Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niestety dają o sobie znać mostki cieplne do gruntu, np. rdzenie żelbetowe w ścianach), ściany wewnętrzne z Silki na płycie fundamentowej. Przez nie może ciepła uciekać więcej niż przez izolację pod posadzką. Dopóki nie wzrośnie temperatura gruntu pod budynkiem, a może to trwać jeszcze długo, taki stan będzie się utrzymywał.

Sporo ciepła może też uciekać kominem. Masz szczelny szyber w kominie i w kanale doprowadzającym ciepło do kominka ?

Ach, jaki jestem zły, że nie wiedziałem wcześniej o prostym, a jakże skutecznym rozwiązaniu - styropian pod płytą fundamentową. No ale trudno, teraz już go tam nie włożę.

Co do komina - nie mam kominka, a komin jest zamurowany szczelnie. Dom w zasadzie jest już suchy, większość mokrych prac prowadzona była rok temu, a przez zimę sporo wietrzyłem i trochę grzałem. No ale czekam, niech się ten grunt w końcu nagrzeje :)

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poza tym dla Łodzi, wg danych meteorologicznych, występuje w ciągu roku 56h gdy temperatura spada poniżej -10st. C.

chyba źle spojrzałeś, nie pomyliło ci się z Wrocławiem albo z Szczecinem ?? tej zimy od 1 do 7 stycznia ja na swoim zaokiennym termometrze miałem -30, a przez resztę stycznia między -10 a -20, temperatury dodatnie były dopiero od marca

Dane pobierałem stąd :

http://www.mi.gov.pl/files/0/1787735/wmo124650iso.zip

Po rozpakowaniu plik można otworzyć w Excelu.

Fakt, że są to dane statystyczne.

Co do komina - nie mam kominka, a komin jest zamurowany szczelnie.
A jak masz ocieplony komin? Na parterze, czy na poddaszu?

Jeżeli nie jest ocieplony, to jest to spory mostek termiczny.

http://lh4.ggpht.com/jajozaza/SOT69YJ2jgI/AAAAAAAADlg/GswiD4iDDKE/s800/IMG_0008-2.JPG

Czy ściany szczytowe na poddaszu masz ocieplone od wewnątrz i od góry?

http://lh5.ggpht.com/jajozaza/SJwpMv7mXcI/AAAAAAAACjk/Fh9oIeaiLSk/s800/_MG_1965.JPG

A jak masz ocieplony komin? Na parterze, czy na poddaszu?

Jeżeli nie jest ocieplony, to jest to spory mostek termiczny.

Czy ściany szczytowe na poddaszu masz ocieplone od wewnątrz i od góry?

Komin owinąłem na poddaszu wełną 20cm na wysokość około 1.2m (szerokość rolki), ściany szczytowe mam ocieplone styropianem 10cm na wysokość 1m; od góry nie mam ich ocieplonych i raczej nie dam rady tam za wiele wepchnąć.

Czy coś tu można jeszcze poprawić? Ocieplać komin na parterze? Jeszcze mam go nie zabudowany, więc to nie byłby żaden problem.

a to nie jest przypadkiem ta dziwna zima sprzed dwóch lat gdzie w styczniu ludzie betonowali stropy i gadali o ocieplaniu się klimatu ??

Typowy rok meteorologiczny - dane z okresu 1971-2000 r.

http://www.mi.gov.pl/2-482be1a920074-1787535-p_1.htm

Typowy rok meteorologiczny wg EN ISO 15974-2 - ISO

Typowy rok meteorologiczny dla obliczeń energetycznych ISO został opracowany przez International Organization for Standardization i zakceptowany przez CEN jako norma EN ISO 15927-4 „Hygrothermal performance of buildings – Calculation and presentation of climatic data – Part 4 Data for assessing the annual energy for cooling and heating systems". Roczny ciąg danych pogodowych dla obliczeń energetycznych tworzony jest z 12 miesięcy wybranych z okresu minimum 10 lat obserwacji meteorologicznych dla danej lokalizacji. Wybór miesiąca przeprowadza się poprzez wyznaczenie z wielolecia trzech miesięcy, dla których suma statystyk Finkelsteina-Schafer’a dla natężenia całkowitego promieniowania słonecznego, temperatury termometru suchego i wilgotności względnej jest najmniejsza. Spośród tych trzech miesięcy jako najlepszy wybiera się ten, dla którego odchylenie średniej prędkości wiatru od miesięcznej średniej wieloletniej jest najmniejsze.

no to wreszcie rozumiem twój punkt widzenia, ty projektując ogrzewanie dla PC nie patrzysz na TSKR tylko na DBT ??

a co będzie jak przyjdzie sobie temperatura skrajna czyli dla łodzi w styczniu -30, wtedy farelka + kominek + szczękanie zębami ??

jak to się ma do ekonomiczności PC kontra gaz, nie będzie przypadkiem tak że raz będzie taniej od gazu a raz drożej, w pewnych latach będzie się zwracać a w pewnych po prostu nie bo trzeba będzie włączyć farelkę za 0,3zł/kWh

Pewnie chodzi Ci o TSKY - temperatura promieniowania nieboskłonu?

Dla porównania DBT - temperatura termometru suchego.

http://www.mi.gov.pl/2-482be1a920074-1787537-p_1.htm

Poczytaj też tutaj : http://www.buildup.eu/system/files/content/P.Narowski2.pdf

a co będzie jak przyjdzie sobie temperatura skrajna czyli dla łodzi w styczniu -30, wtedy farelka + kominek + szczękanie zębami ??
Zauważ, że nie dobieram PCi wg tych danych (np. najnizsza temperatura -12,5 st. C), tylko dla temperatury -20st. C, odpowiadającej temperaturze obliczenowej dla danej strefy klimatycznej. Natomiast do obliczenia zużycia energii (średniego) dane ISO są IMHO odpowiednie.

Wydaje sie to byc sluszne zalozenie. Cos do obliczen nalezy przyjac a najlepszym chyba bedzie zalozenie ze do obliczenia "mocy urzadzenia grzejnego" podstawiamy jako dana strefe klimatyczna konkretnej lokalizacji a dla rocznego zapotrzebowania to moze byc i ISO -przeciez to i tak szacunek tylko a zycie weryfikuje po kazdym sezonie, no ale cos przyjac przeciez musimy zeby moc porownywac cokolwiek.

Pzdr.

W holu mam podłogówkę, 54W/m2. Straty w dół załóżmy 5,88W/m2 (0,42W/m2*K * 14K).

Sporo ciepła może też uciekać kominem. Masz szczelny szyber w kominie i w kanale doprowadzającym ciepło do kominka ?

HenoK, dwa pytanka:

wózr, to U przegrody razy różnica temp w K , tak ?

a co do komina, znasz jakiś szczelny szyber kominowy ?

HenoK, dwa pytanka:

wózr, to U przegrody razy różnica temp w K , tak ?

Tak. Problem może być z precyzyjnym wyznaczeniem U (mostki cieplne) oraz dT (nie znamy temperatury gruntu).

a co do komina, znasz jakiś szczelny szyber kominowy ?
Ja nie mam komina, to najlepsze rozwiązanie w domu energooszczędnym ;).

Należałoby poszukać w akcesoriach kominkowych. Ostatecznie zaprojektować coś takiego i wykonać samemu. W "normalnych" domach nie ma to większego znaczenia, w domach energooszczędnych ma już duże znaczenie (zwłaszcza ogrzewanych energią elektryczną).

Witam,

Czy uzasadnione jest montowanie od strony południowej okien z potrójną szybą? Szyba taka zapewne jakoś tam ogranicza zyski solarne i może się okazać że nie dość że więcej płacimy za okna, mamy cięższe je cięższe to jeszcze na tym tracimy energię.

Będę wdzięczny za opinie.

Pozdr.

AM

primo.

przy oknach ( szybach ) nie są problemem zyski, ale straty,

secundo.

w Prwie budowlanym masz zapis, iż w pomieszczeniach użytkowych okna nie mogą stanowić mniejszej powierzchni niż 1/8 powierzchni podłogi.

tercio.

możesz tak "poukładać" projekt, że zyski i straty dla okien ( szyb ) będa niemalże znosić się nawzajem*.

*Dotyczy elewacji południowej lub płd-wsch, płd-zach.

Witam,

Czy uzasadnione jest montowanie od strony południowej okien z potrójną szybą? Szyba taka zapewne jakoś tam ogranicza zyski solarne i może się okazać że nie dość że więcej płacimy za okna, mamy cięższe je cięższe to jeszcze na tym tracimy energię.

Będę wdzięczny za opinie.

Pozdr.

AM

Potrójna szyba może wiązać się z mniejszymi stratami ciepła a że wspól. przepuszczalności nie jest aż talki niski dla 3 szyb bo ok 0,64 to bilans np. dla południa przy braku elementów zasłaniających słońce będzie zdecydowanie korzystny.

pzdr

Potrójna szyba może wiązać się z mniejszymi stratami ciepła a że wspól. przepuszczalności nie jest aż talki niski dla 3 szyb bo ok 0,64 to bilans np. dla południa przy braku elementów zasłaniających słońce będzie zdecydowanie korzystny.

pzdr

Jeśli spojrzymy tylko na współczynniki, to zgadza się!

Dla przenikania ciepła z pomieszczeń U=0,5, a przejmowania G=0,64.

Zdecydownie korzystnie.

Rzecz w tym, że najmniej jest tego ciepła od słoneczka wówczas kiedy jest najbardziej potrzebne ( krótkie dni jesienno-zimowe ).

Patrząc na bilans sezonu grzewczego, wyjdziemy już lekko na minus. W zależnosci od kilku innych czynników 10-20%.

Należałoby także zwrócić uwagę na okres letni, aby nie okazało się, że przegrzejemy pomieszczenia i wydamy fortunę na klimatyzcję.