kurz zostanie na filtrze, a jakby zadbać o dobrą wentylację tego strychu, to specyficzny zapach nie powinien być odczuwalny.

Sterownik nie problem, zrobię self-made. Tak.. zrobię to :)

..tyle że chyba bym nie chciał ze strychu wdychać powietrza hmm.

pzdr

Ma to pewien potencjał, zwłaszcza że u mnie kubatura strychu jest taka jak mieszkania - a więc powietrza (nie licząc dopływającego) wystarczy na kilka godzin wentylacji. Dzisiaj pomimo pochmurnego dnia na strychu było +18 stopni, podczas gdy na zewnątrz +15. A nie ma jeszcze podbitki i powietrze dość swobodnie sobie tam przepływa. Gdy po południu trochę się przejaśniło, w ciągu godziny temperatura wzrosła do +21.

Jedynie ta "jakość" powietrza mnie martwi. Z drugiej strony - kurz zostanie na filtrze, a jakby zadbać o dobrą wentylację tego strychu, to specyficzny zapach nie powinien być odczuwalny.

Sterownik nie problem, zrobię self-made. Tak.. zrobię to :)

Załóżmy że kubaturę strychu masz 300 m3 tyle co domu.

Puszczasz 0,3 wymiany czyli 100m3/h, czyli teoretycznie wystarczy Ci powietrza ze strychu na 3 h ale po zabraniu części powietrza nagrzanego na strych wpada od razu chłodne nie ogrzane, miesza sie i juz nie dostajesz tak ciepłego jak na początku i tak z czasem w ciągu tych 3h coraz gorzej.

Przemyśl to raczej. Możesz naprawdę niewiele zyskać a roboty i kombinacji sobie narobisz.

pzdr

Wynika z tego, że masz bardzo duże zyski wewnętrzne w domu : gotowanie, pranie, TV (np. plazma), komputer, itp.

Ile energii elektrycznej i ewentualnie innych nośników (gaz, drewno ?) zużywasz w ciągu roku ?

no niby wszystko ok...

zysków, zysków, ale jakich?

Co komp włączony przez 12h co zużywa ok 170Wh, "wieża" jakieś 70Wh, nie ma tv, ani plazmy, podgrzewacz jest przepływowy, kuchenka indukcyjna, używana może ze 30minut dziennie... Teraz zużywam ok 350kWh/m-c, myślę że najwięcej idzie na cwu i kuchenkę, potem reku i komp.

Ale czy to miało by aż takie znaczenie ?

No chyba że moja córcia co pochłania ogromne ilości jedzenia i non stop biega, spala to jedzenie i zamienia na ciepło, bo w tłuszczyk to jej na pewno nie idzie.

W domu nadal 23,3st, naprawdę, jaj se nie robię...

Teraz jest fajnie, ale jak jest upał, to jest nieco za ciepło, duszno raczej nie jest bo reku działa, ale w "starych" domach to zawsze jest jakoś chłodniej...

Jak teraz przyjdzie słońce to chcę zasłonić dwa okna dachowe od zachodu i dużego fixa czymś od zew. bo wew zasłona chyba nie do końca się sprawdza.

P.S. drewna przez rok spaliłem 2m3 (w zimie, dla fajnego klimatu, śpimy na razie w salonie i świetnie zasypia się przy odpalonym kominku:)

Wiadomo, że w domach energooszczędnych liczy się szczelność. Mam tradycyjne poddasze użytkowe ze stryszkiem nad jętkami. Przy jętkach będzie 45cm wełny. Co sądzicie o zastosowaniu pod wełnę (przy k-g) zwykłej grubej czarnej folii budowlanej? Nie chcę używać żadnych regulatorów pary wodnej.

Pod dachówką mam papę, płytę OSB i szczelinę wentylacyjną.

I jeszcze jedno. Czy na wełnę dawać jeszcze jakąś folię (membranę) pod płyty OSB? Czy w OSB wiercić otwory wentylacyjne? Chciałbym to jakoś estetycznie wykonać. Stryszek będzie pełnił rolę "rupieciarni". Pamiętam, że j-j zgłębiał i rozważał ten temat ale nie wiem w końcu jak to rozwiązał.

Folii nie dawaj bo będzie problem z wilgocią w wełnie, jeśli już się tam znajdzie to lepiej niech swobodnie ją opuści.

Ale pomijając to , skoro deskujesz to po kiego Ci jeszcze folia ?

A co do tej folii między wełną a płytami to dlaczego czarna? Żółtą kupowałem po 0,82 zł za m2, jest dużo cieńsza ale wystarczająco paroszczelna, prawda ???Czarna tu nic nie zmieni !

Widzę że kolejny zwolennik energooszczędności z podkarpaciu, brawo i powodzenia :p

O folii na wełnie myślę z powodu pylenia wełny. Czy ją dam, czy nie to i tak płyty OSB mogą stanowić dostateczną barierę dla pary wodnej. Może się mylę.

Czarnej grubej i atestowanej folii mam akurat mały zapasik i mógłbym ją użyć. Myślę, że lepiej powstrzyma wilgoć z pomieszczeń niż folia paroizolacyjna, która nie jest w 100% izolacyjna (kilka gramów na 1m2/24h).

Czy mógłby jeszcze ktoś pokazać zdjęcia montażu okien w płaszczyźnie ocieplenia? Chciałbym znaleźć optymalne rozwiązanie. Czy zamontowalibyście jeszcze raz w ten sposób?

P.S. Pozdrawiam kolegę z regionu

O folii na wełnie myślę z powodu pylenia wełny. Czy ją dam, czy nie to i tak płyty OSB mogą stanowić dostateczną barierę dla pary wodnej. Może się mylę.

A jak myślisz po co masz pomiędzy wełną i płytami osb szczelinę wentylacyjną?

Folię możesz dać jedynie od wewnątrz!