KrzysiekMarusza 25.12.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 mpoplaw - są w necie programy typu OZC - kilka ich jest, poszukaj.Ja robie to zwyklym arkuszem kalkulacyjnym -> wyniki przybliżone, ale starczy, żeby symulować i pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 25.12.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 A co to znaczy 1 W energii, bo nie za bardzo rozumiem? wrzuciłem dodatkową krótką funkcje tej "klamki" do mojego arkusza obliczającego bilans budynku i wyszło mi, że w sezonie grzewczym ta klamka kosztuje mnie ok. 1/1000 kW. Sorry, mam dwoje drzwi wejściowych to 2x tyle A z czego ta klamka ?, bo każdy metal ma inną przewodność cieplną i inne straty wyjdą Kiedyś wymyśliłem drzw podwujne ok. 15-20 cm od siebie z klamką połączoną przegubem między drzwiami tak że jak się otwiera to przegub trzyma te dwoje drzw razem i przy zamykaniu oboje się razem zamykają. Od wewnętrznych stron ocieplenie. To tylko pomysł ale czy zrobię ? zobaczymy. No i czy ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 25.12.2005 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 Ja mam plany takie: Podłoga 15cm styro (bedzie podłogówka) Strop 15-20 cm wełny (drewniany) Dach 20-25cm wełny Ściana 15cm styro Okna - rolety jabko, wiem, że jesteś "za", styl, w któym pisałem powyżej jest taką małą prowokacja do dyskusji Podłoga 15cm styro (bedzie podłogówka) - u mnie jest 2x8 cm, Strop 15-20 cm wełny (drewniany) - inna konstrukcja budynku, Dach 20-25cm wełny - właśnie tak mam 20-25 cm w zależności w którym miejscu, Ściana 15cm styro - u mnie BK400, Okna - rolety - też mam. a budynek wychodzi mi 10 litrowy ! Obecnei zamiast rolet zastanawiałbym się nad szybami k=0,3 + P4 Koszty pewnie podobne jak do rolet, a mniej mechanizmów do popsucia. Ktoś tu pytał o namiary do tego Grzegorza, który mocno docieplił dom. Niestety nie mam, może jeszcze czytuje forum, lub trzeba byłoby wrócicdo archiwum. Ale mamy doświadczenia innych forumowiczów pisujących na forum, chociażby w innym wątku Jezier dzieli się swoimi spostrzeżeniami mocno docieplonej chatki i ogrzewania prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 25.12.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 ...Obecnei zamiast rolet zastanawiałbym się nad szybami k=0,3 + P4... To do mnie przemawia a nie jakas klamka. Ile taka szyba jest drozsza od standartu k=1.1 ?? Masz jakieś namiary ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 26.12.2005 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Masz jakieś namiary ?? jabko, no cóż ... jakieś 10 postów wyżej ! sam o to prosiłem w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 26.12.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 gosciu01 rzeczywisce. Dokładnie 11 postów wyżej jest link h ehe h Wychodzi jakieś 300zł drozej na m2 okna.Nie jest tak źle. Chyba że samo okno będzie też droższe bo będą marudzić ze szyba grubsz, profil inny itp.Ale to jest warte rozważania a nie jakieś klamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 26.12.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Święta już prawie minęły. A wy na mnie z tą klamką. A nie wiem o co Wam chodzi. Stal, z której nprmalnie zrobiony jest pręt do klamki - kosztuje mnie około 16 000 PLN/m3. Najdroższe sztucze tworzywo, które do tej pory kupowałem to było jakieś 5000 PLN/m3 (o styropianie za 170-200 PLN/m3 nie wspominając). Więc pręt do klamki ze sztucznegpo towrzywa wcale nie musi być droższy. Ktoś tam wyżej wspominał Heat Mirror - do domu pasywnego to się nie nadaje bo ma za małe "g". Ktoś się pytał o dobre szyby. Ja pół roku temu kupiłem szklenie Ug=0,6 W/m2K, g=0,52 z szybą P4 i "ciepłą" ramką Termix (http://www.termix.de) za 305 PLN + VAT. Więc wcale nie jest to aż taka droga impreza, jaby się mogło wydawać. A, i dalej nie rozumiem co znaczy 1 W energii?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 26.12.2005 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 a budynek wychodzi mi 10 litrowy ! dziwne możesz zacytować te wyliczenia ?? W innym miejscu podałem, że realny koszt ogrzewania mojego domu w poprzednim sezonie wyszedł ok. 10 zł/sqm + trochę drewna do kominka dla przyjemności. No i w nawiązaniu do tego bodajże Jezier uświadomił mnie, że to 10 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 26.12.2005 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Ktoś tam wyżej wspominał Heat Mirror - do domu pasywnego to się nie nadaje bo ma za małe "g". Szaruś o co chodzi z tym "g" ? Chyba nie jestem na bieżąco ... P.S. z tą klamką to daj spokój tak tam sobie pożartowaliśmy, przynajmniej w święta jest trocę czasu na to Pewnie można klamkę i z tworzywa sztucznego, ale spróbuj to powiedzieć żonie Przynajmniej mojej. To bym miał dopiero święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 26.12.2005 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 A kto mówił o klamce z tworzywa sztucznego? "g" - współczynnik przenikania energii słonecznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 26.12.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Szaruś, jesli chcesz czegoś ciepłego w dotyku a nie plastikowego to proponuje klamkę drewnianą (z rdezeniem metalowym i okładziną drewnianą) do wiadomości: mam u siebie 16 cm wełny w ścianach 18 cm styropianu w podłodze 25..30cm wełny w suficie (20cm w krokwiach i 10 na stropie) okna 1.1 rekuperacja i weług obliczeń wstepnych wykonywanych domową techniką wychodzi mi 65kWh/2 rocznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 26.12.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Ale co wy z tymi klamkami. Ja chcę mieć mosiężną, bo taka mi pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 26.12.2005 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 gosciu01 z tym "g" chodzi o to że taka szyba "wpuszcza" mało ciepła od słońca (mniej sie nagrzewa pomieszczenie).Niby fajnie bo szybka ciepła i mało ciepła wypuszcza ale też właśnie mało wpuszcza. Szaruś ja też lubie mosiężne (pełne, ciężkie) A z tą wytrzymałością na skręcanie i coudownymi materiałami typu kewlar to daj sobie spokój.Do klamki nie jest ci potrzebny żaden wyjątkowo mocny materiał. Musisz pokonać tylko opór sprężyny a przy zblokowaniu siła nie działa na całej długosci pręta (nie blokuje się przeciwna klamka tylko zamek w środku) czyli jakiś 3cm do liczenia a nie cały pręt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 26.12.2005 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Właśnie o ty mi też chodziło, że jakiegoś specjału typu kewlar tu nie trzeba Mam odpadki płyty bakelitowej, tu "wystrugam" sobie taki pręcik 8x8 mm i popróbuję. A ta płyta to ma lambda jakieś 300 razy mniejsze od stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 26.12.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Szaruś diable jeden. Buduję dom ciepły, gdzieś pomiędzy 3 a 5 litrów. Byłem tak z siebie zadowolony, aż do świąt. Powiedziałeś o pręciku do klamki no i sobie to obejrzałem. To nie tylko klamka, tam są dwa bębenki od klucza A drzwi wejściowe dwa. Do tego taki pręt jest w każdym oknie przy klamce. No i dobry nastrój diabli wzięli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 26.12.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Szaruś, RomanP Panowie, czy z okazji świat udało sie Wam może zestawić i uporządkowac wg wartości strat ciepła wszystkie (!) elementy w Waszych domach? Bo wówczas może sie okazać, za straty ciepła przez wszystkie klamki będa tylko może 100 razy mniejsze niż przez 1 okno i co wówczas? Sądzę, że Szarus słusznie poszukuje rozwiązania dającego komfort dotyku ciepłej klamki a mniej w tym strachu przez utrata ciepła i wychładzaniem pomieszczenia - przecież drzwi czasami otwierać trzeba pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 26.12.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Roman ale w oknie ten pręt nie wystaje na mróz tylko za nim jest jeszcze drewno (chyba że masz PCV to jest tworzywo a feeee) A w drzwiach to raczej nie bębenkami sięmartw tylko wkłądką bo to ona "przewodzi" ciepełko na zewnatrz a bębenki to tylko nakładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 26.12.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 RomanP martwi się wkładką bębenkową. Fakt, tu też jakieś cenne mililitry się przesączają. Ale mi głównie chodzi o ciepłą klamkę. Taki pręcik do klamki to mostek punktowy jakieś 0,04 W/K, wkładka bębenkowa to mniej więcej 0,4 W/K. Niby diobrazgi, ale klamka pozostaje zimna. To przy -15 przy dwóch drzwiach uciekać będzie ok 31 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 26.12.2005 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 gosciu01 z tym "g" chodzi o to że... OK, latem zależy nam na tym aby pomieszczenia nie nagrzewały się, a zimą chcemy zatrzymać jak najwięcej wytwarzanego ciepła. Na chłopski rozum k=0,3 jest lepsze od k=0,6. Abstrachując tymczasem od kosztów i zakładając taki sam współczynnik przenikania światła ( ale chyba tak jest, z tego co przeczytałem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 26.12.2005 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 gościu01 "k" (po nowemu "U") to co innego niż "g". A zimą, oprócz tego że chcemy zatrzymać jak najwięcej wytwarzanego ciepła, to chcemy jeszcze, aby pomieszczenia się nagrzewały (przynajmniej w domach [pasywnych, 3-litrowych i takich tam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts