Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co to znaczy 1 W energii, bo nie za bardzo rozumiem?

wrzuciłem dodatkową krótką funkcje tej "klamki" do mojego arkusza obliczającego bilans budynku i wyszło mi, że w sezonie grzewczym ta klamka kosztuje mnie ok. 1/1000 kW.

Sorry,

mam dwoje drzwi wejściowych to 2x tyle :lol: :lol: :lol:

A z czego ta klamka ?, bo każdy metal ma inną przewodność cieplną i inne straty wyjdą :wink: :lol:

Kiedyś wymyśliłem drzw podwujne ok. 15-20 cm od siebie z klamką połączoną przegubem między drzwiami tak że jak się otwiera to przegub trzyma te dwoje drzw razem i przy zamykaniu oboje się razem zamykają. Od wewnętrznych stron ocieplenie. To tylko pomysł ale czy zrobię ? zobaczymy. :wink:

No i czy ma to sens? :roll:

Ja mam plany takie:

Podłoga 15cm styro (bedzie podłogówka)

Strop 15-20 cm wełny (drewniany)

Dach 20-25cm wełny

Ściana 15cm styro

Okna - rolety

jabko, wiem, że jesteś "za",

styl, w któym pisałem powyżej jest taką małą prowokacja do dyskusji :p

Podłoga 15cm styro (bedzie podłogówka) - u mnie jest 2x8 cm,

Strop 15-20 cm wełny (drewniany) - inna konstrukcja budynku,

Dach 20-25cm wełny - właśnie tak mam 20-25 cm w zależności w którym miejscu,

Ściana 15cm styro - u mnie BK400,

Okna - rolety - też mam.

a budynek wychodzi mi 10 litrowy !

Obecnei zamiast rolet zastanawiałbym się nad szybami k=0,3 + P4

Koszty pewnie podobne jak do rolet, a mniej mechanizmów do popsucia.

Ktoś tu pytał o namiary do tego Grzegorza, który mocno docieplił dom.

Niestety nie mam, może jeszcze czytuje forum, lub trzeba byłoby wrócicdo archiwum.

Ale mamy doświadczenia innych forumowiczów pisujących na forum, chociażby w innym wątku Jezier dzieli się swoimi spostrzeżeniami mocno docieplonej chatki i ogrzewania prądem :p

Święta już prawie minęły.

A wy na mnie z tą klamką.

A nie wiem o co Wam chodzi. Stal, z której nprmalnie zrobiony jest pręt do klamki - kosztuje mnie około 16 000 PLN/m3. Najdroższe sztucze tworzywo, które do tej pory kupowałem to było jakieś 5000 PLN/m3 (o styropianie za 170-200 PLN/m3 nie wspominając).

Więc pręt do klamki ze sztucznegpo towrzywa wcale nie musi być droższy.

Ktoś tam wyżej wspominał Heat Mirror - do domu pasywnego to się nie nadaje bo ma za małe "g".

Ktoś się pytał o dobre szyby.

Ja pół roku temu kupiłem szklenie Ug=0,6 W/m2K, g=0,52 z szybą P4 i "ciepłą" ramką Termix (http://www.termix.de) za 305 PLN + VAT. Więc wcale nie jest to aż taka droga impreza, jaby się mogło wydawać.

A, i dalej nie rozumiem co znaczy 1 W energii?? :o :(

a budynek wychodzi mi 10 litrowy !

dziwne możesz zacytować te wyliczenia ??

W innym miejscu podałem, że realny koszt ogrzewania mojego domu w poprzednim sezonie wyszedł ok. 10 zł/sqm + trochę drewna do kominka dla przyjemności. No i w nawiązaniu do tego bodajże Jezier uświadomił mnie, że to 10 litrów.

Ktoś tam wyżej wspominał Heat Mirror - do domu pasywnego to się nie nadaje bo ma za małe "g".

Szaruś o co chodzi z tym "g" ?

Chyba nie jestem na bieżąco ... :cry:

P.S.

z tą klamką to daj spokój :lol:

tak tam sobie pożartowaliśmy, przynajmniej w święta jest trocę czasu na to :lol: :lol: :lol:

Pewnie można klamkę i z tworzywa sztucznego, ale spróbuj to powiedzieć żonie 8)

Przynajmniej mojej. To bym miał dopiero święta :x :wink:

Szaruś,

jesli chcesz czegoś ciepłego w dotyku a nie plastikowego to proponuje klamkę drewnianą (z rdezeniem metalowym i okładziną drewnianą) :)

do wiadomości: mam u siebie

16 cm wełny w ścianach

18 cm styropianu w podłodze

25..30cm wełny w suficie (20cm w krokwiach i 10 na stropie)

okna 1.1

rekuperacja

i weług obliczeń wstepnych wykonywanych domową techniką wychodzi mi 65kWh/2 rocznie

pozdrawiam

gosciu01 z tym "g" chodzi o to że taka szyba "wpuszcza" mało ciepła od słońca (mniej sie nagrzewa pomieszczenie).

Niby fajnie bo szybka ciepła i mało ciepła wypuszcza ale też właśnie mało wpuszcza.

Szaruś ja też lubie mosiężne (pełne, ciężkie)

A z tą wytrzymałością na skręcanie i coudownymi materiałami typu kewlar to daj sobie spokój.

Do klamki nie jest ci potrzebny żaden wyjątkowo mocny materiał. Musisz pokonać tylko opór sprężyny a przy zblokowaniu siła nie działa na całej długosci pręta (nie blokuje się przeciwna klamka tylko zamek w środku) czyli jakiś 3cm do liczenia a nie cały pręt.

Szaruś diable jeden. Buduję dom ciepły, gdzieś pomiędzy 3 a 5 litrów. Byłem tak z siebie zadowolony, aż do świąt. Powiedziałeś o pręciku do klamki no i sobie to obejrzałem. To nie tylko klamka, tam są dwa bębenki od klucza A drzwi wejściowe dwa. Do tego taki pręt jest w każdym oknie przy klamce. No i dobry nastrój diabli wzięli.

Szaruś, RomanP

Panowie, czy z okazji świat udało sie Wam może zestawić i uporządkowac wg wartości strat ciepła wszystkie (!) elementy w Waszych domach? Bo wówczas może sie okazać, za straty ciepła przez wszystkie klamki będa tylko może 100 razy mniejsze niż przez 1 okno i co wówczas?

Sądzę, że Szarus słusznie poszukuje rozwiązania dającego komfort dotyku ciepłej klamki a mniej w tym strachu przez utrata ciepła i wychładzaniem pomieszczenia :) - przecież drzwi czasami otwierać trzeba

pozdrawiam

RomanP martwi się wkładką bębenkową.

Fakt, tu też jakieś cenne mililitry się przesączają.

Ale mi głównie chodzi o ciepłą klamkę.

Taki pręcik do klamki to mostek punktowy jakieś 0,04 W/K, wkładka bębenkowa to mniej więcej 0,4 W/K. Niby diobrazgi, ale klamka pozostaje zimna.

To przy -15 przy dwóch drzwiach uciekać będzie ok 31 W.

gosciu01 z tym "g" chodzi o to że...

OK,

latem zależy nam na tym aby pomieszczenia nie nagrzewały się, a zimą chcemy zatrzymać jak najwięcej wytwarzanego ciepła.

Na chłopski rozum k=0,3 jest lepsze od k=0,6.

Abstrachując tymczasem od kosztów i zakładając taki sam współczynnik przenikania światła ( ale chyba tak jest, z tego co przeczytałem ).