artur11 26.09.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Jezier masz taki fajny program .... jesli mozesz wpisac do niego takie parametry przegrody: silka24cm, welna mineralna 30cm, lub welna celulozowa30cm, plyta OSB 12 + do tego jakies std tynki - straznie jestem ciekawy. Sciagnalem ten programik ale nie mam jeszcze hasla do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 26.09.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Artur masz może jakieś zdjęcie takich okiennic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.09.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Artur. A czego z tej sumulacji chciałbyś się dowiedzieć? Tynk ma być na płycie osb? Wełna od wewnątrz czy od zewnątrz?Program jest w wersji demo wełny cellulozowej w nim nie ma. Nie wiem czy są płyty osb. A symulacje moge tylko w domu robić ok północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 26.09.2006 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Chcialem sie dowiedziec czy w tak grubej warstwie izolacji bedzie sie dzialo cos zlego gdzie sie wykraplac bedzie para wodna, tak tynk na siatce na plycie OSB jako zewnetrzne poszycie budynku (jak w kanadyjczyku) - To demo to taka okrojona wersja - jak dostane ten serial mailem to sprobuje sam to jakos zrobic - a jak bede mial problem to sie zglosze do Ciebie jako doswiadczonego usera programu. Artur masz może jakieś zdjęcie takich okiennic? nie nie mam zdjec, mam rysunki od architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 28.09.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Czesc .... eee dostalem serial do tego programu i pisze mi, ze niewlasciwy... ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedr 30.09.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Znacie tę książkę:http://img132.imageshack.us/img132/3577/obrazekxz2.pngJest w niej coś więcej niż na stronach passiv.de?Autorem jest Wolfgang Feist z Passivhaus Institut Darmstadt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 04.10.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 1W= 1J/1S 1kWh= 3600s * 1000 J = 3600s * 1kJ = 3,6MJ = 0,0036GJ 1J= 1W*1S 1kJ = 1kWh/3600s skoro 1 kWh=3,6 MJ to jeśli przykładowe zapotrzebowanie energetyczne domu wynosi 30 kWh/m3 a więc dla 600 m3 18000 kWH, czyli 64 800 MJ. Skoro 1 tona eko groszku ma 26 MJ to roczne zapotyrzebowanie wynosi 2492 ton - coś tu nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 10.10.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 1 tona węgla ma 26 GJ a 26MJ to ma 1kg węgla w takim razie roczne zapotrzebowanie domu wynosi 2,5 tony - co brzmi chyba zbyt optymistycznie, poczekamu zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.10.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 jak włożyć 40 cm wełny w dach ? Krokwie to 15-18 cm, a gdzie reszta ? gdzieś już było na forum, ale znaleźć to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 11.10.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 jak włożyć 40 cm wełny w dach ? Krokwie to 15-18 cm, a gdzie reszta ? Do krokwi dobija sie na zakladke deski i ta przestrzen sie wypelnia, jesli zostawiamy skosy to sprawa zalatwiona bo i tak trzeba dac rygipsy na konstrukcji - wiec ta konstrukcje trzeba po prostu powiekszyc do brakujacuch centymetrow. Albo drugie bardziej pracochlonne bijemy laty w poprzek krokwi takie na 10 cm a potem nastepne laty pod rygipsy i mamy "plecionke" - lepsze ale bardziej pracochlonne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.10.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Do krokwi dobija sie na zakladke deski ... faktycznie proste i skuteczne ale jesli krokwie mają 18 cm minus 3 cm na wentylację od strony deskowania daje nam 15 cm dla pierwszej warstwy wełny. do 40 cm brakuje 25 cm + zakałdka tej deski, czyli deski powinny mieć szerokość 30 cm. Sporo. A może płytę OSB pociąć ? I drugie pytanie. Może są jednak takie dłuuuugie wieszaki do profil pd płytę KG ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 12.10.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 ......eski, czyli deski powinny mieć szerokość 30 cm. nie koniecznie - mozna a nawet trzeba pod plyty GK zrobic konstrukcje dla tych plyt ktora bedzie ukladana poziomo (przeciez nikt nie powiedzial ze plyty GK musza byc pionowo) wiec ta konstrukcja tez moze byc np na 10cm lub 5 (jesli na piec to deski 25cm mozna bez problemu wszedzie dostac) A co do drugiego pytania to wieszaki moga miec nawet 5metrow bo so one niczym innym jak zwyklym drutem wciskanym w zamek profili stalowych, w sprzedazy sa chyba 0,5m. Ale podwieszane GK to raczej na plasko a nie w skosie poddasza... Ja bede robil kratownice drweniana bo nie lubie stali a po 2-gie jest duzo taniej, przy tym rozwiazaniu welna jest kladziona na przekladke jak plecionka. Sa w sprzedazy belki krokwiowe dwuteowe kronopola "Belka krokwiowa KRONOPOL I-BEAM BK-D 400" to jest najwiekszy rozmiar i ma 400mm, jest to stosowane zamiast klasycznych belek krokwiowych w szkieleciakach ale ma jedna wade jest drogie i trzeba kupic cala paczke ;( Na ich stronie jest gdzies program z cala baza ich produktow mozna sobie sciagnac i poprojektowac http://www.system.kronopol.com.pl/system.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 12.10.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 dzięki to wyjaśnia ten temat. O kronopolu czytałem. Ładne, można by zrobić wystawowe poddasze, przeszklone i gości zapraszać Ale zbyt drogie są to zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.10.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Jakie zewnętrzne drzwi drewniane macie/planujcecie w swoim domu niskoenergetycznym ? liczę i liczę, i wychodzi mi, że drzwi zewnętrzne w wiatrołapie to potężny mostek termiczny. ... wiem, w domach pasywnych nie projektuje się wiatrołapów ! Ale oprócz domu o niskim zapotrzebowaniu na energię, chcę aby spełniał on jeszcze dwa warunki ;1. jako, tako wyglądał, te "pasywne projekty" nam się nie podobają,2. ma być praktyczny. Stąd liczę na wasze przemyślenia i doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 16.10.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Jakie zewnętrzne drzwi drewniane macie/planujcecie w swoim domu niskoenergetycznym ? Wydaje sie, ze dosyc dobrym rozwiazaniem jest wycieczka do pana stolarza - oddanie w jego rece bojowego zadania i niech zrobi drzwi w ktorych bedzie np. 10cm pianki poliuretanowej - a moze sie okazac, ze bedzie ladniej i taniej niz megawypasione sklepowe.... Ja kiedys robiac remont w kamienicy dalem zlecenie do slusarza, ze potrzebuje "antywlamaniowe ocieplone" drzwi. Po akceptacji projektu przystapil do dzialania, po 2 tygodniach przyjechali i zamontowali drzwi 100kg . Do dzis dzialaja wysmienice i sa cieple, a co najwazniejsze przetrwaly probe wlamania i nie puscily, wymagaly szpachlowania i malowania ale daly rade. Zaplacilem 2400 z montazem,... policjant stwierdzil ze sa idealne i takie powinni sprzedawac jako antywlamaniowe bo te pseudo marketowe nie wytrzymuja takiego oblezenia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedr 16.10.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Internorm produkuje dzwi z certyfikatem U=0,7, nie znam niestety ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 17.10.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Internorm produkuje dzwi z certyfikatem U=0,7, nie znam niestety ceny. W Internormie ceny drzwi zaczynaja sie od 1 tys euro. Te lepsze - 3 tys euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 25.10.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 gosciu01 Odnosnie ocieplenia poddasza - cd Po ostatnich rozmowach z inspektorem dziele sie z wami nowa wiedza - cala konstrukcja ocieplenia poddasza moze byc z drewna ale ostatnia warstwe do ktorej beda krecone plyty GK powinno sie zrobic na wieszakach "U" zeby calosc mogla pracowac podczas ruchow dachu na wietrze itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 25.10.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Jakie zewnętrzne drzwi drewniane macie/planujcecie w swoim domu niskoenergetycznym ? Stąd liczę na wasze przemyślenia i doświadczenia. My dalimy metalowe drzwi antywłamaniowe i otwierane w drugš stronę drzwi drewniane. Jest sporo cieplej i ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 25.10.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Jakie zewnętrzne drzwi drewniane macie/planujcecie w swoim domu niskoenergetycznym ? Stąd liczę na wasze przemyślenia i doświadczenia. My dalimy metalowe drzwi antywłamaniowe i otwierane w drugš stronę drzwi drewniane. Jest sporo cieplej i ciszej. Tez mam w planie taki uklad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts