Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

gościu01 i jak z tym wzorem Mc- Leva, kombinowałeś coś bo jak pisalem wyżej- jest w literaturze z której ja korzystałem jakiś chyba błąd bo to nie mozliwe aby liczba Re byla tak mała i wychodzą bzdury tj. spadek rzędu 0,1 Pa mimo iż wzór jest dobry dla Re>200.

pzdr

jest to za bardzo ... trudne chyba dla mnie.

Ta liczba Re wyszła mi coś ok. 3500, ale z tego co rozumiem, to na podstawie tej liczby odczytuje się koleją wartosć w tabeli. Mnie wyszło 1,9.

Policzyłem wszystko, ale opory wyszły mi 0,002. Więc coś nie tak!

chyba, że to w kPa, to by się mogło teoretycznie zgadzać, bo liczylem dla 200 m3/h

Chciałem to policzyć, ale chyba szkoda czasu na studia nad tym problemem.

Mam znajomych na uczelniach na kierunkach z termodynamiki. Może ich zapytam ... Z drugiej strony jak przyjmie się, przynajmniej 2-3% powierzchni wolnej pomiędzy żwirem, to i tak wychodzą przekroje dużo większe niż fi250 dla rury. Wielcy znawcy tego tematu, twierdzą, że są to większe wartości, więc chyba nie będę tego liczył :-?

Zapytam w wątku o reku tych, co już to mają zrobione w praktyce i użytkują, czy widzą jakieś różnice pomiędzy czerpnią ścienną, a GWC.

A może Ty masz jakieś obserwacje w tym względzie ?

Chodzinp. o pracę wentylatorów, może by zmierzyć różnicę nawiewu anemometrem ?

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gościu01 i jak z tym wzorem Mc- Leva, kombinowałeś coś bo jak pisalem wyżej- jest w literaturze z której ja korzystałem jakiś chyba błąd bo to nie mozliwe aby liczba Re byla tak mała i wychodzą bzdury tj. spadek rzędu 0,1 Pa mimo iż wzór jest dobry dla Re>200.

pzdr

jest to za bardzo ... trudne chyba dla mnie.

Ta liczba Re wyszła mi coś ok. 3500, ale z tego co rozumiem, to na podstawie tej liczby odczytuje się koleją wartosć w tabeli. Mnie wyszło 1,9.

Policzyłem wszystko, ale opory wyszły mi 0,002. Więc coś nie tak!

chyba, że to w kPa, to by się mogło teoretycznie zgadzać, bo liczylem dla 200 m3/h

Chciałem to policzyć, ale chyba szkoda czasu na studia nad tym problemem.

Mam znajomych na uczelniach na kierunkach z termodynamiki. Może ich zapytam ... Z drugiej strony jak przyjmie się, przynajmniej 2-3% powierzchni wolnej pomiędzy żwirem, to i tak wychodzą przekroje dużo większe niż fi250 dla rury. Wielcy znawcy tego tematu, twierdzą, że są to większe wartości, więc chyba nie będę tego liczył :-?

Zapytam w wątku o reku tych, co już to mają zrobione w praktyce i użytkują, czy widzą jakieś różnice pomiędzy czerpnią ścienną, a GWC.

A może Ty masz jakieś obserwacje w tym względzie ?

Chodzinp. o pracę wentylatorów, może by zmierzyć różnicę nawiewu anemometrem ?

Ja mam specjalny jakiś wzór na liczbę Reynoldsa i na podsatwie jej obliczam współ. tarcia potrez\zebny do obl. strat ale jak pisalem wychodza bzdury.

Co do różnicy to u mnie jest różnica ok. myślę 10% ale jeszcze dokłądnie nie miałem czasu sprawdzić w każdym razie z obserwacji i pomiarow wynika właśnie że ok. 10% na max. biegu i przed ostatnim a na pozostałych mniejszych prawie to samo.

Co do przestrzeni to zależy jakie masz średnice kamieni ja miałem 16-32 zmieszane z niewielką ilością 64-150 mm ;) więc obliczałem bo 16-32 mmm to niby dość drobne kamienie ale może dzieki temu że mam opory na max. biegach to występuje równomierny przeplyw i sprawność GWC mam wysoką.

pzdr

No a ja skromnie projektuje sobie dom, w którym ogrzewanie elektryczne i cwu, rocznie będzie coś ok. 1000-1100 zł ( już po zapowiadanych podwyżkach prądu, które skalkulowałem ).

Mój znajomy ocieplił dom, wymienił okna i cieszy się, że teraz spala 4 tony ekogroszku po 700 zł/t.

Mnie też nie stać na takie drogie paliwo!

P.S.

Od początku ( 3 lata sobie dłubie przy projekcie ) budżet na budowę nie zwiększyłem ani o 1zł. Zwyczajnie więcej nie mam ( własne+kredyt ).

Podaj lepiej ile przewidujesz osobno na cwu i co w kWh bo za tą cenę i używaniu tylko 2taryfy to będziesz miał jakieś 4000kWh.

Poza tym czy dobrze rozumiem że jeszcze budowy nie zacząłeś ? To policz ile drożej zapłacisz za robociznę i materiały dzisiaj (w porównaniu do cen z przed 3 lat)

Można ją umieścić gdzieś gdzie ciepło cały rok np.w pomieszczeniu gospodarczym jakimś?(piwnicy nie ma).

A to ciepło w tym pomieszczeniu skąd się weźmie ? Nie zregeneruje się samo !

Piczman to jest właśnie obraz poziomu myślenia tomka który zrobił niezłą "jadkę" w innym wątku, krytykując wszystkich grzejących prądem, bo przecież "prąd" drogi ;)

Przelicz najpierw ile Cię będzie kosztowała cala PCi z pozostalymi elementami czyli: zbiornikiem, kolektorem ziemnym itp. wtedy można ocenić jej prawdziwy koszt. Poza tym ma tylko 2 kW mocy.

pzdr

No cóż: "j-j" też nie czytałeś dokładnie podrzuconej specyfikacji:

- otóż kolektor gruntowy napełniony czynnikiem chłodniczym JEST W CENIE URZĄDZENIA! - będę kopał rowy dla GWC wodnego I, to i te rurki wrzucę przy okazji.

- dlaczego uważasz, że moc 2 kW jest za mała, jeśli idą Ci 4 kWh na dobę ??? Zamierzam grzać głównie w II taryfie a noc jest długa ;-)

- zbiornik buforowy faktycznie trzeba mieć i tu trzeba dodać ~3,5 tys zł, ale pewnie i tak bym go zamontował i dodatkowo ocieplił, bo u mojego dosawcy jest duża różnica między "dziennym" i "nocnym" prądem.

Razem wychodzi ok 10 tys zł. Pieniądze mam teraz.

Myślę, ze za 5 lat będę miał deficyt ;-(

- jak ktoś wcześniej zauważył., pompa powietrzna czerpiąca z ciepło z pomieszczenia ogrzewanego prądem to po prostu paranoja. Można by rozważyć pobór ciepła z wydmuchu rekuperatora, lecz tego ciepełka też może być za mało.

- ..................w tym miejscu przesadziłem :oops:....................................................

- czy mógłbym dostać linka z ceną do pompy Viesmana pracującej tylko dla CWU, w układzie bezpośrednim?

Nie twierdzę, że chcę drogo grzać CWU, ale skupianie się wyłącznie na minimalizacji kosztów prowadzi do wniosku, że najlepiej zostać w bloku i posiadane pieniążki włożyć do banku i z procentów ...

No właśnie co?

pozdrawiam,

Zbyszek

Można ją umieścić gdzieś gdzie ciepło cały rok np.w pomieszczeniu gospodarczym jakimś?(piwnicy nie ma).

A to ciepło w tym pomieszczeniu skąd się weźmie ? Nie zregeneruje się samo !

Piczman to jest właśnie obraz poziomu myślenia tomka który zrobił niezłą "jadkę" w innym wątku, krytykując wszystkich grzejących prądem, bo przecież "prąd" drogi ;)

Lakusz nie pitol.Dobrze wiesz ,że nie krytykuje grzania prądem bo sam nad nim myślę a chodziło o przegnanie z wątku marketingu twierdzącego ,że najlepszym dotąd wymyślonym sposobem ogrzewania jest Legalett.

Piczman słusznie zauważył, jeśli pompa zabierze ciepło z pomieszczenia to trzeba będzie je tam dowiezść znowu albo donieść w wiaderku na przykład :p

Podaj lepiej ile przewidujesz osobno na cwu i co w kWh bo za tą cenę i używaniu tylko 2taryfy to będziesz miał jakieś 4000kWh.

Poza tym czy dobrze rozumiem że jeszcze budowy nie zacząłeś ? To policz ile drożej zapłacisz za robociznę i materiały dzisiaj (w porównaniu do cen z przed 3 lat)

Ad 1.

Dom 191 m2 podłóg, ok. 500 m3 kubatury, Q=8670 kWh, zyski słoneczne i bytowe 6500 kWh, czystej energii do dogrzewania 2160 kWh.

cwu - 2450 kWh rocznie, ale 2/3 z tego pokryją kolektory, lub PCi.

Czyli będę potrzebował od ZE ok 2980 kWh przy średniej cenie za ogrzewanie 35 gr za 1 kWh wychodzi ok. 1040 zł.

Ad 2.

ceny mam prawie na bieżąco, szczególnie te kluczowe. do tego kalkuluję średnio zapas 10% bo budowalem i wiem jak to wygląda. w cenniku mam kilkaset pozycji :lol: To chyba szczególowy preliminaż, nieprawdaż ?

Trochę byłem w kłopocie 1-2 lata temu, teraz to mi jeszcze na dwa akwaria ( duuuuuże ) wystarczy :p

Co do różnicy to u mnie jest różnica ok. myślę 10% ale jeszcze dokłądnie nie miałem czasu sprawdzić w każdym razie z obserwacji i pomiarow wynika właśnie że ok. 10% na max. biegu i przed ostatnim a na pozostałych mniejszych prawie to samo.

pzdr

czyli zakładając opór ok. 200-250 Pa przy maksymalnym wydatku, piszesz 10% ..., to GWC dawałby opór ok.25 Pa, z rurami.

I tak zakładam w doborach tylko dla GWC od 5 Pa dla 200 m3/h, 15 Pa dla 350 m3/h do 25-30 Pa dla 500 m3/h. Ale to tylko przyblizone założenia.

dodatkowo liczę opory dla rur do GWC i od GWC do reku, ale planuję fi250, więc opory będą pomijalne.

Myślę, że się mylisz.

Skąd się weźmie ciepło ? Z ziemi spod budynku, tam jest ok. 8-10 st. C.

U mnie powietrzna PC będzie brała powietrze z garażu, wyrzucała poza budynek.

Do garażu mogę skierować połowę wydmuchu z reku, resztę powietrza dostanie się przez nieszczelności bramy garażowej.

Opierając się na teorii Adam, mam garaż ocieplony ze wszystkich stron, poza posadzką. Trochę ciepła dostanie się do garażu przez drzwi do wiatrołapu, trochę z ziemi. Powinno wystarczyć na normalną eksploatację 300 l. przez 3 osoby.

W sytuacjach krytycznych dogrzeje wodę grzałką.

Co ciekawe, raz, góra dwa razy w tygodniu przepalam w kominku, krótko. Tylko w salonie jest ciepło, reku jeszcze nie chodzi. Więc nie dociera ono do pozostałych pomieszczeń. Przypominam, mam dom parterowy.

Mimo to temp. w budynku nie spadła nigdy poniżej 8-12 st. C. A były u mnie mrozy i w dzień, i w nocy. Nikt rzecz jasna nie mieszka, a ostatnio nawet nikt nic nie robi, bo czekałem na fachmana. Zysków bytowych brak.

pzdr

Z ziemi dostaniesz ok.15-20W/m2 garażu,

połowa z rekuperatora to 70-100 m3/h przy normalnym użytkowaniu, jesli masz GWC, to zawsze z reku będziesz miał temp. ok. 8-12C

PCi potrzebuje 2000-3000 m3/h

W pewnym zakresie opisane zyski pokryją zapotrzebowanie PCi, ale później to już tylk ogrzałka.

P.S.

1. też zamierzam wypuszczać powietrze z reku do garażu.

2. dobrze policz wielkość zetek w garażu i odizoluj je od muru np. rura z pianką, same nieszczelnosci w bramie nie wystarczą.

Nie no panowie tomek131 o pomieszczeniu gospodarczym pisał a nie o garażu !

Garaż z nieocieploną podłogą zasilany zużytym powietrzem z reku to dobry pomysł !

Ale "klitka" 2mx2m z kondensatem i pralką w środku domu między sypialnią a salonem już nie bardzo się nadaje !? :)

Swego czasu myślałem aby powietrzna PCI dać w kotłowni ale teraz widzę że musiał bym pokryć straty jakimś grzejnikiem bo i bez niej na drugi dzień po paleniu jest zimno, znaczy grawitacja działa :wink:

Pozdr.

Przeciez PC powietrzna np dimplex ma dodatkowa wezownice i mozna sprzezyc ja z c.o. a kiedy nie chodzi co (latem) temp na zewnatrz jest wysoka i stad mozna czerpac energie do PC. i problem rozwiazany, chyba ze sie myle?

No jest to dobry pomysł. Pod pewnymi warunkami:

1. musisz mieć c.o.

2. kWh Twojego c.o. musi być tańsza niż 15 gr.

3. musisz trochę więcej wydać niż na zwykły zasobnik

4. akceptujesz dłuższy okres tzw. zwrotu (określenie mało sensowne),

pzdr

Chodzi o to ze jak mamy C.O. to kazde rozpalanie w nim dla C.W.U latem tylko jest nie efektywne a PCI w takim wypadku jest tansze, co innego zima gdy COP pompy spada ze wzgledu na temp, badz problem z dostarczeniem odpowiednij ilosci cieplego powietrza. Wtedy wspomaganie C.W.U. przez piec C.O. ma jakies uzasadnienie ekonomiczne.

Ja mam ogrzewanie węglem, mogę postawić PCI powietrzna za 5-7 tyś, w lecie problem z głowy a w zimie i tak palę w kotle !

I wszystko jest dobrze gdyby nie te 5-7 tyś !

ProStaś idzie dalej , chce mieć cwu cały rok bez użycia CO !

Wątków o takiej pompie było trochę, jeden niedawno powstał i tam głowimy się jak zrobić aby koszt inwestycji był dużo niższy a efekt lepszy ,,,

LINK

dobrze ale mozna kupic tansza PCI do CWU, a ja takiego zawziecia w majsterkowaniu nie mam, ja sie znam tylko na rowerach :) czyli jak dla mnie to wole te 5-7tys zarobic i miec to z glowy...... to tylko moje zdanie.

A propo rowerów - czy zastanawiał się ktoś może nad wykorzystaniem darowej energii z rowerka treningowego?

dobrze ale mozna kupic tansza PCI do CWU, a ja takiego zawziecia w majsterkowaniu nie mam, ja sie znam tylko na rowerach :) czyli jak dla mnie to wole te 5-7tys zarobic i miec to z glowy...... to tylko moje zdanie.

A propo rowerów - czy zastanawiał się ktoś może nad wykorzystaniem darowej energii z rowerka treningowego?

ok zbudujemy taka pompe i sprawdzisz ile kW z niej wydusisz:)

Ja mam ogrzewanie węglem, mogę postawić PCI powietrzna za 5-7 tyś, w lecie problem z głowy a w zimie i tak palę w kotle !

I wszystko jest dobrze gdyby nie te 5-7 tyś !

Może spróbuj tutaj :

http://www.allegro.pl/item795299153_pompa_ciepla_woda_uzytkowa_zasobnik.html

Ciekawe za ile zostanie wylicytowana ?