Depi 15.01.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 A ja co mam powiedzieć? Idzie mi 20m3 GZ50 na dobę! [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 15.01.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Ja załączam 1 wymianę ( no prawie) jak mam gości i sprawdza się idealnie, nie ma żadnego zaduchu i jest cały czas świeżo. Wzrasta tylko drastycznie temperatura ( przy wentylowaniu 0,5 wymiany i wyłączonym ogrzewaniu temp. w domu spada z 20 do 18,5 C w ciągu 12 godzin( Od początku wiedziałem, że czegoś nie wiem o relacji wentylacji do ogrzewania. 0,5 wym/h bez ogrzewania - temp zaczyna spadać. 1 wym/h - temp w domu rośnie. Myślę, że goście grzeją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.01.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 A ja co mam powiedzieć? Idzie mi 20m3 GZ50 na dobę! [/i] Jak śpiewali Monty Pythonowcy - "zawsze patrz w słoneczną stronę życia" Lepszy GZ 50 niż propan-butan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 15.01.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Coulignon, pisałeś, że będziesz budował bufor prostopadłościan. Koniecznie opisz, obfotografuj, też taki będę robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.01.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 ja teraz za styczeń juz zaplanowałem ok. 20 zl więcej Nie denerwuj..... nabawiłem sie kompleksów przez Ciebie Ale jaki metraż , należałoby napisać ile na m2 byłoby to bardziej wiarygodne i to na powierzchnię po zewnętrznych krawędziach ścian zewnętrznych (bez ocieplenia) bo grzejemy tez ściany. A ja co mam powiedzieć? Idzie mi 20m3 GZ50 na dobę! [/i] Ale masz 2 razy większą chatę niż ja i skończoną do połowy więc .... nie będzie tak źle. Teraz to raczej mało wiarygodne. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.01.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 A ja co mam powiedzieć? Idzie mi 20m3 GZ50 na dobę! [/i] Jak śpiewali Monty Pythonowcy - "zawsze patrz w słoneczną stronę życia" Lepszy GZ 50 niż propan-butan Weź nic nie mów. Mrozy akurat się zaczęły, a ja wciąż nie podłączony byłem. Jedna butla z propanem za 160 zł nie starczała nawet na 24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 15.01.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 to bolesne... ale chyba masz ładny kominek jeśli dobrze pamiętam, więc etat palacza jak znalazł a przy rąbaniu nawet rozgrzać się można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.01.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Coulignon, pisałeś, że będziesz budował bufor prostopadłościan. Koniecznie opisz, obfotografuj, też taki będę robił. Bufor zrobiony. zmieniła się koncepcja i mam 1000 zł do tyłu w pospawanej blasze. Spróbuję go sprzedać. Ale najpierw muszę próbę przeprowadzić na szczelność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 15.01.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 ~120mkw Od września do dzisiaj zużyłem już 5MWh. na samo ogrzewanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 15.01.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 ~120mkw Od września do dzisiaj zużyłem już 5MWh. na samo ogrzewanie ? Biorąc pod uwagę, że 2/3 sezonu grzewczego za nami to normalne zużycie dla domu 7-litrowego. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 16.01.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 ~120mkw Od września do dzisiaj zużyłem już 5MWh. na samo ogrzewanie ? Biorąc pod uwagę, że 2/3 sezonu grzewczego za nami to normalne zużycie dla domu 7-litrowego. Prądu zużyłem na wszystko, ale wcale nie chciałem mieć domu 7 litrowego tylko 5 l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 16.01.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 ~120mkw Od września do dzisiaj zużyłem już 5MWh. na samo ogrzewanie ? Biorąc pod uwagę, że 2/3 sezonu grzewczego za nami to normalne zużycie dla domu 7-litrowego. Prądu zużyłem na wszystko, ale wcale nie chciałem mieć domu 7 litrowego tylko 5 l ja n arazie 1,6MWh na samo ogrzewanie pu:100m2 nie mam pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 16.01.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 ja n arazie 1,6MWh na samo ogrzewanie pu:100m2 nie mam pompy ciepła No no - piękny wynik. Wychodzi, że masz domek około 2,5 litrowy. A jaki planowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.01.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 ja n arazie 1,6MWh na samo ogrzewanie pu:100m2 nie mam pompy ciepła A jakie masz warstwy izolacyjne, bo nie widze Dziennika budowy a po przeczytaniu calego tematu (zajeło mi to 4 miesiące, ale dotarłem do końca) nie pamietam danych wszystkich domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 17.01.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 ja n arazie 1,6MWh na samo ogrzewanie pu:100m2 nie mam pompy ciepła No no - piękny wynik. Wychodzi, że masz domek około 2,5 litrowy. A jaki planowałeś? Raczej celowałem w 3L, bo spaliłem ok 1m3 drewna jeszcze 50/50 brzoza dąb A jakie masz warstwy izolacyjne, bo nie widze Dziennika budowy a po przeczytaniu calego tematu (zajeło mi to 4 miesiące, ale dotarłem do końca) nie pamietam danych wszystkich domów. pod 30cm, ściany 25cm od zew. i 5 od wew, dach 30cm supermata, okna ciepłe (również dachowe), zwykłe reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.01.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 pod 30cm, ściany 25cm od zew. i 5 od wew, dach 30cm supermata, okna ciepłe (również dachowe), zwykłe reku. Mam jeszcze kilka pytań? jaka firma model i jaka lambda? Na ścianie układałeś warstwowo? Kleiłeś czy również kołkowałeś? Co to znaczy zwykłe reku dla Ciebie? Ja Na początku planowałem Ekozefira ale po doświadczeniach J-J i lekturze FM skłaniam sie jednak na Bartosza i chyba nie będę robił GWC, choć Adam_M pisał w pewnym temacie że GWC to podstawa. Sam nie wiem na razie mam tylko piasek w miejscu gdzie ma być garaż 36m^2 więc może bym go wybrał i zrobił tam żwirowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 17.01.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Piwopijco, klikam czasami Twoje www. Bardzo ciekawe. Piękne wyniki, z tego co się orientuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 18.01.2010 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Piwopijco, klikam czasami Twoje www. Bardzo ciekawe. Piękne wyniki, z tego co się orientuję. Nie rob sobie jaj, nie mialem zbytnio czasu ale ju zaktualizowalem wpisy Dopiero kombinuje najlepsze ustawienie dla mojej PCi, wczesniej dalem d**y z ustawieniami. Nie pomyslalem o tym zeby w nocnej taryfie dac tmp. niewiele nizsza niz zadana dzienna i za duzo pradu mi zzerala zeby wyrownywac temp. Teraz na noc mam ustawione 17*C a na dzien 18*C, 1*C nadgoni pomiedzy 13 -15 i nie bedzie mi sie wlaczac w miedzyczasach zbyt czesto. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 18.01.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Teraz na noc mam ustawione 17*C a na dzien 18*C, 1*C nadgoni pomiedzy 13 -15 i nie bedzie mi sie wlaczac w miedzyczasach zbyt czesto. Pzdr. Na stronie z zużyciami podajesz dane z tej połówki wiekszej nie zamieszkanej tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 18.01.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Tak, z tej wiekszej i nie zamieszkalej jeszcze.Niestety, nie spisywalem przedlicznika a wartosci sa usrednione, zuzycie energii z gruntu i calkowity czas pracy PCi, usrednione zuzycie pradu przez moja PCi i wychodzi jak tak jak podalem w tabeli.W miare wiarygodne dane poniewaz kilkakrotnie porownywalem ze wskazaniami przedlicznika i wychodzilo mocno podobnie. Roznica moze byc rzedu kilku kWh ma miesiac.Mam wlaczony reku na 110m3 i przez zwirowca do osuszania "wypocin" technologicznych wiec moze juz troszke podeschlo. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts