j-j 20.09.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Ja w tej chwili działam na najmniejszym biegu to ok 40 m3/h i daje to wymianę ok 0,15 1/h. Wilgotność jest dość wysoka bo ok 60-70% ale da się spokojnie żyć. Mam juz też swój prąd 2- taryfowy, już niedlugo zdam sprawdzdanie z eksploatacji. Na razie bez kompa, po 3 dobach, średnia cena 1 kWh wychodzi mi 39 gr., procent zużycia taryf to 55 (nocna)/50% (dzienna), dobowa zużywam ok 11,5 kWh co daje ok 400 W zysków godzinowo, koszt na 1 dobe to ok 4,5 zl. Takie zyski (400 W) to zdecydowanie większe niż zakladałem w obliczeniach więc wpłynie to korzystniej dla bilansu domu pasywnego. Oczywiście 400 to dokladnie nie będzie bo część tego ciepła jak z cwu, pralka i zmyarka odpłynie do kanalizy ale myślę że zostanie tego z 70% a więc ok 300 W zysków na czysto na godzinę. Do tego dojdzie jeszcze komputer niedługo i zimą może "ogrzewanie" bo przy takich zyskach ... , zobaczymy. Napisze tylko że warto mieć programowanie w podgrzewaczy elektrycznym. Po zmianach dokonanych po 1 dobie (inne ustawienia w poszczególnych godzinach) zmniejszyłem pobór prądu na cwu o ok 40% a komfort ten sam. I to już chyba optymalne jest. Dodam że w dzień mam drugą taryfę w godzinach od 14.30 do 16.30 i to jest rewelka bo kuchenka indukcyjna wychodzi taniej, akurat sa to godziny obiadowe. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 20.09.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 150m3/h podajecie dla WM a dla standardowej grawitacyjnej ile należy przyjąć?Różnica w budowie tradycyjnej a mechanicznej?Wynika,że przy prądzie można myśleć nad reku przy gazie nie ma chyba sensu przy węglu napewno nie ma sensu.Tak to rozumiem.Jak podał HenoK WM pracuje caŁy rok więc koszt prądu żeby pracowała trzeba liczyć za okres całego roku.Wniosek dla mnie jeśli chodzi o Legalett (bo nad nim się zastanawiam) -dać Legalett na gaz i zwykłą wentylację (gaz trzeba ciągnąć z 50m może trochę więcej ale to pierwszy dom by był ,może uda się dogadać z gazownią,żeby pokryła część kosztów (pewnie musi iść grubsza nitka ,żeby potem mogli się podlączyć pozostali odbiorcy).Plus dodatkowy CWU z gazu a nie z prądu noi gotowanie na gazie a nie na prądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.09.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Na razie bez kompa, po 3 dobach, średnia cena 1 kWh wychodzi mi 39 gr., procent zużycia taryf to 55 (nocna)/50% (dzienna), dobowa zużywam ok 11,5 kWh co daje ok 400 W zysków godzinowo, koszt na 1 dobe to ok 4,5 zl. Takie zyski (400 W) to zdecydowanie większe niż zakladałem w obliczeniach więc wpłynie to korzystniej dla bilansu domu pasywnego.U mnie obecnie wychodzi ok. 16kWh/dobę czyli ok. 700W. W tej chwili podgrzewanie ciepłej wody mam elektryczne (bez pompy ciepła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 20.09.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 U mnie obecnie wychodzi ok. 16kWh/dobę czyli ok. 700W. W tej chwili podgrzewanie ciepłej wody mam elektryczne (bez pompy ciepła). To i dołożę od siebie informacje - zużycie dobowe 7kW (średnia z 30 dni, ale z ostatnich 5 dni jest taka sama). Myślę jednak, że zbyt optymistycznie zakładacie procent zysków cieplnych. W przypadku pralki, zmywarki czy prysznica, prawie całe ciepło trafia do kanalizacji, żarówki to nie tylko ciepło ale i światło (haha, doczekaliśmy się odwrócenia znaczenia słowa żarówka !), część prądu wykonuje pracę mechaniczną (podniesienie rolet, wysunięcie tacki z płytą CD ) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 20.09.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Pytanie do Depi - powiedz czemu w końcu zrezygnowałeś z Praefy - wyczytałem to gdzieś daleko w tył na tym wątku ,nie doszukałem się tylko dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.09.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Myślę jednak, że zbyt optymistycznie zakładacie procent zysków cieplnych. W przypadku pralki, zmywarki czy prysznica, prawie całe ciepło trafia do kanalizacji, żarówki to nie tylko ciepło ale i światło (haha, doczekaliśmy się odwrócenia znaczenia słowa żarówka !), część prądu wykonuje pracę mechaniczną (podniesienie rolet, wysunięcie tacki z płytą CD ) itd. Dlatego napisałem wyżej że można przyjąć 70% z tego "prundu", a ciepło z cwu zanim wyleci to trochę z zasobnika odda (a jest to ok 1,2 kW/24h), tak samo ze zmywarką i pralką, zanim wyleci to troszke odda tyle że najwięcej będzie strat właśnie z pralki i ze zmywarki bo tam woda nie czeka jak w zasobniku. Trzeba by zmierzyć temp. wody lecącą do kanalizy ze zmywarki i pralki po praniu i zmywaniu. Co do CD itp. to pamiętaj że enegia nie znika, elektryczna przechodzi w mechaniczną i myślisz że mechaniczna "ginie"? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 20.09.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Zakładając średni strumień powietrza 150m3/h, temperaturę powietrza zewnętrznego (średnią w sezonie grzewczym) +5st. C, temperaturę pomieszczeń ogrzewanych 20 st. C i długość trwania sezonu grzewczego 200 dni, na podgrzanie powietrza wentylacyjnego potrzebujemy ok. 3700kWh energii. 200 dni ? w ciepłym domku chyba trochę mniej, ja przestałem grzać 1 kwietnia, choć myslę że spokojnie mogłem wyłączyć grzanie z tydzień wcześniej, a narazie nie ma widoku na włączenie ogrzewania, ale nawet jeżeli nastąpi to od 1.10 to i tak jest to max 180 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 21.09.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 dobowa zużywam ok 11,5 kWh co daje ok 400 W zysków godzinowo, koszt na 1 dobe to ok 4,5 zl. Takie zyski (400 W) to zdecydowanie większe niż zakladałem w obliczeniach więc wpłynie to korzystniej dla bilansu domu pasywnego. hej czym j-j dokładnie grzejesz cwu? czy masz podlicznik wodny żeby wiedzieć ile cwu zużywasz? mi dobowo wychodzi w lecie ok 13kWh/24h, ale dwa kompy chodzą cały dzień. cały czas się zastanawiam czy przepływowy podgrzewacz to ekonomiczne rozwiązanie, czy nie lepszy byłby akumulacyjny? przepływowy ma jedną wadę podczas budowy i do czasu jej zakończenia formalnego, muszę mieć wysoką moc przyłączeniową, za którą płace frycowe w postaci 80zł/m-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.09.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 cały czas się zastanawiam czy przepływowy podgrzewacz to ekonomiczne rozwiązanie, czy nie lepszy byłby akumulacyjny? przepływowy ma jedną wadę podczas budowy i do czasu jej zakończenia formalnego, muszę mieć wysoką moc przyłączeniową, za którą płace frycowe w postaci 80zł/m-c Jeżeli masz w planach II taryfę, to jednak polecałbym pojemnościowy podgrzewacz ciepłej wody. Jeżeli boisz się strat ciepła, to możesz go przecież lepiej zaizolować (standardowo dają np. 5cm PUR). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.09.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 200 dni ? w ciepłym domku chyba trochę mniej, ja przestałem grzać 1 kwietnia, choć myslę że spokojnie mogłem wyłączyć grzanie z tydzień wcześniej, a narazie nie ma widoku na włączenie ogrzewania, ale nawet jeżeli nastąpi to od 1.10 to i tak jest to max 180 dni.W domu pasywnym wyjdzie jeszcze mniej . Masz rację. Zależy to także od strefy klimatycznej, od akumulacyjności budynku i wielkości zysków wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 21.09.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 150m3/h podajecie dla WM a dla standardowej grawitacyjnej ile należy przyjąć? Dla grawitacyjnej tyle ile ci wyjdzie z otwierania okien. Weź SWOJE zimowe przyzwyczajenia i będziesz wiedział... Ja wcale okien nie będziesz otwierał i zatkasz kratki, to może i ci wyjdzie z 10-20m3/h Różnica w budowie tradycyjnej a mechanicznej Tradycyjna grawitacyjna - strona wywiewna: pionowe murowane kanały wentylacyjne wyprowadzone ponad dach strona nawiewna : rozszczelnione okna, nawiewniki, nieszczelności budynku, otwory w ścianach itp - jeśli tego nie ma BRAK wentylacji grawitacyjnej napęd - różnica ciśnień/temperatur wewnątrz i na zewnątrz Działanie silnie uzależnione od strony nawiewnej (nieszczelności) oraz fizyki (patrz napęd) - dlatego NIE DZIAŁA jeśli strona nawiewna jest szczelnie zakryta oraz nie działa latem. Wymagany raz do roku przegląd kominów wentylacyjnych. Wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna: strona nawiewna i wywiewna - system ułożonych kanałów, zaplanowane i kontrolowane miejsce nawiewu i wywiewu powietrza z obiektu oraz przepływ powietrza między pomieszczeniami. napęd - wymuszony i regulowany wentylatorami przepychającymi strumień powietrza Nie działa w przypadku braku energii potrzebnej do napędu wentylatorów lub awarii systemu. Dopuszczalne są oczywiście warianty pośrednie: nawiew mechaniczny/wywiew grawitacyjny albo nawiew tradycyjny/wywiew mechaniczny; o czym nie każdy pamięta albo wie, a stosuje (np. wentylatorek w kibelku ) Aha rekuperator nie jest wentylacją!!!! On służy TYLKO do odzyskiwania ciepła z powietrza opuszczającego obiekt i nie ma nic wspólnego z wentylacją! Można by powiedzieć, że jest częścią systemu GRZEWCZEGO budynku. A jedynie z racji zasady swojego działania tę część systemu grzewczego umieszcza sie wewnątrz systemu wentylacyjnego. Jak podał HenoK WM pracuje caŁy rok więc koszt prądu żeby pracowała trzeba liczyć za okres całego roku. Możesz też na lato wyłączyć WM i posłużyć sie wentylacja naturalną (tzw przeciąg) - 50% kosztów prądu mniej - skuteczność będziesz miał taką jak teraz, bo nie myśl że w lecie używasz grawitacyjnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.09.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Jak podał HenoK WM pracuje caŁy rok więc koszt prądu żeby pracowała trzeba liczyć za okres całego roku. Możesz też na lato wyłączyć WM i posłużyć sie wentylacja naturalną (tzw przeciąg) - 50% kosztów prądu mniej - skuteczność będziesz miał taką jak teraz, bo nie myśl że w lecie używasz grawitacyjnej...Takie rozwiązanie ma minusy. Powietrze nie jest filtrowane. W upały pomieszczenia szybko się nagrzewają. Konieczne są moskitery na oknach, no chyba, że ktoś lubi bzzzzyczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 21.09.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 U mnie obecnie wychodzi ok. 16kWh/dobę czyli ok. 700W. W tej chwili podgrzewanie ciepłej wody mam elektryczne (bez pompy ciepła). To i dołożę od siebie informacje - zużycie dobowe 7kW (średnia z 30 dni, ale z ostatnich 5 dni jest taka sama). Myślę jednak, że zbyt optymistycznie zakładacie procent zysków cieplnych. W przypadku pralki, zmywarki czy prysznica, prawie całe ciepło trafia do kanalizacji, żarówki to nie tylko ciepło ale i światło (haha, doczekaliśmy się odwrócenia znaczenia słowa żarówka !), część prądu wykonuje pracę mechaniczną (podniesienie rolet, wysunięcie tacki z płytą CD ) itd. ciepło można by odzyskać do wstępnego podgrzania wody zmierzającej do naszego domy. Słyszałem o takich próbach wykorzystania szarej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 21.09.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 ciepło można by odzyskać do wstępnego podgrzania wody zmierzającej do naszego domy. Słyszałem o takich próbach wykorzystania szarej wody. Tak, temat wielokrotnie rozważany. Problemem może być wykonanie skutecznego i taniego(!) wymiennika no i trzeba oddzielić zimną wodę od podgrzanej, bo czasami zimna też jest potrzebna (do pralki, zmywarki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.09.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Trzeba by zmierzyć temp. wody lecącą do kanalizy ze zmywarki i pralki po praniu i zmywaniu.Zrobiłeś ten odzysk ciepła z szarej wody, który wcześniej planowałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 21.09.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Trzeba by zmierzyć temp. wody lecącą do kanalizy ze zmywarki i pralki po praniu i zmywaniu.Zrobiłeś ten odzysk ciepła z szarej wody, który wcześniej planowałeś ? Zrezygnowalwm bo zona zrezygnowała z wanny a wg moich obliczeń wanna dawałaby najwięcej ciepła a bez niej nie warto było . Ale drugie urządzenie co do kolejnosci dawania ciepła czyli pralkę mam w odleglości do pionu ok 5 m więc trochę w posadzce zostaje zanim spłynie- tak oto skończyłem odzysk szarej wody ech ta wanna. pzdr czym j-j dokładnie grzejesz cwu? czy masz podlicznik wodny żeby wiedzieć ile cwu zużywasz? mi dobowo wychodzi w lecie ok 13kWh/24h, ale dwa kompy chodzą cały dzień. Tylko prundem, myslę że jak dorzucę kompa to będzie podobnie do ciebie ze zużyciem. Co do cwu to nie ma podlicznika ale wiem że mając 80 l zasobnik więcej niż z całego wody nie schodzi więc jest to OK max 80l dziennie zużycie. teraz nie używam reku na turbo ale na biegu 1 więc też trudno odnieść to do zużycia latem ale na pewno będzie to zużycie zdecydowanie większe, myślę że ok 2 kWh na turbo dziennie dodatkowo będę musiał się przygotować. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 21.09.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 ................ Wentylacja mechaniczna działa cały rok. Liczyłem z ceną 0,45zł/kWh ( to średnia z I taryfy 14h i II taryfy 10h)............ Zależy jak u kogo. Ja otworzyłem okno na taras na początku kwietnia, i do tej pory praktycznie non-stop otwarte - odpada mi z wentylacji mechanicznej minimum 5 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.09.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Zależy jak u kogo. Ja otworzyłem okno na taras na początku kwietnia, i do tej pory praktycznie non-stop otwarte - odpada mi z wentylacji mechanicznej minimum 5 miesięcy.W tym roku dam sobie już spokój, ale w przyszłym zainwestuję w moskitiery i pootwieram okna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 21.09.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 ciepło można by odzyskać do wstępnego podgrzania wody zmierzającej do naszego domy. Słyszałem o takich próbach wykorzystania szarej wody. można z pewnym przybliżeniem ustalić, że konstruując prosty wymiennik, oszczędności wyniosłyby ok. 400 kWh/rok. Nie wiem czy to optymistyczne, czy pesymistyczne założenia, gdyż są wybitnie teoretyczne, a chyba jeszcze nikt czegoś takiego nie zrobił. Przynajmniej nie znam na małą skalę domu jednorodzinnego. Planowałem coś takiego zrobić, ale wymagałoby to piwnicy, z której raczej zrezygnuję na rzecz plyty fundamentowej. Założenia: 150l cieplej wody szarej o temp. 30C. dopływ wody wodociągowej o temp. 8-10C sprawność wymiennika 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 22.09.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Jak możesz to opisz swój pomysł. Mój, w największym skrócie, polegałby na umieszczeniu współosiowo rury doprowadzającej zimną wodę do domu wewnątrz rury odprowadzającej ciepłą wodę szarą. Powierzchnia wymiany byłaby bardzo duża, więc szansa na oddanie ciepła także spora. Pytanie jak z trwałością całości?Wewnętrzna rura z dobrze przewodzącego materiału, zewnętrzna z zaizolowanego. Najtrudniejsze miejsce to połączenie obu rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts