Lobo_M 10.04.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Co do ocieplenia poddasza.... ...ZRÓB TWARDY STROP. Nawet jeśli poddasze jest nieużytkowe, płyty KG to przekleństwo. Jakbym miał jeszcze raz robić to właśnie twardy strop (nawet taki, kt, nie przenosi wielkich obciążeń typu ściany działowe itp), taki by można było po nim chodzić i wdmuchnąłbym granulat wełny. WDMUCHNĄŁ ! U mnie juz belki na strop czekają na mnie w tartaku, więc nic nie zmienię. Znaczy sie że pod belkami masz od razu płyty k-g? Ja chce zrobić jak J-J tzn płyty OSB pod nie folia (zastanawiam się czy mozna by dac tzw. folię w płynie?) i dopiero k-g Ja (tak samo jak Piczman - a on ma DB - może spojrzeć) układałem granulat. Okazał się ciężki i zbity. I mało efektywny. Musiałem dokupić i namówić ekipę by przerzuciła ręcznie granulat. Trochę pomogło - wełna nabrała powietrza i zrobiło się jej więcej. Dlaczego granulat ? Jest o połowę tańszy od wełny z rolki, a do tego zatyka każdą dziurę. Nawet jak gdzieś mam jej mniej niż zakładałem to i tak nie ma tragedii. Ważniejsze w tym wypadku jest dokładność tej izolacji na stropie. Zastanawiam się czy miedzy beli stropowe nie wdmuchać celulozy warstwa 20cm kosztuje 20-23pln/m^2 i na to dac jeszce warstwę np 20cm albo 10+10 wełny. Co do wentylacji... zakupiłem materiały - ok. 2100 zł. - licząc przewody do pompy ciepła. Chłopakom za montaż dałem 200 zł., pod moim kierunkiem, łączyli i układali rury. Jakie przewody kupiłeś sztywne jak J-J czy te "elastyczne". Czy tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=75360&page=7 to podawałeś do oceny dla Adama? http://forum.muratordom.pl/media/images/dear.jpg Co do kabli kupiłem Danfosa (właściciel Devi) i najtańsze sterowniki ręczne. Na to wylewka 6-7 cm. Sprawdza się. W łazience ok. 23 st. a podłoga ledwie . Zarządzania ciepłem się uczę. Za rok będę mądrzejszy. Ręczne to znaczy ty;lko z nastawą temperatury na pokrętle? jak ustawiasz żeby załączało się tylko w taniej taryfie? czy może o to nie dbasz? Czy wylewka 6-7cm wystarcza na akumulację? czy grzałeś pełen sezon grzewczy, czy od niedawna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 10.04.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Jak macie wykonaną posadzkę na gruncie? Piasek.... (co pomiędzy i ile cm)... panele/gres? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.04.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Pytanie o granulat styropianu.Będę miał strop drewniany nad poddaszem nieużytkowym. Belki wysokości 24cm. Moge kupić granulat styropianu (granulat zrobiony z poszatkowanych na cześci pierwsze płyt styro), cena 40PLN/m^3. Chciałbym nim zasypać 24cm warstwę między belkami i dopiero na to bac kolejna warstwę np z wełny lub styro o grubości 20-25cm. Dzisiaj oglądałem ten granulat wygląda dobrze i chyba przy grubosci 24cm nadal będzie w miare "puszysty" więc powinien dobrze izolowac i wejśc w każdy zakamarek i i cena chyba ok?Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.04.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Jaki może byc wsp. lambda dla takiego granulatu? WG OZC np. "Pianka poliuretanowa spieniona w szczelnej osłonie np. PW8." ma 0,025, a "Granulowane odpady pianki poliuretanowej." ma 0,08. Czy podobne proporcje będą dla styropianu? Jesli tak by było to nie za dobrze to wypada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 13.04.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 mam dane z mieszkania w moim domu pasywnym cały sezon od 15 października do 15 marca po tym czasie ogrzewanie wyłączone podpalanie kominkiem czasami pompa ciepła zabrała: 2730 kWh z czego na prysznic i CW poszło 157dni x około 4,5 kWh = 706 kWh czyli na CO poszło około 2000 kWh x 40gr = 800zł Piszesz dom pasywny. Na czym ta pasywność polega? Na ilości ocieplenia? Domek pasywny powienien mieć 15kWh/m2/rok. Jeśli pompa ma COP=3,5 a dom 200m2 to domek potrzebuje 35 kWh/m2, czyli nie jest to nawet domek 3-litrowy. Ile Ci wychodziło z obliczeń? Pytam bo sam jestem przed wyborem rodzaju ogrzewania. Domek ma 210m2 i z OZC wychodzi że jest tak mniej więcej 5-cio litrowy a zapotzrebowanie na moc 5,6kW. Zastanawiam się nad najmniejszą pompą ciepła Zirius M2 ale jesli coś jest z tymi obliczeniami nie tak to będzei klapa i zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 13.04.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) mam dane z mieszkania w moim domu pasywnym cały sezon od 15 października do 15 marca po tym czasie ogrzewanie wyłączone podpalanie kominkiem czasami pompa ciepła zabrała: 2730 kWh z czego na prysznic i CW poszło 157dni x około 4,5 kWh = 706 kWh czyli na CO poszło około 2000 kWh x 40gr = 800zł Piszesz dom pasywny. Na czym ta pasywność polega? Na ilości ocieplenia? Domek pasywny powienien mieć 15kWh/m2/rok. Jeśli pompa ma COP=3,5 a dom 200m2 to domek potrzebuje 35 kWh/m2, czyli nie jest to nawet domek 3-litrowy. Ile Ci wychodziło z obliczeń? Tak naprawdę jest jeszcze gorzej bo nie zostało podane całkowite zużycie energii elektrycznej. Poza tym takie "przepalanie" kominkiem generuje pokaźne zyski. Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 13.04.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) Piszesz dom pasywny. Na czym ta pasywność polega? Na ilości ocieplenia? Domek pasywny powienien mieć 15kWh/m2/rok. Jeśli pompa ma COP=3,5 a dom 200m2 to domek potrzebuje 35 kWh/m2, czyli nie jest to nawet domek 3-litrowy. Ile Ci wychodziło z obliczeń? Pytam bo sam jestem przed wyborem rodzaju ogrzewania. Domek ma 210m2 i z OZC wychodzi że jest tak mniej więcej 5-cio litrowy a zapotzrebowanie na moc 5,6kW. Zastanawiam się nad najmniejszą pompą ciepła Zirius M2 ale jesli coś jest z tymi obliczeniami nie tak to będzei klapa i zimno. Nie da się nazwać pasywnym dom zużywający powyżej 15 kWh/m2*rok wg OZC- bo tak liczy się zapotrzebowanie na ciepło budynku. A PCi nie zmniejsza zapotrzebowania na ciepło budynku podobnie jak biomasa, słoneczko i wszystko co odnawialne więc źródło ciepła ma tyle wspolnego z zapotrzebowaniem na ciepło i pasywnością budynku co zeszłoroczny śnieg . pzdr Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 13.04.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 nawet jak się trochę pomyliłeś to przecież obliczenia są dla -20, a przez większość sezonu jest +8, na te kilka dni super mrozów można farelkę wstawić, kominkiem dogrzać, w części pokoi skręcić tem. na +15 itp. Jeśli zakładał COP>1 dla -20oC to mógł pomylić się całkiem sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.04.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 zależy ile uda ci się nasypać, przy 15-30kg/m3 możesz liczyć na <0,046 jak wsypiesz mniej niż 15kg/m3 to wtedy będzie zimniej, ale aż 0,08 to raczej nierealne Więc jak sam się nie "upchnie" to mu pomogę Coraz bardziej się ku niemu skłaniam bo wypełni wszystkie zakamarki i nie pyli sie jak granulat wełny przy układaniu. Biała czysta robota. No i cena 40PLN/m^3, więc prawie 3x taniej niż wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 13.04.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Więc jak sam się nie "upchnie" to mu pomogę Coraz bardziej się ku niemu skłaniam bo wypełni wszystkie zakamarki i nie pyli sie jak granulat wełny przy układaniu. Biała czysta robota. No i cena 40PLN/m^3, więc prawie 3x taniej niż wełną No i higroskopijność tez na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.04.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Zastanawiam sie jeszce nad jedna rzeczą. Czy nie zrobić na drewnianych belkach stropowych (wys.24cm) w poprzek drewnianego stelaża (20cm) i całości nie zasypac tym granulatem (łącznie 44cm), czy grubość nie spowoduje jakiś negatywnych skutków? Niestety styro nie jest niepalny jak wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.04.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 tylko z umiarem bo będzie tak jak u piczmana, od tego upychania puściły wieszaki i cały sufit wylądował na podłodze Dlatego chcę zrobić jak J-J pod belki stropowe podbic płyte OSB. Nie wiem tylko jakiej grubości czy 8-12mm wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 13.04.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Cetera, ja dawałem 12 mm i pod to folia i g-k. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.04.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) Cetera, ja dawałem 12 mm i pod to folia i g-k. pzdr dzieki. A folia to cos w tym stylu http://www.allegro.pl/item998908187_folia_paroizolacyjna_difol_0_20_atest_ce_kurier.html ? Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez Lobo_M uzupełnienie postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.04.2010 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 ja też mam OSB 12mm bo w składzie mi tłumaczyli że 8mm za wiotkie a tylko odrobinę tańsze PS 44cm granulatu styropianu lambda 0,046 to już jest jakiś konkret U=0,1 i rury od wentylacji będzie łatwo rozprowadzić, i wilgoć ci niestraszna Lambda 0,046 to jak czytam zostało podane przez ciebie. Opierasz się na jakichś badaniach, czy też są to twoje pobożne życzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.04.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Nie da się nazwać pasywnym dom zużywający powyżej 15 kWh/m2*rok wg OZC- bo tak liczy się zapotrzebowanie na ciepło budynku. A PCi nie zmniejsza zapotrzebowania na ciepło budynku podobnie jak biomasa, słoneczko i wszystko co odnawialne więc źródło ciepła ma tyle wspolnego z zapotrzebowaniem na ciepło i pasywnością budynku co zeszłoroczny śnieg . pzdr Sztuczne podziały. Czemu energia słoneczna wpadająca przez szyby zmniejsza OZC a ta zebrana na kolektorach słonecznych już nie? Dlaczego powietrze ogrzewane w GWC zmniejsza OZC ale glikol z pompy ciepła ogrzewany w tym samym gruncie nie? itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.04.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Nie jest chyba tak do konca sztuczny ten podzial.wydaje mi sie ze chodzi o zyski bez udzialu jakichkolwiek dodatkowych urzadzen. Slonce wpada przez okno ktore i tak jest odsloniete w dzien, powietrze musisz dostarczyc do domu, jesli masz wentylacje nawiewno-wywiewna to nie potrzebujesz dodatkowej energii zeby ogrzac powietrze przeplywajace przez GWc (czy to rurowe czy tez zwirowe).Kolektor w PCi to jest jednak dodatkowe urzadzenie sluzace do d/ogrzewania domu a nie do zwiekszania zyskow energetycznych, tak samo solary itp. Wymagane sa chociazby pompki do cyrkulacji czynnika etc. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.04.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Sztuczne podziały. Czemu energia słoneczna wpadająca przez szyby zmniejsza OZC a ta zebrana na kolektorach słonecznych już nie? Dlaczego powietrze ogrzewane w GWC zmniejsza OZC ale glikol z pompy ciepła ogrzewany w tym samym gruncie nie? itp. Podział jest jasny. Zapotrzebowanie domu na energię cieplną ma być mniejsze niż 15 kwh/m^2 rocznie. Jeśli zaś ktoś dokupi sobie solary, PC to jego sprawa i na pasywność nie wpływa. W przeciwnym razie każdy komu rodzina opłaca rachunki też mógłby powiedzieć, że mieszka w "pasywnym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 14.04.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 nie chodzi o to kto opłaca rachunki ale kto je generuje. Oczywiście, ze solary wpływają na passywność. W uproszczeniu, jesli masz zyski energii od jakiegos nośnika energii odnawialnej wystarczające zeby pokryc potrzeby domu, to wóczas na koszty energii złożą się tylko urządzenia pomocnicze. I zdarza się tak- uwierz- ze pasywny dom ma zapotrzebowanie na energię niewiele większe niż tylko do utrzymania pracy tych urządzen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.04.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Te 15 kWh/m2 to też jest sztuczny wytwór. Chodzi mi tym razem o człon m2. Powierzchnia powierzchni nierówna nawet gdy jest wyrażona taką samą liczbą. Więc wszystko jest umowne i naciągane. Dwa identycznie wybudowane domy stojące nawet obok siebie mogą być różnie zakwalifikowane jeden może być pasywny a drugi już nie. A do tego ten teoretycznie niepasywny może otrzymywać niższe rachunki za ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts