Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Artur. A czego z tej sumulacji chciałbyś się dowiedzieć? Tynk ma być na płycie osb? Wełna od wewnątrz czy od zewnątrz?

Program jest w wersji demo wełny cellulozowej w nim nie ma. Nie wiem czy są płyty osb. A symulacje moge tylko w domu robić ok północy.

Chcialem sie dowiedziec czy w tak grubej warstwie izolacji bedzie sie dzialo cos zlego gdzie sie wykraplac bedzie para wodna, tak tynk na siatce na plycie OSB jako zewnetrzne poszycie budynku (jak w kanadyjczyku) - To demo to taka okrojona wersja - jak dostane ten serial mailem to sprobuje sam to jakos zrobic - a jak bede mial problem to sie zglosze do Ciebie jako doswiadczonego usera programu.

Artur masz może jakieś zdjęcie takich okiennic?
nie nie mam zdjec, mam rysunki od architekta

1W= 1J/1S

1kWh= 3600s * 1000 J = 3600s * 1kJ = 3,6MJ = 0,0036GJ

1J= 1W*1S

1kJ = 1kWh/3600s

skoro 1 kWh=3,6 MJ

to jeśli przykładowe zapotrzebowanie energetyczne domu wynosi 30 kWh/m3 a więc dla 600 m3 18000 kWH, czyli 64 800 MJ. Skoro 1 tona eko groszku ma 26 MJ to roczne zapotyrzebowanie wynosi 2492 ton - coś tu nie gra.

jak włożyć 40 cm wełny w dach ?

Krokwie to 15-18 cm,

a gdzie reszta ?

Do krokwi dobija sie na zakladke deski i ta przestrzen sie wypelnia, jesli zostawiamy skosy to sprawa zalatwiona bo i tak trzeba dac rygipsy na konstrukcji - wiec ta konstrukcje trzeba po prostu powiekszyc do brakujacuch centymetrow.

Albo drugie bardziej pracochlonne bijemy laty w poprzek krokwi takie na 10 cm a potem nastepne laty pod rygipsy i mamy "plecionke" - lepsze ale bardziej pracochlonne ;)

Do krokwi dobija sie na zakladke deski ...

faktycznie proste i skuteczne :)

ale jesli krokwie mają 18 cm minus 3 cm na wentylację od strony deskowania daje nam 15 cm dla pierwszej warstwy wełny.

do 40 cm brakuje 25 cm + zakałdka tej deski, czyli deski powinny mieć szerokość 30 cm.

Sporo.

A może płytę OSB pociąć ?

I drugie pytanie.

Może są jednak takie dłuuuugie wieszaki do profil pd płytę KG ?

......eski, czyli deski powinny mieć szerokość 30 cm.
nie koniecznie - mozna a nawet trzeba pod plyty GK zrobic konstrukcje dla tych plyt ktora bedzie ukladana poziomo (przeciez nikt nie powiedzial ze plyty GK musza byc pionowo) wiec ta konstrukcja tez moze byc np na 10cm lub 5 (jesli na piec to deski 25cm mozna bez problemu wszedzie dostac)

A co do drugiego pytania to wieszaki moga miec nawet 5metrow bo so one niczym innym jak zwyklym drutem wciskanym w zamek profili stalowych, w sprzedazy sa chyba 0,5m. Ale podwieszane GK to raczej na plasko a nie w skosie poddasza...

Ja bede robil kratownice drweniana bo nie lubie stali a po 2-gie jest duzo taniej, przy tym rozwiazaniu welna jest kladziona na przekladke jak plecionka.

Sa w sprzedazy belki krokwiowe dwuteowe kronopola "Belka krokwiowa KRONOPOL I-BEAM BK-D 400" to jest najwiekszy rozmiar i ma 400mm, jest to stosowane zamiast klasycznych belek krokwiowych w szkieleciakach ale ma jedna wade jest drogie i trzeba kupic cala paczke ;( Na ich stronie jest gdzies program z cala baza ich produktow mozna sobie sciagnac i poprojektowac http://www.system.kronopol.com.pl/system.html

Jakie zewnętrzne drzwi drewniane macie/planujcecie w swoim domu niskoenergetycznym ?

liczę i liczę, i wychodzi mi, że drzwi zewnętrzne w wiatrołapie to potężny mostek termiczny.

... wiem, w domach pasywnych nie projektuje się wiatrołapów !

Ale oprócz domu o niskim zapotrzebowaniu na energię, chcę aby spełniał on jeszcze dwa warunki ;

1. jako, tako wyglądał, te "pasywne projekty" nam się nie podobają,

2. ma być praktyczny.

Stąd liczę na wasze przemyślenia i doświadczenia.

Jakie zewnętrzne drzwi drewniane macie/planujcecie w swoim domu niskoenergetycznym ?
Wydaje sie, ze dosyc dobrym rozwiazaniem jest wycieczka do pana stolarza - oddanie w jego rece bojowego zadania i niech zrobi drzwi w ktorych bedzie np. 10cm pianki poliuretanowej - a moze sie okazac, ze bedzie ladniej i taniej niz megawypasione sklepowe....

Ja kiedys robiac remont w kamienicy dalem zlecenie do slusarza, ze potrzebuje "antywlamaniowe ocieplone" drzwi. Po akceptacji projektu przystapil do dzialania, po 2 tygodniach przyjechali i zamontowali drzwi 100kg ;). Do dzis dzialaja wysmienice i sa cieple, a co najwazniejsze przetrwaly probe wlamania i nie puscily, wymagaly szpachlowania i malowania ale daly rade. Zaplacilem 2400 z montazem,... policjant stwierdzil ze sa idealne i takie powinni sprzedawac jako antywlamaniowe bo te pseudo marketowe nie wytrzymuja takiego oblezenia.....

• 2 weeks później...

gosciu01

Odnosnie ocieplenia poddasza - cd

Po ostatnich rozmowach z inspektorem dziele sie z wami nowa wiedza - cala konstrukcja ocieplenia poddasza moze byc z drewna ale ostatnia warstwe do ktorej beda krecone plyty GK powinno sie zrobic na wieszakach "U" zeby calosc mogla pracowac podczas ruchow dachu na wietrze itp....