ravbc 30.06.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 i tu pytanie - czy w parterówce, z lekkim dachem (blacha) można sobie darować te słupki ? ( i czy wieniec wtedy też ma 18 cm szerokości) Wytrzymałość dla parterówki to nawet silikat 12cm ma wystarczającą. Problematyczna moża być tylko smukłość ściany. Poszukaj dobrego konstruktora, któremu chciało się będzie to policzyć, a nie będzie problemu (większość przyjmuje 24, bo to nie wymaga liczenia ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 30.06.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 witam, też pierwszy raz odzywam się na tym forum, przeczytałem już tu sporo i z pewnością o budowie domku wiem wiele więcej niż 2 mce temu. Dzięki Wam wszystkim za to. Wprawdzie ta budowa przede mną, plan jakiś się już krystalizuje, a jak z czasem pojawią się wątpliwości, to nie omieszkam zapytać. Może na początku to ja się komuś przydam am76 więcej o pelicie znajdziesz na stronach producentów np. Zębiec albo Perlipol, a EP 150, klasa II oznacza ziarnistość, a zatem i związane z nią właściwości. a tutaj na stronie 5 mozesz zobaczyć jak to można zrobić. No i nici z perlitu. Na składach w Krakowie nikt nie słyszal o perlicie. A może ktoś coś wie, ktoś coś słyszał? Potzrebuję na czwartek rano 2,5m3. I jak tu budować dom energooszczędny? Już nawet wykonawca dał się przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.06.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 W Warszawie perlitu też nigdzie na składzie nie ma. Kupowałem via net. Płaciłem przelewem a dostawę miałem przysłaną kurierem. Ale trwało to trochę dłużej niż 1,5 dnia. Ja mam najbliżej do Bełchatowa i gdybym musiał mieć na za dwa dni to pojechałbym tam z przyczepką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.06.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 ,,, który wygląda tak: http://img511.imageshack.us/img511/4978/img8313.th.jpg Drobny więc się chyba nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 30.06.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Dzięki wielkie za szybki odzew w potrzebie. Ten fundament to tylko kolejna "dziura" termiczna w moim domu. Wygląda na to, że bez PC się nie obejdzie. Nawet gdyby wyszedł dom 5-litrowy to rachunki za prąd byłyby za wysokie. Choć kto wie - może wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_bo 30.06.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Dzięki od odpowiedzi; Piszecie że deska to nie problem przy podłogowym tylko ja myślę nie o barlineckiej ale zwykłych dechach; one podobno się wypaczają dosyć mocno podobno nawet porządne kleje nie wytrzymują; do podłogówki zalecają niby deskę ale trójwarstwową i to chybą jakąś z tych cieńszych; ja mam obecnie deskę ala barlinecką i te parę milimetrów dębu na sośnie to jakas porażka; bardzo się niszczy /robią się wgłębienia jak coś spadnie/ po 5 latach trzeba by to już przecyklinować ale wtedy to już chyba bedę miał deskę sosnową ; w sumie podłogowe by mi najbardziej odpowiadało; na scianę są sposoby żeby zlokalizować rurę koszty podobno tylko trochę większe tylko oczywiście mniej 'specjalistów' którzy to robili -- pewnie najlepiej to zrobić samemu zresztą jak wszystko ale chyba bym musiał się rozdwoić to ogrzewanie to chyba trzeba bedzie dobrze przeliczyć jak już będzie projekt -- cały czas chodzi mi po glowie to ogrzewanie kominkiem ale tak z wsadem raz na dwa dni ściana chyba bedzie lepiej zrobić 24cm koszty nie dużo większe; mniejszy problem z wieńcem; lepsza akumulacja; ale dla U ściany nie bedzie miało wpływu przy takim ociepleniu; minus to jeszcze mniejsza pow. użytkowa ale bez przesady .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 01.07.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 am76 perlit to prędzej kupisz w sklepach ogrodniczych niż składach budowlanych moze przez allegro będzie szybciej, jeżeli nie chcesz jechać do producenta z przyczepką: http://www.allegro.pl/item672802491_perlit_wylewki_termoizolacyjne_rewelacja_promocja.html adam_bo zwykła decha Ci sie nie wypaczy jeżeli będizesz się trzymał stosunku szerokości do grubości -> 4:1 tylko przy grubosći 22 mm to max 8-9 cm im większy stosunek tym większe ryzyko. to deska parkietowa, a nie klasyczna decha o szerokości 14 - 16 cm ........... może zapytaj się Ducha o to - w końcu układa drewno zawodowo i Ci powie jaka szerokość jest bezpieczna do podłogówki istotnym jest też gatunek drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_bo 01.07.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 zwykła decha Ci sie nie wypaczy jeżeli będizesz się trzymał stosunku szerokości do grubości -> 4:1 tylko przy grubosći 22 mm to max 8-9 cm im większy stosunek tym większe ryzyko. to deska parkietowa, a nie klasyczna decha o szerokości 14 - 16 cm ........... może zapytaj się Ducha o to - w końcu układa drewno zawodowo i Ci powie jaka szerokość jest bezpieczna do podłogówki istotnym jest też gatunek drewna dla mnie deska to tak z 20cm szerokości i pare metrów długości reszta to parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 01.07.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 he - no właśnie....klasyczna rodzima decha ma te kilkanaście cm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 01.07.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 am76 perlit to prędzej kupisz w sklepach ogrodniczych niż składach budowlanych moze przez allegro będzie szybciej, jeżeli nie chcesz jechać do producenta z przyczepką: http://www.allegro.pl/item672802491_perlit_wylewki_termoizolacyjne_rewelacja_promocja.html Można jeszcze spróbować TU lub TU Jeszcze kojarzę, że ktoś kiedyś pisał, iż kupował perlit po 75PLN/m3...ale kto i gdzie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.07.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Posłuchajcie - chyba coś juz kiedyś o tym było, ale może nie. Otóż komin systemowy (Schiedel) powinien mieć otwory wentylacyjne do osuszania wełny. Jak to pogodzić z WM? Olać i zamurować? Zrobić tylko otwór na poddaszu, coby wentylowała się ta górna część (poddasze nieużytkowe, więc poza zasięgiem działania WM)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.07.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Ja olałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emer 01.07.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Am76 - tak jak napisał mario_k: Certech. http://certech.com.pl/pm/?sub=14&sub2=24&lang=plJa od nich brałem - szybko i sprawnie, cena bardzo dobra. Mnie udało się z nimi dogadać w ten sposób, że jechali tranzytem przez Kraków i zabrali mi kilkanaście worków, które odebrałem "po drodze". Perlit miałem chyba już na drugi dzień, a też miałem rezygnować bo nigdzie nie mogłem kupić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.07.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Ja olałem Czyli zamurowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 01.07.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 to zalerzy czy stryszek ma się ocieplony czy nie - jak jest ocieplony (ja mam - cała połać jest ocieplona) to jak to wentylować przez komin?????są kratki wentylacyjne między każdą krokwą i rozcięcie poszycia pod gąsiorem. Chyba dodatkowo nie trzebajeżeli macie ocieplenie do jętek tylko - to ok, ale jak cała połać to jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.07.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 A tak, że w kominie wytnę po prostu dziurę, na kształt i podobieństwo tej, która powinna być na samym dole. Oczywiście tylko w pustaku, nie w rurze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 01.07.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 a na jakiej wysokości masz ocieplenie dachowe - pod całą połacią, czy np do jętek?ja mam całość i nie czaję bazy bo w moim przypadku to gdzie mam zrobić otwór ??? - w tych 3 cm między dechą a wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.07.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 glowac - w KOMINIE! Stoi sobie komin od podłogi do dachu no i przy podłodze dziura w pustaku! Co ma do tego ocieplenie? Będzie między krokwiami, ale gdzie ocieplenie, a gdzie komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 01.07.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 ok - bo chodzi Ci o wełnę, która otula rurę kominową - teraz czaje - pomyślałem o wentylacji ocieplenia wełny dachowej ja nie robiłem - nie mam tu wentylacji - ewentualnie jakieś powietrze przejdzie/wejdzie przy trójniku wychodzącym do pomieszczenia - ale to raczej lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.07.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Czyli zamurowałeś? Ja mam inny komin, pustaki są bez otworów,mam kratki i musiałbym na dole i górze wyciąć otwory, nie zrobiłem tego póki co i nie wiem czy jest sens! Nawet jak izolacja straci swoje właściwości przez zawilgocenie to chyba pustak się nie nagrzeje zbytnio !? Jakoś nie widzę problemu ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts