Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co poniektórzy łącznie ze mną dają po 40-50-70 cm wełny w dachu i sens ekonomiczny takiego działania widzą!

źle mnie zrozumiałeś bo ja też będę miał co najmniej 40-50cm izolacji. Zastanawiam się jaka musiała by być grubość pianki aby jej U było proporcjonalne do 50cm wełny, a co za tym idzie koszt tej pianki będzie dużo większy i tu jest pytanie czy będzie miało to sens ekonomiczny? Czy nie lepiej jednak zrobić 50cm wełny? Ja zastanawiam się nad granulatem styropianu (mała cena 40pln/m^3), ale styropian włąsnie słabo tłumi dźwięki chociażby ten wspomniany deszcz.

Chyba mało jeszce szukałem, bo myślałem że pianka wychodzi najdrożej, może jakiś link? (pytam serio bez złośliwych podtekstów)

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przez ostatnie dni staram się dobrać moc przewodów do pomieszczeń. Przewymiarowałem mniej więcej 3-4,5x więcej niż zapotrzebowanie wg OZC. Wszytko podzieliłem na 4 strefy. Wylewka będzie 13-15cm ocieplenie pod nią 25cm. No i założenie aby akumulować tylko w taniej taryfie. Jak wy dopasowywaliście moc ogrzewania podłogowego?

I jakich ożywacie sterowników? Zastanawiałem się nad regulatorami ładowania np. Devireg 750 i 754. Podobno typowo do ładowania podłogówki akumulacyjnej. Koszysta z czujnika zewnętrznego i czujników podłogowych analizujących ciepło resztkowe jakie jest w podłodze i przyrównując do temp. zewnętrznej same określają ile ma się ładować w taniej taryfie. Nie są tanie bo razem to jakieś 2000pln ale może warto. Co Wy używacie do sterowania akumulacyjna podłogówką. Musi być w miarę bezobsługowe bo ja często wyjeżdżam i nie chcę żony zostawiać z czymś problemowym.

Ps. To samo pytanie zadałem w "ogrzewający elektrycznościa wystąp" bo ostatnio wątki są lekko martwe:-(

zmianiając temat - będzie dotacja na za zakup i montaż kompletnych zestawów kolektorów słonecznych:

http://www.rp.pl/artykul/8,471443_Od_jesieni_kolektory_sloneczne_z_doplata.html

Bardzo mi się to podoba, może poza jednym - "z zastrzeżeniem, że jednostkowy koszt nie może przekroczyć 2500 zł za mkw. powierzchni całkowitej kolektora." - moim zdaniem powinno być: czynnej lub apertury.

Jeśli chodzi o kable nastawiam tylko temp. na sterowniku (a w zasadzie tylko cyferkę 4 i pół, bo skali temp. nie mam).

Prawie cały system jest na razie podpięty pod styczniki uruchamiane cyfrowym programatorem w tablicy. Grzeję od 13 do 16, od 22 do 24 i od 3 do 7 rano. Grzeją 3 piece i jeden kabel. Pozostałe wyłączone. Max wahania temp. 1,5 st. C. Promienniki od Duo Heatów na razie też są podpięte pod zegar.

Nie wiem co dalej z pogodą, ale chyba tak zostawię. W przyszłości chcę skrócić okresy ładownia a rozszerzyć ilość urządzeń - ale to chyba w przyszłą zimę.

hej ProStaś - mogę cię podpytać o szczegóły, chodzi mi o sterowanie częścią z kablami w podłodze. Rozważam takie opcje - kable w podłodze 4 obwody - sterowanie każdego lokalne lepszym/droższym termostatem z rozbudowanym programatorem i innymi bajerami, lub wersja taka jak masz ty - proste termostaty - styczniki w tablicy rozdzielczej podpięte przez zegar. Możesz mi opisać jakie masz przykładowo termostaty, jakie styczniki, jaki zegar, jakieś ceny? Robił ci to elektryk, ktoś dobierał/projektował? Termostaty mają czujniki w podłodze, powietrzne czy oba?

Szanowni forumowicze,

Stoje przed dylematem doboru kilku urzadzen.

Jak myslicie, czy taka oto fajna pompa ciepla:

http://hewalex.pl/page/pl/oferta/kolektory-soneczne?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=130&category_id=27

sprawdzi sie jesli bedzie pobierala powietrze z wylotu rekuperatora?

Takie powietrze bedzie zawsze mialo temperature kilka stopni pow. zera, wiec powinno wystarczyc.

Pytanie tylko czy jedno z drugim nie bedzie sie "gryzlo".

Czy ma sens wykorzystanie mocy tej pompy dodatkowo do wspomozenia CO (kominek z PW wspomagany elektrycznie)

czy sobie odpuscic te pomysly i grzac jedynie CWU ?

Z gory dziekuje za pomoc!

Sprawdzi się jeśli będziesz w stanie jej zapewnić odpowiedni przepływ powietrza.

Jeśli za rekuperatorem będziesz miał do wykorzystania strugę powietrza z której będziesz mógł pobrać ciepło, to dla delta "t" = 8oC, będziesz musiał wywiewać niecałe 400m3 powietrza przy mocy jaka ta pompa dysponuje.

Jeśli tyle wywiewać to i tyle samo nawiewać, a to zimą zdecydowanie zbyt dużo.

Będziesz miał w domu zbyt suche powietrze.

W okresach przejściowych i latem jako podgrzewanie CWU powinna się sprawdzić bardzo dobrze.

Z podanych parametrów wynika że ma wysoki COP jak na pompę ciepła powietrzną.

Niestety nie podają przy jakiej temperaturze powietrza go osiąga.

Sprawdzi się jeśli będziesz w stanie jej zapewnić odpowiedni przepływ powietrza.

Jeśli za rekuperatorem będziesz miał do wykorzystania strugę powietrza z której będziesz mógł pobrać ciepło, to dla delta "t" = 8oC, będziesz musiał wywiewać niecałe 400m3 powietrza przy mocy jaka ta pompa dysponuje.

Mi wychodzi ponad dwa razy więcej (ok. 900m3/h), albo znacznie większa delta :(.

No wlasnie producent nie podaje dla jakich temperatur jest taki COP - bede chcial do niego napisac i wyciagnac te informacje.

Widze tu jeszcze dodatkowy problem - warto aby taka pompa dzialala w nocy, kiedy mamy 2 taryfe - ale wowczas reku

pracowal bedzie na najnizszym biegu a wiec i przeplyw powietrza bedzie najmniejszy, wiec sporo powietrza moze byc

w takiej sytuacji z zewnatrz.

Ale moze byloby sensowne wpięcie jej w inne miejsce ukladu wentylacji z rekuperatorem - macie jakies sugestie? - tu

chetnie poznalbym rowniez zdanie adama_mk.

Szukam alternatywy dla solarow i ta pompa wydaje sie calkiem ciekawa.

Widze tu jeszcze dodatkowy problem - warto aby taka pompa dzialala w nocy, kiedy mamy 2 taryfe - ale wowczas reku

pracowal bedzie na najnizszym biegu a wiec i przeplyw powietrza bedzie najmniejszy, wiec sporo powietrza moze byc

w takiej sytuacji z zewnatrz.

Z oszczędności czy z przekonania chcesz ograniczać wentylację nocą ?

Robić przeciągi tylko dla powietrznej pompy też bez sensu.

Jedno gryzie się z drugim, dom jednorodzinny to nie hipermarket.

Przerabiałem temat, ta pompa potrzebuje wymiany powietrza takiej jak w markecie, Ty natomiast kilkukrotnie niższej.

Chyba że jest sposób aby to zgrać ze sobą i nie przekombinować !?