j-j 05.11.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 ....Na ciepłą wodę ucieka mi OK 4kWh/dob, faktycznie rocznie daje to ok. 1500 kWh, więc masz racje to nie mało... Jesli tylko 4 kWh/d, to imho bardzo mało. Mam "baniak" 80 l i zuzywam go prawie całego dziennie więc stąd te 4 kWh- 3 osoby. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.11.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 CO do centrali to nie wyp... jej bo za dużo za nią dalem ale ...%$%#$% pzdr j-j, zrelaksuj się, odpocznij po trudach budowy, jak wysuszysz dom z wilgosci technicznej, będzie dużo lepiej Jeszcze nie spotkałem osoby, która zbudowałaby dom w 100% bez żadnych usterek. No chyba, że było to twierdzenie zakochanego, nieświadomego, bądź ufnego w nieomylne słowo fafchofcuf. A za rok, jak dopadnie Cię frustracja "postbudowlala" braku możliwości kreatywnej realizacji eksplozji pomysłów i nabytych doświadczeń, to sobie coś pozmieniasz, pomajstrujesz Do tego czasu kup jaką wiertarkę za 60 zł, albo inną wyżynarkę, weź parę starych desek i potrenuj! A później to już aktywnie dołącz do wątku " temi rencyma ..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.11.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 CO do centrali to nie wyp... jej bo za dużo za nią dalem ale ...%$%#$% pzdr j-j, zrelaksuj się, odpocznij po trudach budowy, jak wysuszysz dom z wilgosci technicznej, będzie dużo lepiej Jeszcze nie spotkałem osoby, która zbudowałaby dom w 100% bez żadnych usterek. No chyba, że było to twierdzenie zakochanego, nieświadomego, bądź ufnego w nieomylne słowo fafchofcuf. A za rok, jak dopadnie Cię frustracja "postbudowlala" braku możliwości kreatywnej realizacji eksplozji pomysłów i nabytych doświadczeń, to sobie coś pozmieniasz, pomajstrujesz Do tego czasu kup jaką wiertarkę za 60 zł, albo inną wyżynarkę, weź parę starych desek i potrenuj! A później to już aktywnie dołącz do wątku " temi rencyma ..." I tak chyba zrobię, bo od 3 dni chodzę struty, dziś jeszcze dociepliłem niby centralę (ale chyba z nerwów bo gdzie tam docieplać ) i zrobiłem pewien "myk" i na nim na razie mam wrażenie że uzyskalem ok. 1oC ale jeszcze przez noc potrenuję to. Co do majstrowania to żebyś wiedzial, że gdybym cofnął czas to bym zrobił sam ! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.11.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 j-j, z innej beczki,czy doszedłeś do konstruktywnych wniosków co do obliczeń oporu przepływów według wzoru Mc-Leva ?Bo na takowe się nie natknąłem. Zarzuciłeś oblicznia, czy możesz ewentualnie coś powiedzieć o nich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.11.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 j-j, z innej beczki, czy doszedłeś do konstruktywnych wniosków co do obliczeń oporu przepływów według wzoru Mc-Leva ? Bo na takowe się nie natknąłem. Zarzuciłeś oblicznia, czy możesz ewentualnie coś powiedzieć o nich ? Tam w nich jest coś nie tak, bo wzór ten biorąc pod uwage wszystkie parametry jest prawdziwy dla Re>200. ktore za cholerę nie chciało mi wyjść >200 tylko wychodzi 10^-6 więc ostatecznie nie traktowałem wyliczeń jako prawidłowych. Nie wiem, raczej jest w nim jakiś błąd ale diabli wiedzą jaki. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 06.11.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Czy czasem nie przychodzi wam do głowy - mogłem dać sobie spokój z ttymi wszystkimi wynalazkami,po prostu ciepło zbudować wrzucić piec z podajnikiem na ekogroszek lub na gaz jeśli jestem wygodny i zająć się jakimiś przyjemnościami?Tak z ciekawości pytam.Oczywiście pytanie nie dotyczy pasjonatów, bo tak jakby pytać np miłośnika starych aut grzebiącego przy nich po całych dniach czemu nie kupi sobie po prostu golfa albo corolli i nie usiądzie z kufelkiem piwa na telewizji czy nie spędzi wolnego czasu w inny dla siebie przyjemny sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 06.11.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Piec opalowy to praca regularna z dokladaniem do niego a gaz..., mnie wychodzilo podlaczenie zbyt drogo.Jak widzisz, czasem wcale nie drozej a i przyjemniej jest cos z "wynalazkami" powalczyc, ot tak, dla samego siebie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.11.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Czy czasem nie przychodzi wam do głowy - mogłem dać sobie spokój z ttymi wszystkimi wynalazkami,po prostu ciepło zbudować wrzucić piec z podajnikiem na ekogroszek lub na gaz jeśli jestem wygodny i zająć się jakimiś przyjemnościami? he,he... Instalacja grzewcza w moim domu kosztowała 3500 zł. Za to mógłbym sobie kupić pół kotła na ekogroszek. Jak dla mnie - nie stać mnie na takie drogie instalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 06.11.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Uruchomiliscie juz ogrzewanie centralne ? Tak sie zastanawiam kiedy wlaczyc podlogowkę akumulacyjną. Teraz temperatury wachaja mi się od 19.5 do 22 stopni przy rozpalaniu kominka wieczorem i na noc + drabinki w lazienkach i konwektory w sypialniach. Reku chodzi na 2 biegu. jasne że uruchomiliście im później to zrobisz tym bardziej Ci ostygnie podłoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 06.11.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Na ciepłą wodę ucieka mi OK 4kWh/dob, faktycznie rocznie daje to ok. 1500 kWh, więc masz racje to nie mało, wiesz że kiedyś myślalem o PCi do wody ale ceny .... mnie zniechęciły. A samymi ręcami hmmm, obserwuję wątek na razie z boku . W moim wątku napiszę dziś moje zużycia m-czne, to co wyżej podałem z pamięci troszkę się różni od faktycznych ale tylko troszkę. pzdr Mam podobny problem. Ogrzewanie elektrycznością, więc "pompa ciepła tymi rencami zrobiona" nic nie da bo CWU potrzebne jest takze i zima (a moze nawet bardziej). Rozważam poważnie następującą propozycję: http://www.bromar.com.pl/index.php?a=opis&k=67&id=131&467e_=059abe592d836b1541de17a92db42ec9 Link od pośrednika bo jest cena. Wydaje mi się, że przy cenie 7 600 PLN jest to rozwiązanie bardziej atrakcyjne niż solary, lub grzanie kominkiem z czego z kilku powodów zrezygnowałem. pozdrawiam, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orkan73 06.11.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Tu też są pompy do cwu wraz ze zbiornikiem i trochę taniej http://www.riven.com.pl/index.php?cPath=1_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 06.11.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Tu też są pompy do cwu wraz ze zbiornikiem i trochę taniej http://www.riven.com.pl/index.php?cPath=1_2 Niestey - nie czytasz ze zrozumieniem ;-( W Twoim linku: ----------------------------------- Pompy ciepła ciepłej wody DASHW pobierają konieczną energię grzewczą z ciepłego powietrza o temp. od 0 °C do 40 °C zasysanego według potrzeb. ---------------------------------- są pompy powietrzne i to jest praktycznie to samo co "Pompa ciepła do CWU na lato "tymi ręcami"", czyli droga zabawka na lato. Mi chodziło o PC z bezpośrednim obiegiem wykorzystującą ciepełko z gruntu na cały rok !!! pozdrawiam Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 06.11.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 el_hogar: wybrałeś chyba najdroższego producenta. Zdaje się, że nawet vieśman będzie tańszy. Zwłaszcza, że ten konkretny Oschner nie ma zasobnika, no i ma raptem 2KW mocy grzewczej! To już chyba jednak lepiej te solary, albo po prostu prąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.11.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Na ciepłą wodę ucieka mi OK 4kWh/dob, faktycznie rocznie daje to ok. 1500 kWh, więc masz racje to nie mało, wiesz że kiedyś myślalem o PCi do wody ale ceny .... mnie zniechęciły. A samymi ręcami hmmm, obserwuję wątek na razie z boku . W moim wątku napiszę dziś moje zużycia m-czne, to co wyżej podałem z pamięci troszkę się różni od faktycznych ale tylko troszkę. pzdr Mam podobny problem. Ogrzewanie elektrycznością, więc "pompa ciepła tymi rencami zrobiona" nic nie da bo CWU potrzebne jest takze i zima (a moze nawet bardziej). Rozważam poważnie następującą propozycję: http://www.bromar.com.pl/index.php?a=opis&k=67&id=131&467e_=059abe592d836b1541de17a92db42ec9 Link od pośrednika bo jest cena. Wydaje mi się, że przy cenie 7 600 PLN jest to rozwiązanie bardziej atrakcyjne niż solary, lub grzanie kominkiem z czego z kilku powodów zrezygnowałem. pozdrawiam, Zbyszek Przelicz najpierw ile Cię będzie kosztowała cala PCi z pozostalymi elementami czyli: zbiornikiem, kolektorem ziemnym itp. wtedy można ocenić jej prawdziwy koszt. Poza tym ma tylko 2 kW mocy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orkan73 06.11.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Niestey - nie czytasz ze zrozumieniem ;-( są pompy powietrzne i to jest praktycznie to samo co "Pompa ciepła do CWU na lato "tymi ręcami"", czyli droga zabawka na lato. Mi chodziło o PC z bezpośrednim obiegiem wykorzystującą ciepełko z gruntu na cały rok !!! pozdrawiam Zbyszek Chyba nie doczytałeś do końca to jest pompa powietrzna to fakt ale pobierająca powietrze z wewnątrz pomieszczenia a wewnątrz to masz nawet w zimie chyba powyżej 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.11.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Czy czasem nie przychodzi wam do głowy - mogłem dać sobie spokój z ttymi wszystkimi wynalazkami,po prostu ciepło zbudować wrzucić piec z podajnikiem na ekogroszek lub na gaz jeśli jestem wygodny i zająć się jakimiś przyjemnościami? he,he... Instalacja grzewcza w moim domu kosztowała 3500 zł. Za to mógłbym sobie kupić pół kotła na ekogroszek. Jak dla mnie - nie stać mnie na takie drogie instalacje No a ja skromnie projektuje sobie dom, w którym ogrzewanie elektryczne i cwu, rocznie będzie coś ok. 1000-1100 zł ( już po zapowiadanych podwyżkach prądu, które skalkulowałem ). Mój znajomy ocieplił dom, wymienił okna i cieszy się, że teraz spala 4 tony ekogroszku po 700 zł/t. Mnie też nie stać na takie drogie paliwo! P.S. Od początku ( 3 lata sobie dłubie przy projekcie ) budżet na budowę nie zwiększyłem ani o 1zł. Zwyczajnie więcej nie mam ( własne+kredyt ). Na początku miał być gaz GZ-50 i spalanie 1200-1400 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 06.11.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 No właśnie, tego szukam.Pompa ciepła do c.w.u pobierająca ciepło z powietrza.Pracuje od 0 do plus 40 czy iluś tam.Jaką ma sprawność przy zerze czy powiedzmy plus 1-3stopnie?Można ją umieścić gdzieś gdzie ciepło cały rok np.w pomieszczeniu gospodarczym jakimś?(piwnicy nie ma).Ona potrzebuje chyba określonej i dość dużej wymiany powietrza.Da radę tak zrobić ,żeby taką pompą grzać cały rok a nie latem tylko?Jaki będzie całkowity koszt takiej czerpiącej ciepło z gruntu?Nie wiele niższy od pompy ciepła służącej do ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.11.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 No właśnie, tego szukam.Pompa ciepła do c.w.u pobierająca ciepło z powietrza.Pracuje od 0 do plus 40 czy iluś tam.Jaką ma sprawność przy zerze czy powiedzmy plus 1-3stopnie?Można ją umieścić gdzieś gdzie ciepło cały rok np.w pomieszczeniu gospodarczym jakimś?(piwnicy nie ma).Ona potrzebuje chyba określonej i dość dużej wymiany powietrza.Da radę tak zrobić ,żeby taką pompą grzać cały rok a nie latem tylko? Jaki będzie całkowity koszt takiej czerpiącej ciepło z gruntu?Nie wiele niższy od pompy ciepła służącej do ogrzewania? Znajdź w siecie ilość godzin poniżej 0C w sezonie grzewzym w Twoje strefie. Wbrew pozorom PCi również dobrze może sprawować się zimą, np. teraz 06 listopad, a na zewnątrz +5C. PCi nieźle pociągnie A na pozostałe dni prąd w taniej taryfie. Naprawdę to się opłaca, gdy pompę zrobisz sam. jeszcze prościej robi się kolektory sloneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.11.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 gościu01 i jak z tym wzorem Mc- Leva, kombinowałeś coś bo jak pisalem wyżej- jest w literaturze z której ja korzystałem jakiś chyba błąd bo to nie mozliwe aby liczba Re byla tak mała i wychodzą bzdury tj. spadek rzędu 0,1 Pa mimo iż wzór jest dobry dla Re>200. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.11.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Można ją umieścić gdzieś gdzie ciepło cały rok np.w pomieszczeniu gospodarczym jakimś?(piwnicy nie ma). A to ciepło w tym pomieszczeniu skąd się weźmie ? Nie zregeneruje się samo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts