gosciu01 26.10.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 gosciu01 Odnosnie ocieplenia poddasza - cd Po ostatnich rozmowach z inspektorem dziele sie z wami nowa wiedza - cala konstrukcja ocieplenia poddasza moze byc z drewna ale ostatnia warstwe do ktorej beda krecone plyty GK powinno sie zrobic na wieszakach "U" zeby calosc mogla pracowac podczas ruchow dachu na wietrze itp.... wielki dzięki, też tak sobie pomyślałem ... nie konsultowałem jednak jeszcze z projektantem, bo u mnie do tego etapu szmat czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 29.11.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Zimno na budowie, to i zdarzyło mi się trafić ostatnio na nowo budowanym osiedlu na...dom pół litrowy!Na każdego z robotników przypadało 0,5 litra czynnika grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 30.11.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Apropo drzwi, konsultowałem się w tej sprawie z producentem i doszliśmy do kilku wniosków: Nie da się zrobić drzwi nawet o grubości 30 cm które poradzą sobie z różnicą temperatur wewnątrz - na zewnątrz o 50 stopni Celsjusza. Chyba będzie lepiej zrobić śluzę powietrzną. Czyli wiatrołap ocieplić dodatkowo styropianem i pogodzić się z tym że będzie tam temperatura tylko + 5 stopni. Dokładnie. A dodatkowo mozna wyrzucać do tego wiatrołapu powietrze z rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 30.11.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 doszedłem do takiego ukłądu ; powietrze z reku do garażu, garaż wysunięty do przodu od frontu budynku, przyklejony. w rogu ( kącie ) pomiędzy garażem i wejściem głównym - śluza, jak to ładnie nazwaliście, czyli wiatrołąp. Nie wiem jeszcze czy będzie ogrzewany, przejście z garażu do wiatrołapu, oczywiście wejście główne do wiatrołapu i dalej do domu, mam nadzieję, że to jasno przedstawiłem a, ściana w garażu pomiędzy garażem i domem - ocieplona. Dach ocieplony 35 cm wełny ( a nie jak wcześniej wspominałem 40 cm ). Liczyłem to na wszystkie sposoby dla wełny z k=0,36-0,38. Wystarczy. Jak trafie na dekoniunkturę, to pozwolę sobie na taką z k=0,32-0,33. Pasuje mi 15cm w krokwie i druga warstwa 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 01.12.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 powietrze z reku do garażu, Tez tak myslalem ale to powietrze moze byc wilgotne a to nie wrozy nic dobrego. garaż przyklejony ściana w garażu pomiędzy garażem i domem - ocieplona. No wlasnie, teraz przerabiam ten temat w praktyce. Garaz przyklejowy ale mimo ocieplenia budynku od strony garazu cieplo bedzie uciekac murami. Ja odcinam cieplnie gazaz az do lawy fundamentowej. Jesli chcesz miec garaz przyklejony to przynajmniej dociepl tez fundament pomiedzy nim a domem - w koncu garaz to tez "na zewnatrz" domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 01.12.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 powietrze z reku do garażu, Tez tak myslalem ale to powietrze moze byc wilgotne a to nie wrozy nic dobrego. Bez jaj. Prawie wszyscy ludzie w Polsce oddychają takim wilgotnym powietrzem nie wentylując domostw i żyją. Zresztą, zanim to powietrze trafi do wyrzutni przechodzi przez reku i tam się sporo skrapla w wymienniku i spływa rurką do kanalizy. Moim zdaniem w ten sposób to można raczej osuszać garaż niż go zawilgocić. No i koniec końców w garażu musi być jakiś wylot w postaci kratki czy kominka wentylacyjnego żeby nie zbierały się w nim spaliny i już chociażby z tego powodu nie widzę najmniejszych szans na wilgoć w garażu. gosciu01 podał fajny pomysł z tym wysunięciem garażu do przodu i wciśnieciem w róg między dom wiatrołapu. Niestety u mnie byłby to narożnik południowo-zachodni (czytaj: latem w wiatrołapie +70 C ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 01.12.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Chyba nie rozumiesz. Po przejściu przez wymiennik będzie tak: Wilgotnosć bezwzględna (stosunek masy wody do ilosci powietrza) faktycznie zmaleje (bo część wody zostanie w reku (skroplenie)) ale wilgotność względna (czyli procentowy stosunek ilosci wody do ilości wody która w danej temperaturze i ciśnieniu powoduje skroplenie) wzrośnie. A wzrośnie dlatego że spadnie znacznie temperatura powietrza (za wymiennikiem). Pomimo tego że powietrze wyrzucone w garazu ma w sobie mniej wody (w kg czy w litrach) to jest znacznie bliżej "wykroplenia" jak zetknie się z jeszcze zimniejszą ściana to sie na niej wykropli woda. Nie wiem czy dobrze tłumacze ale generalnie o to chodzi. Do tego dochodzi inna sprawa. Bez rozbudowanej automatyki będzie tak. Przy -25 zewnątrz i +20 wewnątrz i super reku dostaniesz powietrze za wymiennikiem o temp. 0st (przykładowo) W garazu masz 10st. po co więc chłodzic garaż wyrzucając do niego znacznie chłodniejsze powietrze ???? Miś by powiedział: I nie mówcie że nie macie dzieci bo możecie mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.12.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Jeszcze jedna sprawa, zwiekszenie otworów "wydechowych" z garażu. Pamiętać należy, że musi być "swobodny" wyrzut powietrza , a kubatura garażu może to ograniczać. - no chyba, że otwarta brama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 01.12.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Zresztą, zanim to powietrze trafi do wyrzutni przechodzi przez reku i tam się sporo skrapla w wymienniku i spływa rurką do kanalizy. Dokładnie tak, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 01.12.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Do tego dochodzi inna sprawa. Bez rozbudowanej automatyki będzie tak. Przy -25 zewnątrz i +20 wewnątrz i super reku dostaniesz powietrze za wymiennikiem o temp. 0st (przykładowo) W garazu masz 10st. po co więc chłodzic garaż wyrzucając do niego znacznie chłodniejsze powietrze ???? W garażu nie będzie 10C, gdyż raczej nie będę go ogrzewał, temperatura nie powinna spadać poniżej 0C, przy ujemnych na zewnątrz ( poza krótkim czasem otwarcia bramy ), a przy dodatnich będzie nizsza od 2C do 5C. kubatura garażu to ok. 100 m3, wurzucane powierze ok. 200m3/h. Garaż ocieplony 12 cm styropianem ( policzone pod względem punktu rosy ). kratka wylotowa z garażu w pobliżu ( nie zbyt blisko ) drzwi wejściowych do wiatrołapu - dodatkowo nawiem nieco cieplejszego powietrza zimą i chłodniejszego ( z GWC -> domu -> garażu ) latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 01.12.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 W garażu nie będzie 10C, gdyż raczej nie będę go ogrzewał, temperatura nie powinna spadać poniżej 0C, przy ujemnych na zewnątrz ( poza krótkim czasem otwarcia bramy ), a przy dodatnich będzie nizsza od 2C do 5C. kubatura garażu to ok. 100 m3, wurzucane powierze ok. 200m3/h. Garaż ocieplony 12 cm styropianem ( policzone pod względem punktu rosy ). kratka wylotowa z garażu w pobliżu ( nie zbyt blisko ) drzwi wejściowych do wiatrołapu - dodatkowo nawiem nieco cieplejszego powietrza zimą i chłodniejszego ( z GWC -> domu -> garażu ) latem. gosciu między innymi do tego szukam sterownika Też kombinuję z wyrzutem do garażu. Ale nie chcę tam czasami pompowac powietrza o temp. 0st (nawet jeśli w garażu będzie tylko 5st. Dlatego chce żeby sterownik w takiej sytuacji przekierował wyrzut bezpośrednio na zewnątrz. Ja w garażu (za ścianką działową z otworem drzwiowym bez drzwi ) mam kotłownię więc liczę na wyższą temp. w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 01.12.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Jeszcze jedna sprawa, zwiekszenie otworów "wydechowych" z garażu. Pamiętać należy, że musi być "swobodny" wyrzut powietrza , a kubatura garażu może to ograniczać. - no chyba, że otwarta brama. Zupełnie nie podzielam tych obaw. Zakładam oczywiście, że garaż wybudowano wg normy i posiada on wentylację grawitacyjną w postaci kratki wywiewnej (np wraz z okienkiem z luksferów) albo jakiś kominek o sensownym przekroju. Taka wentylacja ma przecież sprawnie "odprowadzać" z garażu produkty spalania paliw, które nawet w małych ilościach mogą doprowadzić chociażby do omdlenia. W garażu po wylaniu się benzyny na podłogę (np z dziurawego baku czy kanistra) nie ma prawa skumulować się duża ilość oparów i spowodować wybuch przy załączeniu bramy elektrycznej! Tłoczenie na siłę powietrza z reku raczej tu pomoże niż zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.12.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Małe sprostowanie. Wentylacja grawitacyjna wymagana jest tylko w przypadku ogrzewanego garazu.I nie chodzi tu o "szkode" garazu, tylko możliwość ograniczenia "wyciągu" wentylacji.Jesli domek nie jest parterowy, to może wyrzutnia powietrza wyjść nam niżej kratek wywiewnych, a to może spowodować "cofki" powietrza w czasie zatrzymanej pracy wentylatorów.Również z innych wzgledów wskazane jest umieszczanie wyrzutni, dobrze powyżej najwyższej kratki wywiewowej. Podkreślam, że może sie tak stac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 03.12.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 A niech Was! Pomyśłałem dłużej nad tym wysunięciem garażu i wiatrołapie w narożniku domu i ... we wtorek przedstawię sprawę projektantowi. Przy okazji wydłużę nieco dom, bo mi brakuje centymetrów w kuchni i łazience. Cholera, mam już pozwolenie na budowę i prawie dopieszczony projekt mojego domku, a tu nagle taki gosciu wyskoczy i wszystko zniweczy Pani architekt na peeeeewno się ucieszy. Ale co tam, źle byśmy się z żoną czuli, gdybyśmy zaczęli budowę "prawie" takiego domu, jak chcieliśmy. Nie od dziś wiadomo, że "prawie" robi wielką różnicę. A niech to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 03.12.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 ... a tu nagle taki gosciu wyskoczy i wszystko zniweczy Pani architekt na peeeeewno się ucieszy. nie niweczę, tylko buduję pomyśl co byś stracił, gdybyś nie przeczytał tego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 03.12.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 gosciu między innymi do tego szukam sterownika Też kombinuję z wyrzutem do garażu. Ale nie chcę tam czasami pompowac powietrza o temp. 0st (nawet jeśli w garażu będzie tylko 5st. Dlatego chce żeby sterownik w takiej sytuacji przekierował wyrzut bezpośrednio na zewnątrz. Ja w garażu (za ścianką działową z otworem drzwiowym bez drzwi ) mam kotłownię więc liczę na wyższą temp. w garażu. OK, ale reku "wywiewa" do garażu temp. o kilka stopni wyższą, niż pobiera z czerpni zewnętrznej. ( sprawność rekuperatora ), Czyli np. przy temp. zewnętrznej 8C, do garażu reku wywieje ok. 10-12C. Czyli będziesz miał cieplej niż na dworze Jeśli przy -20C na zewnątrz, wpierw przepuścisz powietrze przez GWC, to z reku do garażu popłynie powietrze z temp. ok. 1-4C. To może nie wystarczyć aby w garażu utrzymać dodatnią temperaturę, ale z pewnością nie będzie tam -20C. Czysty zysk. Nawet gdybyś miał dogrzewać do tych 10C, ale po co ? Temperatury powietrza niższe z reku do garażu( o 2-5C ) będą wówczas, gdy w reku będziesz korzystać z bypasu i GWC. ale to chyba też dobrze podczas upałów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 03.12.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 ... a tu nagle taki gosciu wyskoczy i wszystko zniweczy Pani architekt na peeeeewno się ucieszy. nie niweczę, tylko buduję pomyśl co byś stracił, gdybyś nie przeczytał tego postu O! Dopiero bym się wkurzył, gdybym wpadł na taką ideę PO WYBUDOWANIU wiatrołapu i garażu Nie martwię się jakoś wilgocią z garażu, ale raczej przemarzaniem ścianek wiatrołapu i uszkodzeniami tynku/farby od jego wewnętrzej strony. Masz zamiar dać trochę styro na ścianki swojego wiatrołapu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 03.12.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Masz zamiar dać trochę styro na ścianki swojego wiatrołapu? Tak, ocieplenie styro, pójdzie na wiarołap tak jak na cały dom, drzwi z garażu do wiatrołapu, oczywiście solidne, wykorzystam gerde ze starego domu, nieźle trzymają ciepło, główne drzwi wejściowe drewniane. W garażu temp. rzadko spadnie poniżej 0C, więc w tą stronę straty będą nie tak duże. Co do obliczeń mam to policzone w OZC i programie Termika. Ale "szlifuję" domek na papierze i to i owo jeszcze się zmienia. Ostateczne dane będę miał w postaci segregatora dla projektanta gdześ na wiosnę ( może lato ), Wilgotnosć w garażu powinna być mniejsza niż w domu, a co najwyżej równa. Nie liczyłem tego, ale weźmy przebieg powietrza. Dwór (gwc) -> rekuperator ->mieszkanie->rekuperator->garaż. średnisezonowy przebieg temperatur : 6C -> 6C/21C -> 21C -> 21C/6C -> 10C ( sprawność reku ) Nie sadzę, aby ; 1. wilgotnosć względna tak bardzo się tu chyba nie zmienia, sprawdzę to, 2. przy 2x wymianach powietrza w garaż na godzinę będzie tam spory cug. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 04.12.2006 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 ... OK, ale reku "wywiewa" do garażu temp. o kilka stopni wyższą, niż pobiera z czerpni zewnętrznej. ( sprawność rekuperatora ), Czyli np. przy temp. zewnętrznej 8C, do garażu reku wywieje ok. 10-12C. Czyli będziesz miał cieplej niż na dworze Jeśli przy -20C na zewnątrz, wpierw przepuścisz powietrze przez GWC, to z reku do garażu popłynie powietrze z temp. ok. 1-4C. To może nie wystarczyć aby w garażu utrzymać dodatnią temperaturę, ale z pewnością nie będzie tam -20C. Czysty zysk. Nawet gdybyś miał dogrzewać do tych 10C, ale po co ? Temperatury powietrza niższe z reku do garażu( o 2-5C ) będą wówczas, gdy w reku będziesz korzystać z bypasu i GWC. ale to chyba też dobrze podczas upałów ? Chyba zapomniałem o moim GWC. Faktycznie wlot do reku będę miał +7st (zawsze, dzięki GWC) więc wyrzut z reku powinien być zawsze powyzej +7st. Ale i tak założę przepustnicę w razie gdybym z pewnych względów czasami nie chciał wyrzucać do garażu całego powietrza z reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 04.12.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Jeżeli jest przejście z garażu do domu to raczej nie instalował bym wyrzutni z reku w garażu.Pozdrawiam,MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts